'Profboksers op Olympische Spelen 2016'

Professionele boksers kunnen tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro komende zomer mogelijk al in de ring staan. Al sinds boksen 112 jaar geleden voor het eerst op het olympisch programma stond mochten alleen amateurs meedoen, zoals destijds bij bijna elke sport te doen gebruikelijk was. Tegenwoordig is boksen een van de lachertjes van de Olympische Spelen, want doordat alleen amateurs mee mogen doen ontbreken vaak de beste boksers op aarde.

Wu Ching-Kuo, president van de wereldwijde amateurboksbond AIBA - een van de velen amateurbonden, maar wel de meest gezaghebbende - heeft laten weten dat de laatste barrières voor professionals binnen enkele maanden geslecht worden. "We willen de beste boksers op de Spelen hebben. AIBA viert haar 70e verjaardag en we willen dat er iets verandert, niet over vier jaar, maar nu", zegt Wu in een interview met Press Association Sport

"Het is het doel van het Internationaal Olympisch Comité om de best mogelijke sporters op de Spelen te hebben. Van alle internationale sportbonden is AIBA echter de enige zonder professionals op de Spelen. We hebben al wel onze eigen soort-van professionals van de APB en World Series of Boxing op de Spelen, maar nu gaan we nog verder", aldus Wu, onder meer doelend op regels uit 2013: boksers die nog geen vijftien betaalde gevechten af hadden geleverd en een tijdelijk contract met APB - de 'professionele tak van de AIBA' - tekenden konden in actie komen op de Spelen.

Uiteraard werd Wu gevraagd of het überhaupt wel haalbaar zou zijn om zo'n verandering al te doen plaatsvinden vóór de Spelen van Rio, die over een half jaar al achter de rug zijn. "Volgens onze statuten is dat absoluut haalbaar", aldus een zelfverzekerde Wu. Het kwalificatietraject voor de Spelen is al lang en breed onderweg en de nodige startbewijzen zijn ook al lang vergeven.

Als de plannen van Wu doorgaan zou het kunnen betekenen dat elk land een professional aan mag wijzen die zich in de rest van de procedure mag mengen, zoals de diverse olympische kwalificietoernooien. Welke landen dat eventueel zullen doen is nog niet duidelijk. Zo lijkt het niet waarschijnlijk dat landen als Groot-Brittannië of Ierland hun jonge amateurboksers - waar jaren in is geïnvesteerd - plotseling aan de kant zullen schuiven in de komende maanden.