FortaRock weert metalband na Hitlergroet

De Amerikaanse band Down treedt niet op tijdens het metalfestival FortaRock in Nijmegen, meldt De Gelderlander. De organisatie weert de band omdat zanger Phil Anselmo een optreden in eigen land afsloot met de Hitlergroet en het roepen van 'White Power'.

De band Down zou op 5 juni spelen tijdens FortaRock, maar dat optreden kwam de afgelopen dagen op losse schroeven te staan. Op YouTube doken beelden op die tijdens het Amerikaanse festival Dimebash zijn gemaakt. Daarop brengt Anselmo de Hitlergroet en roept hij 'White Power'.

De zanger deed de zaak af als een grapje. Er zou backstage witte wijn zijn gedronken en dat is wat hij met 'White Power' bedoelde. Zanger Rob Flynn van de trashmetalband Machine Head was erbij en verwees het verhaal van Anselmo naar het rijk der fabelen.

Zaterdag ging Anselmo alsnog door het stof. Hij zette een filmpje online waarin hij stelt dat hij alle kritiek verdient. 'Het was laat. Er werden backstage grappen gemaakt die doorwerkten naar het podium. Het was stom en nergens voor nodig.'

De organisatie van FortaRock neemt daar echter geen genoegen mee. Na nauw overleg met alle betrokken partijen is besloten om het optreden te cancelen. 'We willen duidelijk maken dat er geen ruimte voor is racisme of fascisme op FortaRock', stelt directeur Robert Korstanje in een persverklaring. Er wordt een vervangende act gezocht.

FortaRock XL in 2013.
FortaRock XL in 2013.