Vonn wint zeldzame 'sprintafdaling' en evenaart weer record

Alpineskiester Lindsey Vonn heeft in het Oostenrijkse Altenmarkt-Zauchensee de zeldzame 'sprintafdaling' gewonnen. Op deze discipline wordt een korter afdalingsparcours gebruikt, maar gaan de skiesters twee keer naar beneden, zoals bij een slalom of reuzenslalom. 

Al in de eerste run was Vonn onklopbaar. De Amerikaanse snelde naar de eerste plaats en was maar liefst 0,91 seconden sneller dan de Canadese Larissa Yurkiw. Daarachter zat het wel dicht bij elkaar: de Liechtensteinse Tina Weirather moest 0,01 seconden toegeven op Yurkiw, terwijl ook de Oostenrijkse Cornelia Hütter (+0,98) nog binnen een seconde van Vonn bleef. 

Yurkiw slaagde er in de tweede run als enige in om bij Vonn in de buurt te blijven: ze verloor dit keer slechts 0,09 seconden en pakte zo de tweede plaats, een evenaring van haar beste resultaat ooit. Hütter bekroonde een halsbrekende tweede run met de derde plek, mede doordat Weirather uitviel. De Liechtensteinse haalde een bocht niet en moest daarna nog acrobatische toeren uithalen om niet in de reclamedoeken te belanden. 

Met haar zege evenaart Vonn het record van meeste afdalingszeges in de World Cup, dat met 36 stuks al jaren op naam staat van de Oostenrijkse grootheid Annemarie Moser-Pröll. De eerstvolgende kans om het record over te nemen is op 23 januari, als in Cortina d'Ampezzo de volgende afdaling op het programma staat. 

Zondagochtend gaan de dames in Altenmarkt nog naar beneden voor de super-G, wat live op Eurosport en de Duitse tv te zien zal zijn. Op het FOK!forum kan hier meegepraat worden over het alpineskiën.