Wat helpt tegen een kater?

Net iets te diep in het glaasje gekeken gisteravond, en nu last van een houten kop? Aan de andere kant van de Noordzee zijn ze evenmin onbekend met dit fenomeen, en daarom heeft The Daily Telegraph enkele tips aangaande het bestrijden van katers opgesomd.

Absolute aanraders bij een hangover zijn water en alles wat maar suikerrijk is. Alcohol heeft een dehydraterend effect, en genoeg vocht binnen krijgen helpt bij het verdrijven van met name de hoofdpijn. Het beste is om 's avonds al regelmatig enkele glazen water achterover te slaan, maar zelfs 's ochtends, als het kwaad al is geschied, is het geen slecht idee.

Daarnaast kan tijdens een flinke zuippartij je bloedsuiker flink zakken; dit veroorzaakt onder andere dat je 's ochtends gaat trillen en het gevoel hebt niet meer helemaal je balans te bewaren. Alles wat snelle suikers bevat kan hier korte mette mee maken. Interessant genoeg hebben enkele onderzoekers in China onderzocht welke (alcoholvrije) drank het beste werkt bij het bestrijden van een kater; hun conclusie was dat je het beste Sprite kunt drinken.

Een Sprite-douche: het ultieme middel tegen katers?

Sommige mensen zweren bij een vettig - Engels - ontbijt om de kater te stoppen, maar volgens The Daily Telegraph leidt dit alleen maar tot een geïrriteerde maagwand. Aangeraden wordt om in plaats daarvan een ontbijt rijk aan koolhydraten te eten, bijvoorbeeld met havervlokken of met muesli. Pijnstillers kunnen helpen, maar aspirine wordt afgeraden, omdat de maag daarvan van slag kan raken.

Absolute don'ts zijn koffie en alcoholische drinken. Koffie werkt vochtafdrijvend, en versterkt dus het dehydraterende effect van alcohol. Het drinken van alcohol kan je tijdelijk wat beter doen voelen, maar zorgt er uiteindelijk voor dat de kwelling nog erger terugkomt.

Laat de wijn beter even staan.

Tenslotte hebben Australische onderzoekers gevonden dat het drinken van perensap voor de consumptie van alcoholische dranken de zwaarte van de kater kan dempen. Op dit moment waarschijnlijk wijsheid achteraf, maar wellicht iets om in het achterhoofd te houden voor de volgende keer. Het is overigens niet bekend of hetzelfde verhaal opgaat voor perencider. Indien dit het geval is: voortaan allemaal aan de perencider!