Alcohol levert VK bakken met geld op

Een veel gehoord geklaag van niet-drinkers is dat alcoholconsumptie alleen maar geld kost voor de maatschappij. Uit een rapport is gebleken dat in het Verenigd Koninkrijk juist het tegendeel waar is, er worden jaarlijks miljarden verdiend met accijnzen op alcohol.

Naast dat Britten graag een glaasje drinken, neemt de overheid ook een flinke slok op de borrel in de vorm van accijns. Uit een berekening is gebleken dat de inkomsten per jaar zo'n 10,4 miljard pond (14,3 miljard euro) bedragen. De kosten van alcoholgebruik bedragen echter slechts 3,9 miljard pond (5,4 miljard euro). Onder deze kosten vallen onder andere de gezondheidszorg en politie-inzet. Als de cijfers tegen elkaar worden gezet blijft er een verschil over van 6,5 miljard pond (een kleine 9 miljard euro) in het voordeel van de staatskas.

De auteur van het rapport, Christopher Snowdon, zegt erover; "Het is tijd om te stoppen met doen alsof drinkers alleen maar belastinggeld kosten". Daaraan toevoegend "Drinkers zijn belastingbetalers en betalen miljarden ponden meer dan dat de gezondheidszorg, politie en sociale bijstand bij elkaar kosten".

Het Verenigd Koninkrijk is niet echt zuinig met het innen van belasting op alcohol. Voor het lauwe schuimloze bier mag er 1,25 euro per liter worden afgetikt. Wie graag wat sterkers pakt zal eerder de bodem van zijn portemonnee zien dan de bodem van het glas. Voor een fles sterke drank (40%) van een liter vloeit er namelijk ruim 15 euro de staatskas in.

Proost! (Foto: ANP)
Proost! (Foto: ANP)