FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 12 december 2015

Biatleten Dahlmeier en Fourcade winnen achtervolging Hochfilzen

Biatlete Laura Dahlmeier heeft haar rentree in de World Cup gevierd met een overwinning. Zaterdag was de 22-jarige de winnares van de achtervolging over 10 kilometer in het Oostenrijkse Hochfilzen. 

Dahlmeier mocht als zesde vertrekken, overeenkomend met haar eindpositie in de sprint van vrijdag. De eerste drie die vertrokken waren landgenotes Franziska Hildebrand, Maren Hammerschmidt en Miriam Gössner. Laatstgenoemde viel door in totaal vier schietfouten terug naar plek vijftien, maar de rest bleef voorin meestrijden. 

Het was uiteindelijk Dahlmeier die zich na de derde schietbeurt los wist te maken van de rest door nog altijd foutloos te blijven. Bij de vierde en laatste schietbeurt, in staande positie, liet ze toch één schijf staan en leek de race uit haar handen te glippen. Het geluk was echter met Dahlmeier, want ook de rest schoot er minstens één keer naast en moest dus eveneens de strafronde in. Dahlmeier kon zo naar haar eerste zege van het seizoen skiën, terwijl Hammerschidt zeer knap standhield en de tweede plek pakte. Gabriela Soukalova uit Tsechië kwam van plek acht opzetten naar de derde podiumplek door Hildebrand in de slotronde nog te passeren.

De beste prestatie van de dag was overigens van Tiril Eckhoff: de Noorse stoomde van plek dertig op naar de vijfde stek. Ook de Zweedse Elisabeth Högberg verdient een vermelding door van plek 59 na een fenomenale race en twintig treffers op te schuiven naar de zeventiende plek.

Bij de mannen ging de Fransman Martin Fourcade er weer eens met de overwinning vandoor. Bij de tweede schietbeurt leek hij dankzij twee missers definitief terug te vallen, maar door daarna tien keer te treffen en goed en vooral snel te schieten haalde hij iedereen weer in. Hij dook samen met de Duitser Simon Schempp - de winnaar van de sprint - de slotronde in, maar Schempp was niet opgewassen tegen het geweld van de Fransman en werd tweede. Anton Shipulin uit Rusland pakte de derde plek. 

Zondag staan de estafettes op het programma. Om 11.15 uur vertrekken de vrouwen, waarna om 14.30 uur de mannen van start gaan. De vrouwen zijn live op Eurosport te zien, de mannen moeten helaas wijken voor Italiaans voetbal. Op de Duitse tv zullen beide wedstrijden live uitgezonden worden en in het speciale forumtopic kan uiteraard meegepraat worden met de liefhebbers. 

Vooral bij het staand schieten was Fourcade ongenaakbaar (Foto: Getty)

Ralf Schumacher wordt teambaas

Voormalig Formule 1-coureur Ralf Schumacher wordt teambaas in het ADAC Formule 4-kampioenschap. De 40-jarige Duitser gaat komend seizoen samen met Gerhard Ungar het HTP Junior Team Ungar runnen. "Ik heb altijd graag een team willen leiden en ik vind het leuk om jonge rijders onderweg naar de top te helpen," zegt Schumacher. "Het is belangrijk om talent goed te begeleiden en daarom willen we in de toekomst ook kijken naar andere klassen."

Schumacher reed in zijn F1-loopbaan 180 races voor Jordan, Williams en Toyota en won er daarvan zes. Daarna stapte de broer van recordkampioen Michael Schumacher over naar de DTM, maar zonder veel succes. In vijf jaar tijd wist hij geen enkele keer te winnen en eind 2012 stapte hij voor de laatste keer uit een racewagen. Na zijn actieve loopbaan richtte hij zich op het begeleiden van jonge talenten van Mercedes-Benz.     

   

Noorse langlaufers domineren World Cup

Noorwegen is al lang hét land dat de boel regeert in het langlaufen en de World Cup in het Zwitserse Davos was daarop zaterdag geen uitzondering. De vrouwen werkten een 15 kilometer vrije stijl af, bij de mannen stond er 30 kilometer op het programma in dezelfde stijl. 

Bij de vrouwen was wederom geen kruid opgewassen tegen Therese Johaug. De Noorse wint op de sprints na tot nu toe alles in dit seizoen en doet dat met overmacht. Dit keer gaf ze landgenote Ingvild Flugstad Østberg maar liefst 1:10 minuten aan de broek. De strijd om plek twee was wel spannend, want Østberg bleef de derde Noorse Heidi Weng slechts vijf seconden voor. Op 0,2 seconden van Weng ging ook plek vier naar Noorwegen en wel dankzij Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Kari Øyre Slind maakte het Noorse feest compleet met plek vijf, haar beste World Cup-resultaat ooit. Kerttu Niskanen uit Finland was de eerste niet-Noorse, zij werd zesde.

Ook bij de mannen was het Noorwegen dat de klok sloeg. De heerser van de langlaufwereld bij de mannen won ook dit keer: de Noor Martin Johnsrud Sundby. De top-9 bestond slechts uit twee nationaliteiten: zes Noren en drie Fransen, die zich knap op plek twee (Maurice Manificat), vijf (Jean-Marc Gaillard) en zeven (Robin Duvillard) wisten te nestelen. De derde plek was voor Anders Gløersen, voor landgenoot Sjur Røthe. Petter Northug werd zesde.

Zondag staan in Davos de sprints in de vrije stijl op het programma, waarin met heats van zes naar de finale toegewerkt wordt. Vanaf 10.50 uur zal dit op Eurosport 2 te zien zijn en in het speciale forumtopic is een ieder van harte welkom om over de wedstrijden mee te praten. 

Maurice Manificat op weg naar een knappe tweede plek (Foto: Getty)

Kromowidjojo evenaart wereldrecord 50 vrij

Zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft zaterdag in het 25 meterbad van Indianapolis haar eigen wereldrecord op de 50 meter vrije slag geëvenaard. Tijdens de strijd tussen de beste zwemmers van Europa en de Verenigde Staten, het zogeheten Duel in the Pool, klokte 'Kromo' een tijd van 23,24 seconden.

Daarmee evenaarde de zwemkoningin van Londen 2012 de mondiale toptijd die ze twee jaar geleden had neergezet in Eindhoven.

Kromowidjojo evenaart wereldrecord 50 vrij
Kromowidjojo evenaart wereldrecord 50 vrij (Foto: ANP)

Van Gaal baalt van nederlaag

De positie van Louis van Gaal als hoofdtrainer van Manchester United is zaterdag verder onder druk komen te staan. Vier dagen na de uitschakeling in de Champions League zag de voormalig bondscoach van het Nederlands elftal zijn ploeg van Bournemouth verliezen (2-1).

"Dit is een slecht moment om te verliezen", besefte Van Gaal. "Het was na afloop ook erg stil in de kleedkamer. Maar we moeten gewoon doen wat we moeten doen. Of we verliezen of winnen, we moeten ons goed voorbereiden op de volgende wedstrijd. Dat moet ons doel zijn, al is dat een stuk moeilijker als je twee keer op rij verliest."

Van Gaal baalt van nederlaag
Van Gaal baalt van nederlaag (Foto: ANP)

Bayern is weer Herbstmeister

Bayern München gaat volgende week als koploper van de Bundesliga de winterstop in. De kampioen van Duitsland mag zich na de zege op Ingolstadt (2-0) weer 'Herbstmeister' noemen. De club uit Beieren is in de eerste helft van het seizoen niet meer te achterhalen door Borussia Dortmund. De nummer twee van de Bundesliga komt zondag op vijf punten als het Eintracht Frankfurt verslaat.

Zonder de geblesseerde Arjen Robben en Franck Ribéry had de lijstaanvoerder het lang lastig met Ingolstadt. Robert Lewandowski vond in de 65e minuut uiteindelijk toch een gaatje in de defensie van de nieuwkomer in de Bundesliga. De Pool omspeelde de keeper en schoot vanuit een moeilijke hoek raak. Tien minuten later stelde Philipp Lahm de zege veilig.

Bayern is weer Herbstmeister
Bayern is weer Herbstmeister (Foto: ANP)

13-jarige Romachick scoort twee punten hoger dan Einstein en Hawking

De nu 13-jarige Nicolle Barr lijkt een andere toekomst tegemoet te gaan dan gebruikelijk in de Romagemeenschap. Ze stal de harten van geniale Britten met haar IQ van 162.

De inmiddels 13-jarige zag niet vaak een basisschool van binnen tijdens haar nomadenbestaan in een caravan. Toch wist zij twee IQ-punten meer te scoren dan ene Albert Einstein of Stephen Hawking. Heel lang had ze geen besef van haar talent. Haar moeder zag en geloofde wel in een andere toekomst voor haar hoogbegaafde dochter. Zo kon Nicolle al rond haar tweede levensjaar eenvoudige rekensommen maken, later bestudeerde zij als hobby Mandarijn.

Ook hield het meisje meer van koele wiskunde dan van poppen of my little pony's. Het gemiddelde West-Europese IQ zit rond de 100 en bij meer dan 140 punten is er sprake van hoogbegaafdheid. De Roma's en haar ouders zijn heel erg trots op hun wonderkind die met haar score van 162 tot de 1 procent van uitzonderlijk hoogbegaafden behoort. De slimme meid is voornemens om op de Oxforduniversiteit medicijnen te gaan studeren en heeft er inmiddels al een meeloopdag op zitten.

Hamilton vindt tweestrijd goed voor de sport

Toto Wolff lijkt de aanhoudende spanningen tussen Lewis Hamilton en Nico Rosberg zat te zijn. Recent verklaarde de Mercedes-teambaas dat wanneer zijn rijders ook komend jaar voor onderlinge problemen blijven zorgen, één van de twee op zoek kan naar een ander team. "Het is niet makkelijk wanneer één van onze rijders wint, de andere altijd boos is," zei Wolff. "Het heeft effect op het team en dat moet stoppen." Tijdens het Mercedes' Stars and Cars-evenement in Stuttgart herhaalde Wolff die woorden nog maar eens. "Mocht het niet veranderen, zullen we inderdaad eens moeten kijken hoe we onze line-up in de toekomst in gaan vullen." 

Gevraagd naar een reactie op de uitspraken van zijn teambaas, antwoordde Nico Rosberg: "Ik hoop dat Toto op die conclusie terugkomt en beseft dat het eigenlijk heel goed gaat." De resultaten lijken hem gelijk te geven. Tijdens de afgelopen 38 raceweekenden pakte Mercedes 36 pole-positions en 32 zeges. "Toto is ook altijd heel goed met de situatie tussen Lewis en mij omgegaan. Wel zie ik bij hem een paar extra grijze haren en dat zou wel eens vanwege ons kunnen zijn," grapte Rosberg zittend naast zijn teambaas. 

De Duitse nummer twee van het afgelopen seizoen kreeg bijval van rivaal Hamilton. "Ik ben het helemaal eens met Nico, en dat is waarschijnlijk de eerste keer dit jaar," glimlachte de wereldkampioen. "De tweestrijd met Rosberg is erg goed voor de sport. Het zorgt voor een hoop dynamiek binnen het team en ik geloof niet dat daar iets negatief aan is. Er is niets dat we samen niet kunnen bereiken, dus we zullen met elkaar blijven communiceren zoals we altijd gedaan hebben. Mocht er een probleem zijn, dan praten we dat uit. Maar die hebben we nu niet, er zijn geen problemen."


  

Uitslag FC Twente - De Graafschap

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen FC Twente en de Graafschap. De thuisploeg won dit degradatieduel door een doelpunt in de blessuretijd met 2-1.

FC Twente

2 - 1

De Graafschap

 34' Andersen
 90+1' Ziyech
   32' Driver
 
 Gele kaart: Andersen, (FC Twente), Driver, Pröpper, Will, (De Graafschap)
 Rode kaart: Marsman (30) (FC Twente),
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 25.100
Arbiter: Janssen
Bijzonderheden: Peters mist pen.(32)
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Bijen
Uvini
Andersen
v.d.Lely
Tapia
Ziyech
Mokotjo
Olaitan (Drommel/31)
Oosterwijk (Gutiérrez/85)
Cabral
  Jurjus
Will
Straalman
v.d.Pavert
Tesselaar
El Jebli (Vermeij/64)
Pröpper (Tarfi/46)
Smeets
Driver (Vida/71)
Peters
Kabasele

Santos maakt duizendste eigen doelpunt

Christian Santos heeft de twijfelachtige eer gekregen om het duizendste eigen doelpunt in de eredivisie te maken. De Venezolaanse topschutter van NEC tikte de bal zaterdag in de verloren uitwedstrijd tegen SC Cambuur langs zijn eigen doelman Marco van Duin (3-1). Daarmee werd Santos onbedoeld de eigenaar van een mijlpaal, zo zocht databureau Infostrada uit.

Theo Buenen maakte op 9 september 1956 namens PSV tegen Rapid JC het eerste eigen doelpunt ooit in de eredivisie. Santos was zaterdagavond niet de enige die zijn eigen keeper passeerde. Dat gebeurde in dezelfde wedstrijd ook aanvaller Xander Houtkoop van SC Cambuur, die NEC aan een doelpunt hielp, en PSV'er Joshua Brenet in de wedstrijd tegen Roda JC (1-1). Santos was de derde op de avond en ging daardoor de boeken in als maker van het duizendste eigen doelpunt.

Santos maakt duizendste eigen doelpunt
Santos maakt duizendste eigen doelpunt (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 12/12/2015

Cambuur Leeuwarden heeft in de Eredivisie haar eerste overwinning van het seizoen geboekt. In eigen huis werd N.E.C. Nijmegen verdiend met 3-1 opzij gezet. Hierdoor staat de ploeg van Henk de Jong op tien punten uit vijftien duels en is er weer wat lucht met nummer laatst De Graafschap.

PSV staat weer met beide benen op Aarde. De Eindhovenaren plaatsten zich eerder deze week knap voor de achtste finales in de Champions League, maar in de Eredivisie kwam de ploeg vna Philip Cocu niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Hier moet wel bij aangetekend worden dat de treffer van Roda niet had mogen tellen, omdat deze voortkwam uit een actie van Gyasi die buitenspel stond.

ADO Den Haag en Willem II speelden met 1-1 gelijk. De Hagenezen kwamen in de eerste helft op voorsprong, maar moesten in de tweede helft met tien man verder nadat Malone met rood van het veld moest. Van der Velden benutte de strafschop, maar ondanks veelvuldig aandringen van Willem II bleeft het bij een gelijkspel.

sc Cambuur Leeuwarden

3 - 1

N.E.C. Nijmegen

20' Ogbeche
49' Ogbeche
66' Santos (e.d.)
  24' Houtkoop (e.d.)
 
Gele kaart: Bakker (sc Cambuur Leeuwarden), Van Eijden (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 9.718
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Nienhuis
Peersman
Dammers
Van der Laan
Andriuskevicius
Monteiro
Bakker
Byrne
Rosheuvel
Ogbeche
Houtkoop (Berisha/72)
  Van Duin
Kane
Van Eijden
Golla (Lundholm/77)
Woudenberg
Bikel (Rayhi/66)
Foor
Breinburg
Sleegers (Appiah/56)
Santos
Limbombe

PSV

1 - 1

Roda JC

74' Pröpper   51' Brenet (e.d.)
 
Gele kaart: Van Peppen, Dijkhuizen (Roda JC)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.700
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Bruma
Moreno
Brenet (Isimat-Mirin/84)
Pröpper
Hendrix (Maher/66)
Guardado
Pereiro (Bergwijn/66)
De Jong
Locadia
  Van Leer
Dijkhuizen
Sankoh
Swinkels
Van Peppen
Rutjes
Griffiths
Van Hyfte
Faik (Van Son/88)
Gyasi (Ngombo/69)
Juric (Boakye/77)

ADO Den Haag

1 - 1

Willem II

33' Jansen   55' Van der Velden (pen)
 
Gele kaart: Beugelsdijk (ADO Den Haag), Peters, S.Wuytens, Joppen, Van der Velden (Willem II)
Rode kaart: Malone (54) (ADO Den Haag)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 11.703
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansen
Malone
Wormgoor
Beugelsdijk
Meijers
Jansen
Derijck
Bakker
Schaken
Korte (Zuiverloon/57)
Duplan
  Lamprou
Van der Struijk
D.Wuytens
Peters
Joppen (Koppers/81)
S.Wuytens
Falkenburg
Ojo
Zivkovic (Nemec/68)
Van der Velden
Andersen

Dries ontvlucht zaal vol gehandicapten

Dries Roelvink heeft zich weer eens van zijn beste kant laten zien. De beste man heeft vanavond in Amsterdam-Noord voorkomen dat een zaal met zeshonderd gehandicapte kindertjes naar zijn gezang moest luisteren. Hij besloot de benefietavond te ontvluchten, want hij moest 'geld verdienen'.

In het noordelijkste stadsdeel van Amsterdam werd vanavond een benefietavond georganiseerd voor Only Friends, een sportvereniging voor gehandicapten. Omdat ze de komende jaren geen subsidie meer krijgen, besloten topartiesten als Wesley Bronkhorst en Peter Beense gratis een moppie te komen zingen. En ook Dries wilde meedoen.

Hoewel de volkszanger pas om 20.00 uur zou moeten optreden, liet de organisatie hem een kwartiertje eerder komen. En dat zinde de doldrieste Dries niet. Na wat te hebben gegeten, besloot hij via de achterdeur te vertrekken.

"Dries moet weten dat dit echt niet kan", laat de organisator weten. "Er staan hier 600 gehandicapte kinderen te wachten. Wij moesten ons excuses aanbieden aan het publiek."

Presentator Gaston Starreveld kan wel lachen om de poets die Dries de organisatie heeft gebakken. "Dries zou optreden, maar hij is gewend aan zijn realityshow. Dan denkt hij zeker dat er niet genoeg mensen komen kijken bij het optreden vanavond en gaat hij ervandoor", aldus Gaston 'goeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeedenavond!' Starreveld.

En omdat wij de beroerdste niet zijn, hier een gouwe ouwe van Dries Roelvink:

Laatste wielerseizoen voor Tinkov

De Russische zakenman Oleg Tinkov stapt na 2016 uit de wielersport. De kleurrijke Rus, baas van wielerploeg Tinkoff Bank waar onder anderen vedettes als Alberto Contador en Peter Sagan voor rijden, geeft op de website Cyclingnews.com aan dat hij enerzijds om financiële redenen en anderzijds om persoonlijke redenen stopt.

"Tinkoff Bank heeft de wielerploeg vijf jaar gesponsord en dat is uit marketing-technisch oogpunt genoeg", zegt de excentrieke Tinkov. "We zijn geen mondiale bank en de economische situatie in Rusland is niet best. Aan de andere kant heb ik ingezien dat niemand mij wil helpen om de wielersport te veranderen. Ik heb geprobeerd om bijvoorbeeld geld te verdienen met streams, merchandising en kaartenverkoop, maar er staat niemand achter me. Ik heb me regelmatig Don Quichot gevoeld."

Laatste wielerseizoen voor Tinkov
Laatste wielerseizoen voor Tinkov (Foto: ANP)

Nederlaag Man United bij Bournemouth

Manchester United heeft zaterdag een pijnlijke nederlaag geleden in de Engelse Premier League. De door blessures geplaagde equipe van manager Louis van Gaal ging in het Vitality Stadium met 2-1 ten onder tegen het gepromoveerde Bournemouth.

Het ging al na 100 seconden mis bij United, toen doelman David de Gea mistastte bij een hoekschop van Junior Stanislas, die zo zag hoe zijn bal er in één keer in ging. In de 24e minuut maakte Marouane Fellaini gelijk, nadat Memphis Depay eerst op de doelman was gestuit. Na rust schoot Joshua King, opnieuw uit een hoekschop, de 2-1 binnen.

Het jonge United, met Daley Blind centraal achterin, slaagde er niet meer in de derde nederlaag van het seizoen te voorkomen.

Nederlaag ManUnited bij Bournemouth
Nederlaag ManUnited bij Bournemouth (Foto: ANP)

Emile Ratelband looft 500 euro uit voor levend terugbrengen van Flappies

Wie voor de kerstdagen nog effe snel 500 flappen wil cashen moet de zeven Flappies van Emile Ratelband in blakende gezondheid bij hem terugbezorgen. De zeven Nijntjes werden dinsdagnacht 8-11-2015 uit hun nijntjevila gekidnapped. Emile en kids zijn behoorlijk ontdaan, door deze snode daad er kan geen positieve tsjakaa meer af sinds de wrede ontvoering van de zeven witte knuffelnijntjes. De schofterige daad is gepleegd in Beek (Montferland), bericht De Gelderlander.

Dinsdagavond had de positiviteitsgoeroe de nijntjes nog hun diner bezorgd en woensdagochtend was de konijnenresidentie koud en leeg. Het is niet de eerste keer, enkele weken terug werden er ook al zes kerstdiners gejat. De positiviteitsgoeroe vertelt dat het schering en inslag is met het jatten van de knuffelnijntjes. Ratelband vermoedt dat er een bontmaffia actief is omdat een buurman ook al gestript is van zijn witte wollige knuffeltjes. Ook een bakker in de buurt zag zijn wollige witte flappies spoorloos verdwijnen.

Een racistische hatecrime lijkt uitgelsoten daar er ook bruine konijnen van een snackbareigenaar zijn ontvoerd. Overigens kan u ook voor het levend retourneren van deze bruinekonijnen 500.- euro cashen bij de snackbarbaas.

Navraag bij de lokale bromsnor over deze wrede ontvoeringen leert dat maar van één verdwijning een officiële aangifte is gedaan, de overige nijntjes lijken gebruik gemaakt te hebben van geboden kansen op een zelfstandig bestaan.

Alweer nieuw album Prince via Tidal

Prince heeft zaterdag een nieuw album uitgebracht via muziekstreamingdienst Tidal. HITNRUN Phase Two volgt al snel op HITNRUN Phase One, dat de Amerikaanse zanger in september uitbracht.

Prince maakte de release bekend via social media, met een link naar het album op Tidal. Daar zijn fragmenten van de songs te beluisteren en is het hele album, met 23 nummers, te koop voor 15 dollar.

Alweer nieuw album Prince via Tidal
Alweer nieuw album Prince via Tidal (Foto: BuzzE)

Noord-Koreaanse propaganda-popgroep foetsie

De meisjes van de Noord-Koreaanse popgroep Moranbong Band zijn ineens foetsie. Het groepje van in militair uniform reizende meisjes zou in Peking optreden als glijmiddel om de betrekkingen tussen Noord-Korea en China te versoepelen, weet Metronieuws.

Er stonden drie optredens gepland maar die gaan om niet nader genoemde redenen niet door. De propagandazangeresjes, die vlak voor het optreden hun saaie uniform verwisselen voor een meer spannende outfit, zouden naar verluidt teruggefloten zijn door hun producer Kim Jong-un.

Boomliefhebbende SP'er moet boompoetsen

Rob Molenkamp, gemeenteraadslid SP Amersfoort, heeft tien dagen de tijd om alle Nimmerdorse bomen die hij, uit protest tegen kap, heeft 'beklad' weer schoon te maken. Deze 'straf' kreeg hij opgelegd van CDA burgerpappa Lucas Bolsius, laat RTV Uterech weten.

De natuurliefhebbende SP'er had de namen van medestanders, die ook tegen de kap van de woudreuzen zijn, op de bast van zijn geliefde houten vrienden gespoten. De leverancier van de kalkhoudende kleurstof verzekerde hem dat het goedje na een dag of tien vanzelf de bomen zou verlaten. Echter besloot het kleurige goedje dat het wel gezellig was bij de bomen en bleef het dus langer dan gewenst.

Daarop kreeg de SP'er als opdracht om met harde borstel en hand het vertrek van de kleurstoffen af te dwingen. Omdat de uitzettingsprocedure van de kleurstof wat moeizamer verliep dan het aanbrengen heeft Rob hulp gekregen van de medestanders die tegen de kap zijn om de toekomstige ontwortelden weer boomschoon op te leveren.

Over wat exact het nut is van bomen schoonmaken die toch gekapt gaan worden zijn verder geen vragen gesteld aan de strenge burgerpapa. Plaatjes van een werkende SP'er vindt u in het bronartikel.

Kramer klopt Bergsma op 5000 m

Sven Kramer heeft zaterdag tijdens de vierde wereldbeker schaatsen in Heerenveen de 5000 meter gewonnen. De olympisch- en wereldkampioen op deze afstand sloeg in de achtste en laatste race een aanval van zijn Friese rivaal Jorrit Bergsma af.

Kramer, die zijn honderdste vijf kilometer reed, finishte na een enerverende race in Thialf in een tijd van 6.14,99. Bergsma kwam uit op 6.16,41 en eindigde daarmee op de tweede plaats. Het brons was voor de Belg Bart Swings met een tijd van 6.20,80.

Bergsma is, als beste Nederlander in het wereldbekerklassement, nu al zeker van deelname aan de WK afstanden op deze afstand.

Kramer slaat aanval Bergsma af op 5000 m
Kramer slaat aanval Bergsma af op 5000 m (Foto: ANP)

'Kamervoorzitter Van Miltenburg treedt af'

Tweede-Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg treedt af, melden RTL Nieuws en de NOS op basis van bronnen. De voorzitter geeft om 17.00 uur een verklaring af in de Oude Zaal van de Tweede Kamer.

Van Miltenburg kwam negatief naar voren in het rapport van Marten Oosting over de zogenoemde Teevendeal. Een anonieme brief van een klokkenluider over de affaire, die aan haar was gericht, werd namelijk vernietigd. Ze gaf eerder deze week aan dat ze bereid was vragen van de Kamer te beantwoorden over haar rol.

De Teevendeal gaat om een omstreden schikking van 4,7 miljoen tussen crimineel Cees H. en de latere staatssecretaris Fred Teeven (VVD), die toen officier van justitie was.

Update 17:35
Vrolijk en goedlachs kwam Anouchka van Miltenburg twaalf jaar geleden in de Tweede Kamer. Haar opgewekte humeur was een pre toen ze zich kandideerde voor het Kamervoorzitterschap in september 2012. Maar veel is daarvan niet over, na een paar heel zware jaren in de voorzittersstoel.

Van Miltenburg (Utrecht, 1967) heeft eigenlijk sinds haar aantreden kritiek gekregen en onder vuur gelegen. De kwestie rond de Teevendeal doet haar nu de das om. Ze stapt op als Kamervoorzitter.

De vorige kwestie waarover Van Miltenburg bijna struikelde was die rond GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman in april, die was beschuldigd van lekken van namen van kandidaten voor Nationale ombudsman. Voortman wees naar de Kamervoorzitter als degene die haar naam had laten vallen bij De Telegraaf, die over het lek publiceerde.

Van Miltenburgs voorzitterschap was een aaneenschakeling van kleine incidentjes, zoals de opmerking "Much ado about nothing", die ze eruit flapte bij een hoofdelijke stemming over een motie. Verbijstering veroorzaakte ze bij de overhandiging van een onderzoeksrapport over ICT: "Ik moest even googelen wat ICT betekent."

Het leek al kort na haar aantreden niet zo lekker te zitten tussen de Kamer en de voorzitter. Het dieptepunt lag tot dusver twee jaar geleden. Toen suggereerde CDA-fractieleider Sybrand Buma dat de Kamervoorzitter een debat in een zekere richting stuurde. Van Miltenburg verliet overstuur de vergadering. Niet lang daarna bekritiseerden fractievoorzitters Van Miltenburg anoniem in de Volkskrant. Soms kreeg ze ook kritiek omdat ze niet ingreep. Zo deed ze niets toen Wilders zijn D66-collega Alexander Pechtold bestempelde als een 'zielig, miezerig, hypocriet mannetje'.

Na een studie journalistiek, was ze tien jaar werkzaam in de journalistiek, onder meer bij Radio Rijnmond en het NOS-journaal. In haar vrije tijd was ze leadzangeres bij de rockgroep Blow Smoke. In 1997 meldt ze zich aan als lid bij de VVD. Begin 2003 komt ze voor de VVD in de Tweede Kamer. In oktober 2010 verwerft ze een cruciale plek in de VVD-fractie. Als Mark Rutte premier wordt en een flink aantal ervaren Kamerleden meeneemt naar het kabinet, wordt Van Miltenburg vicefractievoorzitter.

In september 2012 wordt ze gekozen tot voorzitter van de Kamer. In december 2015 stapt Anouchka van Miltenburg op.

'Kamervoorzitter Van Miltenburg treedt af'
'Kamervoorzitter Van Miltenburg treedt af' (Foto: ANP)

Nicki Minaj (rapperinnetje) eist respect voor haar talent

Nicki Minaj heeft vrijdagavond uitgehaald naar Bossip. Het getinte talent is boos omdat de entertainmentwebsite een uitspraak retweette die suggereert dat Nicki haar bekendheid heeft te danken aan haar opvallend dikke reet.

Bossip startte op Twitter een algemene discussie over het geringe aantal vrouwelijke rappers in de muziekindustrie. Iemand postte: ''Ja, mannen zijn visueel ingesteld, het interesseert ze niet of je kan zingen... Daarom moest Nicki een kont kopen om bekend te worden'', verwijzend naar de geruchten dat Minaj plastisch chirurgie heeft ondergaan. Bossip retweette de post, tot woede van Nicki.

"Ik zag dat Bossip onwetendheid aan het retweeten is, dus ik dacht dat maak ik even bekend. De grootheden respecteren mij. Net als de goede journalisten'', aldus Minaj tijdens haar twittertirade. ''Ik heb oog in oog gestaan met al jullie favoriete mannelijke MC's. Het is ronduit komisch om op dit punt in mijn carrière mijn talent en mijn diversiteit te ondermijnen.''

Minaj heeft inmiddels nummers gemaakt met onder anderen Lil Wayne, Jay Z, Eminem en Kanye West. Ze is dan ook van mening dat ze inmiddels te boek zou staan als een van de groten als ze een man zou zijn geweest. ''Jaloezie is een ziekte'', aldus Minaj. ''Mij geen respect geven zal mij niet stoppen om uit te blinken. Ik ben een invloedrijke zakenvrouw. Dankzij jullie haat is dit allemaal mogelijk.'' De rapster noemt het dan ook belachelijk dat ze dankzij haar kont zou worden gevraagd voor samenwerkingen.

Nicki Minaj eist respect voor haar talent
Nicki Minaj eist respect voor haar talent (Foto: BuzzE)

Terreurverdachten met gifgas aangehouden

Twee mannen die zijn aangehouden in de streek van Genève, worden verdacht van het maken, verbergen en vervoeren van explosieven en gifgas. Dit heeft het Openbaar Ministerie in Genève zaterdag bekendgemaakt. Het zijn twee verdachten van Syrische komaf, die vrijdag werden opgepakt in het kader van een onderzoek naar vermoedelijke terroristen.

De krant Tribune de Genève berichte zaterdag dat in dit onderzoek naar nog vier verdachten wordt gezocht. Volgens de krant zijn de veiligheidsdiensten en politie heel erg bezorgd omdat "steeds meer onrustbarende feiten"'naar voren komen. De krant suggereert dat de autoriteiten in paniek lijken en dat daardoor de federale justitie en die uit het kanton Genève slecht samenwerken.

De terreurdreiging heeft ook in het aangrenzende Frankrijk tot hogere waakzaamheid geleid. Er is meer politie gestuurd naar de departementen die aan het Zwitserse kanton Genève grenzen.

Terreurverdachten met gifgas aangehouden
Terreurverdachten met gifgas aangehouden (Foto: ANP)

Bobsleeër Friedrich blijft ongenaakbaar

De Duitse bobsleeër Francesco Friedrich lijkt dit seizoen maar niet te kunnen verliezen. Samen met remmer Thorsten Margis was het dit keer raak in Königssee, waar het duo al de vijfde van vijf World Cups won. Zaterdag was het de derde zege in de tweemansbob, zondag probeert Friedrich ook in de viermansbob voor nummer vier te gaan.

Al in de eerste run zorgde de ex-wereldkampioen voor een schier onoverbrugbare voorsprong: zijn 49,29 seconden was goed voor een baanrecord en 0,19 seconden voorsprong op de Letten Oskars Melbardis en Daumants Dreiskens. De tweede run werd voor de derde podiumplek een zeer spannende aangelegenheid. Uiteindelijk ging plek drie naar de Duitser Nico Walther, die samen met Marko Hübenbecker  0,01 seconde sneller was dan de Canadees Justin Kripps. Rico Peter uit Zwitserland gaf 0,03 toe, Won Yun-jong uit Zuid-Korea werd op 0,07 seconden van Walther zesde en ook Steven Holcomb (+0,15), Nick Cunningham (+0,16) en Maximilian Arndt (+0,19) bleven binnen twee tienden van plek drie.

Voorin was er echter weinig strijd meer te zien. Melbardis kende een nette run en verdedigde zijn tweede plek zonder veel moeite, maar tegen Friedrich was geen kruit gewassen. Aan de finish bouwde hij zijn voorsprong op Melbardis uit naar 0,28 seconden, goed voor de vijfde zege op rij. Opvallend was overigens het zeer tegenvallende presteren van de normaal gesproken tweede Letse slee van Oskars Kibermanis. Met remmer Vairis Leiboms zorgde hij voor de tweede en derde starttijd, maar verder dan plek zeventien kwam het duo niet. Ook de Zwitser Beat Hefti, veelvoudig World Cup-winnaar, viel met plek achttien zwaar tegen.

Remmer Thorsten Margis juicht om weer een zege voor zichzelf en piloot Francesco Friedrich (Foto: Getty)

Charles Michel: leven in Europa zal er anders uitzien

"Er is een nieuw hoofdstuk voor Europa aangebroken: dat van een anonieme vijand die bereid is om zichzelf op te blazen." Dat zegt de Belgische premier Charles Michel zaterdag in een interview met Het Nieuwsblad, waarin hij voor het eerst terugkijkt op de aanslagen in Parijs en de verhoogde terreurdreiging in België.

De premier noemt het moment waarop hij hoorde van de dreiging in België het moeilijkste moment uit zijn carrière. Maar hij geeft aan dat we ons zullen moeten aanpassen aan een permanente terreurdreiging in Europa. "We moeten zo snel mogelijk terugkeren naar een normaal leven. Maar het is mijn persoonlijke overtuiging dat een 'normaal' leven er in de toekomst anders zal uitzien. We zullen moeten leren leven met meer controle van bagage, identiteiten en andere veiligheidsmaatregelen."

'Leven in Europa zal er anders uitzien'
'Leven in Europa zal er anders uitzien' (Foto: ANP)

Brons Leenstra, zege Bowe op 1000 meter

ze  Marrit Leenstra heeft zaterdag bij de vierde wereldbeker schaatsen in Heerenveen brons veroverd op de 1000 meter. De 26-jarige Friezin versloeg in de negende rit olympisch kampioene Zhang Hong uit China met een tijd van 1.15,77. In de tiende en laatste race pakte wereldkampioene Brittany Bowe goud (1.14,49) en eindigde haar Amerikaanse landgenote Heather Richardson-Bergsma op de tweede plaats (1.15,33).

Leenstra verzekerde zich in het redelijk gevulde Thialf met haar eerste podiumplaats dit seizoen op dit onderdeel van het eerste Nederlandse startbewijs voor de WK afstanden in februari in Rusland op de 1000 meter. De rijdster van Team Corendon eindigde in Calgary (zesde), Salt Lake City (vierde) en Inzell (vijfde) eveneens in de hogere regionen.

Voor Bowe was het haar derde wereldbekerzege op rij op de 1000 meter. Alleen in Calgary moest de wereldrecordhoudster (1.12,18) voorrang verlenen aan Richardson-Bergsma.

Record

Jorien ter Mors trok zich zaterdag terug voor de 1000 meter, de afstand waarop ze vorige maand in Calgary het Nederlands record verbeterde. De olympisch kampioene op de schaatsmijl ondervond te veel hinder van een ribblessure, die ze vorig weekeinde bij een valpartij tijdens de wereldbeker shorttrack in Japan opliep. Mogelijk komt Ter Mors zondag op de tweede manche van de 500 meter in Thialf wel weer in actie.

Sanneke de Neeling (twaalfde in 1.16,75) en Margot Boer (dertiende in 1.16,85) belandden zaterdag in de middenmoot.

Brons voor Leenstra op 1000 meter
Brons voor Leenstra op 1000 meter (Foto: ANP)

Fresh Prince mogelijk nieuwe president VS in 2020

Will Smith sluit niet uit dat hij ooit een gooi doet naar het presidentschap van de Verenigde Staten. De 47-jarige acteur voelt zich bijna gedwongen de politiek in te gaan, vertelt hij in een interview met CBS Sunday Morning, waarvan al een voorproefje online staat.

"Als mensen maar gekke dingen blijven roepen over muren en moslims, dan dwingen ze mij de politieke arena in", aldus Smith. De acteur doelt hoogstwaarschijnlijk op de controversiële uitspraken die presidentskandidaat Donald Trump eerder deze week deed.

Als Smith de politiek ingaat dan doet hij het ook gelijk goed. Hij wil geen burgemeester of gouverneur worden. Hij droomt groot. ''Ik bedoel, ik moet president zijn. Kom op! Waar moet ik anders een gooi naar doen?''

Mocht Smith bij de eerste volgende mogelijkheid presidentskandidaat willen worden, dan moet hij het wel opnemen tegen Kanye West. De rapper maakte eerder dit jaar bekend dat hij in 2020 gaat proberen de leider van de Verenigde Staten te worden.

Will Smith ziet presidentschap ook wel zitten
Will Smith ziet presidentschap ook wel zitten (Foto: BuzzE)

Vonn slaat grote slag in strijd om World Cup

Skiester Lindsey Vonn heeft zaterdag een grote slag geslagen in de strijd om de algemene World Cup. De Amerikaanse wist vorige week nog alle drie de wedstrijden in Lake Louise te winnen, maar was dit keer in het Zweedse Åre zelfs op de reuzenslalom de allerbeste. 

Vonn's landgenote Mikaela Shiffrin is doorgaans de specialiste op de slalom en in mindere mate de reuzenslalom. In Lake Louise deed ze ook verdienstelijk mee aan de super-G en dus leek ze vol de strijd om de World Cup aan te gaan. In Åre ging het echter fout: tijdens het verkennen van de piste ging Shiffrin onderuit, met als gevolg dat ze de wedstrijd geblesseerd aan zich voorbij moest laten gaan.

Vonn profiteerde in de eerste run al optimaal. De Amerikaanse Speed Queen zette de Zweedse Frida Hansdotter op 0,33 seconden achterstand, terwijl Eva-Maria Brem uit Oostenrijk 0,35 seconden toe moest geven. In de tweede run kwam Federica Brignone uit Italië opzetten, waardoor ze slalomspecialiste Hansdotter kon passeren. Brem pakte de tweede plek, maar Vonn hield precies genoeg over om haar eerste reuzenslalomzege in bijna drie jaar te pakken: 0,07 seconden. 

In de World Cup heeft Vonn nu al meer dan 100 punten voorsprong op Shiffrin, het aantal dat één zege oplevert. Lara Gut uit Zwitserland staat op plek drie. 

Vonn op weg naar de zege in Zweden (Foto: Getty)

President: Gambia is een islamitische staat

De president van Gambia, Yahya Jammeh, heeft zijn land als islamitische republiek bestempeld. Jammeh stelde in een zaterdag verspreide verklaring dat Gambia vanaf nu een islamitische staat is.

Het is volgens hem een staat die de rechten van de burgers respecteert, ook burgers die een andere godsdienst aanhangen. Vrouwen mogen zich voorts van Jammeh kleden zoals ze willen. Hij regeert het land al meer dan twintig jaar met harde hand.

Het kleine West-Afrikaanse land langs de monding van de rivier de Gambia telt circa twee miljoen inwoners. Naar schatting 90 procent is islamiet en 8 procent christen. Het is een van de armste landen ter wereld. Het verdient geld met toerisme naar onder meer de stranden aan de Atlantische kust.

President: Gambia is een islamitische staat
President: Gambia is een islamitische staat (Foto: ANP)

Skiër Hirscher profiteert weer van uitvallen Ligety

Skiër Marcel Hirscher heeft in het Franse Val d'Isère zijn tweede reuzenslalomzege van het seizoen gepakt. De Oostenrijker - met Nederlandse moeder - profiteerde van het uitvallen van meerdere concurrenten, maar was daarnaast ook simpelweg razendsnel.

Na de eerste run ging Hirscher al aan de leiding, maar het verschil met de rest was erg klein. De Noor Henrik Kristoffersen volgde op 0,14 seconden, met achter hem de Fransen Victor Muffat-Jeandet (+0,18) en Thomas Fanara (+0,25). De verrassende Fin Marcus Sandell nam op 0,41 seconden plek vijf in beslag, voor de Duitser Felix Neureuther (+0,50). De Amerikaan Ted Ligety, samen met Hirscher de dominante kracht op de reuzenslalom, haalde de finish net als in Beaver Creek niet. Alexis Pinturault uit Frankrijk niet door een blessure niet van start.

In de tweede run schoof vooral de Oostenrijker Manuel Feller flink op: van plek twaalf steeg hij naar plaats vier, veruit zijn beste prestatie ooit. Voor Fanara ging het fout: de Fransman lag al relatief snel in de sneeuw. Neureuther haalde Muffat-Jeandet in, waarna ook Kristoffersen de finish niet haalde. Hirscher had daardoor een wat ruimere voorsprong en daar maakte hij gretig gebruik van. De Oostenrijker viel zoals gewoonlijk aan en pakte met 1,29 seconden op Neureuther de zege. Muffat-Jeandet werd op 1,58 derde.

Schietpartij Vondelpark lijkt gerichte actie

Een schietpartij aan de Amstelveenseweg in Amsterdam waarbij vrijdagavond nabij het Vondelpark twee mannen (van 23 en 28 jaar) zwaargewond raakten, lijkt een gerichte actie.

"Het lijkt erop dat het gericht was tegen de twee mannen", zei een woordvoerster van de politie. Ze zei nog niet te weten wat de precieze toedracht is. Ook is nog niet duidelijk of er één dader was of meerdere.

Er zouden vrijdagavond voor de deur van een restaurant meerdere schoten zijn afgevuurd. Agenten vonden de twee mannen voor de deur van een restaurant. Ze liggen in het ziekenhuis.

De politie roept getuigen op zich te melden.

Schietpartij Vondelpark lijkt gerichte actie
Schietpartij Vondelpark lijkt gerichte actie (Foto: ANP)

Fans gedenken 100-jarige Frank Sinatra

Overal ter wereld herdenken fans zaterdag 'The Voice'. Frank Sinatra zou 100 jaar zijn geworden. Vooral in Amerika zijn er themafeestjes, worden documentaires herhaald en is er non-stop Sinatra-muziek op de radio.

Frank Sinatra werd geboren op 12 december 1915 in Hoboken, New Jersey. Hij zong en speelde in veel films. Frank besloot zanger te worden nadat hij Bing Crosby op de radio hoorde. Zijn lange carrière kende heel veel hoogtepunten maar ook was er ellende. Zo hekelden velen zijn contacten met de maffia en was hij niet altijd even gelukkig in de liefde.

Sinatra overleed in 1998. Hij was 82 jaar.

In Nederland zijn er dezer dagen theaterconcerten waarin Ol' Blue Eyes wordt herdacht.

Fans gedenken 100-jarige Frank Sinatra
Fans gedenken 100-jarige Frank Sinatra (Foto: ANP)

Dick Jol is weer vrij: "Afwerende beweging, meer niet"

Dick Jol zat onlangs twee weken in voorarrest, omdat hij een jonge vrouw zou hebben mishandeld met een staaf. De voormalige topscheidsrechter doet nu zijn verhaal.

In gesprek met De Telegraaf vertelt Jol dat hij een steiger aan het uitladen was toen twee personen op een scooter over de stoep raasden. Hij sprak het duo aan, omdat zijn driejarige dochtertje bijna werd aangereden. Er ontstond een opstootje met de bestuurder van de scooter.

Jol werd naar eigen zeggen vervolgens aangevallen door de vrouw die achterop de scooter zat, waarbij hij zelf op de grond viel. "Bij het afweren raakte ik haar met een aluminium buis die ik al in mijn handen had, omdat ik een steiger stond uit te laden. Ze begon te gillen en te schreeuwen, waarna ik wegliep en thuis met allerlei verwondingen aan mijn handen op de politie wachtte."

"Ik hoorde de ambulance al en zag allerlei mensen toestromen, dus ik wist wel hoe laat het was. En de aangifte volgde." Woensdag werd Jol onder voorwaarden vrijgelaten. De 59-jarige Scheveninger is blij dat zijn dochtertje er ongeschonden vanaf kwam. "Als ze haar hadden aangereden, dan had ik nu voor een ander misdrijf gezeten."

Ondertussen blijft Jol ontkennen dat hij de vrouw geslagen of geschopt heeft, zoals enkele getuigen beweren. "Het was een afwerende beweging."

Dick Jol is weer vrij: "Afwerende beweging, meer niet" (Pro Shots / Judith Bogaardt)
Dick Jol is weer vrij: "Afwerende beweging, meer niet" (Pro Shots / Judith Bogaardt)

Fenomenale Dukurs pakt 40e World Cup-zege

Skeletonner Martins Dukurs heeft op fenomenale wijze zijn veertigste zege in de World Cup gepakt. Op de baan van Königssee kende de Let met name een briljante tweede run, goed genoeg voor de overwinning.

Na de eerste run ging olympisch kampioen Alexander Tretiakov nog aan de leiding. De Rus liet een tijd van 50,23 seconden noteren, een baanrecord en 0,02 sneller dan Dukurs. In de tweede run deed de Letse vijfvoudig World Cup-kampioen er nog een schep bovenop: met een nagenoeg foutloze afdaling snelde hij naar 50,03 seconden. Tretiakov maakte in de tweede run juist een aantal foutjes en moest bijna een halve seconde toegeven.

Het is de derde keer in drie wedstrijden dit seizoen dat Dukurs vóór Tretiakov de zege pakt. De Let eindigde voor de zestiende keer op rij bij de beste twee en voor de 38e keer in zijn laatste veertig wedstrijden. De derde plek was voor Iron Man Sun Yung-bin uit Zuid-Korea, die alsmaar harder op weg lijkt om bij de Winterspelen in eigen huis in 2018 voor olympisch goud te gaan.

Vanaf 1:06.50 uur is de tweede run van Yun te zien, gevolgd door Tomass Dukurs en de fenomenale run van Martins Dukurs. Tretiakov gaat als laatste naar beneden (Bron: YouTube)

Advocaat Platini: "Schijnproces, oordeel ligt al klaar"

Michel Platini heeft weinig vertrouwen in een goede afloop van zijn schorsingszaak bij de FIFA. De ethische commissie van de wereldbond is volgens de Franse voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA vooringenomen en heeft zijn oordeel al klaar. Zijn advocaten spreken van een schijnproces. "Zijn straf is kennelijk al vastgesteld, nog voordat de commissie de verklaringen van de heer Platini heeft gehoord", luidde een verklaring.

De verdediging van Platini reageerde op uitlatingen van Andreas Bantel, de woordvoerder van de ethische commissie, die later deze maand een definitief oordeel velt over de betaling van 1,8 miljoen euro in 2011 van FIFA-voorzitter Sepp Blatter aan Platini. Die dubieuze transactie leidde tot een voorlopige schorsing van negentig dagen voor de voormalig Franse topvoetballer en de 79-jarige Zwitserse FIFA-baas. Een hoorzitting is voor 18 december gepland.

Bantel liet in de Franse krant l'Equipe optekenen dat er genoeg aanwijzingen zijn voor corruptie van Blatter en Platini en dat ze langdurige schorsingen tegemoet kunnen zien. "Platini zal zeker voor enkele jaren worden geschorst."

Platini spreekt van 'schijnvertoning'
Platini spreekt van 'schijnvertoning' (Foto: ANP)

Luiten valt terug in Thailand

Golfer Joost Luiten is in de derde ronde van het Thailand Golf Championship gezakt in het klassement. De Rotterdammer kwam zaterdag op de golfbaan van Amata Spring niet verder dan een ronde van 71 slagen, één onder par, en viel terug van de elfde naar de negentiende plaats.

Zijn achterstand op de koplopers liep verder op. De nieuwe leider, Clement Sordet, heeft tien slagen minder dan Luiten. De Fransman rukte op naar de koppositie door een lage score van 63 slagen.

Luiten speelt in Thailand zijn laatste toernooi van dit jaar. Hij wil nog punten scoren voor de wereldranglijst en zo snel mogelijk terugkeren in de top 50, want die geeft automatisch recht op deelname aan de Majors. Nederlands beste speler is momenteel de nummer 84 van de wereld.

Luiten valt terug in Thailand
Luiten valt terug in Thailand (Foto: ANP)

Kromowidjojo snel in Duel in the Pool

Zwemster Ranomi Kromowidjojo moest vrijdag (plaatselijke tijd) lijdzaam toezien hoe het Amerikaanse estafetteteam het wereldrecord op de 4x100 meter wisselslag aanscherpte tijdens de strijd tussen Europa en de VS in de zogeheten Duel in the Pool. De olympisch kampioene was in Indianapolis de slotzwemster in de Europese ploeg en noteerde op haar vrije slag 51,51. De eindtijd van 3:45,46 betekende wel de beste Europese tijd ooit, maar de Amerikaansen klokten 3:45,20 en dat was een wereldrecord in het 25-meterbad.

Kromowidjojo, die onlangs bij de EK kortebaan in Israël nog twee keer goud veroverde, kwam in de Duel in the Pool ook individueel uit op de 100 meter vrij. Ze tike aan als derde in 52,28. De Amerikaanse Simone Manuel was de snelste in 51,69. Dion Dreesens mocht voor Europa uitkomen op de 100 meter vrij. Hij eindigde als zesde in 48,40. De Amerikaan Nathan Adrian won in 46,57.

Kromowidjojo snel in Duel in the Pool
Kromowidjojo snel in Duel in the Pool (Foto: ANP)

Zilver shorttrackers Knegt en Schulting in World Cup Shanghai

Sjinkie Knegt heeft zaterdag zilver veroverd op de 1500 meter bij de World Cup shorttrack in Shanghai. De Fries moest in de finale de Canadees Charles Hamelin voor zich dulden. Vorige week won Knegt nog goud op deze afstand bij de wedstrijden in het Japanse Nagoya.

Knegt had in China overtuigend de finale bereikt met zeges in de series en de halve finales. Hij kreeg eind november te horen dat hij voor zijn Europese en wereldtitel in dit jaar is genomineerd voor de verkiezing tot Sportman van het Jaar.

Suzanne Schulting verraste met eveneens een zilveren plak voor de Nederlandse equipe, haar eerste in een wereldbeker. Haar finale van de 1000 meter was een bizarre race, waarin eerst de Chinese Qu Chunyu werd gediskwalificeerd en daarna de Zuid-Koreaans Shim Suk-hee voor het onderuit schaatsen van Schulting. Zo kreeg ze het zilver in de schoot geworpen. De winst was voor de Canadese Valerie Maltais.

De vrouwenploeg plaatste zich voor de finale van de aflossing (3000 meter). Schulting, Lara van Ruijven, Rianne de Vries en Yara van Kerkhof eindigden in hun heat van de halve finales als tweede achter Zuid-Korea.

De mannenploeg greep in de aflossing (5000 meter) door een val van Daan Breeuwsma naast een plek in de eindstrijd. De Russische ploeg liep weliswaar tegen een straf op voor de actie op Breeuwsma, maar de derde plek in de in de halve finale was niet goed genoeg. De Nederlandse equipe won vorige week in Nagoya nog goud op de relay.

Zilver Knegt in wereldbeker Shanghai
Zilver Knegt in wereldbeker Shanghai (Foto: ANP)

Vrouwen Saoedi-Arabië stemmen voor het eerst

Bijna duizend vrouwen hebben zich voor de gemeenteraadsverkiezingen in Saoedi-Arabië verkiesbaar gesteld en ruim 130.000 hebben zich als kiezer ingeschreven. Het is een primeur voor het aartsconservatieve koninkrijk waar vrouwen niet eerder deelnamen aan verkiezingen.

In totaal hebben zich anderhalf miljoen mensen geregistreerd als kiezer. Ze hebben de keus uit meer 6900 kandidaten inclusief de 980 vrouwen. De vrouwen moeten hun stem wel in aparte stembureaus uitbrengen.

Het vrouwenkiesrecht is een bijzonderheid in het islamitische land waar een ultraconservatieve geestelijkheid de regels bepaalt. De vrouw wordt bij wet zwaar gediscrimineerd. Ze moet juridisch meestal worden vertegenwoordigd door een mannelijke zaakwaarnemer, vaak een echtgenoot, vader of broer. Ze kan zo vrijwel geen enkele belangrijke beslissing nemen zonder toestemming van een man. Vrouwen mogen ook geen auto besturen.

Vrouwen Saudi-Arabië stemmen voor het eerst
Vrouwen Saudi-Arabië stemmen voor het eerst (Foto: ANP)

Cruijff pleit voor methode Wiel Coerver

Johan Cruijff maakt zich grote zorgen over de gebrekkige techniek van Nederlandse voetballers. Mede daardoor presteren de Nederlandse clubs zo matig in de Europese bekertoernooien, zegt de beroemde nummer 14 zaterdag in De Telegraaf. Cruijff, die onlangs uit onvrede over de gang van zaken zijn adviesfunctie bij Ajax neerlegde, pleit voor het breed invoeren van de methode Wiel Coerver in het Nederlandse voetbal. "Van Ajax tot een schoolelftal; verplicht ze allemaal op techniek te trainen", luidt zijn oproep aan de KNVB.

De in 2011 overleden Coerver was een vermaard trainer die met zijn methode, die was gebaseerd op balbeheersing en schijnbewegingen, wereldwijde faam vergaarde.

Cruijff noemt als voorbeeld de traptechniek. "Daar zijn zes varianten op: links met binnenkant voet, de wreef en buitenkant voet en hetzelfde met rechts. Dat lijkt simpel, alleen zijn de spelers die drie van de zes beheersen op de vingers van één hand te tellen."

Cruijff pleit voor methode Wiel Coerver
Cruijff pleit voor methode Wiel Coerver (Foto: ANP)

Ontwerp klimaatovereenkomst voorgelegd

In aanwezigheid van de Franse president François Hollande heeft zaterdag de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius het ontwerp voor een internationaal klimaatakkoord voorgelegd. Fabius is voorzitter van de klimaattop en hij noemde de tekst "ambitieus en gebalanceerd".

De onderhandelaars hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag hun werk afgerond. De delegaties van de deelnemende landen moeten er nu mee instemmen. Als dat mogelijk zaterdag nog gebeurt, is er volgens Fabius sprake van "een historisch keerpunt".

Het internationaal klimaatverdrag is het eerste dat de landen uitdrukkelijk verplicht actie te ondernemen om de opwarming van de aarde terug te dringen. Fabius zei dat in de ontwerptekst van het verdrag wordt uitgegaan van een beperking van de opwarming tot fors beneden de 2 graden, misschien zelfs 1,5 graden.

De klimaattop is op 30 november in de Franse hoofdstad begonnen. De top zou eigenlijk vrijdag zijn afgerond, maar het overleg is met een dag verlengd omdat er nog onenigheid was. Volgens Fabius geeft de slottekst de standpunten en verantwoordelijkheden van alle deelnemers weer. Het verdrag is bindend en de naleving moet om de vijf jaar worden nagegaan, aldus de Franse bewindsman.

Ontwerp klimaatovereenkomst voorgelegd
Ontwerp klimaatovereenkomst voorgelegd (Foto: ANP)

Warriors met twee keer overtime naar 24e zege

De 24e achtereenvolgende zege van de Golden State Warriors in dit NBA-seizoen is binnen, maar de basketballers uit Oakland moesten de overwinning op de Boston Celtics vrijdag (plaatselijke tijd) wel uit de tenen halen. Pas in de tweede overtime slaagden de Warriors erin afstand te nemen van de Celtics: 124-119.

Stephen Curry speelde niet zijn beste wedstrijd, maar de guard van Golden State was toch weer de topschutter van zijn ploeg met 38 punten. "We zijn met een historische reeks bezig. Iedereen weet dat, maar toch gaan we niet met die gedachte het veld in. Daarom is dit team zo sterk, we laten ons er niet door afleiden", aldus vedette Curry.

Overige uitslagen
Indiana Pacers - Miami Heat 96-83
Orlando Magic - Cleveland Cavaliers 76-111
Philadelphia 76ers - Detroit Pistons 95-107
Toronto Raptors - Milwaukee Bucks 90-93
Memphis Grizzlies - Charlotte Hornets 99-123
New Orleans Pelicans - Washington Wizards 107-105
Denver Nuggets - Minnesota Timberwolves 111-108 OT
Utah Jazz - Oklahoma City Thunder 90-94
Phoenix Suns - Portland Trail Blazers 96-106
San Antonio Spurs - Los Angeles Lakers 109-87 

Moeizame zege Warriors
Moeizame zege Warriors (Foto: ANP)

Linda de Mol had een 'druk jaar'

Het was een druk jaar voor Linda de Mol. Studiowerk voor Ik hou van Holland, vergaderingen voor haar anti-armoedestichting en haar magazine. Maar daarnaast zorgt ze ook al jaren voor haar moeder, die aan alzheimer lijdt.

Linda doet nog steeds alsof ze hele gesprekken met haar moeder voert, vertelt ze aan AD. ''En soms komt er een soort reactie alsof ze het begrijpt. Maar ze is moeilijk te verstaan, ze brabbelt meer dan ze praat. En een 'hallo Linda' als ik binnenkom, is er niet meer bij.''

Toch gaat Linda blij naar huis als ze een glimlach van haar moeder heeft gekregen. ''Het gekke is dat ik mijn grenzen steeds blijf verleggen, steeds een beetje meer afscheid neem van de persoon die zij was'', aldus de presentatrice. ''Ik vind onze nieuwe liefde op een bepaalde manier ook bijzonder. De rollen zijn omgedraaid. En mijn moeder, die nooit knuffelig was, vindt nu niets fijner dan dat ik haar hand vasthoud en over haar rug aai.''

Toekomst
Linda blijft positief over de toekomst. Ze heeft dan ook al een paar goede voornemens voor 2016. ''Ik wil natuurlijk weer een kilo of wat afvallen. Dat zeg ik elk jaar en elk jaar komt er weer eentje bij. Dan laat ik 3 weken al die vettige en zoete happen en wijn staan. Tot ik denk 'als ik morgen onder een tram kom, heb ik dat allemaal niet genomen'. En dan ga ik weer voor de bijl.''

Ook 2016 belooft weer een druk jaar te worden voor de presentatrice. Waar ze zich in ieder geval niet mee bezig gaat houden is Gooische Vrouwen. Er komt geen derde film, zegt ze resoluut. ''Ik zou echt niet meer kunnen verzinnen wat ze nu nog mee moeten maken.'' Maar Linda hoopt wel in 2016 'een wat kleinere film te maken'.

Linda de Mol zorgt met liefde voor moeder
Linda de Mol zorgt met liefde voor moeder (Foto: BuzzE)

15-jarige jihadverdachte vrijgelaten

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat bij het gerechtshof in beroep tegen de vrijlating van een 15-jarig meisje uit Sittard. Zij wordt verdacht van voorbereiden of poging tot deelname aan een terroristische organisatie, liet het OM zaterdag weten.

De 15-jarige was op 3 september in Sittard opgepakt, maar twee weken later, op 17 september, liet de raadkamer haar weer gaan. Het OM ging daartegen in beroep. Het hof stelde het OM weliswaar in het gelijk, maar liet haar onder voorwaarden op vrije voeten. Een van die voorwaarden was dat het meisje geen contact meer mocht opnemen met bepaalde personen.

Toen volgens het OM bleek dat zij zich niet aan die laatste voorwaarde hield, werd ze vrijdagochtend opnieuw aangehouden, en voorgeleid aan de raadkamer. Die liet haar opnieuw vrij onder dezelfde voorwaarden als het hof.

15-jarige jihadverdachte vrijgelaten
15-jarige jihadverdachte vrijgelaten (Foto: ANP)

'Apple komt mogelijk met waterdichte iPhone'

Apple komt in de nabije toekomst mogelijk met een iPhone die waterbestendig is. Volgens Tweakers.net heeft Apple een patentaanvraag ingediend op een technologie die moet voorkomen dat aansluitingspoorten op iPhones vollopen met water. Het bewuste patent zou overigens vorig jaar al zijn ingediend.

Door de poorten af te dekken met een zelfhelend elastomeer zouden gebruikers bijvoorbeeld hun koptelefoon aan kunnen sluiten door het materiaal te doorprikken. Bij het verwijderen van de koptelefoon zou het materiaal zichzelf dan weer moeten herstellen. Apple zou deze technologie graag beschermd zien. Geruchten over een waterdichte iPhone doen al langer de ronde, maar Apple zou hier pas over willen communiceren als de technologie 100 procent zeker werkt.

Meer bedrijven hebben overigens waterbestendige smartphones gemaakt. Maar in veel gevallen moet het materiaal dat de aansluitingspoorten beschermd tegen water of vuil handmatig verwijderd worden, aldus Tweakers.net.

'Apple komt mogelijk met waterdichte iPhone'
'Apple komt mogelijk met waterdichte iPhone' (Foto: ANP)

Kansloze asielzoekers slaan aan het inbreken

De Duitse politie heeft een inbrekersbende van drie 'kansloze asielzoekers' aangehouden die vrijwel dagelijks inbraken hebben gepleegd in Noord-Rijnland-Westfalen. Duitse media meldden dit weekeinde dat de drie verdachte asielzoekers afkomstig zijn uit veilige landen in het zuidoosten van Europa en alleen daarom al zijn hun asielaanvragen vrijwel kansloos.

Hun activiteiten strekken volgens de leider van het politieonderzoek ook niet tot aanbeveling. De drie, in de leeftijd van 31 tot 43 jaar, vormden "een uiterst actieve groep mobiele daders" die bijna elke dag, zeven dagen per week inbraken pleegden in zeker twaalf verschillende plaatsen. Ze gingen zeer kundig te werk en hebben voor zover bekend geen inbraken gepleegd in hun eigen woonplaats, Wuppertal.

Kansloze asielzoekers slaan aan het inbreken
Kansloze asielzoekers slaan aan het inbreken (Foto: ANP)

School mag homo's weren

Een clubje van Baptisten is erin geslaagd om een vrijstelling af te dwingen op het verbod op discriminatie in de Amerikaanse staat Tennessee. Een religieuze school heeft hiermee in het vervolg het recht om leerlingen wiens levenswandel in tegenspraak met de bijbel is, te weren.

Homoseksuele leerlingen kunnen voortaan geheel legaal gediscrimineerd worden op de Carson-Newman University. Hetzelfde geldt voor ongetrouwde moeders, vrouwen die een abortus hebben ondergaan en zelfs studenten die misschien zwanger zijn. De natte droom van de SGP in het kort. Een rechter heeft onlangs bekrachtigd dat deze religieuze intolerantie niet in tegenspraak is met het Eerste amendement van de grondwet van de Verenigde Staten.

'Wij hebben het recht op discriminatie en wanneer je ons dat recht ontzegt, dan is dat discriminatie', is zo ongeveer de logica die de advocaat van de school hanteert in de brief die is gestuurd naar het Ministerie van Onderwijs. Randall O'Brien, relikneus en de directeur van de school, legt het als volgt uit: "Dit is wat wij zijn als christelijke universiteit. Dit zijn onze religieuze principes. In een veranderende wereld willen wij graag bevestigen dat dit is wat wij zijn en wat onze bedoeling is."

Het is overigens niet de eerste keer dat de advocaat in kwestie via dergelijke procedures het recht op discriminatie heeft afgedwongen bij de rechter. Zo'n dertig scholen hebben eerder een ontheffing gehad op het verbod op discriminatie.

Code geel voor kustgebieden

Het KNMI waarschuwt zaterdag voor zware windstoten in de kustgebieden. Vanaf 19.00 uur in de avond tot 01.00 uur in de nacht is code geel afgegeven voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Groningen, Friesland, het waddengebied en het IJsselmeer.

Boven land kunnen windstoten tot 80 kilometer per uur voorkomen. Boven zee, in het waddengebied en het IJsselmeer komen windstoten tot 90 kilometer per uur voor. Daarnaast waarschuwt weeronline.nl voor zware regenval in het noorden van het land, hier kan aan het eind van de avond 10 tot 20 milimeter regen vallen. 

Code geel kustgebied (Foto: KNMI)
Code geel kustgebied (Foto: KNMI)

Geen treinen door twee aanrijdingen

Door aanrijdingen rijden er zaterdagochtend geen treinen tussen Lelystad en Zwolle, en tussen Arnhem en Ede-Wageningen. De NS waarschuwt voor extra reistijd en verwacht dat de problemen rond het middaguur zijn verholpen.

Reizigers tussen Arnhem en Utrecht Centraal kunnen omreizen via Den Bosch.De extra reistijd bedraagt meer dan een uur. 

Geen treinen door twee aanrijdingen
Geen treinen door twee aanrijdingen (Foto: ANP)

Straat afgezet in Groningen na geschiet

De politie heeft zaterdagochtend een straat afgesloten in Groningen, omdat daar zou zijn geschoten. Er kwam rond vier uur een melding van een ruzie in de Nieuwe Ebbingestraat waarbij was geschoten.

Na zoeken bleken er inderdaad een aantal patroonhulzen te liggen. Op de gemelde locatie was echter niemand aanwezig. Een eventueel slachtoffer of dader is dus niet gevonden. De politie zoekt nog verder.

Straat afgezet in Groningen na geschiet
Straat afgezet in Groningen na geschiet (Foto: ANP)

Weer rechtstreekse post tussen VS en Cuba

Na meer dan vijftig jaar wordt het weer mogelijk om rechtstreeks brieven en pakketjes tussen Amerika en Cuba te sturen. Onderhandelaars uit Washington en Havana hebben donderdag afgesproken het directe postverkeer te hervatten. Dat zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.

Beide landen willen meerdere postvluchten per week. Tot nu toe ging het postverkeer tussen Amerika en Cuba via andere landen.

De overeenkomst maakt deel uit van de afspraak tussen de twee landen om hun betrekkingen te normaliseren. De VS en Cuba leefden 54 jaar lang op voet van oorlog.

Weer rechtstreekse post tussen VS en Cuba
Weer rechtstreekse post tussen VS en Cuba (Foto: ANP)

'IS kan valse Syrische paspoorten maken'

Amerika waarschuwt dat Islamitische Staat de mogelijkheid heeft om valse Syrische paspoorten te maken. Dat staat in een overheidsrapport dat vrijdag door de autoriteiten is bevestigd na berichtgeving van Amerikaanse media. Volgens het rapport heeft IS toegang tot lege paspoorten en machines van de Syrische overheid die paspoorten printen. Daarmee kan IS eenvoudig reisdocumenten vervalsen.

Een bron meldde daarnaast aan CNN dat er ook zorg bestaat over mogelijke identiteitsfraude door IS. De terreurorganisatie heeft namelijk eveneens toegang tot persoonlijke informatie en vingerafdrukken van Syrische burgers.

'IS kan valse Syrische paspoorten maken'
'IS kan valse Syrische paspoorten maken' (Foto: ANP)

KNVB onderzoekt corruptie eigen bid WK 2018

Voetbalbond KNVB is een onderzoek gestart naar het eigen bid om het WK van 2018 naar Nederland en België te halen. Aanleiding is een artikel in de Volkskrant van zaterdag, waarin staat dat het biedingsteam in 2009 een bedrag van 10.000 euro zou hebben betaald aan een Afrikaanse stemmenronselaar. Hiermee zouden de regels van de wereldbond FIFA zijn overtreden.

Amadou Diallo was volgens de krant de rechterhand van Mohamed Bin Hamman, het voormalig bestuurslid van de FIFA die in 2012 levenslang werd geschorst voor omkoping. De Belgische voetbalbond KBVB geeft aan de krant toe dat 10.000 euro is betaald aan Diallo, maar niet om stemmen te kopen. "Hij werd betaald als vergoeding voor reiskosten en gepresenteerd lobbywerk."

Harry Been, bestuurslid van de stichting die destijds het WK van 2018 probeerde binnen te halen, zegt dat hij nooit iets verkeerd voorbij heeft zien komen. "De hele sfeer van de kandidatuur van België en Nederland destijds was er een waarin we het op onze eigen manier hebben willen doen. Dus netjes en binnen de perken", zegt hij op de website van de KNVB.

Been neemt het verhaal desondanks serieus. "In Zeist worden de dossiers uit die tijd van het stof ontdaan en zo snel als mogelijk bestudeerd en beoordeeld. Met het resultaat daarvan zullen we ons melden aan de buitenwacht."

De KNVB wijst er in een verklaring op zijn wesbite op dat het Belgisch-Nederlandse bid "volledig schoon"uit het onderzoeksrapport is gekomen dat de ethische commissie van de FIFA heeft uitgevoerd naar mogelijke corruptie bij de toewijzingen van het WK 2018 en WK 2022. De eindronde van 2018 werd in 2010 toegewezen aan Rusland, dat ook ongeveer schoon uit het onderzoek kwam ook al werden computers met mogelijk bewijs toevallig vernietigd. Het WK van 2022 werd vergeven aan Qatar, waavan vrijwel niemand gelooft dat het op eerlijke wijze is gegaan. Ook daar was corruptie echter niet hard genoeg te bewijzen.

KNVB onderzoekt eigen bid WK 2018
KNVB onderzoekt eigen bid WK 2018 (Foto: ANP)

Loting voor EK met 24 landen, zonder Oranje

Liefst 24 landen zitten zaterdagavond in de balletjes voor de loting van het EK voetbal, komende zomer in Frankrijk. De Nederlandse inbreng in Parijs komt slechts van Ruud Gullit, die de show presenteert met de Franse oud-international Bixente Lizarazu. Oranje ontbreekt volgend jaar op het EK, net als in 1984 toen het ook in Frankrijk werd gehouden.

Aan het komende toernooi doet een recordaantal van 24 landen mee, acht meer dan aan alle EK's sinds 1996. De vijftiende editie telt vijf debutanten: IJsland, Noord-Ierland, Wales, Albanië en Slowakije. Alleen de Slowaken zitten bij de loting niet in pot 4, met daarin de landen die het laagste staan op de Europese puntenlijst.

Titelverdediger Spanje zit in pot 1, net als gastland Frankrijk, wereldkampioen Duitsland, Engeland, Portugal en België. Pot 2 bestaat uit Italië, Rusland, Zwitserland, Oostenrijk, Kroatië en Oekraïne, pot 3 wordt gevormd door Tsjechië, Zweden, Polen, Roemenië, Slowakije en Hongarije. Turkije en Ierland zitten samen met vier debutanten in pot 4. Het EK begint op 10 juni in het Stade de France, de locatie waar op 10 juli ook de finale wordt gespeeld.

Loting voor EK met 24 landen, zonder Oranje
Loting voor EK met 24 landen, zonder Oranje (Foto: ANP)

Publiek welkom op verlengde A4

De forensen die dagelijks in de file staan op de A13 tussen Den Haag en Rotterdam kijken er reikhalzend naar uit: de opening van het nieuwe stukje A4 tussen Delft en Schiedam. Maar voor het zover is, houdt Rijkswaterstaat zaterdag een open dag voor iedereen die wil weten hoe het de weg erbij ligt.

Tussen 12.00 en 16.00 uur kunnen belangstellenden fietsen of wandelen over het kersverse asfalt. Ook vindt een hardloopwedstrijd plaats en mogen wielrenners proberen hun persoonlijk record te verbeteren. Het NUON Solar Team van de TU Delft komt het wegdek testen met hun door zonnewagen Nuna.

De toegang tot de A4 is op de Woudweg in Schiedam. In Delft kunnen mensen terecht bij het gebouw van Rijkswaterstaat aan de Derde Werelddreef. Daarvandaan rijden pendelbussen naar de snelweg.

De weg gaat voor het eind van het jaar of begin januari open. De snelweg is 7 kilometer lang en is deels verdiept aangelegd. De A4 kan ongeveer 10.000 voertuigen per uur verwerken. Op een gemiddelde werkdag zullen circa 128.000 voertuigen per etmaal er gebruik van maken.

Publiek welkom op verlengde A4
Publiek welkom op verlengde A4 (Foto: ANP)

'Meerderheid wil gemeentelijke vuurwerkshow'

Driekwart van de Nederlanders ervaart in meer of mindere mate overlast van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Vooral het lawaai en de troep op straat stoort mensen. Een algemeen vuurwerkverbod voor particulieren wordt gesteund door 49 procent van de mensen, net geen meerheid. De steun voor een vuurwerkverbod voor particulieren neemt toe tot 54 procent, als de gemeente als 'goedmakertje' een professsionele vuurwerkshow organiseert.

Dat blijkt uit een opiniepeiling in opdracht van het vakblad Binnenlands Bestuur. Het is uitgevoerd door bureau I&O Research onder bijna 2500 Nederlanders. Los van een eventueel vuurwerkverbod vindt 60 procent van de Nederlanders het een taak van de overheid om een centrale vuurwerkshow te regelen. De steun voor vuurwerkvrije zones is ten opzichte van vorig jaar licht toegenomen, van 76 naar 78 procent.

Meerderheid wil gemeentelijke vuurwerkshow
Meerderheid wil gemeentelijke vuurwerkshow (Foto: ANP)

Topvorm bij Michel Mulder nog heel ver weg

Voor Michel Mulder dreigt het schaatsseizoen een lange lijdensweg te worden. Wat de olympisch kampioen ook probeert, hij krijgt zichzelf op de ijsbaan niet aan de praat. Een iets andere techniek, een gewijzigde mentale instelling, of oude dan wel nieuwe buizen onder zijn schaatsen, niets lijkt te helpen. "Het is lang geleden dat ik zó heb rondgereden", sprak de 29-jarige Zwollenaar vrijdag in Heerenveen met de nodige zelfspot.

Mulder mocht in het slecht bezette Thialf dankzij een paar afzeggingen, onder wie zijn tweelingbroer Ronald (lies), voor de eerste keer dit seizoen meedoen aan een wereldbekerrace op de 500 meter. De tweevoudig wereldkampioen op de sprintvierkamp reed op de nieuwe ijsvloer de negentiende en voorlaatste tijd (35,48). "Dit doet heel veel pijn", verzuchtte de kopman van Team beslist.nl. "Het hele veld is sneller dan ik. Dat is de keiharde realiteit."

Mulder worstelt naar eigen zeggen al een paar maanden met zichzelf. Hij is naarstig op zoek naar zijn oude ik, de stuntman die in 2014 in Sotsji olympisch goud (500 meter) en brons (1000 meter) behaalde. "Elke dag probeer ik het opnieuw. Ik weet dat het nog ergens in mijn systeem zit. Maar ik kan het nog niet vinden. Dit seizoen is een heel grote uitdaging voor mij. Ik doe er alles aan om er toch nog iets van te maken. Maar ik weet nu eens te meer waar ik sta."

Rommelig

Mulder herkende zichzelf vrijdag totaal niet in Thialf. "Ik kwam de eerste bocht al niet goed door. Ik moest met een handje naar het ijs om mezelf in balans te houden. Daarna schaatste ik rommelig door. Nee, dit is zeker niet het niveau dat ik gewend ben. Ik vraag me nu soms zelfs af hoe ik ooit al die prestaties vroeger heb geleverd."

Annouk van der Weijden had daarentegen alle reden tot lachen. De 29-jarige rijdster van Team Continu pakte zilver op de 3000 meter achter de ongenaakbare Tsjechische Martina Sablikova, terwijl ze tijdens de voorgaande wereldbeker in Inzell op de blamerende elfde plaats eindigde op hetzelfde onderdeel. "Ik heb revanche genomen op mezelf", sprak Van der Weijden voldaan. "Ik heb hier laten zien dat ik er helemaal bij hoor."

Met goud op de ploegachtervolging (mannen) en goud (vrouwen) en brons (mannen) op de teamsprint had ook de verantwoordelijke bondscoach Geert Kuiper in Thialf een geslaagde dag.

Topvorm bij Michel Mulder nog heel ver weg
Topvorm bij Michel Mulder nog heel ver weg (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: wisselvallig

Ik word een beetje moe van mezelf, maar er verandert zo weinig aan het weerbeeld dat ik net zo goed een copypaste kan doen van een willekeurig weerbericht van de afgelopen week. Vanmorgen kan de zon af en toe zijn neus laten zien en is het over het algemeen droog. In de loop van de middag trekt de bewolking zich samen tot één grote deken en neemt de kans op regen toe, voornamelijk in het westen. De wind waait uit het zuidwesten en is zwak tot matig. In de avond trekt het nog wat verder aan en kan het aan de kust stormachtig weer worden. De temperatuur ligt rond de 9 á 10 graden. 

Een grijze lucht. Hét weerbeeld dat we de laatste dagen wel vaker zagen en waar we vanmiddag ook tegen aan kijken vermoedelijk. Bondage maakte deze foto in Den Haag op het Maanplein. 

Grijze lucht in Den Haag  (Foto: Bondage)
Grijze lucht in Den Haag (Foto: Bondage)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1936 werd de Moerdijkbrug over het Hollandsch Diep geopend. 

* In 1913 werd de Mona Lisa teruggevonden in Florence, nadat het twee jaar eerder uit het Louvre in Parijs werd gestolen. 

* In 1970 verscheen de strip Jan, Jans en de kinderen (van Jan kruis) voor het eerst in de Libelle.

* In 1866 kwamen bij een ondergrondse mijnexplosie in Barnsky, Engalnd, veel mensen om het leven. 

Tame Impala maakt Song van het Jaar

Het nummer Let It Happen van de Australische psychedelische rockband Tame Impala is uitgeroepen tot 3voor12 Song van het Jaar. Dat bleek vrijdagavond tijdens een liveshow in het Utrechtse TivoliVredenburg.

Het publiek, bijna 8000 mensen, koos de winnaar door online een top tien samen te stellen uit een lijst met 250 liedjes die dit jaar verschenen. Het acht minuten durende nummer van Tame Impala eindigde op de eerste plek. De band bracht dit jaar het album Currents uit en Let It Happen ontpopte zich deze zomer tot festivalfavoriet en later ook 3FM Megahit.

De tweede plaats in de Top 10 is voor Paolo Nutini met Iron Sky en op nummer drie staat Muse met Psycho. De Utrechtse band Kensington is de hoogst genoteerde Nederlandse groep met War op de vierde plek. Het onlangs verschenen Hello van Adele volgt op vijf.

De Nederlandse singer-songwriter Dotan, die vorig jaar won met Home, eindigde op nummer zeven met Hungry en de derde artiest van eigen bodem bij de laatste tien is Typhoon met Liefste op de negende plek.

De VPRO organiseert sinds 1985 de verkiezing van Song van het Jaar, tegenwoordig onder de noemer 3voor12 Radio op NPO 3FM. De show was vrijdag rechtstreeks te horen op de radiozender en te zien op het digitale kanaal NPO 101.

Tame Impala maakt Song van het Jaar
Tame Impala maakt Song van het Jaar (Foto: ANP)

Canadese man leeft als 6-jarig meisje

Een 46-jarige Canadese man heeft het roer radicaal omgegooid. Hij heeft zijn vrouw en zeven kinderen verlaten om te beginnen aan een nieuw leven als 6-jarig meisje. Dat meldt het AD op basis van berichtgeving in The Independent.

Na 23 jaar huwelijk realiseerde de Canadees zich dat hij zich als vrouw beter zou voelen. Hij transformeerde zich tot Stefonknee (uitspraak: Stephanie) Wolscht, maar werd daarna afgewezen door familie en vrienden. Ze gooide daarna het roer radicaal om en leeft sindsdien als een meisje van 6. Sterker nog: Stefonknee woont bij een adoptiegezin. 'Het is geweldig! We kleuren en we doen kinderdingen!'

Het verhaal van Stefonknee krijgt bekendheid omdat ze meewerkte aan 'The Transgender Project' van Daily Xtra. In 2007 kwam Stefonknee als transgender uit de kast; iets dat zowel positieve als negatieve feedback opleverde. Ze voelde zich in haar huwelijk niet ongelukkig, maar merkte dat ze de nieuwsgierigheid naar een leven als transgender onderdrukte.

'Ik kan niet ontkennen dat ik getrouwd was en dat ik kinderen heb', vertelt Stefonknee. 'Maar ik ben verder gegaan en ben teruggegaan naar het kind-zijn.' In haar adoptiegezin wordt ze overspoeld met liefde. 'Ik heb een papa en een mama die het prima vinden dat ik een meisje ben. Hun kinderen en kleinkinderen accepteren me allemaal.'

Zelfmoordpoging
In 2012 werd Stefonknee uitgenodigd om het huwelijk van haar dochter bij te wonen, maar ze moest gekleed als vader verschijnen, moest achterin de kerk plaatsnemen en mocht geen praatje aanknopen met familieleden. Stefonknee ondernam die dag een zelfmoordpoging, maar zonder succes.

Stefonknee wacht nog altijd op de goedkeuring van haar ex-vrouw en kinderen, maar ze is gelukkig met haar nieuwe leven. 'Er zijn dagen dat ik mijn verleden totaal vergeet. Het is een nieuwe start en ik heb nog nooit zo veel onvoorwaardelijke liefde gevoeld. Ik wil geen volwassene zijn en ik leef mijn leven zoals ik het kon toen ik op school zat.'

Zoon Gaddafi even ontvoerd in Libanon

Hannibal, een zoon van de vroegere Libische dictator Muammar Gaddafi, is in Libanon korte tijd ontvoerd door een gewapende groepering. Dat hebben veiligheidsfunctionarissen vrijdag laten weten, aldus de Britse krant The Guardian.

Wie de ontvoerders waren is niet duidelijk. Gaddafi werd bevrijd in de stad Baalbek en naar Beiroet gebracht.

De veertigjarige Hannibal was te zien op de Libanese televisie. In een video vroeg hij om informatie over de verdwijning van een geestelijke in 1978. Hoelang hij al in Libanon was, is niet bekend.

Samen met zijn moeder en zuster was hij in 2012 uit Libië gevlucht naar Oman. Hij had daar huisarrest.

Muammar Gaddafi werd in 2011 tijdens een opstand door rebellen afgezet.

Zoon Gaddafi even ontvoerd in Libanon
Zoon Gaddafi even ontvoerd in Libanon (Foto: ANP)

Van de Sint gekregen

Je raakt bijna verstrikt in je eigen gedachten, gedachteloos bonkt je hart in de keel. Mooie, pronte borstjes, golvende, blonde, gekrulde haren, die zich rond haar ranke hals draperen. Strakke, bossche-bollig ronde, zoete billetjes, onder een taille die door een met zilveren sterretjes bewerkt hoepeltje kan. Een lach zo stralend dat de Niagara-watervallen omhoog klauteren, spetterend en kletterend van vreugde, omdat ze even in haar diep blauwe ogen hebben mogen kijken

Grieken kunnen weer extra geld krijgen

Griekenland heeft een overeenkomst bereikt met zijn internationale schuldeisers over een volgende set hervormingen en bezuinigingen. Daarmee is de weg vrijgemaakt voor een uitbetaling van 1 miljard euro.

Het gaat onder meer om een nieuw privatiseringsfonds en een hervorming van de energiesector. Het Griekse parlement zal dinsdag over het akkoord stemmen, aldus de Griekse minister van Financiën Euclid Tsakalotos. Het extra geld zou dan voor 18 december aan Athene moeten worden overgemaakt.

Vorige maand werd al op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over de nieuwe hervormingen en bezuinigingen. In de zomer sloten de Grieken met de eurolanden een deal over een nieuw steunprogramma ter waarde van maximaal 86 miljard euro. Dat bedrag wordt in schijven uitbetaald, afhankelijk van de voortgang die is geboekt.

Grieken kunnen weer extra geld krijgen
Grieken kunnen weer extra geld krijgen (Foto: ANP)

Topresultaat bobsleester Willemsen in World Cup

De Belgische bobsleester Elfje Willemsen heeft vrijdag voor de vierde keer in haar loopbaan het podium gehaald tijdens een World Cup. In Königssee werd ze - ook voor de vierde keer - tweede. 

Willemsen is in haar nieuwe slee, Maximus, al lekker op dreef dit seizoen. In Altenberg werd ze tweede, gevolgd door een zesde plek in Winterberg. In Königssee was het opnieuw raak. Samen met remster Sophie Vercruyssen snelde Willemsen in de eerste run naar de tweede plek, achter het oppermachtige Canadese duo Kaillie Humphries/Melissa Lotholz. Die breidden hun voorsprong in de tweede run nog eens uit, maar Willemsen deed hetzelfde met de Amerikaanse Jamie Greubel-Poser en dus werd de Belgische tweede.

Achter Greubel-Poser en remster Lauren Gibbs ging de vierde plek naar de Oostenrijkse pilote Christina Hengster. Zij deed dat met de Tilburge Sanne Dekker achterin de slee. An Vannieuwenhuyse stuurde de tweede Belgische slee - Spanky, de slee waar Willemsen vorig jaar mee in actie kwam - naar een knappe zevende plek met remster Loes Hubrecht. 

Gedurende het seizoen kun je over het bobsleeën meediscussiëren in het speciale forumtopic.

Elfje Willemsen in Maximus, de slee van topmerk BTC (Foto: Getty)

FOK! sportfoto-onderschrift week 50

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was alpeko met het volgende onderschrift: "Nee natuurlijk laat ik er geen gras over groeien. We spelen op gravel!"

Jorrit Hendrix viert het winnende doelpunt van PSV tegen Vitesse met de PSV-supporters, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Joep Leenen)
Jorrit Hendrix viert het winnende doelpunt van PSV tegen Vitesse met de PSV-supporters, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Joep Leenen)

Snowboardster Maas vierde op slopestyle

Cheryl Maas is vrijdag tijdens een wedstrijd uit de prestigieuze Dew Tour in het Amerikaanse wintersportoord Breckenridge vierde geworden op het onderdeel slopestyle. De Nederlandse freestyle snowboardster zag haar eerste run mislukken (21,0), maar herstelde zich in de tweede met een score van 82,4. Ze kwam daarmee net tekort voor een podiumplaats.

Het goud was voor de Oostenrijkse Anna Gasser. Ze bleef met een beste resultaat van 91,2 de Canadese Spencer O'Brien (86,6) en de Amerikaanse Hailey Langland (85,6) duidelijk voor. De Nijmeegse skiester Isabelle Hanssen vertegenwoordigde Nederland in de discipline superpipe, een extra grote halfpipe. Ze kwam in de halve finales ten val.

Snowboardster Maas vierde op slopestyle
Snowboardster Maas vierde op slopestyle (Foto: ANP)

Handbalsters overklassen Polen, ongeslagen naar 1/8e finale WK

De Nederlandse handbalsters zijn in de groepsfase van het WK in Denemarken ongeslagen gebleven. Oranje overklaste vrijdag in de vijfde en laatste wedstrijd Polen volkomen en ontliep daardoor in de achtste finales de absolute toplanden uit poule A, Montenegro, Hongarije en het gastland. Na een ruststand van 14-9 sloot de ploeg van bondscoach Henk Groener uiteindelijk zeer knap af op 31-20.

Het betekende dat Zweden met 34 doelpunten verschil moest winnen van Cuba om Nederland nog van de eerste plaats te verdringen. Dat bleek te veel gevraagd: 49-25. De tegenstander van Oranje in de knock-outfase werd daardoor Servië. Dat biedt een uitgelezen kans op een plek in de kwartfinales en vervolgens in het olympisch kwalificatietoernooi; de eerste doelstelling voor 2016 op weg naar Rio de Janeiro.

Nederland begon uitstekend tegen de stugge, fysiek sterke Poolse ploeg. Met snelheid, variatie en vooral gedrevenheid werd de vooraf toch enigszins gevreesde opponent afgebluft. Binnen tien minuten was een gat geslagen van vier doelpunten. Dat werd, ondanks het missen van strafworpen door Estavana Polman en Lois Abbingh, in de eerste helft niet meer uit handen gegeven. Mede door het sterke optreden van Tess Wester, die opnieuw en terecht de voorkeur kreeg in het doel.

Na de wisseling van speelhelft was Oranje nog veel dominanter. Geen moment verslapte de concentratie, de overtuiging spatte er vanaf. Kim Rasmussen, de Deense coach van de Poolse vrouwen, werd er wanhopig van. Al vroeg in de tweede helft verving hij zijn (goede) keepster voor een extra veldspeelster. Nota bene Wester strafte dat af met een goal over 'de hele'.

Abbingh gooide zevenmaal raak en was daarmee topscoorster. Laura van der Heijden (zes), Polman (vijf) en Angela Malestein (vier) waren eveneens trefzeker.

Handbalsters Oranje overklassen Polen
Handbalsters Oranje overklassen Polen (Foto: ANP)

Verschuren mist olympische limiet net

Sebastiaan Verschuren heeft op de openingsdag van de Amsterdam Swim Cup de 100 meter vrije slag gewonnen. Hij kon echter opnieuw net niet voldoen aan de limiet voor uitzending naar de Olympische Spelen. Verschuren tikte vrijdag in de finale aan na 48,64 seconden. Voor uitzending naar Rio wordt 48,47 gevraagd.

Dat had Verschuren zich ten doel gesteld in het Sloterparkbad. Met 48,88 in de series had hij zich al wel gekwalificeerd voor de EK 2016 in mei in Londen. Dat evenement is voor de Nederlandse zwemmers de laatste gelegenheid de olympisch eis te halen. Eerder staat nog de Swim Cup in Eindhoven op het programma.

Femke Heemskerk zegevierde op de 200 vrij in 1:56,16, een goede tijd en ruim binnen de olympische limiet. De naar Frankrijk verhuisde zwemster kwam niet in de buurt van haar Nederlandse record (1:54,68), maar dat was ook niet verwacht gezien de trainingsarbeid die ze nog verrichtte in de aanloop naar de EK kortebaan, vorige week in Israël.

Esmee Vermeulen ging in haar kielzog mee naar 1:58,11, een persoonlijk record. Robin Neumann scherpte een dag voor haar achttiende verjaardag haar persoonlijke toptijd aan tot 1:59,23. Ze won de B-finale mee met haar eerste tijd ooit onder de twee minuten.

Moniek Nijhuis was de beste op de 50 school. Ze bleef met 31,16 de Britse Imogen Clark vijf honderdsten voor.

Verschuren mist olympische limiet net
Verschuren mist olympische limiet net (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.