Meer werk en geld voor geheim agenten

De geheim agenten krijgen komend jaar meer armslag. Na een grote reorganisatie en bezuiniging in de afgelopen jaren dwong de Tweede Kamer af dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD er direct meer geld bij krijgt.

Dit jaar is er al 25 miljoen structureel extra voor de AIVD bijgekomen. In 2016 gaat het om 14 miljoen euro extra, blijkt uit de begroting van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Het extra bedrag loopt op tot 40 miljoen euro in 2020.

De toegenomen terroristische dreiging van radicale moslims zorgt voor veel extra werk voor de inlichtingendiensten. En die dreiging houdt volgens Plasterk de komende jaren aan. De diensten moeten voorkomen dat radicale moslims uitreizen naar Syrië en Irak om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat of andere islamitische groeperingen. Terugkeerders moeten in de gaten worden gehouden of worden vervolgd.

Privacy
Plasterk werkt verder aan modernisering van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Daarmee wil hij de mogelijkheden die er nu zijn om mensen te laten volgen, laten aansluiten bij technologische ontwikkelingen. De voorstellen worden fel bekritiseerd, omdat ze een grote inbreuk op de privacy van veel burgers zouden betekenen.

De dreiging komt niet alleen uit het buitenland. Ook het binnenlands bestuur staat onder druk, onder meer door criminele netwerken die proberen invloed te krijgen op het lokale gezag. Om burgemeesters beter te wapenen tegen dreigingen en intimidatie, krijgen ze allemaal een training.

Plasterk wil gemeenten, samen met burgers, meer ruimte geven om te experimenteren met lokale initiatieven.

Meer werk en geld voor geheim agenten
Meer werk en geld voor geheim agenten (Foto: ANP)