Realityshows en talenten succes van Talpa

Zelfs als je geen televisie hebt kan het niet zo zijn dat je nog nooit iets over een programma van Talpa hebt gehoord. Het bedrijf van tv-icoon John de Mol, dat donderdag voor 500 miljoen euro werd overgenomen door de Britse commerciële televisiezender ITV, staat vaak garant voor spraakmakende programma's die nogal eens het nieuws halen.

Het concern werd in 2005 opgericht zodat De Mol kon doen wat hij het liefste doet: tv-programma's maken. Als onderdeel van Talpa werd in 2005 de gelijknamige televisiezender gelanceerd. Op de zender waren onder meer samenvattingen uit de eredivisie te zien, alsook bekende programma's als Big Brother, Expeditie Robinson en de Gouden Kooi.

Vanaf 2006 ging de zender 24 uur per dag uitzenden waarmee een lang gekoesterde wens van De Mol in vervulling ging. Het aanbod bestond voor 80 procent uit Nederlandse producties. Echter door een gebrek aan voldoende kijkers werd halverwege 2007 de stekker uit de zender getrokken.

Waar de televisiezender van Talpa sneuvelde, timmert de houdstermaatschappij nog altijd flink aan de weg, ook in het buitenland. Zo wordt de talentenjacht The Voice, die in Nederland voor het eerst werd uitgezonden in 2010 met Ben Saunders als winnaar, inmiddels in 180 landen uitgezonden. The Voice Kids was in 2012 voor het eerst in Nederland te zien en kent inmiddels 28 verschillende lokale versies en is wereldwijd ook een groot succes.

Vooral met realityprogramma's waarin onbekende deelnemers op een plek worden afgesloten van de buitenwereld drukte De Mol een stempel op de Nederlandse televisie. In de Gouden Kooi, dat liep van 2006 tot en met 2008, werd een groep kandidaten langdurig in een luxe villa opgesloten. De laatst overgebleven kandidaat kon die villa winnen.

Met realityshow Utopia hoopt de tv-producent op een nieuwe internationale kaskraker. In het programma, dat iedere werkdag te zien is op SBS6, bouwen vijftien mensen een jaar lang aan een nieuwe gemeenschap. In de afgelopen zes jaar ontwikkelde Talpa TV 75 shows, waaronder ook Battle of the Sexes en Dating in the Dark.