Groen licht voor perenexport naar China

Nederlandse fruittelers mogen hun peren uitvoeren naar China. De Chinese overheid heeft vorige week groen licht gegeven voor de import van de fruitsoort uit Nederland, meldden de Nederlandse brancheverenigingen van fruithandelaren en -telers.

"Voor de fruitsector is dit heel goed nieuws, zeker nu door het wegvallen van de Russische markt nieuwe afzetmarkten dringend nodig zijn", schrijven Frugi Venta en de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) maandag.

Het ministerie van Economische Zaken heeft samen met de drie organisaties zes jaar met China onderhandeld. Na een onderzoek door de Chinese overheid afgelopen zomer kwam vorige week de witte rook. Sindsdien kunnen Chinese importeurs een vergunning aanvragen om Nederlandse peren het land binnen te halen.

De organisaties hopen ook toestemming te krijgen voor het verschepen van Nederlandse paprika's, tomaten en appels. Voor paprika's is al een Chinese delegatie in Nederland geweest om een beeld te krijgen van de teelt, de sortering, de verpakking en de daarbij behorende kwaliteitscontrole.