FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 3 november 2014

Amsterdam stort zich op liquidatiepoging Almere

De Amsterdamse recherche neemt het onderzoek naar de liquidatiepoging die zaterdagochtend in Almere plaatsvond over. De zaak lijkt volgens de politie in de hoofdstad verband te houden met 'eerdere liquidaties en pogingen daartoe' in Amsterdam. "De recherche gaat uit van een gerichte aanslag in het criminele milieu", aldus de politie maandag.

Twee inzittenden van een VW Golf werden zaterdag rond 05.30 uur op de Poortdreef vanuit een BMW beschoten. De bestuurder, een 26-jarige man uit Weesp, raakte gewond maar is niet in levensgevaar. Zijn bijrijder, ook een 26-jarige man uit Weesp, kwam met de schrik vrij.

De BMW ging er na het schietincident vandoor. Het voertuig werd rond 07.00 uur deels uitgebrand aangetroffen in Muiderberg. De politie is op zoek naar getuigen van het schietincident en mensen die hebben gezien dat de BMW werd gedumpt. Ook informatie over de voortzetting van de vlucht is welkom.

Celstraf geëist tegen belager camerajournalist

De man die in augustus bij een demonstratie in de Haagse Schilderswijk een journalist zou hebben mishandeld, moet daarvoor volgens justitie zes weken de cel in. Ook moet hij nog een deel uitzitten van een eerdere straf wegens een serie diefstallen.

De journalist, een cameraman van Novum Nieuws en zoomin.tv, deed op 10 augustus verslag van een demonstratie van ISIS-aanhangers in de Haagse Schilderswijk. Hij werd aangevallen door betogers, waarbij hij klappen kreeg en zijn camera werd vernield.

De verdachte, de 29-jarige Mimoun D. uit Den Haag, is door agenten herkend als de man die de journalist aanviel. D. zit sinds het incident vast, omdat hij nog in de proeftijd zat van een eerder vonnis. D. was tot 28 maanden cel veroordeeld wegens een serie diefstallen, maar voorwaardelijk vrijgelaten. Daarvan moet hij nu nog honderd dagen uitzitten, vindt justitie.

"De verdachte heeft zich nadrukkelijk gericht op een journalist. Dat moet zwaar meewegen", zei de officier van justitie maandag voor de rechtbank in Den Haag. Ook moet de verdachte de schade aan de camera vergoeden, en een vergoeding betalen voor immateriële schade.

Van de mishandeling bestaan filmbeelden, gemaakt door de camerajournalist zelf. Volgens de advocaat van D. is niet bewezen dat de man die op de beelden te zien is, inderdaad D. is. Hij wil dat zijn cliënt wordt vrijgesproken.

De politierechter doet dinsdag om 13.00 uur uitspraak in de zaak tegen D. en nog een serie andere verdachten die maandag moesten voorkomen. Tegen de andere verdachten, die onder meer stenen zouden hebben gegooid naar de politie, zijn taakstraffen en boetes geëist.

De rellen ontstonden na een demonstratie van extreemrechtse activisten tegen de islamitische terreurorganisatie ISIS. De route ging door de Haagse Schilderswijk, wat leidde tot een tegenbetoging.

Republikeinen kijken over verkiezingen heen

De Republikeinen in de Verenigde Staten lijken af te stevenen op een klinkende overwinning in de tussentijdse verkiezingen die dinsdag worden gehouden. En ze zijn zo optimistisch dat er al hardop wordt gesproken over hoe ze hun rol als wetgevers gaan vervullen als ze de meerderheid in de Senaat veroveren. Het Huis van Afgevaardigden hebben ze al stevig in handen.

Na jaren van obstructie moet het roer om, erkent een aantal Republikeinen. Als de Republikeinen de controle over het gehele Congres krijgen moeten er wetten worden gemaakt en aangenomen. "We moeten de komende twee jaar bewijzen dat een Republikeins Congres kan wetgeven", zegt senator Richard Burr. De kans is groot dat de Senaat in 2016 weer wordt heroverd door de Democraten. In dat jaar staan er een stuk meer kwetsbare Republikeinse zetels op het spel, een spiegelbeeld van de verkiezingen deze week.

Maar dat betekent niet dat niet alsnog een flinke dosis symbolische voorstellen de revue zal passeren. Zo zal de partij waarschijnlijk een aantal voorstellen aannemen die welhaast zeker met een veto zullen worden geblokkeerd door president Barack Obama. De partij wil weer werk maken van oude prioriteiten, zoals het verlagen van belastingen en het schrappen van regelgeving.

Zaken waar de afgelopen jaren veel over werd gesproken, zoals een gebalanceerde begroting en het terugdraaien van de gezondheidswet die bekendstaat als Obamacare, werden opvallend genoeg weinig genoemd. De Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden stemden de afgelopen vier jaar maar liefst 54 keer voor het schrappen van Obamacare. Van tevoren wisten ze echter al dat de stemmingen van puur symbolische waarde waren, aangezien de voorstellen sneuvelden in de Senaat. En zelfs als dat andere deel van het Congres akkoord was gegaan zou Obama er een veto over hebben uitgesproken.

Senator Rob Portman beschrijft een aantal pragmatischere voorstellen, die wel op steun van bepaalde Democraten kunnen rekenen. Het verlagen van het belastingtarief van 35 procent voor bedrijven en het goedkeuren van de Keystone XL-pijpleiding, die olie van Canada naar Texas moet vervoeren, zijn enkele voorbeelden die Portman noemt. "Het is mogelijk om een aantal zaken te regelen als de president bereid is aan de onderhandelingstafel aan te schuiven, en ik denk dat hij dat zal doen." De Republikeinen kunnen op deze gebieden rekenen op de steun van een aantal Democraten.

Maar ook de beleidsterreinen waar raakvlakken bestaan tussen de twee partijen zijn niet onomstreden. Milieubewegingen zijn fel gekant tegen de Keystone XL-pijpleiding en Obama heeft de aanleg ervan al eerder geblokkeerd. En er mag dan principieel overeenstemming bestaan over het belastingtarief voor bedrijven, maar niet over welke mazen in de wet moeten worden gedicht in ruil voor een verlaging van het tarief.

Toch lijken de Republikeinen hoopvol dat er een einde komt aan de patstelling van de afgelopen jaren. "Het Congres zal met één stem spreken", zegt senator Bob Corker, en de Republikeinen 'zullen zich als wetgevers moeten gedragen'.

Kersteditie DWDD's Guilty Pleasures in Carré

Onder anderen Jett Rebel, Typhoon, Giovanca en The Kik brengen deze kerst hun favoriete 'foute' kerstnummer ten gehore in Carré in Amsterdam. Ze doen dat in het kader van Guilty Pleasures Kerst, de kersteditie van het De Wereld Draait Door-onderdeel.

Het is al bekend dat Jett Rebel All I Want for Christmas is You van Mariah Carey zingt. Andere artiesten die hun tanden zetten in een 'guilty pleasure', muziek die eigenlijk niet kan, zijn onder anderen Hadewych Minis en Shirma Rouse. Youp van 't Hek brengt een bigbandversie van zijn eigen Flappie ten gehore.

DWDD Presenteert: Guilty Pleasures Kerst vindt plaats op 7 december en wordt op eerste kerstdag uitgezonden. De presentatie is in handen van Matthijs van Nieuwkerk.

Soennitische landen M-Oosten broeden op alliantie

Egypte, Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit willen een bondgenootschap vormen om samen moslimextremisten het hoofd te bieden. Vier hooggeplaatste bronnen bij het Egyptische leger hebben dat bevestigd. De soennitische alliantie moet ook een tegenwicht vormen voor de groeiende macht van het sjiitische Iran.

Het voorgenomen bondgenootschap overweegt de oprichting van een gezamenlijke interventiemacht die elders in het Midden-Oosten kan worden ingezet, aldus de ingewijden. Daarvoor zouden bijvoorbeeld het verscheurde Libië en het roerige Jemen in aanmerking kunnen komen. In Libië hebben milities meerdere steden ingenomen en in Jemen hebben sjiitische rebellen zelfs de hoofdstad bezet.

De besprekingen over een gezamenlijk front tegen moslimextremisten zijn in een vergevorderd stadium, lieten de vier ingewijden weten. Behalve de vier genoemde landen zijn ook Jordanië en Algerije gevraagd zich aan te sluiten.

De vorming van een interventiemacht is nog wat verder weg. Het plan dat nu op tafel ligt zou voorzien in de oprichting van een keurkorps met een eigen luchtmacht. Dat zou gevoed worden met informatie die door de inlichtingendiensten van de deelnemende landen is vergaard. De Golfstaten beschikken over een stevige luchtmacht en Egypte en Saudi-Arabië hebben elite-eenheden die zijn gespecialiseerd in contraterrorisme.

Maar de vier landen zijn het nog niet eens over de omvang, de financiering en de locatie van het hoofdkwartier van de gezamenlijke strijdmacht. Ook zijn ze er nog niet over uit of ze onder de vlag van de Arabische Liga of de Verenigde Naties willen opereren.

Eerdere pogingen een panarabische legermacht op de been te brengen zijn zonder uitzondering gesneefd. Ook als een interventiemacht te hoog gegrepen is willen de vier soennietenstaten echter wel hun strijdkrachten laten samenwerken, aldus de hooggeplaatste officieren met wie AP sprak. Het viertal wil inzetten op snelle, gerichte operaties tegen radicale strijders, niet op lange militaire missies.

De vier landen zijn alle bondgenoot van de Verenigde Staten. Als het komt van een alliantie dan blijft die echter los van de door de VS geleide coalitie die in Irak en Syrië de terreurgroep Islamitische Staat bestrijdt. Wel hopen de landen de zegen van Washington te verkrijgen zodra ze er samen uit zijn.

Van Gerwen treft Dekker in Grand Slam of Darts

Maandagavond is de loting verricht van de Grand Slam of Darts. Het toernooi met darters van de PDC en BDO. Alle darters die de laatste twee jaar een toernooi hebben gewonnen hebben of de finale hebben gehaald van een TV-toernooi kregen een uitnodiging. Daarnaast waren er ook nog plekken voor de halve finalisten van het WK en er was nog een kwalificatietoernooi voor de laatste plekken.

Zes Nederlanders zijn van de partij. Michael van Gerwen (PDC WK winnaar 2014), Raymond van Barneveld (winnaar Premier League 2014), Vincent van der Voort (winnaar op de European Tour 2014), Jan Dekker (BDO WK halve finalist 2014), Christian Kist (BDO WK winnaar 2012) en Wesley Harms (BDO WK halve finalist 2013) hebben een uitnodiging ontvangen.

Van Gerwen en Jan Dekker zullen in groep A spelen tegen Kim Huybechts en Darren Webster. Van Barneveld en Van der Voort treffen in groep D Robert Thornton en Robbie Green. Kist treft in groep E titelverdediger Phil Taylor, Andy Hamilton en Richie George. In groep H is Harms gekoppeld aan Stephen Bunting, Gary Anderson en Dean Winstanley.

Groepen F met Peter Wright, Simon Whitlock, Michael Smith en Brendan Dolan mag zich op papier de groep des doods noemen. De groepen G en H zijn ook sterk bezet.

Phil Taylor met de beker na de gewonnen finale vorig jaar tegen Robert Thornton. (PRO SHOTS/Action Images)

De Grand Slam of Darts heeft van 8 t/m 16 november plaats in de Wolverhampton Civic Hall te Wolverhampton. De nummers één en twee plaatsen zich voor de de knockoutfase. 

Loting Grand Slam of Darts

Groep A Groep B Groep C Groep D
Michael van Gerwen Alan Norris Adrian Lewis Raymond van Barneveld
Kim Huybrechts Scott Waites Dave Chisnall Robert Thornton
Jan Dekker Terry Jenkins Keegan Brown Vincent van der Voort
Darren Webster Ronny Huybrechts Rowby-John Rodriguez Robbie Green
Groep E Groep F Groep G Groep H
Phil Taylor Peter Wright James Wade Stephen Bunting
Andy Hamilton Simon Whitlock Mervyn King Gary Anderson
Christian Kist Michael Smith Tony O'Shea Dean Winstanley
Richie George Brendan Dolan Jamie Caven Wesley Harms

Midden-Drenthe bevriest aantal asielzoekers

De gemeente Midden-Drenthe 'bevriest' per direct het aantal asielzoekers op een vakantiepark bij het piepkleine dorpje Oranje. Volgens waarnemend burgemeester Ton Baas mogen er niet meer vluchtelingen komen dan er nu zijn, zei hij maandagavond tijdens een ingelaste raadsvergadering in Beilen. Dat zijn er nu rond de 300.

In Oranje, dat slechts 140 inwoners telt, is de afgelopen tijd veel onrust ontstaan sinds de gemeente Midden-Drenthe en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) aankondigden dat 1400 asielzoekers uit vooral Syrië en Somalië op het vakantiepark worden ondergebracht. Nagenoeg alle inwoners en ook veel politieke partijen vinden dat aantal "absurd". Het betekent een vertienvoudiging van de bevolking en dat is volgens inwoners "nog nooit eerder in Nederland vertoond".

Hockeysters te sterk voor België bij debuut Marijne

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben hun eerste wedstrijd onder bondscoach Sjoerd Marijne gewonnen. Oranje was maandag in een oefeninterland met 2-1 te sterk voor België. Maartje Paumen en Lidewij Welten verzorgden in Tilburg de Nederlandse productie.

Het was het eerste optreden van Nederland na het gewonnen WK in eigen land afgelopen zomer. Marijne volgde na dat toernooi Max Caldas op, die werd doorgeschoven naar de mannen. Oranje bereidt zich voor op de Champions Trophy, dat eind deze maand in Argentinië begint. De ploeg van Marijne oefent op 17 en 18 november nog tegen Duitsland.

'Utrecht betaalt vier miljoen voor tourstart'

De gemeente Utrecht betaalt vier miljoen euro voor het mogen organiseren van de start van de Tour de France volgend jaar. Dat is anderhalf miljoen euro meer dan de gemeente Rotterdam in 2010 moest betalen aan de tourorganisatie voor de 'Grand Départ'. Dat meldt RTL Nieuws maandagavond.

De gemeente Utrecht gaat uit van een totale begroting van 15,2 miljoen, staat in de kwartaalrapportage. Dat is vier ton minder dan aanvankelijk was geraamd. De gemeente heeft de begroting moeten verlagen omdat de verkoop van zogenoemde hospitalitypakketten tegenvalt.

De financiële dekking is binnen, schrijft de gemeente verder. Utrecht gaat uit van een rijkssubsidie van twee miljoen en rekent op 6,8 miljoen aan private bijdragen. Daarvan is 6,3 miljoen al binnen.

Vorige week werd bekend dat de gemeente achterloopt op het schema met de voorbereidingen op de tourstart. De definitieve projectbegroting zou nog niet af zijn en de subsidieaanvraag was nog niet officieel ingediend.

De Tour de France begint op 4 juli met een individuele tijdrit door de stad. Een dag later gaat de tweede etappe van Utrecht naar Neeltje Jans in Zeeland.

VS gaat reizigers grondiger screenen

Wie naar de Verenigde Staten (VS) reist, krijgt vanaf maandag te maken met een strengere screening. De Amerikaanse autoriteiten zijn bang dat er islamisten met westerse paspoorten naar de VS reizen en gaan daarom met name Europese reizigers aan een scherpere toets onderwerpen.

De nieuwe regel geldt volgens Amerikaanse media voor alle reizigers uit landen waar het niet nodig is om een visum aan te vragen voor de VS, waaronder dus Nederland. Vanaf nu moeten deze mensen onder meer aangeven of zij een dubbel paspoort hebben en of zij in het verleden hun naam hebben veranderd of aliassen gebruiken. De informatie moeten zij verstrekken voordat zij op het vliegtuig naar de VS mogen stappen.

In de VS vreest men dat er militante moslims naar het land reizen, dankzij hun westerse paspoort. Syriëgangers die zijn teruggekeerd in westerse landen bijvoorbeeld kunnen zonder visum in het vliegtuig naar de VS stappen. De VS wil daarom "exact weten wie er afreist en wil zoveel mogelijk informatie hebben", aldus het ministerie van Binnenlandse Veiligheid.

Reizigers uit bijvoorbeeld Nederland werden na de aanslagen van 11 september 2001 al onderworpen aan relatief strenge eisen, voordat zij in het vliegtuig mogen stappen. Zo moeten ze een zogenoemde ESTA-reistoestemming aanvragen. Daarvoor moet een lijst worden ingevuld, waardoor de autoriteiten in de VS de reiziger kunnen screenen. De maatregelen van maandag komen daar bovenop.

CAF laat Afrika Cup doorgaan, ultimatum aan Marokko

De Afrika Cup begint volgend jaar gewoon op de afgesproken datum van 17 januari. Gastland Marokko wilde het toernooi uitstellen vanwege de ebolacrisis in een aantal West-Afrikaanse landen, maar daar wil de CAF niet aan. De continentale bond geeft Marokko tot zaterdag om akkoord te gaan anders raakt het land de organisatie kwijt.

In afwachting van de beslissing van het Noord-Afrikaanse land beraadt de CAF zich op eventuele alternatieven. Onduidelijk is of er landen zijn die de organisatie willen overnemen. Zuid-Afrika, Egypte, Sudan zijn daar sowieso niet toe bereid, terwijl Ghana en Nigeria nog twijfelen. Volgende week vergadert de CAF in Caïro.

Volgens de CAF is uitstel van de Afrika Cup geen optie, omdat nergens op de internationale kalender van de FIFA een geschikt moment voor het toernooi is te vinden. Daarnaast wil de bond afspraken met de 'commerciële partners' nakomen.

Rutte was wel op de hoogte van Europese naheffing

Premier Mark Rutte (VVD) was wel op de hoogte van de Europese naheffing van 642 miljoen euro toen de media daar anderhalve week geleden over berichtten. Dat schrijft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) maandagavond in antwoord op Kamervragen. Dat is opmerkelijk, want Dijsselbloem meldde de Kamer een week geleden nog dat Rutte pas geïnformeerd werd over de naheffing nadat de media het nieuws naar buiten hadden gebracht.

Kort voor aanvang van de Europese top op 23 oktober meldde de Financial Times dat een aantal landen, waaronder Nederland, een forse naheffing van de Europese Commissie te wachten stond. Naar aanleiding van die publicatie werd de naheffing een onderwerp op de top. Vervolgens werd Rutte ingelicht, schreef Dijsselbloem vorige week.

Hij komt nu echter op die woorden terug. Op donderdagavond 23 oktober werd Rutte, tijdens de Europese Raad, telefonisch door Dijsselbloem ingelicht over de mogelijke naheffing. "Dit was voordat de Financial Times het nieuws over een mogelijke naheffing die avond publiek zou maken. Dit was de eerste keer dat de minister-president hierover werd ingelicht", aldus Dijsselbloem maandag in zijn beantwoording van de Kamervragen.

Hij meldt verder dat Nederland op 17 oktober werd ingelicht over de naheffing en dat toen een verslag aan 'meerdere departementen waaronder het ministerie van Algemene Zaken' is gestuurd. "Het ministerie van Financiën heeft het ministerie van Algemene Zaken op dinsdag 21 oktober in het begin van de middag op ambtelijk niveau telefonisch verder ingelicht", schrijft Dijsselbloem.

Op woensdagochtend 22 oktober werd volgens de minister 'in ambtelijk overleg binnen het ministerie van Algemene Zaken besloten de minister-president, gezien het ontbreken van eenduidige informatie over de achtergrond en onderbouwing van de mogelijke naheffing, te informeren zodra meer duidelijkheid was verkregen door het ministerie van Financiën'.

Binnenkort spreken de ministers van financiën met de Europese Commissie over de naheffingen. Behalve Nederland is onder andere Groot-Brittannië getroffen. Dat land moet 2,1 miljard euro betalen. Andere landen, zoals Frankrijk en Duitsland, krijgen juist geld terug.

Rutte wist van naheffing (Foto: Novum)
Rutte wist van naheffing (Foto: Novum)

Jeptoo werd betrapt op epo

Marathonloopster Rita Jeptoo is betrapt op het gebruik van epo. Dat hebben twee vicevoorzitters van de Keniaanse atletiekbond maandag bevestigd. Dinsdag komt de bond bijeen om over de zaak te praten. Het is nog niet duidelijk of Jeptoo haar B-staal wil laten testen.

Vrijdag lekte uit dat Jeptoo was betrapt. Ze leverde eind september tijdens een onaangekondigde controle de plas met het verboden middel af. Toen was echter nog niet bekend welk middel ze gebruikt had.

Na het afstaan van de bewuste test won Jeptoo de marathon van Chicago voor het tweede jaar op rij. Ze won ook de laatste twee edities van de Boston Marathon.

'Politie ontdekt nieuwe vorm van identiteitsfraude'

De Nederlandse politie heeft een nieuwe vorm van identiteitsfraude onder Oost-Europeanen ontdekt. Dat meldt RTL Nieuws maandag op grond van een vertrouwelijk rapport. Het gaat om mensen die al in Nederland staan ingeschreven, in hun land van herkomst hun naam laten wijzigen en zich vervolgens nogmaals in Nederland aanmelden met die nieuwe naam.

Dat biedt mogelijkheden voor fraudeurs. Een Roemeen die zich onder verschillende namen inschrijft, kan vaker bijstand ontvangen of bijvoorbeeld huurtoeslag. Ook bouwt hij meerdere keren AOW op en kan hij meerdere creditcards aanvragen of leningen afsluiten.

"Door van identiteit te wisselen kunnen criminele, gezochte, ongewenst verklaarde EU-burgers anonimiteit creëren en in Nederland verblijven", citeert RTL Nieuws uit het rapport. De omvang van de fraude is onbekend. Maar uit een eerste inventarisatie zijn bijna vijftigduizend namen naar boven gekomen van mensen die mogelijk over meerdere identiteiten beschikken.

In minstens dertien landen in Oost-Europa kunnen burgers eenvoudig en legaal hun naam wijzigen, meldt de nieuwszender. In Roemenië komt bijna iedereen in aanmerking om zijn naam te veranderen. Zo'n wijziging kost tien tot vijftien euro en mensen kunnen dat zo vaak doen als ze willen, meldt RTL.

De politie laat in een reactie aan de nieuwszender weten dat het rapport is gedeeld met overheidsdiensten die zich bezighouden met vreemdelingenzaken.

'Wiggins valt werelduurrecord op Mallorca aan'

Bradley Wiggins heeft het Spaanse eiland Mallorca uitgekozen om een aanval op het werelduurrecord te doen. De Sky-renner zou dat in juli of augustus in de Palma Arena in Palma de Mallorca willen doen. Dat meldde de Spaanse krant Diario de Mallorca afgelopen weekeinde.

De krant baseert zich op restauranthouder Tomeu Llompart die bevriend is met Wiggins. De tourwinnaar van 2012 zou volgens Llompart rekenen op Britse toeristen om hem aan te moedigen tijdens zijn poging. Zijn eerste doel in het wielerseizoen is Parijs-Roubaix.

In september verbeterde Jens Voigt (Trek) het werelduurrecord nadat nieuwe regels dat weer interessanter hadden gemaakt. Afgelopen week tilde Matthias Brändle (IAM) het record naar 51,8 kilometer. Beide mannen deden dat in Zwitserland. Ook Fabian Cancellara (Trek) zou nog een gooi naar het record willen doen.

'Christian Bale wil Steve Jobs toch niet spelen'

Christian Bale heeft zich teruggetrokken uit de film over Steve Jobs. De acteur heeft besloten dat hij toch niet geschikt is voor de rol van de overleden Apple-oprichter, zeggen bronnen tegen het Amerikaanse blad The Hollywood Reporter. Twee weken geleden werd bekend dat hij de hoofdrol zou gaan spelen in de film van Danny Boyle.

Het is de tweede keer dat de makers naast hun beoogde hoofdrolspeler grijpen. Voordat Bale werd benaderd werd tevergeefs een poging gedaan om Leonardo DiCaprio te strikken voor het vertolken van Jobs. Seth Rogen is met de makers in gesprek over de rol van Steve Wozniak, Jobs rechterhand bij Apple.

Verdovende middelen gevonden na explosie Veghel

De verdachte stoffen die de politie vrijdag aantrof in een garage bij een huis in Veghel zijn verdovende middelen, versnijdingsmateriaal en chemicaliën. Een politiewoordvoerder wil maandag echter niet spreken van drugs en er is ook geen sprake van een drugslaboratorium.

De stoffen werden aangetroffen in jerrycans, zakken en emmers. Het huis werd doorzocht nadat de 44-jarige bewoner zwaargewond raakte bij een mogelijke aanslag op zijn auto. De politie onderzocht ook een tweede woning elders in de regio. Daar zijn onder meer communicatieapparatuur en administratie in beslag genomen. Omdat de bewoners geen verdachten zijn, wordt geen informatie naar buiten gebracht over de locatie van de woning.

De politie heeft tot nu toe geen aanhoudingen verricht voor de explosie en houdt rekening met meerdere scenario's. Een van de mogelijkheden die wordt onderzocht, is een aanslag. Over de identiteit van het 44-jarige slachtoffer wil de politie vanwege 'het onderzoeksbelang' geen verdere informatie vrijgeven.

Omroep Brabant meldde eerder echter al dat het om de voormalig Europees kampioen vinzwemmen Edwin K. gaat, zo bevestigde zijn broer aan de regionale omroep. K. zou onlangs zijn opgepakt voor wapenbezit en eerder in Duitsland voor drugshandel.

Frankrijk in de ban van drones boven kerncentrales

Frankrijk is op zoek naar een aantal geheimzinnige onbemande vliegtuigjes dat clandestien over een tiental kerncentrales is gevlogen. Afgelopen vrijdag was het zelfs vijfmaal raak, lieten de autoriteiten en nutsbedrijven maandag weten.

Sinds begin oktober is er vijftien maal een drone boven een kerncentrale waargenomen. De piek lag vorige week vrijdag. De autoriteiten wagen zich niet aan giswerk naar de daders en hun motieven. In de van geruchten gonzende wandelgangen zijn al verkenners van een terreurgroep, economische spionnen, politieke of milieuactivisten en zelfs een of meerdere grappenmakers met twee rechterhanden als verdachten de revue gepasseerd. Greenpeace, dat in het verleden meermalen Franse kerncentrales binnendrong, ontkent iedere betrokkenheid.

De onbemande vliegtuigjes die de afgelopen weken boven de kerncentrales zijn gesignaleerd waren zonder uitzondering klein van stuk, liet een ingewijde weten. Sommige waren niet groter dan een pizzadoos en slechts een enkele haalde een lengte van twee meter.

Frankrijk leunt zwaar op zijn kerncentrales, die voorzien in het grootste deel van 's lands energiebehoefte.

The Black Glove krijgt VR-ondersteuning

De geheimzinnige game The Black Glove, die gemaakt wordt door een deel van het team dat verantwoordelijk was voor de Bioshock-serie, krijgt ondersteuning voor VR-brillen. Althans, als het Kickstarter-project genoeg oplevert.

Dat heeft ontwikkelaar Day For Night Games bekendgemaakt via hun Kickstarter-pagina. De VR-ondersteuning betreft zowel de Oculus Rift van Oculus VR als Project Morpheus van Sony.

Omdat het nog niet echt denderend gaat met de financiering via Kickstarter, is er een bewustzijnscampagne gestart met als titel 'Save the Black Glove'. De teller staat momenteel op 'nog maar' 162.000 dollar, terwijl het doel 550.000 dollar is, wat op 7 november al binnengeharkt dient te zijn.

In The Black Glove begeef je je in The Equinox, een surrealistisch theater alwaar je een filmmaker moet helpen om het heden en het verleden te veranderen. De game is gehuld in mysterie. Bekijk hieronder de kickstarter-trailer. De game moet uitkomen voor in ieder geval pc en PlayStation 4.

Hennis wil nieuwe onderzeeërs

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) wil nieuwe onderzeeboten aanschaffen. Dat heeft ze maandag tijdens een overleg in de Tweede Kamer gezegd. De bewindsvrouw komt in de eerste helft van volgend jaar eerst met een visie op de onderzeeërs.

Daarna volgt een plan voor de opvolger van de huidige vier onderzeeboten van de Walrusklasse. Hennis is daarover in gesprek met andere landen, maar de uitkomst daarvan hangt af van de 'investeringsbeslissingen' die die landen moeten nemen. "Het is een nichecapaciteit die we moeten koesteren", liet de minister zich al wel ontvallen.

Bushokjespaar voorlopig bij Leger des Heils

Een echtpaar dat 3 maanden heeft geleefd in een bushokje in Almere, wordt voorlopig opgevangen door het Leger des Heils. Dat is besloten na overleg tussen de gemeente Almere, GGD Flevoland en het Leger des Heils.

De oplossing is niet definitief, liet de gemeente Almere maandagavond weten. "Er wordt gezocht naar een oplossing voor de lange termijn."

De twee werden in april uit hun huis gezet. Ze woonden eerst bij een kennis, maar kwamen in augustus op straat terecht. De man en de vrouw, die meervoudig gehandicapt is en in een rolstoel zit, 'woonden' sindsdien in een bushokje bij het industrieterrein Gooisekant.

Bushokjespaar voorlopig bij Leger des Heils
Bushokjespaar voorlopig bij Leger des Heils (Foto: ANP)

Opnames Star Wars: Episode VII afgerond

De opnames van de nieuwe Star Wars film, Episode VII, zijn afgerond. Dat meldt Yahoo!MovieNews.

De afronding werd uitgebreid gevierd in de vorm van een afscheidfeestje in het London Science Museum, waar onder andere J.J. Abrams, Andy Serkis, Harrison Ford en nog veel meer castleden aanwezig waren. 

Op de social media verscheen al snel een afscheidsbrief aangaande de film. De brief, ondertekend en wel, gericht aan de castleden en de mensen die de film hebben mogelijk gemaakt is hieronder te lezen.

Star Wars: Episode VII moet vanaf 18 december 2015 in de Nederlandse bioscopen gaan draaien.

Far Cry 4 uitgelegd in 1 minuut

Mocht je nog steeds niet weten waar Far Cry 4 over gaat, dan legt de volgende tv-commercial van Far Cry 4 het je allemaal uit. Ben jij een jager of ben je een prooi? Kijk je graag olifantjes in een dierentuin of rijd je liever op een olifant terwijl je iedereen dood schiet? Je moet er alles aan doen om te overleven in Kyrat en alles kan.

 Far Cry 4 komt uit in november voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

Wielerproject Alonso voorlopig van de baan

Formule 1-coureur Fernando Alonso treedt voorlopig niet met een eigen wielerploeg toe tot het peloton. De plannen daarvoor gaan in de ijskast. "Helaas, het project van Alonso is volledig stopgezet", laat Paolo Bettini maandag aan het Noorse Procycling weten. "Over de redenen kan ik niet uitweiden."

De voormalig wereldkampioen gaf zijn baan als bondscoach van Italië op voor het wielerproject van Alonso. Ze liepen echter tegen de nodige problemen aan. Vorig jaar ging de overname van het reeds bestaande team Euskaltel niet door en ze slaagden er ook niet in een licentie voor volgend seizoen aan te vragen.

Daardoor leek Alonso zich op 2016 te richten. Hij ging vorige maand nog in zee met managementbureau Novo. "Ik weet niet wat de intenties voor de toekomst zijn", zegt Bettini echter. "Als wordt besloten om toch een nieuw team op te richten, zal ik mij daar met veel plezier voor inzetten."

[pic][nsfw] Kate Upton zonder slipje door windvlaag

Kate Upton heeft dit weekend onbedoeld haar kale kano getoond. Een windvlaag deed haar rokje omhoogwaaien.

Het blonde topmodel was vergeten een slipje aan te trekken. Helaas voor haar waaide haar rokje op, net voor de camera van een welwillende fotograaf...

 

FIFA verliest Emirates als sponsor

Een tegenvaller voor de wereldvoetbalbond (FIFA): Na dit seizoen stopt Emirates, de vliegmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten, als sponsor. Dit is een forse tegenvaller voor de FIFA, aangezien het bedrijf één van de belangrijkste sponsoren is.

"Emirates kan bevestigen dat besloten is het sponsorcontract met de FIFA niet te verlengen", was in een verklaring te lezen. "Dat besluit is genomen na evaluatie van het voorstel dat de FIFA heeft gedaan voor een nieuwe verbintenis. Dat beantwoordde niet aan de verwachtingen van Emirates."

De FIFA heeft vooralsnog niet gereageerd op het vertrek van Emirates als sponsor.

Zelfverbranding Bulgaarse voor presidentieel paleis

Een Bulgaarse vrouw heeft zich maandag in brand gestoken voor het presidentieel paleis in Sofia. Ze is met ernstige brandwonden opgenomen in het ziekenhuis.

Volgens ooggetuigen stapte de 38-jarige Lidia Petrova voor het presidentieel paleis in de hoofdstad uit een taxi en goot vervolgens een fles die ze bij zich droeg over haar hoofd leeg. Ze ontstak daarop een lucifer en zette zichzelf in lichterlaaie. Omstanders snelden toe om de vlammen te doven, maar volgens de eerste hulp waar ze is opgenomen is negentig procent van haar lichaam ernstig verbrand.

De beweegredenen van de vrouw zijn nog onduidelijk. Vorig jaar overleden zes Bulgaren aan de gevolgen van een zelfverbranding in het openbaar. De meesten van hen handelden uit wanhoop over hun uitzichtloze omstandigheden.

Jay Leno keert terug in Tonight Show

Jay Leno is vrijdag weer te zien in de Tonight Show. De 64-jarige komiek, die de legendarische latenighttalkshow 22 jaar presenteerde, schuift dan als gast aan bij zijn opvolger Jimmy Fallon. Het is de eerste keer sinds zijn afscheid in februari dat Leno terugkeert.

Hoewel Leno afzwaaide bij de Tonight Show is hij niet met pensioen gegaan. Hij is nog altijd actief als stand-upcomedian en is volgend jaar weer op de buis te zien in een programma waarin hij praat over zijn grote passie auto's, Jay Leno's Garage.

Groen licht voor perenexport naar China

Nederlandse fruittelers mogen hun peren uitvoeren naar China. De Chinese overheid heeft vorige week groen licht gegeven voor de import van de fruitsoort uit Nederland, meldden de Nederlandse brancheverenigingen van fruithandelaren en -telers.

"Voor de fruitsector is dit heel goed nieuws, zeker nu door het wegvallen van de Russische markt nieuwe afzetmarkten dringend nodig zijn", schrijven Frugi Venta en de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) maandag.

Het ministerie van Economische Zaken heeft samen met de drie organisaties zes jaar met China onderhandeld. Na een onderzoek door de Chinese overheid afgelopen zomer kwam vorige week de witte rook. Sindsdien kunnen Chinese importeurs een vergunning aanvragen om Nederlandse peren het land binnen te halen.

De organisaties hopen ook toestemming te krijgen voor het verschepen van Nederlandse paprika's, tomaten en appels. Voor paprika's is al een Chinese delegatie in Nederland geweest om een beeld te krijgen van de teelt, de sortering, de verpakking en de daarbij behorende kwaliteitscontrole.

Schaars staat voor rentree met Jong PSV

Stijn Schaars stond sinds mei aan de zijlijn, maar maakt vanavond zijn rentree op de groene mat. Samen met Jong PSV neemt hij het op tegen VVV-Venlo. Schaars stond maanden buitenspel, vanwege een zware knieoperatie.

De verwachting is dat Schaars na het weekend van 15 november weer bij de hoofdmacht zal aansluiten. Er is dan geen competitievoetbal, vanwege kwalificatiewedstrijden voor het EK voetbal.

Er is echter nog wel één vraag, die voor hoofdcoach Phillip Cocu blijft staan. Het huidige middenveld van PSV functioneert op dit moment prima, maar Schaars is ook een middenvelder. "We hebben een selectie samengesteld waar Stijn gewoon een onderdeel van is. Een fitte Schaars is een belangrijke speler voor ons. Het zal aan hemzelf liggen of hij ook weer een basisspeler wordt," aldus de oefenmeester.

R. Koeman: "We moeten hard blijven werken"

Onder leiding van de gebroeders Koeman presteert Southampton dit seizoen boven verwachting. Ondanks het vertrek van een aantal belangrijke spelers staat het team na de zege op Hull City van afgelopen weekend (1-0) op de tweede plaats in de Premier League.

Na de zege op Hull City begonnen een aantal supporters over de Engelse titel te zingen. "Wie weet, wie weet. Ik ben altijd positief, maar dat zal niet gebeuren", liet een glimlachende Ronald Koeman tijdens de persconferentie weten.

"Het is belangrijk dat we elke wedstrijd hard blijven werken. We moeten nu niet ineens gaan denken dat het vanzelf goed zal gaan", ging Koeman verder, die overigens wel realistisch bleef. "Elke wedstrijd begin je weer op 0 en moeten we er weer alles aan doen om te winnen. Dat gaat tot nu toe echt ongelooflijk goed. Wie weet, is Europees voetbal dan mogelijk."

Nadal geopereerd aan blindedarmontsteking

Rafael Nadal is maandag onder het mes gegaan. De blindedarm van de Spaanse tennisser was ontstoken en is verwijderd. De nummer drie van de wereld onderging de ingreep in een ziekenhuis in Barcelona.

De 28-jarige Nadal had voor het eerst last van het orgaan tijdens het masterstoernooi in Shanghai van vier weken geleden. Desondanks speelde hij door en kwam hij twee weken geleden ook nog in Basel in actie.

Na zijn uitschakeling in Zwitserland besloot hij zijn seizoen voortijdig te beëindigen en zich te laten opereren. Door die beslissing mist hij de ATP World Tour Finals die zondag van start gaan in Londen.

Arnold-Jan Scheer: 'Zwarte Piet zal altijd zwart zijn!'

Het afgelopen jaar was Zwarte Piet niet uit het dagelijkse nieuws weg te slaan. Om voor eens en altijd een einde te maken aan de spookverhalen rondom bepaalde elementen uit de sinterklaasviering had dekatophetspek een goed gesprek met Arnold-Jan Scheer (auteur van het boek Wild Geraas en documentairemaker) en Jan Maarten Groen (de producer van de gelijknamige nog te verschijnen documentaire).

Moslimmotorclub maakt eerste rit

Voor de verandering een keertje een leuk nieuwtje uit islamitische hoek: gisteren heeft de MMC (Moslim Motor Club) zijn eerste ritje gemaakt. De eerste tocht over Allah's wegen voerde naar België.

Het doel van de club is lol hebben en lekker motorrijden zoals elke andere groep motormuizen, met het kleine verschil dat de MMC af en toe een bidstop maakt. Ook is het gebruik van alcohol niet gewenst, maar dat is natuurlijk sowieso niet zo handig wanneer je jezelf in het verkeer voortbeweegt.

Ook niet-moslims zijn welkom, mits ze wel de islamitische waarden respecteren. Vrouwen mogen ook mee.

De kopstukken van de club hebben weinig trek in criminele en extremistische elementen binnen de club, vandaar dat aspirant-leden eerst een kleine screening moeten ondergaan. Haatbaarden en anti-westerse geluiden zijn niet gewenst. "We zijn niet bang te zijn voor negatieve beeldvorming. Wij willen ook niet geassocieerd worden met motorclubs als de Hells Angels en Saturdarah. Wij houden ons aan de wet", aldus voorzitter Ghoula.

Het ultieme doel van de club is om een keertje een motorbedevaart naar Mekka te maken.

Film Oorlogsgeheimen gaat de grens over

De jeugdfilm Oorlogsgeheimen is verkocht aan het buitenland. De film is binnenkort te zien in onder meer de Verenigde Staten, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Estland. Dat heeft producent Bijker Film & TV maandag bekendgemaakt.

De film, waarin rollen zijn weggelegd voor Loek Peters, Maas Bronkhuyzen en Joes Brauers, was afgelopen weekeinde al te zien op het Chicago International Children's Film Festival. Daar won Oorlogsgeheimen een juryprijs voor beste speelfilm.

Oorlogsgeheimen speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en gaat over twee jongens wier vriendschap op de proef wordt gesteld als een meisje een van hen een gruwelijk geheim vertelt. De film van Dennis Bots kreeg dit jaar ook al een Gouden Kalf.

Sterren brengen laatste groet aan Oscar de la Renta

Oscar de la Renta is maandag in besloten kring begraven. Een groot aantal prominenten uit de mode- en entertainmentwereld waren bij de ceremonie in de Church of St. Ignatius Loyola in New York. De modeontwerper, die al jaren aan kanker leed, overleed twee weken geleden.

Onder anderen journaliste en presentatrice Barbara Walters woonde de begrafenis bij. Ook collega-ontwerper Diane von Furstenberg en haar echtgenoot, de Amerikaanse zakenman Barry Diller, waren van de partij, evenals Hugh Jackman, Matthew Broderick en Annie Leibovitz.

De in de Dominicaanse Republiek geboren De la Renta kleedde beroemdheden als Jackie Kennedy, Nancy Reagan, Hillary Clinton en Sandra Bullock. Vorige maand beloofde Amal Alamuddin nog eeuwige trouw aan George Clooney in een creatie van de ontwerper.

Coach Rostov maakt excuses na racisme

Coach Igor Gamula van de Russische voetbalclub FC Rostov heeft verontschuldigingen aangeboden voor zijn racistische opmerkingen. Daarmee voorkwam hij een staking van vijf Afrikaanse voetballers bij de club. Alle spelers deden maandag gewoon mee aan de training, verklaarde Gamoea tegen het Russische persbureau Tass.

Gamoela had vrijdag gezegd dat zijn club niet nog een Afrikaanse speler aan zou trekken. "We hebben genoeg zwarte spelers, we hebben zes van die dingen", zei hij. Naast de vijf Afrikanen heeft Rostov ook een Haïtiaanse international in de gelederen.

De ontvangst van zijn opmerkingen viel Gamoela rauw op het dak. "Ik maakte me ernstige zorgen en heb twee dagen niet geslapen. Het was nooit mijn bedoeling iemand te beledigen of van slag te maken." Gamoela liet verder weten 'nooit onderscheid te hebben gemaakt tussen goede en slechte spelers, buitenlanders of Russen'.

Eerder maandag hadden vijf Afrikaanse spelers nog aangekondigd de trainingen voorlopig te laten schieten. Zij waren volgens de zaakwaarnemer van een van hen 'niet bereid onder de huidige coach te trainen'.

Fernandez mogelijk terug naar Excelsior

Guyon Fernandez keert mogelijk terug bij Excelsior. De 28-jarige aanvaller vertrok afgelopen zomer bij PEC Zwolle, maar slaagde er niet in een nieuwe club te vinden. Om zijn conditie op peil te houden, traint hij vanaf woensdag mee met Excelsior. De kans bestaat dat hij daarna een contract krijgt aangeboden.

Fernandez voetbalde tussen 2008 en 2011 voor Excelsior en verkaste vervolgens naar Feyenoord, waar hij vaak op de reservebank zat. Afgelopen seizoen was Fernandez succesvol bij PEC Zwolle. Hij scoorde onder meer twee keer in de met 5-1 gewonnen bekerfinale tegen Ajax.

Het plan om zijn carrière in het buitenland voort te zetten, werd niet wat de speler ervan had gehoopt. "Ik kwam voor vervelende verrassingen te staan", zegt hij op de clubsite van Excelsior. Zowel in China als Saoedi-Arabië ketste een deal op het laatste moment af. "Soms is het beter om dan eieren voor je geld te kiezen. Misschien komt de kans later alsnog."

Fernandez sluit niet uit binnenkort weer in het shirt van Excelsior te bewonderen te zijn. "De insteek is dat ik de komende tijd ga meetrainen en dan zien we wel wat ervan komt. Mijn belangrijkste doel is fit worden, maar wat mij betreft liggen alle opties dan open."

Federer moet in Londen weer tegen Raonic

Roger Federer krijgt bij de ATP World Tour Finals de kans revanche te nemen op Milos Raonic. De Zwitser werd maandag bij de loting gekoppeld aan de Canadees die hem afgelopen week in Parijs versloeg. Ook Andy Murray en Kei Nishikori zitten bij Federer in de groep.

Novak Djokovic treft in de poulefase Stanislas Wawrinka, Tomas Berdych en Marin Cilic. Het eindejaarstoernooi in Londen gaat zondag van start en duurt tot de zondag erop.

Bij de dubbels werden Jean-Julien Rojer en Horia Tecau bij de nummers één van de wereld, de Amerikanen Bob en Mike Bryan, ingedeeld. Ook Alexander Peya-Bruno Soares en Lukasz Kubot-Robert Lindstedt zitten bij Rojer en Tecau in de groep.

In de andere poule zijn de dubbels Daniel Nestor-Nenad Zimonjic, Julien Benneteau-Édouard Roger-Vasselin, Marcel Granollers-Marc Lopez en Ivan Dodig-Marcelo Melo aan elkaar gekoppeld.

Vier jaar cel voor moeder die dochter misbruikte

Een 49-jarige vrouw heeft voor het seksueel misbruiken van haar minderjarige dochter een celstraf gekregen van vier jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Daarnaast heeft de rechtbank in Den Haag maandag bepaald dat de vrouw zich psychologisch moet laten behandelen.

Het misbruik vond plaats in Leiden en in het Belgische Brasschaat van januari tot september vorig jaar. De moeder nam haar 12-jarige dochter dan dikwijls mee in de auto naar een hotel in België. Daar moest het meisje zich verkleden en sexy lingerie aantrekken in afwachting van de komst van de partner van de vrouw.

De dochter moest vervolgens seksuele handelingen verrichten met haar moeder en de man. Naast het misbruik in België heeft de rechtbank ook andere ontuchtige handelingen tussen moeder en dochter bewezen verklaard. Zo maakte de vrouw pornografische afbeeldingen van haar kind.

Het Openbaar Ministerie had vijf jaar gevangenisstraf tegen de vrouw geëist. Haar partner werd in mei al veroordeeld voor verkrachting, ontucht en het bezit van pornografische afbeeldingen. Hij werd veroordeeld tot een celstraf van 4,5 jaar.

Olietanker vat vlam bij gevechten Libië

Bij gevechten tussen regeringstroepen en islamistische milities in de Libische stad Benghazi is maandag een olietanker in brand gevlogen. Dat heeft de krijgsmacht laten weten. De tanker werd getroffen met raketten die strijders vanaf flatgebouwen bij de haven afvuurden.

Boven de stad waren dikke zwarte rookpluimen te zien. Het leger begon medio oktober aan een operatie om Benghazi op de milities te heroveren. Sindsdien zijn zeker 210 mensen om het leven gekomen. Momenteel woedt de strijd rondom het centrum van de stad, dat vlakbij de haven ligt. De krijgsmacht heeft burgers gewaarschuwd het gebied te verlaten.

Burn-out dreigde voor Roy Donders

Roy Donders heeft een burn-out ternauwernood kunnen voorkomen. "Ik dacht dat ik alles aankon, maar dat was natuurlijk niet zo", zegt de 23-jarige Brabantse stylist en zanger, die vorig jaar in één klap bekend werd dankzij zijn reallifesoap, maandag tegen De Telegraaf. "Pas toen ik haast koppie onder ging, moest ik erkennen dat het rigoureus anders moest. Ik moest 'nee' leren zeggen."

Donders heeft in de moeilijke periode veel gehad aan familie en vrienden. "En ook heb ik hulp gekregen bij het organiseren van de zakelijke kant van mijn werk", gaat hij verder. Ook zijn nieuwe relatie doet hem nu erg goed. "Bij mijn vriend Marvin, op wie mijn nieuwe single is geïnspireerd, vind ik rust. We zijn erg gelukkig samen, maar wonen nog niet samen."

Islamitische Staat voert weer executies uit in Irak

Strijders van terreurgroep Islamitische Staat hebben in Irak 36 soennitische stamleden, onder wie vrouwen en kinderen, geëxecuteerd. Dat heeft een leider van de Al Bu Nimr-stam gezegd. Het is de zoveelste massale executie door IS de afgelopen tijd. De afgelopen dagen zijn meer dan tweehonderd mensen vermoord.

De massamoord vond plaats in Ras al-Maa, een dorp ten noorden van Ramadi. De slachtoffers, onder wie vier vrouwen en drie kinderen, werden op een rij gezet en een voor een doodgeschoten. Volgens de stamleider zitten er nog zo'n 120 families vast in het dorp.

Een bron bij de gouverneur van de provincie Anbar bevestigde het voorval.

Herdenkingskruizen bij Berlijnse Muur gestolen

Langs de oever van de Spree in Berlijn is een stel herdenkingskruizen voor omgekomen vluchtelingen uit de DDR gestolen. De diefstal werd maandagochtend, aan de vooravond van de herdenking van de val van de Berlijnse Muur, opgemerkt.

Op de plaats waar ooit het beroemdste stukje van het IJzeren Gordijn stond staan tientallen kruizen ter nagedachtenis aan mensen die zijn omgekomen bij een poging de Muur te passeren. Zeven daarvan zijn nu weggehaald.

Een groep die zich het Centrum voor Politieke Schoonheid noemt beweert de hand te hebben gehad in de diefstal. De groep vraagt aandacht voor het lot van vluchtelingen die naar Europa willen reizen maar stuiten op de steeds grimmiger bewaakte Europese buitengrenzen.

Tijdens de Koude Oorlog lieten minstens 136 mensen het leven bij een poging over de Berlijnse Muur naar het Westen te ontsnappen. De Muur viel op 9 november 1989.

Grande schakelt politie in tegen cadeaustalker

Ariana Grande wordt al enige tijd bestookt met cadeautjes van een fan. De 21-jarige zangeres en actrice ontving de afgelopen tijd talloze pakketjes van een man uit de Amerikaanse staat Massachusetts, weet entertainmentwebsite TMZ. Ze heeft de politie ingeschakeld.

Grande, bekend van de hits Problem en Break Free, kreeg thuis dozen afgeleverd met daarin uiteenlopende voorwerpen. Ze ontving onder meer een enkelbandje, een pompoen, kaarsen, kalenders met honden- en kattenfoto's en een stuk steen van de White Mountains in New Hampshire.

De politie heeft onlangs een bezoek gebracht aan de 29-jarige man en hem laten weten dat een aanklacht tegen hem wordt ingediend als hij niet ophoudt met het sturen van de pakketjes. Volgens TMZ heeft dat vooralsnog geen indruk gemaakt.

Moederbedrijf Verkade waarschijnlijk in Turkse handen

De kans is groot dat United Biscuits, in Nederland bekend van Verkade en Sultana, een Turkse eigenaar krijgt. De huidige bezitters, Blackstone en PAI, zijn in vergevorderde onderhandelingen met het Turkse Yildiz Holding, schrijft de Financial Times maandag op basis van drie bronnen.

Yildiz biedt volgens de bronnen van de Britse zakenkrant meer dan twee miljard pond (2,6 miljard euro). Dat is meer dan tien keer het operationeel resultaat (EBITDA) van het bedrijf achter Jaffa Cakes, Jacob's en BN. De investeringsmaatschappijen Blackstone en PAI betaalden in 2006 rond de 1,6 miljard pond.

Yildiz is eigenaar van het zoetesnackbedrijf Ulker Biskuvi, dat in België chocolatier Godiva in handen heeft. Yildiz is verder actief als mkb-financier en private-equitypartij en is eigenaar van een groothandel, een diepvriesproductenhandel en een gereedschapsfabrikant.

Vrouw wordt verliefd op spermadonor

Een modern sprookje, niet met prinsessen en betoverde koetsen, maar met een spermadonor, een kind en e-mails. Het overkwam de Australische Aminah Hart, die 2 jaar geleden met hulp van de donor zwanger raakte. Pas na de bevalling leerde ze de donor kennen en inmiddels hebben de twee een relatie.

Hart besloot in 2011 alleen een kind te krijgen, nadat ze in een eerdere relatie al twee zoons had gehad die beiden als baby aan een erfelijke ziekte waren gestorven. Ze koos bij een vruchtbaarheidskliniek voor een man die zichzelf omschreef als 'gelukkig en gezond'. Toen de donkere moeder een blonde dochter kreeg, besloot ze de identiteit van de donor te achterhalen om eventuele vragen van het kind voor te zijn.

Na een mailwisseling ontmoette ze Scott Anderson, tot onvrede van diens partner die hem prompt verliet. De twee kregen een liefdesrelatie, verhaalt de Sydney Morning Herald maandag. "Het lijkt net een sprookje", zegt Harts moeder. "Alleen is het echt, en dat is goed. We dromen het niet."

Vrouw wordt verliefd op spermadonor
Vrouw wordt verliefd op spermadonor (Foto: ANP)

Türüç twee duels geschorst na rode kaart

Go Ahead Eagles moet het twee wedstrijden stellen zonder Deniz Türüç. De middenvelder accepteerde een schikkingsvoorstel van drie duels, waarvan een voorwaardelijk, naar aanleiding van de rode kaart die hij zondag kreeg tegen Heracles Almelo. Türüç moest inrukken na een tackle met gestrekt been op Fahd Aktaou.

Türüç kreeg zijn rode al vroeg in de wedstrijd en zag Heracles vervolgens een 1-0 achterstand ombuigen in een 3-1 overwinning. Go Ahead-trainer Foeke Booy was na afloop woedend en zei dat Türüç 'een probleem met hem heeft'. Het is niet duidelijk of de club nog maatregelen tegen de speler neemt.

Imca Marina leeft in 'reservetijd'

Imca Marina had er vrede mee als ze begin dit jaar was gestorven na haar hartinfarct. De zangeres vindt dat ze een mooi leven heeft gehad en vindt het een cadeau dat ze nog even door mag. "Ik leef als het ware in mijn reservetijd", zei de 73-jarige Imca maandag in Koffietijd.

"Ik zei ook tegen de arts: als ik niet uit narcose kom, merk ik daar niets van. Ik heb een mooi leven gehad. Als het mijn tijd is, dan moet ik gaan", vertelde de zangeres nuchter. Imca ging volledig gerust de operatie in. "Ik was helemaal niet in paniek."

Imca dacht in eerste instantie dat de stress haar te veel werd. "Ik was bekaf. Ik dacht ik heb een burn-out", aldus de zangeres. In het ziekenhuis bleek echter dat het wat ernstiger was dan gedacht. Van de zware bypassoperatie die ze te verduren kreeg, heeft ze niets overgehouden. "Ik heb helemaal geen trauma van de pijn."

Iets meer weidekoeien ondanks schaalvergroting

Op de Nederlandse weilanden liepen vorig jaar bijna 1,1 miljoen melkkoeien. Daarmee stond zeventig procent van alle melkkoeien buiten, ongeveer evenveel als in 2012. Het aantal weidekoeien steeg vorig jaar in totaal met veertigduizend, maar op langere termijn is het aantal wel stevig afgenomen. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag.

In 1997 werd 92 procent van de melkkoeien nog naar buiten gestuurd. Naarmate melkveebedrijven groter worden, worden koeien relatief vaker binnengehouden, stelt het CBS.

Bij bedrijven met meer dan 120 koeien stond 54 procent in de wei. Bij boeren met een veestapel van minder dan veertig koeien is dat ruim 94 procent. Een gemiddeld bedrijf heeft nu 85 melkkoeien, in 1997 waren dat er 46. In Nederland leven zo'n anderhalf miljoen koeien.

Door de schaalvergroting in de melkveesector nam het aantal bedrijven tussen 2010 en 2013 met elfduizend af naar 18.700. Het aantal bedrijven met 125 koeien of meer groeide naar 2900, tegen zevenhonderd in 2000.

Vicegouverneur Afghanistan doodgeschoten

Een Afghaanse vicegouverneur is zondag doodgeschoten terwijl hij college volgde op de Universiteit van Kandahar. Dat hebben de Afghaanse autoriteiten maandag gezegd.

De 32-jarige Abdul Qadeem Patyall overleed aan zijn verwondingen nadat hij was beschoten via een raam, aldus de politie. Patyall volgde een lerarenopleiding op de universiteit. Hij werd na de aanslag zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht, maar de hulp kwam te laat.

De Afghaanse president Ashraf Ghani noemde de moord een terreuraanslag. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is vooralsnog niet opgeëist, maar de Taliban hebben de afgelopen maanden het aantal aanvallen op de overheid en haar medewerkers opgevoerd.

Zondagavond schoten onbekende lieden in de provincie Ghor rechter Abdul Majid dood. Ze sloegen toe toen Majid van een moskee in Feroz Koh terugkeerde naar huis.

In de bazaar van Gardez, de hoofdstad van de oostelijke provincie Paktia, kwamen volgens de politie maandagochtend drie burgers om bij een bomaanslag. Veertien mensen raakten gewond.

Explosief treft militairen Egypte

Een explosief is maandag ontploft in de buurt van Egyptische militairen die bezig waren met de aanleg van een bufferzone bij Rafah, aan de grens met Gaza. Dat heeft het leger bekendgemaakt. Niemand is gewond geraakt als gevolg van de explosie, maar de autoriteiten hebben wel de waakzaamheid opgeschroefd.

Al ruim een week is in Rafah en in het noorden van de Sinaï de noodtoestand van kracht. Aanleiding was een aanslag waarbij 31 militairen omkwamen. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is niet opgeëist, maar de regio geldt als een bolwerk van extremisten die het geregeld voorzien hebben op Egyptische veiligheidstroepen.

Voor de aanleg van de bufferzone, die bedoeld is om wapensmokkel tegen te gaan, moeten in totaal 880 huizen verdwijnen waarin naar schatting zo'n tienduizend mensen wonen. Afgelopen week zijn al ruim driehonderd huizen tegen de vlakte gegaan.

Drie partijen hengelen naar Limburgs ov

Veolia, Arriva en NS-dochter Abellio willen proberen de concessie voor het openbaar vervoer in Limburg vanaf 2016 in de wacht te slepen. Dat meldt de provincie maandag na het verstrijken van de inschrijftermijn. Het Franse Veolia probeerde eerder vergeefs te voorkomen dat Abellio mocht meedingen.

Veolia vond dat de NS-dochter te veel voordelen heeft ten opzichte van concurrenten, waardoor het bedrijf een lagere prijs kon bieden. Zo zou het geen dure afspraken over aansluitingen hoeven te maken, omdat de NS al verantwoordelijk is voor de intercity's die in Limburg rijden. Veolia kreeg bij de rechter nul op het rekest.

In de aanbesteding voor de periode 2016-2031 zijn alle vormen van regionaal ov opgenomen. Eén vervoerder wordt verantwoordelijk voor bussen, regionale treinen en vervoer op maat in de hele provincie. Dat is voor het eerst in Nederland.

Met de aanbesteding voor de periode 2016-2031 is een bedrag van 55,5 miljoen euro per jaar gemoeid. De provincie verwacht in januari of februari de knoop te hebben doorgehakt. Vanwege de juridische procedure is dat later dan aanvankelijk gehoopt.

De bussen in de provincie en twee regionale treinlijnen worden op dit moment nog geëxploiteerd door Veolia. Andere stoptreindiensten worden verzorgd door de NS. Dat bedrijf blijft ook na 2015 verantwoordelijk voor de intercity's in de provincie.

Duitsland weigert inperking grensbeleid EU

Duitsland wil dat Groot-Brittannië een 'actief en toegewijd' lid van de Europese Unie blijft, maar eist wel dat het principe van vrij verkeer van personen binnen de Unie ongewijzigd blijft. Dat heeft woordvoerder Steffen Seibert van de Duitse bondskanselier Angela Merkel maandag laten weten.

De Britse premier David Cameron staat onder grote druk van de anti-europese partij UKIP, die wil dat er maatregelen worden genomen om het aantal asielzoekers terug te dringen. Het Duitse weekblad Der Spiegel schreef zondag, op basis van anonieme bronnen, dat Duitsland wel eens kan besluiten niet langer pogingen te doen de Britten binnen de EU te houden als Cameron blijft vasthouden aan inperking van het vrije verkeer van personen.

Volgens Seibert gaat Duitsland niet uit van 'hypothetische scenario's'. Duitsland heeft er ook belang bij om 'mogelijk misbruik' van het vrije verkeer van personen aan te pakken, maar dat betekent niet dat het hele principe op losse schroeven moet komen te staan.

Docenten geloven niet in antipestbeleid Dekker

Veel docenten in het middelbaar onderwijs denken dat het nieuwe antipestbeleid van staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) niet gaat leiden tot een afname van het pesten op hun school. Dat meldt Eenvandaag maandag op basis van eigen onderzoek. Slechts een op de vijf docenten heeft vertrouwen in de nieuwe aanpak.

Dekker maakte vorige maand afspraken met de koepelorganisaties in het basis- en voorgezet onderwijs om pesten de kop in te drukken. Afgesproken werd dat scholen zelf mogen bepalen hoe ze pesten aanpakken, als maar kan worden aangetoond dat het werkt.

Leerkrachten vinden echter dat het plan weinig verandert aan de praktijk. Een concrete afspraak is bijvoorbeeld dat er een aanspreekpunt moet zijn voor leerlingen die worden gepest. Volgens 78 procent van de docenten is zo'n aanspreekpunt er al op hun school.

De onderwijzers denken dat het opstellen van gedragsregels de effectiefste methode is om pesten op scholen terug te dringen. De helft van de docenten zegt echter te twijfelen of zij zelf wel over voldoende kennis en handvatten beschikken om het pesten aan te pakken. 48 procent geeft aan veel behoefte te hebben aan bijscholing op dat vlak.

Eenvandaag ondervroeg driehonderd docenten die werkzaam zijn in het voortgezet onderwijs over het nieuwe pestprotocol.

Leger Burkina Faso belooft overgangsregering

Het leger van Burkina Faso is van plan de macht over te dragen aan een interim-regering die alle lagen van de samenleving vertegenwoordigt. Dat heeft kolonel Isaac Yacouba Zida, die vorige week de macht greep nadat president Blaise Compaoré was afgetreden, maandag gezegd.

Zida zei te hebben gesproken met een groep diplomaten en dat het land zal worden geleid 'door een tijdelijk orgaan binnen de grondwettelijke kaders'.

Het was maandag rustig in Ouagadougou, de hoofdstad van het land. De militairen die zich de afgelopen dagen op straat begaven waren nergens te zien. Het leger stapte in het machtsvacuüm dat vorige week ontstond toen de bevolking plots in opstand kwam tegen Compaoré. Aanleiding was een wetsvoorstel dat werd voorbereid in het parlement dat Compaoré, die 27 jaar aan de macht was, in staat zou stellen zich opnieuw verkiesbaar te stellen.

Betogers bestormden vrijdag het parlementsgebouw en staken een deel ervan in brand. Op de machtsgreep van het leger werd zondag negatief gereageerd. Betogers eisten dat Zida de macht zou overdragen aan een tijdelijke burgerregering.

De Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie hebben de machtsgreep van het leger veroordeeld.

Zwarte voetballers FC Rostov in staking

De zwarte voetballers van de Russische club FC Rostov zijn in staking gegaan. Ze weigeren te spelen in reactie op de racistische uitlatingen die trainer Igor Gamula vrijdag deed. Dat heeft de zaakwaarnemer van de Zuid-Afrikaan Siyanda Xulu maandag laten weten. De zes willen niet meer onder Gamula trainen tot 'de situatie is opgelost'.

Gamula liet vrijdag, toen hem werd gevraagd naar de mogelijkheid een Kameroense speler aan te trekken, weten dat zijn club genoeg zwarte spelers had. "We hebben zes van die dingen", zei hij. Ook begon de oefenmeester over ebola.

Wat voor knieval FC Rostov moet doen voor de zwarte spelers weer willen trainen is onduidelijk. Of de club uit Rostov aan de Don en Gamula daartoe bereid zijn is ook niet zeker.

[pic] Sekstape juf (26) met scholier gaat viral

Lucita Sandoval uit Santiago del Estero is flink de lul. De bloedmooie, Argentijnse lerares van 26 is namelijk opgedoken in een sekstape. In het filmpje is te zien hoe ze wordt uitgewoond door een zestienjarige leerling.

Sandoval lag al langere tijd onder vuur wegens haar seksuele uitspattingen met scholieren. Omdat er geen bewijs was, liet de school haar rustig haar gang gaan. Nu de schoolleiding eindelijk beeldmateriaal in handen heeft gekregen, is ze voorlopig geschorst.

Op de beelden is te zien hoe de knul, gekleed in voetbalshirt, breedlachend de camera inkijkt. Ook steekt hij zijn duim op. Vervolgens draait hij de camera in het rond, zodat men goed kan zien hoe hij de lekkere lerares aan zijn paarsgepunte lans rijgt.

Uiteindelijk beseft de docente Engels dat zij is gefilmd. De jongen in kwestie zei hierop dat hij de sekstape al had gewist, maar niets bleek minder waar. Hij verspreidde het filmpje van 23 minuten onder zijn vrienden, die het al snel online zetten.

De mooie brunette is direct op non-actief gesteld. Ze heeft nog niet gereageerd op de beelden.

 
De juf in kwestie. Nice?

Minder steun voor Zwarte Piet bij 30-minners

Slechts 78 procent van de Nederlanders die jonger zijn dan 30 jaar steunt Zwarte Piet. Dat blijkt uit de Zwarte Piet Index van Q&A Research & Consultancy, schrijft De Telegraaf maandag.

Over alle leeftijdscategorieën gemeten is 84 procent van de Nederlandse bevolking van mening dat Zwarte Piet gewoon zwart moet blijven. Volgens de Telegraaf betekenen deze cijfers dat Zwarte Piet zware tijden tegemoet gaat.

Volgens de krant van wakker Nederland mag verwacht worden dat het Sinterklaasfeest in zijn geheel aan populariteit zal gaan veliezen. Dit omdat een groot deel van Nederland aan de traditionele invulling gehecht is, en het feest de rug toe zal keren als men fundamentele veranderingen zoals het verdwijnen van Zwarte Piet forceert.

Q&A Research & Consultancy onderzoekt al vier weken op rij hoe men over Zwarte Piet denkt. Aan het onderzoek nemen 1600 consumenten deel. De uitkomsten van dit onderzoek zijn met name interessant voor de detailhandel. De vernieling van het traditionele Sinterklaasfeest kan immers grote gevolgen voor de decemberomzet hebben.

Doden bij bootongeluk Istanbul

Een ongeluk met een boot even ten noorden van de Bosporus bij Istanbul heeft maandag aan zeker 24 mensen het leven gekost. Zeven opvarenden werden gered, maar het is niet bekend hoeveel mensen er precies aan boord waren. Dat heeft het bureau van de gouverneur van Istanbul meegedeeld.

Volgens een woordvoerder van het Turkse leger vervoerde de boot vermoedelijk illegale migranten uit Afghanistan en Syrië. Zeven vaartuigen van de kustwacht, een ploeg duikers, een helikopter, twee politievaartuigen en diverse vissersboten zoeken nog naar mogelijke overlevenden.

Het is niet bekend waardoor de boot gezonken is.

Laatste bemanningslid Costa Concordia gevonden

Slopers die het cruiseschip Costa Concordia ontmantelen hebben maandag stoffelijke resten ontdekt in het schip. Dat heeft het sloopbedrijf, Ship Recycling, bekendgemaakt. Het vermoeden bestaat dat het gaat om de resten van een bemanningslid dat nog werd vermist.

Het cruiseschip liep in januari 2012 op de rotsen bij het eiland Giglio, voor de Toscaanse kust. De Costa Concordia kapseisde en 32 mensen kwamen om het leven. Op een na werden alle lichamen geborgen.

Tinkoff trekt Julich aan als hoofdcoach

Bobby Julich is aangetrokken als nieuwe hoofdcoach van Tinkoff-Saxo. Dat maakte de ploeg van teammanager Bjarne Riis maandag bekend. Ook Sean Yates, Daniel Healey en Patxi Vila worden aan de technische omkadering toegevoegd. Dat gaat ten koste van Philippe Mauduit en Fabrizio Guidi, die worden ontslagen bij de wielrenploeg.

Julich en Yates worden bij Tinkoff-Saxo herenigd met Steven de Jongh. De drie werkten eerder samen bij Team Sky, maar moesten daar vertrekken vanwege hun dopingverleden. De Jongh is bij de Russische ploeg werkzaam als ploegleider.

De bedoeling is dat Julich in zijn nieuwe functie de renners op meerdere vlakken gaat begeleiden. "Dan hebben we het niet alleen over het voorbereiden van de training, maar ook over persoonlijke gesprekken, en advies op het gebied van tactiek, herstel en voeding", zegt de nummer drie van de Tour de France van 1998. "In het nieuwe systeem zal ik toe gaan zien op alle details."

Healy gaat aan de slag in de nieuw gecreëerde functie van hoofd sportwetenschappen. Yates en Vila zullen het team van ploegleiders gaan versterken.

Hogenkamp naar tweede ronde in Limoges

Richel Hogenkamp heeft de tweede ronde van het WTA-toernooi van Limoges bereikt. De 22-jarige Nederlandse boekte een knappe zege op de Spaanse Lourdes Dominguez Lino: 6-4 en 6-4. Hogenkamp was als lucky loser tot het toernooi in de Franse stad toegelaten.

Hogenkamp gold met haar 148e plaats op de wereldranglijst als underdog. De elf jaar oudere Dominguez Lino is de huidige nummer 111 van de wereld en stond zelfs ooit bij de beste veertig. In de volgende ronde speelt de Doetinchemse tegen Stefanie Vögele (7) of Katerina Siniakova.

Prominente Hells Angel in cel na mishandeling

De politie heeft zondagochtend vroeg een prominent lid van motorclub Hells Angels aangehouden in Leeuwarden. Agenten zagen de 50-jarige man in vol ornaat staan bij een horecagelegenheid in het Ruiterskwartier toen hij een andere man plotseling vuistslagen in het gezicht gaf. De voortanden van het 20-jarige slachtoffer sneuvelden hierdoor.

De agenten hebben de Hells Angel aangehouden. Zijn vriendin bemoeide zich ermee en uitte beledigingen jegens de agenten, waarop ook zij werd aangehouden. Het motorclublid bleek in het bezit van een verboden werppen, die in beslag is genomen. Op het politiebureau bleek vervolgens dat hij nog een voorwaardelijke straf open had staan. Die moet hij nu uitzitten.

De politie memoreert dat motorclubleden door hun full colours en groepsgedrag zo veel intimidatie uitstralen dat slachtoffers uit angst voor de gevolgen vaak geen aangifte doen. De aanpak van criminele motorclubs heeft hoge prioriteit voor politie, gemeente en Openbaar Ministerie. Leden zijn op grote schaal betrokken bij criminele activiteiten, zo blijkt uit onderzoek.

Fusies gemeenten slecht voor opkomst verkiezingen

In grotere gemeenten gaan minder mensen stemmen voor de gemeenteraad dan in kleinere gemeenten. Na een herindeling daalt het opkomstpercentage gemiddeld met tweeënhalf procent, schrijft het Centraal Planbureau (CPB) maandag na vragen van de Tweede Kamer.

Bij gemeenten waar na de samenvoeging meer dan twee keer zo veel mensen naar de stembus mogen is de daling met gemiddeld vier procent nog groter. Dit effect is tot zeven gemeenteraadsverkiezingen merkbaar, aldus het CPB. Een raadsperiode duurt vier jaar.

Bij Kamerverkiezingen leidt een gemeentelijke fusie nauwelijks tot een lagere opkomst. Nederland kent 403 gemeenten. Op 1 januari fuseren enkele gemeenten, waardoor het aantal gemeenten verder daalt tot 393.

Tijdens gemeenteraadsverkiezingen stemmen steeds minder mensen. In 2014 lag het opkomstpercentage op 54 procent, terwijl dat bij verkiezingen in 2006 nog 58 procent was. In 2010 ging 54,1 procent van de kiesgerechtigden naar het stemhokje. Bij de Tweede Kamerverkiezingen twee jaar geleden lag het opkomstpercentage op 74,6 procent.

HSBC verwacht schikking valutafraude

Na Barclays en Royal Bank of Scotland heeft ook HSBC geld opzijgezet voor eventuele schikkingen vanwege fraude met wisselkoersen. De grootste bank van Groot-Brittannië reserveerde vorig kwartaal 378 miljoen dollar (driehonderd miljoen euro) om rechtszaken te kunnen afkopen. Dat meldde de bank maandag bij publicatie van de kwartaalcijfers.

In totaal zette HSBC vorig kwartaal zelfs 1,7 miljard dollar opzij voor mogelijke schikkingen en andere tegenvallers. Dat is ruim twee keer zo veel als een jaar eerder. HSBC schikte afgelopen kwartaal al voor 550 miljoen dollar in de Verenigde Staten, voor de verkoop van rommelhypotheken. De bank was eerder al betrokken bij fraude met het rentetarief Libor.

De eenmalige kosten hebben echter weinig gevolgen voor de winst, die vorig kwartaal hoger was dan een jaar geleden. Netto kwam HSBC tussen juli en september uit op een resultaat van 4,8 miljard euro. Dat is ruim vier procent meer dan in dezelfde maanden van 2013. De omzet daalde in die periode een fractie naar negentien miljard dollar.

Hof Bangladesh handhaaft doodstraf islamist

Het hooggerechtshof van Bangladesh heeft maandag de doodstraf voor een leider van de grootste islamistische partij van het land gehandhaafd. De 62-jarige Mohammad Qamaruzzaman werd vorig jaar door een speciaal tribunaal tot de strop veroordeeld wegens zijn aandeel in massamoorden en andere gruweldaden tijdens de onafhankelijkheidsoorlog van 1971 tegen Pakistan. De uitspraak betekent dat Qamaruzzaman over enkele maanden kan worden opgehangen.

Bangladesh stelt Pakistaanse militairen en Bengalese collaborateurs verantwoordelijk voor de dood van drie miljoen mensen in de oorlog, die negen maanden duurde. Tweehonderdduizend vrouwen zouden zijn verkracht en tien miljoen mensen moesten vluchten naar het buurland India. Speciale tribunalen hebben sinds 2010 twaalf mensen veroordeeld, voornamelijk kopstukken van Jamaat-e-Islami. Van de acht doodvonnissen die werden uitgesproken is er tot nog toe één voltrokken.

Curaçaose crimineel overgebracht naar Nederland

Een zware crimineel uit Curaçao is overgeplaatst naar een gevangenis in Nederland. Urvin W. was de leider van de bende die achter de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels zat. In september overleefde W., ook wel bekend als Nuto, een aanslag in de gevangenis Point Blanche op Sint Maarten. Sindsdien was het er onrustig.

Half september probeerde een medegevangene W. dood te schieten. Zijn wapen weigerde dienst, waarna andere gevangenen de belager neerstaken. De gewonde aanvaller werd daarop ook al naar Nederland overgeplaatst. Nu beiden weg zijn moet de rust in de gevangenis terugkeren.

W. is zondag op het vliegtuig gezet, meldt nieuwssite Sint Maarten Island Time. Hij gaf voor zijn arrestatie leiding aan de bende No Limit Soldiers. Een bendelid is veroordeeld tot levenslang voor de moord op Wiels.

Formule 1-teams dreigen met boycot in Brazilië

De Formule 1-teams Lotus, Force India en Sauber dreigen komend weekend de Grand Prix van Brazilië te boycotten. Aanleiding hiervoor is de scheve verdeling van het prijzengeld en de televisieinkomsten. Hierdoor zouden er op Interlagos mogelijk maar twaalf auto's kunnen racen.

Ook voor afgelopen weekend in Austin dreigde er een boycot van de drie teams, maar twee uur voor de race besloten ze toch te gaan rijden omdat Formule 1-baas Bernie Ecclestone erkend heeft dat er op financieel vlak iets moet gebeuren. Lotus, Force India en Sauber hebben het zwaar, terwijl Marussia en Caterham vanwege financiële problemen al onder curatele staan en de trip naar Amerika niet gemaakt hebben.

De teams hebben vorig jaar met Ecclestone individuele afspraken gemaakt over de verdeling van het geld, waardoor er nu niet zomaar wijzigingen kunnen worden gemaakt. De grote teams staan niet te springen om in te leveren, maar de kleinere renstallen zijn vastbesloten om iets aan de inkomensongelijkheid te doen. Voorlopig zal er gepraat worden, maar niet uitgesloten is dat er agressievere stappen kunnen volgen. Zo kan er gesteggeld worden over de legaliteit van de Strategy Group, omdat hierin alleen de grote teams vertegenwoordigd zijn. Deze groep bepaalt mede de regels van de sport zonder dat de andere teams inspraak hebben.

'Joran van der Sloot neergestoken in gevangenis'

Joran van der Sloot is neergestoken in de Peruaanse gevangenis waar hij vastzit. De Nederlander zou daarbij zwaargewond zijn geraakt. Dat zei zijn advocaat Máximo Altez maandag tegen RTL Boulevard. Van der Sloot zou in zijn schouder en in zijn middel zijn gestoken.

Van der Sloot zou zijn gestoken door medegevangenen die zwaar te lijden zouden hebben onder de omstandigheden in de beruchte Challapalca-gevangenis. Volgens Altez denken de gevangenen dat de gevangenis gesloten wordt als de Nederlander sterft. Zijn dood zou tot enorme ophef leiden, denkt de advocaat.

De vrouw van Van der Sloot, Leidy Figueroa, zou een bebloed shirt van hem uit de gevangenis hebben meegenomen als bewijs. De steekpartij wordt maandag door de openbaar aanklager onderzocht. De advocaat wil de gevangenisdirecteur aanklagen voor poging tot moord.

Eerder zei Altez al dat Van der Sloot door cipiers wordt mishandeld. Ook zou hij lichamelijk zeer zwak zijn vanwege zijn hongerstaking uit protest tegen zijn overplaatsing.

'Sean Bean maakt zich op voor vijfde huwelijk'

Sean Bean gaat voor de vijfde keer trouwen. De 55-jarige acteur zou op zijn knieën zijn gegaan voor zijn huidige vriendin Ashley Moore. Dat schrijft de Britse boulevardkrant Daily Express.

Na vier mislukte huwelijken stelde Bean jaren geleden dat hij nooit meer zou willen trouwen, maar daar komt hij nu op terug. De acteur, bekend van Lord of the Rings en Game of Thrones, zou de 29-jarige Moore afgelopen weekeinde hebben gevraagd en ja als antwoord hebben gekregen.

Bean stapte voor het eerst naar het altaar in 1981 toen hij zijn jeugdliefde trouwde. Na zeven jaar liep het huwelijk stuk waarna Bean twee jaar later tegen zijn volgende vrouw ja zei. Met haar kreeg de acteur twee kinderen. In 1997 gingen de twee uit elkaar waarna zich datzelfde jaar nog huwelijk nummer drie aandiende. Die verbintenis duurde drie jaar en leverde Bean nog een kind op. Tussen 2000 en 2008 was Bean voor het laatst een getrouwd man.

ChristenUnie wil uitzendtijd militair verkorten

Militairen moeten minder lang worden uitgezonden. Hierdoor krijgen ze de kans een stabiel gezinsleven op te bouwen. De gezinnen zelf moeten eveneens meer ondersteuning krijgen. Dat zegt de ChristenUnie maandag in het AD. De coalitiepartijen VVD en PvdA steunen het voorstel om een onderzoek naar de thuissituatie in te stellen.

Militairen die vier maanden op missie worden uitgezonden zijn beter af als ze maar drie maanden worden uitgestuurd, zegt Kamerlid Gert-Jan Segers. "Voor militairen en hun gezinnen maakt het heel veel uit dat ze naar Irak en Jordanië maar drie in plaats van vier maanden worden uitgezonden", aldus Segers in de krant.

Volgens Segers komen relatieproblemen en scheidingen bij militairen op missie 'aanzienlijk meer' voor dan onder 'gewone' gezinnen. Hij pleit voor een onderzoek naar de thuissituatie van de militairen om het precieze cijfer boven tafel te krijgen. Volgens het AD steunen coalitiepartijen VVD en PvdA dat voorstel.

Met de 'thuisfrontcheck' hoeven militairen zich geen zorgen te maken over het thuisfront, zo verwacht Segers. Hij wil inventariseren waar gezinnen behoefte aan hebben. Het gaat dan over opvang en begeleiding, maar ook mogelijkheden om te kunnen skypen met hun kinderen.

Defensie laat in een reactie in de krant weten de thuissituatie van een militair 'cruciaal' te vinden. Daarom is er ook veel aandacht voor, aldus het ministerie. Segers vindt dat niet genoeg. "Voor uitgezonden militairen bestaan al geestelijke zorg en opvang, voor hun gezinnen wordt veel minder gedaan."

'Agent moet altijd wapen dragen wegens dreiging'

Korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman adviseert agenten die een vuurwapen mogen dragen dat ook te doen 'waar en wanneer mogelijk'. Agenten mogen wel zelf bepalen of ze in uniform naar hun werk gaan. Dat bevestigt een woordvoerder van de Nationale Politie maandag na berichtgeving van Het Parool.

Het dragen van een vuurwapen is 'uit voorzorg in deze tijd van terreurdreiging', aldus Bouman op een intern weblog. Hij sneed de kwestie volgens de Amsterdamse krant aan als reactie op het verbod voor defensiepersoneel om in uniform met het openbaar vervoer te reizen.

Bouman wijst politiemedewerkers volgens Het Parool op hun eigen verantwoordelijkheid. Ze moeten 'met alle scenario's rekening houden in deze onvoorspelbare dagen'. "Laat u echter niet meeslepen door emoties", schrijft de korpschef. "Let goed op uzelf en elkaar. Voorkom en bestrijd de uitwassen die burgers en de overheid kunnen bedreigen.'"

Agenten kunnen nu zelf besluiten om een vuurwapen mee naar huis te nemen, mits ze thuis een goede opslagplek hebben. Hebben ze thuis geen kluisje, dan moeten ze in burgerkleding naar huis, aldus de politiewoordvoerder.

Het advies van Bouman kan gevolgen hebben voor agenten die wel een wapen mogen dragen, maar dat niet doen omdat zij niet op straat werken. "In sommige gevallen hoeft een agent een wapen niet te dragen", aldus de woordvoerder. "Er zijn situaties waar het wapen mag worden afgelegd."

Dalingssysteem van SpaceShip2 te vroeg in actie

Het dalingssysteem van het ruimtevliegtuig SpaceShip2 van Virgin, dat vrijdag in de Mojavewoestijn neerstortte, kwam te vroeg in actie. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse transportveiligheidsraad NTSB. Het toestel brak tijdens de proefvlucht in stukken.

Volgens NTSB-chef Christopher Hart is de oorzaak van de crash nog niet vastgesteld, maar is uit het onderzoek gebleken dat het dalingssysteem - dat de staart van het toestel draait en in hoogte verstelt om zo snelheid te minderen - te vroeg in actie kwam. Het ruimtevliegtuig had nog niet de juiste snelheid bereikt.

Het inschakelen van het dalingssysteem gebeurt in twee fasen. Duidelijk is dat de co-piloot fase 1 had afgerond en het systeem had ingeschakeld. De tweede fase werd echter uitgevoerd 'zonder dat er iets over werd gezegd'.

Het onderzoek naar het ongeluk kan volgens Hart nog maanden duren. Er wordt onder andere bekeken of de piloten fouten hebben gemaakt en er of technische problemen waren.

Bij het ongeluk kwam de piloot om het leven. De co-piloot raakte zwaargewond.

Virgin Galactic is opgericht door de schatrijke Britse ondernemer Richard Branson. Het bedrijf is een van de voorlopers in het prille ruimtetoerisme. Branson had gehoopt om volgend jaar met de eerste toeristische ruimtevluchten te beginnen, maar hij zei zaterdag dat het project pas wordt hervat als de oorzaak van het ongeluk duidelijk is en de problemen zijn opgelost.

Rob van Someren neemt afscheid op 3FM

Rob van Someren heeft alsnog de kans gekregen om zijn Veronica-programma Somertijd voor een laatste keer te presenteren. De 51-jarige dj verdween eerder dit jaar plots uit de ether maar mocht maandagochtend de radioshow van Giel Beelen op 3FM overnemen.

Van Someren werd in mei getroffen door een lichte hartaanval. Terwijl hij herstellende was hoorde hij van zijn werkgever dat hij kon vertrekken. Zijn plaats op Veronica werd ingenomen door Jeroen van Inkel. De zender vond dat Van Someren niet in de nieuwe doelgroep paste. De dj stapte met succes naar de rechter, maar besloot om niet terug te keren bij Veronica.

Van Someren had zodoende nooit de kans om een laatste uitzending van Somertijd te maken. "Dat was wel heel vervelend", bekende hij maandagochtend op 3FM. "Ik ben 15 mei de studio uitgelopen en het maffe was toen ik vorige week wat spullen kwam ophalen alles nog precies zo stond zoals ik het had achtergelaten. Dat was een gekke gewaarwording."

Somertijd won vorig jaar nog de Gouden Radioring. Dit jaar maakt Van Someren nog kans op de Zilveren Radioster. De winnaar wordt volgende week donderdag bekendgemaakt.

Giel Beelen (Foto: Novum)
Giel Beelen (Foto: Novum)

VN willen einde aan corruptie Somalische politici

De Verenigde Naties maken zich zorgen dat Somalische parlementariërs steekpenningen krijgen toegestoken om de zittende premier weg te stemmen. Dat heeft speciaal VN-vertegenwoordiger voor het Afrikaanse land Nicholas Kay zondag gezegd. De Somalische president Hassan Sheikh Mohamud liet Kay maandag weten dat hij zich met zijn eigen zaken moet bemoeien.

Mohamud zei de zorgen van de VN te begrijpen, maar roept de internationale gemeenschap op het recht van Somalië om zijn eigen toekomst te bepalen te respecteren. Het staatshoofd liet weten dat Somalische hoogwaardigheidsbekleders hun geschillen kunnen oplossen zonder hulp van buitenaf.

Kay vermoedt dat parlementsleden betaald worden om premier Abdiweli Sheikh Ahmed weg te stemmen met een motie van wantrouwen. Hiermee zouden zij zich schuldig maken aan corruptie. Mohamud is een politiek rivaal van de regeringsleider. Vorige maand weigerde hij een herschikking van het kabinet te accepteren.

Lawrence koopt oude optrekje Jessica Simpson

Jennifer Lawrence heeft een nieuw huis gekocht in Los Angeles. Het gaat om de oude villa van Jessica Simpson, weet de Los Angeles Times. De actrice heeft het pand voor bijna 6,6 miljoen euro overgenomen.

Simpson woonde tot vorig jaar in het huis in de wijk Beverly Crest. Zij verkocht het voor 5,1 miljoen euro. De nieuwe eigenaar wilde er echter na ruim een jaar weer vanaf.

Het landgoed is 5500 vierkante meter groot. De villa telt onder meer vijf slaapkamers en zes badkamers. In de voortuin is een vijver voor koikarpers aangelegd en in de achtertuin kan Lawrence binnenkort baantjes trekken in haar zwembad. Het optrekje is in 1991 gebouwd.

Rutte hoort veel 'onzin' over zorg

Premier Mark Rutte (VVD) ergert zich aan de 'onzin' die media maar ook politieke partijen verkondigen over de hervorming van het zorgstelsel. "Op tv zie je altijd de schrijnende gevallen", zei de premier maandag in een door het tijdschrift Libelle georganiseerd nieuwscafé. Rutte 'snapt de zorgen' maar is ervan overtuigd dat de veranderingen uiteindelijk goed uitpakken.

Op 1 januari worden veel zorgtaken overgeheveld van de rijksoverheid naar gemeenten. Veel mensen vrezen de gevolgen hiervan, bleek ook weer tijdens de Libelle-bijeenkomst. Maar volgens Rutte gaan grote veranderingen altijd gepaard met de vrees dat het misloopt. Hij verwees naar de wijziging in de Bijstandswet die hij tien jaar geleden als staatssecretaris doorvoerde."Later hoorde je daar niemand meer over."

Mark Rutte (Foto: Novum)
Mark Rutte (Foto: Novum)

Statoil rekent op 160 miljard euro uit olieveld

Het grote olieveld van Statoil in de Noordzee gaat de komende decennia zo'n 135 biljoen Noorse kroon (160 miljard euro) opleveren. Dat meldde het Noorse olie- en gasbedrijf maandag over het Johan Sverdrup-veld.

Op termijn verwacht Statoil een gemiddelde dagproductie van 380.000 vaten, met een maximum dat kan oplopen tot 650.000 vaten. Het project moet meer dan vijftig jaar gaan duren. Eind 2019 wil Statoil met de productie beginnen. Om het project op gang te trekken wordt de komende jaren 120 miljard kroon geïnvesteerd.

Het Johan Sverdrup-veld ligt 140 kilometer uit de kust van Noorwegen en werd in 2010 ontdekt. Binnenkort begint Statoil, dat voor twee derde in handen is van de Noorse staat, met een onderzoek naar de milieu-impact van het olieproject.

Nieuwe directeur Stedelijk koopt lampenschilderij

Het eerste werk dat Beatrix Ruf als directeur van het Stedelijk Museum heeft aangekocht, is het schilderij Zwei Lampen van haar landgenoot Isa Genzken. Het werk van de 65-jarige kunstenaar was te zien in tal van retrospectieven, waaronder een groot overzicht in het Museum of Modern Art in New York. Genzken maakte het doek waarop twee lampen staan afgebeeld in 1994.

De Duitse Ruf had het doek al op het oog toen ze net was benoemd. "Ik wist meteen dat het een perfecte aanvulling zou zijn op het werk van Genzken dat we al in de collectie van het Stedelijk hebben", zegt ze in een verklaring. "De manier waarop Genzken de vorm van deze klassieke designlampen gebruikt, in zo'n gelaagde techniek maakt het werk op zichzelf ook een beeld van het licht." Hoeveel voor het werk van Genzken is neergelegd, is niet bekendgemaakt.

Het Stedelijk Museum verzamelt sinds 1985 werk van Genzken en heeft onder meer foto's, een sculptuur en een installatie in bezit. Schilderijen van Genzken zijn niet vaak op de markt. Zwei Lampen, dat twee meter hoog is en bijna een meter breed, is vanaf maandag te zien in het Amsterdamse museum. Ruf begon zaterdag officieel aan haar nieuwe baan.

Call of Duty: Advanced Warfare krijgt zombie-DLC

Call of Duty: Advanced Warfare komt met een singleplayer-campaign, een 'horde' co-op-modus en een uitgebreide multiplayer. Er is geen zombie-modus, iets dat CoD-spelers inmiddels wel altijd verwachten. Dat foutje wordt rechtgezet met dure DLC.

Activision heeft een 'season pass' van 49.99 aangekondigd. Jawel, dat is bijna net zoveel als de game zelf. De season pass voegt dus zombies toe. Verder zijn er de vier reguliere map packs. Het is nog niet bekend wanneer de zombie-dlc precies toegevoegd wordt, waarschijnlijk volgend jaar pas.

Call of Duty: Advanced Warfare zelf lanceert morgen. Het wordt wel al stiekem door een aantal winkels verkocht.

Audi verkoopt 1,3 miljoen auto's

Audi ligt op schema om zijn verkoopdoelstellingen voor dit jaar te halen. Het Duitse automerk verkocht in de eerste drie kwartalen van het jaar bijna 1,3 miljoen auto's. Op 31 december moeten dat er 1,7 miljoen zijn, hoopt Audi.

De teller stond vorig jaar om deze tijd tien procent lager. In 2011 verkocht Audi in heel het jaar 1,3 miljoen auto's. Mede door de toegenomen volumes steeg de omzet in de eerste negen maanden met 6,3 procent naar 39,3 miljard euro. De operationele winst van het merk, dat in handen is van Volkswagen, was 3,8 miljard euro. Dat is 88 miljoen euro meer dan vorig jaar.

Tot en met 2018 investeert Audi 22 miljard euro. De helft van dat bedrag gaat naar de Duitse fabrieken in Ingolstadt and Neckarsulm. Daarnaast opent het bedrijf halverwege 2016 een fabriek in Mexico, waar vierduizend mensen gaan werken.

Audi profiteerde in de eerste drie kwartalen van een 'robuuste vraag' naar de luxemodellen A6, A7 en A8. Ook de Q-serie was volgens het merk populair.

'ABP overweegt flexibele pensioenopbouw'

Deelnemers van ambtenarenpensioenfonds ABP mogen in de toekomst mogelijk zelf beslissen hoeveel pensioen ze willen opbouwen. Door mensen zelf te laten kiezen wil ABP tegemoetkomen aan de verschillende wensen van de deelnemers, schrijft Het Financieele Dagblad maandag.

Die wensen zijn onder meer gebaseerd op leeftijd. "Jongeren vinden het vaak prima om een tijdlang minder premie te betalen en dat geld te gebruiken voor een eigen huis, terwijl ouderen liever meer premie betalen om meer zekerheid te krijgen over hun pensioen", zegt werknemersvoorzitter bij ABP José Meijer in de zakenkrant.

Behalve leeftijd speelt ook de beroepsgroep een rol. Naast ambtenaren verzorgt ABP de pensioenen voor leraren en personeel van energiebedrijven. Maandag publiceert ABP een nieuwe toekomstvisie, waarvan deze flexibele pensioenopbouw een onderdeel is, aldus het FD.

Koorddanser geblinddoekt tussen wolkenkrabbers

De Amerikaanse waaghals Nik Wallenda heeft opnieuw de wereld verbaasd met een stunt in Chicago. Wallenda liep zondag geblinddoekt op een koord dat gespannen was tussen twee wolkenkrabbers. Hij was niet gezekerd en er was geen net om hem op te vangen.

Wallenda voerde twee stunts uit. Eerst liep hij ongeblinddoekt over een afstand van 138 meter tussen twee gebouwen. Daarna herhaalde hij zijn kunststukje geblinddoekt tussen de twee torens van de Marina City-wolkenkrabbers.

"Ik voel me geweldig", zei Wallenda op een persconferentie na afloop. Er stond een harde wind en het koord waar hij op liep was steiler dan hij had verwacht. "Het leek alsof het koord recht omhoog ging."

Duizenden mensen waren op de stunt afgekomen.

Ambassade Jakarta waarschuwt voor aanslagen

De Nederlandse ambassade in Jakarta waarschuwt voor terroristische aanslagen in Indonesië. Internationale scholen en westerse leerkrachten zijn in oproepen op internet aangeduid als mogelijke doelwitten, staat te lezen op de website van de ambassade. De ambassade heeft hierover afgelopen weekend contact gezocht met de Netherlands International School in Jakarta.

De ambassade heeft geen informatie over een specifieke dreiging. Omdat Nederland deelneemt aan de gewapende strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) lopen Nederlanders wel een verhoogd risico, aldus de ambassade in het islamitische land. De ambassade roept op alert te zijn.

'Compromis in de maak over naheffing EU'

De Europese Unie lijkt bezig te zijn met een compromis over de naheffingen op de afdracht aan Brussel. Italië, als huidig voorzitter van de EU-landen, liet maandag doorschijnen dat er achter de schermen gewerkt wordt aan een oplossing. Maar hoe een compromis eruit kan zien, is nog heel onduidelijk.

Zo kan er bijvoorbeeld gekeken worden naar de uiterste betaaldatum, al lijkt de Europese Commissie daar niets voor te voelen. Regels zijn regels, aldus een woordvoerder van de Europese Commissie maandag. Dat betekent dat Nederland de naheffing van 642 miljoen euro voor 1 december moet hebben betaald. Als Nederland niet betaalt, loopt het bedrag alleen maar op, omdat er dan rente over wordt berekend, aldus de zegsman.

Geen sirenes in Sittard wegens koperdiefstal

In Sittard en omstreken zijn maandag om 12.00 uur geen sirenes afgegaan. Omdat bij een steunzender die het alarmsignaal doorgeeft dit weekeinde koper is gestolen kon het maandelijkse testalarm in de Westelijke Mijnstreek niet afgaan. Dat meldt de brandweer maandag.

Als gevolg van de diefstal is de steunzender onbruikbaar geworden. Hierdoor krijgen de sirenemasten in de buurt geen signaal. Het probleem wordt zo snel mogelijk verholpen, aldus de brandweer.

In de rest van de provincie ging het testalarm op de eerste maandag van de maand wel gewoon af, aldus de brandweer.

Binnenkort Final Fantasy XIV gratis uitproberen op PlayStation

Om een MMORPG zoals Final Fantasy XIV te spelen moet je een maandelijkse abonnement erbij nemen. Voor je geld in zoiets gaat investeren is het wel fijn om de boel eerst even uit te proberen. Binnenkort komt er daarom een 'free trial' van 14 dagen voor de PS3- en PS4-versie van de game.

De free trial was al beschikbaar op pc, maar regisseur Naoki Yoshida wil het zo snel mogelijk maken ook beschikbaar maken voor consoles. Bij de free trial mag je overigens alleen tot level 20 levellen.

Meer omzet, minder winst voor PostNL

PostNL heeft in het derde kwartaal een twee procent hogere winst geboekt, maar hield daar nauwelijks iets aan over. Onder de streep maakte de postbezorger twaalf miljoen euro winst, tegen 218 miljoen euro een jaar geleden, bleek maandag bij de publicatie van de kwartaalcijfers. De omzet bedroeg 988 miljoen euro.

De winst daalde onder meer omdat PostNL afgelopen kwartaal een belastingafdracht deed van 65 miljoen euro. Daarnaast werd het aandeel van PostNL in TNT Express 125 miljoen euro minder waard.

Het postbedrijf kampt al kwartalen met dalende volumes in de Nederlandse postmarkt, en daar was afgelopen kwartaal geen uitzondering op. Het concern zag een daling van 11,1 procent op jaarbasis, waardoor de omzet in die tak met vijf procent daalde. De pakkettenafdeling en de internationale tak zagen hun omzet met ongeveer acht procent toenemen, maar ook de kosten stegen in die segmenten.

PostNL wist de schade op de postmarkt nog beperkt te houden door de prijzen te verhogen en kosten te besparen. Dat zal ook komend jaar nodig zijn. "We zijn bezig met verdere maatregelen om de winstgevendheid te verbeteren", meldt het bedrijf in een verklaring bij de cijfers. Afgelopen kwartaal wist PostNL de kosten met 25 miljoen euro terug te schroeven. Daarvan werd 21 miljoen bespaard op de Nederlandse posttak.

Douane onderschept 151 dode zeepaardjes

De douane heeft vorige week op Schiphol 151 dode zeepaardjes aangetroffen in de bagage van een Spanjaard. De passagier was op doorreis van Ecuador naar Madrid. In zijn handbagage zaten zestig zeepaardjes en in zijn ruimbagage 91. Alle diertjes waren voorzien van een laagje vernis.

De zeepaardjes zijn in beslag genomen en de passagier heeft een proces-verbaal gekregen. Zeepaardjes zijn een beschermde diersoort en mogen niet worden verhandeld.

Ryanair verwacht meer winst

Ryanair heeft de afgelopen maanden meer tickets verkocht dan verwacht en denkt daarom meer winst over te houden aan het einde van dit jaar. De Ierse budgetmaatschappij gaat er nu vanuit dat de nettowinst bij het sluiten van het boekjaar uitkomt tussen de 750 en 770 miljoen euro, zo meldde Ryanair maandag.

Tot dusver verwachte de prijsvechter uit Dublin eind maart - wanneer het gebroken boekjaar afloopt - netto 650 miljoen euro over te houden. Ryanair waarschuwt daarbij wel dat de nieuwe winstverwachting sterk afhangt van het aantal boekingen dat in de laatste kwartalen van het lopende boekjaar binnenkomt.

In de eerste zes maanden van dit boekjaar kwam Ryanair al uit op een nettowinst van 795 miljoen euro, meer dan het bedrijf over het gehele jaar verwacht. Dat is bijna een derde meer dan in dezelfde periode van vorig jaar, een stijging die te danken is aan het terugbrengen van de uitgaven. Ook de omzet steeg, met negen procent naar ruim 3,5 miljard euro.

Drie doden gevonden in Zwitsers alpendorp

De Zwitserse politie heeft in het alpendorp Wilderswil de lichamen van drie mensen gevonden. Het is nog onduidelijk hoe de slachtoffers om het leven zijn gekomen.

Volgens de politie van het kanton Bern troffen agenten de lichamen aan bij het treinstation van het dorp, nadat er maandagochtend een melding was binnengekomen. Verdere details ontbreken. Lokale media schrijven dat de drie slachtoffers zijn doodgeschoten.

Professionele League of Legends-spelers zijn veel geld waard

Enkele professionele League of Legends-spelers zijn een miljoen dollar waard. Dat is het bedrag dat aan sterspeler Lee "Faker" Sang-hyeok door een aantal Chinese bedrijven wordt aangeboden.

Lee verdiende hiervoor al tussen $98,000 - $147,000 per jaar met het spelen van LoL. Dat is exclusief prijzengeld en de enorme bedragen die worden verdiend met live-streaming. Sterspelers van games zoals LoL en Dota 2 verdienen tegenwoordig sowieso grof geld. De prijzenpot van toernooien zit al ruim boven de een miljoen dollar.

Luiten voor eerst in mondiale top dertig

Joost Luiten is voor het eerst in zijn carrière de top dertig van de wereldranglijst binnengedrongen. De 28-jarige Nederlandse golfer klom twee plaatsen van de 32e naar de dertigste positie. Hij heeft zijn winst te danken aan zijn optreden vorige week bij de BMW Masters in Shanghai, waar hij net buiten de top tien eindigde.

Rory McIlroy is nog altijd de nummer één van de wereld. De Noord-Ier heeft een ruime voorsprong op de nummer twee, de Australiër Adam Scott. Sergio Garcia uit Spanje stijgt naar de derde plaats. Hij wisselt stuivertje met de Amerikaan Jim Furyk.


Luiten in actie tijdens de BMW Masters (Foto: Getty)

Mogelijk nieuwe Band Aid voor ebola

De kerstklassieker Do They Know It's Christmas? krijgt mogelijk een volgende remake. Schrijver Bob Geldof is volgens een bron van de Britse boulevardkrant The Sun bij sterren aan het peilen of ze willen meedoen aan de vierde versie van Band Aid. De opbrengst moet dit keer ten goede komen aan het bestrijden van de ebola-epidemie in Afrika.

Welke sterren Geldof zou hebben benaderd, meldt de krant niet. Formeel is er ook nog niets geregeld, omdat hij eerst zou willen kijken of er überhaupt wel mensen beschikbaar zijn.

Band Aid was een Britse liefdadigheidsgroep die in 1984 werd opgericht door Geldof. Met Do They Know It's Christmas? werd geld opgehaald om de hongersnood in Ethiopië te bestrijden. Onder anderen Michael Jackson, U2-zanger Bono, David Bowie en Paul McCartney zongen destijds mee. De plaat werd een wereldwijd succes.

In 1989 kwam er een remake uit toen in Ethiopië opnieuw hongersnood uitbrak. Tien jaar geleden werd een derde versie ingezongen onder de naam Band Aid 20. De opbrengst ging toen naar Sudan.

Plasterk: aanslagen in Nederland verijdeld

De afgelopen maanden zijn diverse mensen opgepakt die aanslagen in Nederland wilden plegen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) maandag gezegd bij nieuwszender BNR.

Plasterk - verantwoordelijk voor de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst - zei in het vraaggesprek dat ook de afgelopen jaren en maanden mensen in de kraag zijn gevat. "Bij hen is materiaal aangetroffen waaruit blijkt dat ze niet bezig waren om onschuldige dingen te doen."

De vraag van de interviewer of dat betekent dat die mensen anders een aanslag hadden gepleegd, beantwoordde Plasterk bevestigend. "Of dan zou dat kunnen? Ja."

BattleCry toont personages en gamemodi

Game-ontwikkelaar Bethesda heeft tijdens gamebeurs PAX East nieuwe beelden laten zien van hun opkomende game BattleCry. In de trailer zien we verschillende classes en spelvormen.

BattleCry is een gratis game die ergens volgend jaar op de markt komt voor pc. Het is een multiplayergame voor maximaal 32 spelers met een focus op hack-n-slash gameplay. De drie personages zijn The Enforcer, The Tech Archer en The Duelist. Bekijk hieronder de trailer voor gameplaybeelden.

Haase passeert Sijsling op ranglijst

Robin Haase mag zich voorlopig weer de beste tennisser van Nederland noemen. Dankzij zijn winst vorige week bij het challengertoernooi van Réunion steeg de Hagenaar op de nieuwe wereldranglijst van de 91e naar de 85e plaats. Hij passeert daarmee Igor Sijsling, die een plaatsje inlevert en nu 86e staat.

Novak Djokovic blijft de ranglijst aanvoeren. Hij strijdt vanaf volgende week met Roger Federer, Stanislas Wawrinka, Kei Nishikori, Andy Murray, Tomas Berdych, Milos Raonic en Marin Cilic in Londen om de officieuze wereldtitel. Rafael Nadal, de nummer drie van de wereld, meldde zich daarvoor geblesseerd af.

Bij de vrouwen werd het eindejaarstoernooi twee weken geleden al gespeeld, waardoor er geen verschuivingen meer zijn aan de top van de wereldranglijst. Winnares Serena Williams staat bovenaan, gevolgd door Maria Sjarapova, Simona Halep, Petra Kvitova en Ana Ivanovic.

Kiki Bertens is de enige Nederlandse in de top honderd. Ze stijgt een plaatsje, van 70 naar 69. Richel Hogenkamp volgt op gepaste afstand. Zij blijft staan op de 148e plek.

UCI keurt gele trui Team LottoNL-Jumbo af

De internationale wielerbond UCI heeft de kleding van de nieuwe ploeg Team LottoNL-Jumbo afgekeurd, meldt De Telegraaf. Het shirt zou volgens de bond te geel zijn en daarmee verwarring veroorzaken in wielerrondes waar de leider ook een gele trui draagt.

De ploeg presenteerde het shirt vorige week tijdens de teampresentatie van het schaats- en wielerteam, waarbij teammanager Richard Plugge al voorzag dat het in de Tour de France wel een probleem zou opleveren. Voor deze ronde zou het team al aangepaste shirts dragen.

Bobsleester derde in debuut viermansbob, verslaat Nederlander

Bobsleester Kaillie Humphries heeft als eerste vrouw officieel haar debuut gemaakt als pilote van een viermansbob. Sinds dit seizoen zijn de viermansbobs officieel gemengd, waardoor ook vrouwen erin plaats mogen nemen. Humphries was hier al jaren voorvechter van en heeft op het Canadees kampioenschap gelijk laten zien dat ze niet voor de lol mee wil doen.

Nadat Humphries de titel in de tweemansbob bij de vrouwen pakte was het tijd voor een historisch moment in de geschiedenis van het bobsleeën: De start van de viermansbob. Samen met remmers Dan Dale, Joey Nemet en DJ McClelland raasde Humphries in de eerste run naar de derde tijd.

In de tweede run moest Humphries zich opnieuw gewonnen geven tegenover haar ervaren landgenoten Justin Kripps en Chris Spring, maar ze kon haar derde plek wel vasthouden en eindigde op 1,19 seconden van winnaar Kripps.

Ook Ivo de Bruin was van de partij. De Nederlander is getrouwd met een Canadese, heeft nog niet de Canadese nationaliteit, maar mag vanaf dit seizoen wel voor Canada uitkomen. Hij werd vijfde op 3,29 seconden van Kripps, nadat hij eerder al vierde werd in de tweemansbob.

Fiscus naait ook gepensioneerden

Ook gepensioneerden krijgen volgend jaar een naheffing van de fiscus. Voor ouderen tot modaal gaat het om enkele tientjes tot maximaal 105 euro. Voor ouderen met een aanvullend pensioen tot tweemaal modaal bedraagt de naheffing maximaal 372 euro.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft dat maandag geschreven in antwoord op schriftelijke vragen van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Vorige week werd bekend dat miljoenen mensen, zo goed als iedere belastingplichtige in Nederland, volgend jaar een naheffing krijgen van gemiddeld 150 euro. Oorzaak is het inkomensafhankelijk maken van heffingskortingen, kortingen op de belastingen, die de regeringspartijen VVD en PvdA in 2012 afspraken.

Ook gepensioneerden krijgen naheffing
Ook gepensioneerden krijgen naheffing (Foto: ANP)

Schaatsbond gaat samenwerken met Zuid-Korea

De Nederlandse schaatsbond KNSB en de schaatsbond van Zuid-Korea slaan de handen ineen. Tijdens de Nederlandse handelsmissie naar Zuid-Korea gingen de twee bonden een samenwerkingsverband aan dat loopt tot en met de Winterspelen van 2018 in Pyeongchang. De deal werd getekend in het bijzijn van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de Zuid-Koreaanse president Geun-hye Park.

Bedoeling van de samenwerking is om kennis en expertise uit te wisselen op het gebied van topsport, organisatie, bedrijfsleven en wetenschap. Zo gaan Koreaanse langebaantalenten dit seizoen enkele weken meedraaien bij Jong Oranje. De Nederlandse shorttrackselectie van Jeroen Otter reist juist naar Zuid-Korea af om daar te trainen.

Volgens KNSB-directeur Paul Sanders is sprake van een win-winsituatie. "Deze samenwerking heeft toegevoegde waarde voor beide landen", vertelde hij aan schaatsen.nl. "De Zuid-Koreaanse bond wil leren van ons als traditioneel langebaanland. De KNSB wil kennis opdoen op het gebied van shorttrack. Ook willen we elkaars bedrijfsleven inspireren om samen de schaatssport te versterken en ambities waar te maken."

Chris Zegers doet mee aan Wie Is de Mol?

Chris Zegers doet mee aan het nieuwe seizoen van Wie Is de Mol? Dat werd zondagavond onthuld in het programma 3 op Reis. De presentator is de zevende van de tien kandidaat die tot nu toe is bekendgemaakt.

Eerder werd duidelijk dat ook musicalactrice Carolina Dijkhuizen, cabaretier Pieter Derks, presentatrice Evelien Bosch, presentator Victor Brand, NOS-nieuwslezer Rik van de Westelaken en Danni Lowinski-actrice Marlijn Weerdenburg deelnemen aan het nieuwe seizoen.

Wie Is de Mol? wordt vanaf januari uitgezonden door AvroTros.

Taakstraf geëist om ronselen voor jihad

Het Openbaar Ministerie heeft een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden geëist tegen een jihadronselaar. Hij geprobeerde een meisje van 16 mee te nemen naar Syrië. Hij ontkent uiteraard alles.

De 23-jarige Imad el O. nam volgens het OM in Den Haag op 22 maart 2013 een destijds 16-jarig meisje zonder toestemming van haar ouders mee naar vliegveld Zaventem bij Brussel. Hij zou haar via Egypte naar Syrië willen laten reizen, zo zeiden de aanklagers maandag bij de rechtbank in Den Haag.

Volgens El O. was het doel niet om naar Syrië te reizen om mee te doen aan de strijd daar, maar om samen naar Egypte te gaan om daar Arabisch te studeren, zich in de islam te verdiepen en te trouwen. Wanneer de uitspraak volgt is nog niet bekend.

Frankrijk verijdelt aanslagen jihadisten

De Franse autoriteiten hebben vorig jaar zeker drie aanslagen verijdeld van uit Syrië teruggekeerde jihadisten. Dit staat in stukken van de Franse binnenlandse veiligheidsdienst DGSI, meldde de Franse radio RTL maandag. Het gaat om voorbereidingen voor aanslagen in de Parijse voorstad Créteil, Lille en tijdens het carnaval van Nice.

Zo werd bijvoorbeeld in februari 2013 Ibrahim Boudina aan de Franse Middellandse Zeekust aangehouden kort nadat hij uit Syrië was teruggekomen. Hij was in het bezit van zeer explosieve stoffen, met name acetonperoxide, en tientallen granaten.

Hij wilde een aanslag plegen op het beroemde carnaval van Nice, dat 2 dagen na zijn arrestatie begon.

Argentinië bant Procter & Gamble

Argentinië heeft de werkzaamheden van Procter & Gamble in het land gestaakt, omdat de verkoper van huishoudelijke producten zich schuldig zou hebben gemaakt aan belastingfraude. P&G probeerde geld weg te sluizen naar een Zwitsers dochterbedrijf, zo maakte de Argentijnse belastingdienst AFIP zondagavond lokale tijd bekend.

De concurrent van het Brits-Nederlandse Unilever zou de kosten van een lading geïmporteerde goederen hebben overdreven, om zo minder winst te boeken in Argentinië. Op die manier probeerde P&G de inkomstenbelasting in het Zuid-Amerikaanse land te ontlopen, zo stelt de directeur van de AFIP in een toelichting.

Wat voor gevolgen de schorsing precies heeft en of de verkoop van producten van P&G nu is verboden, is echter onduidelijk. Een woordvoerder van P&G wilde niet op de aantijgingen van de Argentijnse fiscus reageren.

Basketballer Anthony bereikt mijlpaal in NBA

Carmelo Anthony heeft zich in de NBA bij een select gezelschap geschaard. De basketballer van New York Knicks maakte zondag in de wedstrijd tegen Charlotte Hornets 28 punten en heeft nu tijdens zijn carrière meer dan twintigduizend punten gescoord. Hij is de achtste nog actieve speler en de veertigste in de NBA-historie die deze mijlpaal bereikt.

Anthony sprak na de wedstrijd, die door zijn ploeg met 96-93 werd gewonnen, van een bijzondere ervaring. "Ik had nooit gedacht dat ik op een dag hier zou staan en zou praten over het scoren van meer dan twintigduizend punten. Ik keek altijd op naar de jongens die dat presteerden. Ik word hier wel even stil van, maar wil nog veel meer bereiken."

New York staat na drie wedstrijden op de vierde plaats in de Eastern Conference. Miami Heat gaat alleen aan kop. De ploeg won met 107-102 van Toronto Raptors en heeft dit seizoen nog geen steek laten vallen.

Leerlingen verstoken van schoolfruit

Zo'n 350 duizend leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs blijven vanaf maandag verstoken van schoolfruit. De zes leveranciers van het fruit hebben scholen vorige week laten weten dat er geen fruit komt omdat de Europese subsidieregeling niet genoeg garanties geeft, schrijft de Volkskrant maandag.

Vanaf deze week zouden kinderen wekelijks drie stuks fruit of groente krijgen. Volgens de leveranciers, die 25 weken lang een een miljoen stuks fruit zouden brengen, is het te riskant om aan scholen te leveren. "We moeten alles zelf voorfinancieren, terwijl we door een aantal lastige voorwaarden niet weten of we uiteindelijk wel de volledige subsidie zullen krijgen", aldus directeur van leverancier fruit.nl Peter de Boer.

Het schoolfruit wordt voor driekwart gesubsidieerd door de Europese Commissie (EC). De EC heeft de subsidie voor het fruit dit jaar flink opgeschroefd. Voor de Europese Unie (EU) is 150 miljoen euro beschikbaar. Nederland krijgt daarvan 5,2 miljoen.

Scholieren krijgen sinds 2010 elke week fruit en groente. Het is volgens de EC nodig om het groeiende probleem van obesitas en ongezond eten tegen te gaan. 

Het ministerie van Economische Zaken is verrast door de mededeling van de leveranciers. Zij kennen de Europese voorwaarden, aldus een woordvoerder tegen de Volkskrant. "We laten ons niet dwingen om buiten de gestelde regels te handelen, omdat het leveranciers financieel niet genoeg behaagt. Ze kiezen er nu zelf voor zich op het laatste moment terug te trekken."

'IS-aanhangers vermoorden sjiiet in Sydney'

Een sjiitische Australiër is maandag op straat doodgeschoten door een aanhanger van Islamitische Staat (IS). Dat meldden nabestaanden aan Australische media. De 47-jarige Rasoul al-Mousawi was lid van een sjiitische vereniging en moskee in Sydney. Hij werd doodgeschoten kort nadat enkele mannen meerdere keren in een auto langs de moskee waren gereden en "de sjiitische honden" met de dood hadden bedreigd. Ze riepen ook "Leve IS!"

De politie van Sydney heeft nog geen idee welk motief de dader had, maar zoekt de laffe daad in de hoek van de moslimterreurgroepering ISIS (IS). 

'IS-aanhangers vermoorden sjiiet in Sydney'
'IS-aanhangers vermoorden sjiiet in Sydney' (Foto: ANP)

'Cv-ketel vaker stille moordenaar'

Verkeerd geïnstalleerde of slecht onderhouden cv-ketels leiden jaarlijks tot steeds meer slachtoffers. Bij de installatie maken onbekwame installateurs veel fouten, waardoor koolmonoxide vrijkomt, blijkt maandag uit onderzoek van het EO-programma Dit is de Dag Onderzoek.

Jaarlijks vallen er honderd gewonden en tien doden als gevolg van koolmonoxidevergiftiging. Waar het gas voorheen vooral vrijkwam bij open geisers, blijken nu ook cv-ketels gevaarlijk, aldus het onderzoeksprogramma. Vorig jaar werden voor het eerst meer mensen opgenomen met een koolmonoxidevergiftiging door een slechte cv-ketel dan door een open geiser. Het gaat om 83 mensen, tegenover dertig slachtoffers van een geiserprobleem.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is een onderzoek gestart naar de ongevallen. Voorzitter Tjibbe Joustra zegt dat hij 'signalen heeft opgevangen' dat de cv-ketels door vakonbekwame installateurs zijn geplaatst. "Hier vallen behoorlijk wat slachtoffers. Wij vinden het van belang dat vakbekwame mensen langskomen om iets te installeren. Daar hebben mensen gewoon recht op."

Ook volgens de brandweer stijgt het aantal onbekwame installateurs op de markt. Dit komt onder andere omdat installateurs niet meer aan bekwaamheidseisen hoeven te voldoen. Iedereen kan zo een bedrijf beginnen. Brandweer Nederland pleit voor nieuw overheidsbeleid. "Er moeten eisen worden gesteld aan de kwaliteit van installateurs."

'Havisten jarenlang verwaarloosd'

Leerlingen op havo zijn jarenlang verwaarloosd omdat de opleiding een ondergeschoven kindje is geweest. Om hun talenten beter te benutten moeten scholen anders te werk gaan. Dat blijkt uit het rapport Talentontwikkeling op de havo van dat maandag wordt gepresenteerd, zo schrijft Trouw.

Volgens het rapport is er te weinig aandacht voor de specifieke wensen van een havist. Omdat de opleiding werd gezien als een 'vwo-light', lijkt het lesprogramma te veel op dat van een vwo-opleiding. Voor de behoeften van een havist is geen plek.

Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Sander Dekker (VVD) onderschrijft de conclusies van het rapport. "We hebben te weinig nagedacht over wat de havo speciaal maakt."

Dekker moedigt scholen aan hun lesprogramma drastisch om te gooien. Hij wil het liefst toe naar een systeem waarin de vijfde lesdag ingericht kan worden naar de wensen van een scholier, bijvoorbeeld het beginnen van een bedrijf of een product ontwerpen. Hiermee wordt het onderwijs 'ontsaait', verwacht hij.

In havo 4 blijven relatief gezien het meeste aantal leerlingen zitten: zo'n 18 procent. Volgens Dekker ligt dat aan de motivatie van de leerling.

Utopia alweer van de buis in Amerika

Utopia heeft de hoge verwachtingen in de Verenigde Staten niet waargemaakt. Na bijna twee maanden heeft zender Fox de stekker uit de realityshow van John de Mol getrokken vanwege te lage kijkcijfers. Dat meldt het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter.

Utopia werd in eerste instantie twee keer per week uitgezonden, maar vanwege de teleurstellende cijfers werd dat een keer in de week. De laatste aflevering trok afgelopen week amper 1,5 miljoen mensen.

In Nederland is Utopia sinds januari op televisie op SBS6. Elke dag kijken nog gemiddeld 700 duizend mensen naar het sociale experiment.

Van Gaal: "Iedereen gewaarschuwd"

Louis van Gaal zag Manchester United zondag onderuit gaan tegen rivaal Manchester City (0-1). De manager vond de rode kaart van Chris Smalling 'dom'.

Smalling kreeg vlak voor rust zijn tweede gele kaart na een harde tackle op James Milner. Even daarvoor liep de verdediger City-doelman Joe Hart in de weg bij een uittrap. "Voor de wedstrijd heb ik iedereen nog gewaarschuwd", zei Van Gaal tegen Engelse media. "Met name zijn tweede gele kaart was dom."

"Het is zo belangrijk om geen rode kaart te krijgen, maar de spelers volgen mij helaas niet altijd. Bij zo'n wedstrijd komt ook emotie kijken, soms kan je die emoties niet controleren. Maar het was niet heel slim van hem", aldus de voormalig bondscoach, die tevreden was over de strijdlust waarmee de tien overgebleven Mancunians speelden.

"Als je dit kunt geven met tien man, kun je alleen maar trots zijn. We waren enkele keren heel dicht bij de gelijkmaker. Met tien man hadden we zelfs nog meer kansen dan met elf spelers. Helaas was het steeds net niet. Het is duidelijk dat het beter moet", vertelt Van Gaal. Manchester United staat na tien speelronden tiende.

De Amsterdammer verwacht niet dat hij Marouane Fellaini de komende weken moet missen vanwege een schorsing. De middenvelder leek de op grond liggende Sergio Agüero te bespugen. Van Gaal kan zich niet voorstellen dat Fellaini dat bewust deed.

"Ik hoorde dat er op sociale media nogal wat over te doen is. Als je schreeuwt, komt er soms een klein beetje speeksel mee. Ik denk niet dat hij iemand is die spuugt", besluit de manager van Manchester United. Agüero maakte na ruim een uur spelen het enige doelpunt in The Manchester Derby.


Van Gaal spreekt Wayne Rooney toe tijdens de wedstrijd (Foto: Getty)

Ten Rouwelaar baalt: "Een klotegoal"

NAC Breda-keeper Jelle ten Rouwelaar ging zondag in de fout tegen FC Groningen. De doelman wil er niet te lang bij stil staan en krijgt de steun van zijn trainer.

Ten Rouwelaar dook na twee minuten spelen over de bal bij een schot van Tjaronn Chery. De middenvelder van FC Groningen werd daardoor matchwinner. "Ik ben twee minuten niet bij de les en 88 minuten wel, dan krijg je dit", zei de keeper van NAC tegen FOX Sports. "Hoe het ging? Simpel. Ik laat een schot glippen."

"Een klotegoal. Maar goed, zo is nu eenmaal het leven van een keeper. In de tweede helft hebben we redelijk tot goed gevoetbald. We hebben ook kansen gecreëerd, maar onszelf niet beloond. Of dit in mijn hoofd gaat zitten? Nee, dat stadium ben ik wel gepasseerd", aldus Ten Rouwelaar.

"Ik moet gewoon de hele wedstrijd mijn niveau halen. Je mag van mij meer verwachten. Vorige week ging het tegen Vitesse uitstekend en vandaag niet. Dat is balen, want we hebben er geen punten door gepakt", vertelt de aanvoerder van NAC, de huidige nummer zestien in de Eredivisie.

Interim-trainer Eric Hellemons verwacht dat Ten Rouwelaar de blunder snel achter zich laat. "Jelle heeft een bepaalde status en hij is een van de betere keepers van de Eredivisie. Hij is een steunpilaar voor de club NAC en mentaal sterk. Morgen staat hij weer op het trainingsveld om keihard te trainen. Zo is Jelle."

De nederlaag vond Hellemons niet terecht. "Het spel was wel aardig, al levert het natuurlijk geen resultaat op. Gezien de situatie waar wij met de club in zitten, moeten we ons daar wel aan vasthouden. We hebben de mogelijkheden gehad, maar ze laten liggen. Helaas", besluit de coach.

Grumpy Cat krijgt een stem in filmtrailer

Internetmeme Grumpy Cat, de kat met de eeuwig chagrijnige gezichtsuitdrukking, klaagt virtueel steen en been sinds medio 2012. Niemand weet echter hoe deze kat klinkt. De Amerikaanse tv-zender Lifetime heeft hier een antwoord op gevonden, en dat is te horen in de trailer voor hun Grumpy Cat-film.

In de trailer voor Grumpy Cat's Worst Christmas Ever is te zien hoe een twaalfjarig meisje bevriend raakt met Grumpy Cat, en de enige is die het beest kan horen praten. En wat blijkt? Grumpy Cat klinkt als Aubrey Plaza (Parks & Recreation).

De tv-film wordt eind november uitgezonden op Lifetime. Of een Nederlandse zender de film ook oppikt is niet bekend.

Personeel bang om werkstress aan te kaarten

Veel werknemers zijn bang om te zeggen dat ze last hebben van werkstress. Bijna een kwart meent dat dat leidt tot een lagere beoordeling, 16 procent vreest gezichtsverlies en 14 procent denkt zelfs zijn baan kwijt te raken. Dat blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken.

Minister Lodewijk Asscher, die maandag de aftrap geeft voor de Werkstressweek, vindt dat het taboe op werkstress van tafel moet. "Het is geen schande als je werk je te veel wordt, het is wel een schande als je werkgever daar geen oog voor heeft." De minister wijst erop dat werkstress het bedrijfsleven kapitalen kost vanwege het ziekteverzuim. Onderzoeksinstituut TNO becijferde die kosten vorige week op 2,2 miljard euro in 2012. Ruim 1 op de 8 werknemers heeft last van werkstress.

Volgens het onderzoek van Sociale Zaken zegt 41 procent van de werknemers dat werkstress als normaal wordt gezien in het bedrijf waar ze werken. Van de leidinggevenden zegt 32 procent dat. 45 procent van de medewerkers meent dat het ter sprake brengen van werkstress de indruk wekt dat men het werk niet aankan. Volgens 15 procent van de leidinggevenden staat de bedrijfscultuur het praten over werkstress in de weg.

Leidinggevenden voelen zich vaak belemmerd om over werkstress te praten omdat ze denken dat er sprake is van privégerelateerde problemen die ze niet kunnen oplossen, of ze willen zich niet mengen in een privésituatie. Soms hebben leidinggevenden ook het gevoel dat ze de werkstress zelf hebben veroorzaakt.

Voor de start van de Werkstressweek bezoekt Asscher maandag het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam. Dit ziekenhuis besteedt veel aandacht aan het voorkomen van werkstress bij werknemers. Asscher verwacht dat goede voorbeelden andere bedrijven kunnen inspireren. Hij noemt werkstress "beroepsrisico nummer 1". Niet alleen bedrijven worden erdoor op kosten gejaagd, het kost ook menselijk kapitaal "omdat goede mensen soms finaal afknappen", aldus de minister.

Personeel bang om werkstress aan te kaarten
Personeel bang om werkstress aan te kaarten (Foto: ANP)

'Duitsland houdt rekening met Brits vertrek'

De Duitse regering houdt rekening met een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Dat meldde Der Spiegel zondag. Het Duitse weekblad baseert zich op bronnen rond de regering.

Volgens Der Spiegel is het struikelblok dat de Britse premier Cameron het aantal laaggeschoolde migranten uit andere lidstaten van de EU zou willen beperken. Dat wordt door de Duitse regering gezien als 'point of no return'.

Duitsland zou niet vallen over de weigering van Cameron om de Europese naheffing van ruim 2,1 miljard euro te betalen.

'Duitsland houdt rekening met Brits vertrek'
'Duitsland houdt rekening met Brits vertrek' (Foto: ANP)

Fury: Duitsers zijn mongolen

Overal hangt reclame voor een nieuwe film met Brad Pitt: Fury. Tachtig miljoen dollar werd besteed aan het maken van wat een nieuwe epische film a la Saving Private Ryan had kunnen zijn. Helaas is Fury dat niet. In plaats van iets geloofwaardigs te maken zet de film de lange traditie voort van Amerikanen afschilderen als The Greatest Generation Ever, tegenover Duitsers die stuk voor stuk het kwaad zelve zijn én helemaal niks snappen van oorlogsvoering.

Pijnlijke thuisnederlaag AC Milan in Serie A

AC Milan heeft zondag zijn tweede nederlaag van het voetbalseizoen in de Serie A geleden. Met Nigel de Jong in de basis werd op eigen veld met 2-0 verloren van Palermo. Marco van Ginkel bleef bij Milan de hele wedstrijd op de bank.

Milan gaf de wedstrijd halverwege de eerste helft uit handen. Christian Zapata werkte de bal in de 23e minuut in eigen doel en ging drie minuten later lelijk in de fout, waarvan Paulo Dybala dankbaar profiteerde.

Met zestien punten uit tien wedstrijden bezet AC Milan de zevende plaats in de Serie A. Palermo heeft twaalf punten en klimt door de zege naar de dertiende plaats.

Gewapende overal op woning bejaarde mannen

Twee mannen van 76 en 78 jaar zijn zondagavond in hun woning in het Overijsselse Welsum overvallen door twee gemaskerde mannen. Dat meldde de politie.

Rond 20.00 uur drongen de gewapende overvallers de woning aan de IJsseldijk binnen en knevelden de twee bewoners. Zij wisten zichzelf na anderhalf uur te bevrijden en waarschuwden de politie.

De mannen hebben volgens de politie verwondingen opgelopen, maar hoefden niet naar het ziekenhuis. De overvallers hebben spullen uit de woning meegenomen. Wat voor wapens zij bij zich hadden, wil de politie in het belang van het onderzoek niet zeggen. De overvallers zijn nog voortvluchtig.

Petkovic klopt Pennetta in finale Sofia

Andrea Petkovic heeft in Sofia het Tournament of Champions gewonnen. De Duitse tennisster was in de Bulgaarse hoofdstad in de finale met 1-6, 6-4, 6-3 te sterk voor de Italiaanse Flavia Pennetta. Voor de 27-jarige in Bosnië geboren Petkovic is het haar derde WTA-titel van het seizoen. Ze stijgt op de nieuwe wereldranglijst naar de veertiende plaats.

Aan het toernooi in de Bulgaarse hoofdstad mochten alleen de winnaars van een reeks WTA-toernooien tijdens het bijna afgelopen seizoen meedoen. Het wordt, verwijzend naar de vorige week gespeelde WTA Tour Finals, ook wel de B-finals genoemd. De eerste editie van het Tournament of Champions vond plaats in 2009.

Succescoach Lippi met pensioen

Marcello Lippi heeft een punt gezet achter zijn trainerscarrière. De 66-jarige Italiaan maakte dat bekend nadat hij zondag met Guangzhou Evergrande voor de derde keer op rij kampioen van China was geworden. Lippi boekte zijn grootste succes in 2006 toen hij als bondscoach met Italië de wereldtitel pakte.

Lippi vindt het na ruim dertig jaar als trainer welletjes geweest. "Ik ben nu te oud geworden voor dit vak, Guangzhou Evergrande zal volgend seizoen een nieuwe trainer hebben", liet hij weten. De oud-voetballer van Sampdoria blijft wel als technisch directeur verbonden aan de Chinese club.

Als clubtrainer maakte Lippi vooral furore bij Juventus. Hij werd met de club uit Turijn vijf keer kampioen in de Serie A en won in 1996 ten koste van Ajax de Champions League.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.