'Komisch talent' legt Van der Meer geen windeieren

Ruben van der Meer heeft toch veel te danken aan zijn grappen en grollen. De komiek sloot onlangs een deal met Veronica, waardoor zijn komische sketches van zijn eigen internetzender Hier Uw Advertentie TV ineens voor een veel groter publiek te zien zijn. "Bij HUA was ik al blij als ik vijfduizend kijkers per filmpje scoorde. Dat is straks bij Veronica wel anders, hoop ik", zegt hij tegen Novum Nieuws.

Over de onderhandelingen is Van der Meer zeer openhartig. "Bij Veronica ging het eigenlijk heel gemoedelijk. Ik deed mijn broek naar beneden en bukte voorover. Daarna was het vooral een kwestie van ontvangen."

In de sketches is de 44-jarige Amsterdammer te zien in de typetjes die het Nederlandse publiek van hem gewoon is. Toch maakt hij zich geen zorgen over typecasting. "Mijn rollen in films en series hingen meestal van mijn laatste sketch af. Na Hakkûhbar werd ik vooral gevraagd voor rollen van kapotgesnoven criminelen", zegt hij over zijn allereerste optredens in de persiflages van de gabberscene. "Als ik dan weer een rolletje speelde in een pak werd ik gelijk gevaagd voor rollen van zakenmannetjes. Zo gaat dat al mijn leven lang."

Natuurlijk blijft de droom bestaan over die ene kans, die opzienbarende rol die zijn carrière wellicht een plotselinge wending geeft. "Iets in mij wacht nog op die regisseur die in mij ziet dat ik een heel andere rol kan spelen, bijvoorbeeld in een zwaar psychologisch drama. Maar ik ben allang blij dat ik überhaupt werk heb als acteur."

Daarnaast zijn tragiek en humor prima te combineren, weet Van der Meer. "Mr. Bean is daarvan een uitstekend voorbeeld. Daarin wordt tragiek komisch in beeld gebracht. Hij heeft een treurig leventje, met dat maffe autootje, woont alleen, zijn tv is steeds stuk. En toch weet Rowan Atkinson er steeds weer grappige situaties uit te halen."

Voor de nieuwe sketches werkte Van der Meer weer samen met zijn oude vriend en collega Horace Cohen. De twee stonden al samen voor de camera in Live Opgenomen, Frøland en Frølive. "Het is heerlijk om weer met hem samen te werken", zegt Van der Meer opgewekt. "We staan weer voor de camera als De Portiers, en dat is echt een warm bad voor ons alle twee."

De komiek maakt zich geen zorgen dat hij en Cohen snel op elkaar uitgekeken zullen raken. "Veel mensen denken dat wij elkaar dagelijks zien, maar dat valt reuze mee", legt Van der Meer uit. "Horace en ik hebben de afgelopen twintig jaar vooral apart van elkaar gewerkt. We hebben genoeg contact, maar niet te veel. Verwacht van ons geen abrupt uiteenvallen. We zijn geen Jiskefet."

De nieuwe sketches hebben ook voor nieuwe contacten gezorgd. Zo is Van der Meer vooral te spreken over Opmar el Jakoebie. "Die jongen is geniaal", zegt hij over de komiek die onder meer in de sketches van Appels Met Peren is te zien. "Houdt die naam in de gaten."