FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 15 september 2014

20 miljoen spelers in Hearthstone

De free-to-play game Hearthstone heeft een mijlpaal bereikt. Het kaartspel dat gebaseerd is op het Warcraft-universum heeft totaal 20 miljoen spelers mogen ontvangen.

Blizzard bracht het spel in maart uit op Windows, en in april op de iPad. In die tijd speelde er ongeveer 10 miljoen spelers. Er is dus in vijf maanden tijd een verdubbeling van het aantal spelers te zien. Aan het einde van dit jaar moet er ook een iPhone en Android versie uitkomen

Blizzard is erg tevreden over deze mijlpaal, en zegt dan ook: "We're going to need a bigger tavern!"

heartstone

Honkballers verpletteren ook Spanje

De Nederlandse honkballers hebben maandag ook het vierde duel van het EK in Tsjechië gewonnen. Oranje was in Ostrava uiteindelijk ook veel te sterk voor Spanje (19-7), de grootste concurrent in groep B.

De ploeg van bondscoach Steve Janssen plaatste zich voor de tweede ronde van het toernooi. Nederland keek na drie innings tegen een achterstand van 7-4 aan, maar sloeg in de volgende vier innings genadeloos toe.

[PL] Hull speelt tegen West Ham opnieuw thuis gelijk

Hull City heeft maandagavond ook zijn tweede thuisduel van het seizoen gelijkgespeeld. De equipe van coach Steve Bruce kwam een remise overeen met West Ham United: 2-2. Hull gaf tweemaal een voorsprong uit handen.

Abel Hernández brak in de 39e minuut de ban en in de 64e minuut zorgde Mohamed Diame voor de tweede voorsprong van Hull. Via Enner Valencia en een eigen doelpunt van Curtis Davies kwamen de Londenaren beide keren terug. Diep in blessuretijd raakte Valencia nog de lat voor West Ham.

Hull staat met vijf punten uit vier duels tiende in de Premier League. West Ham heeft een puntje minder.

FIA: nieuwe regels ook voor pitborden

De nieuwe regels voor radioverkeer in de Formule 1 zullen ook voor de pitborden gaan gelden, zo heeft autosportfederatie FIA bekendgemaakt. Hierdoor is een coureur tijdens een race vrijwel volledig op zichzelf aangewezen. Vanaf de race in Japan wordt hier scherp op gelet, zodat ook codetaal taboe is.

De FIA wil het geven van technische en tactische informatie aan de F1-coureurs beperken en legde hierop een groot deel van het radioverkeer aan banden. Zodra een coureur de pitbox uitrijdt mag hij niet meer op de hoogte worden gehouden van bijvoorbeeld waar hij tijd laat liggen ten opzichte van concurrenten, de settings op het stuurwiel of dat hij banden of brandstof moet sparen.

Wat nog wel toegestaan is, is het doorgeven van sector- of rondetijden, de bandencompound voor de volgende stint of wanneer een coureur moet pitten. Ook mogen rondetijden van concurrenten en verschillen in tijden tussen de coureurs gedeeld worden, evenals waar met vlaggen gezwaaid wordt en of er obstakels op de baan zijn, zoals bijvoorbeeld regenval op een deel van het circuit.

Witte Huis: liever sterk Verenigd Koninkrijk

De Amerikaanse regering respecteert de uitslag van het referendum donderdag in Schotland over onafhankelijkheid, maar heeft het liefst dat het Verenigd Koninkrijk "sterk, robuust en verenigd" blijft. In deze bewoordingen sprak het Witte Huis maandag zijn voorkeur uit voor een 'nee' als antwoord op de vraag of Schotland onafhankelijk moet worden.

In Noord-Amerika stellen naar schatting ruim 5 miljoen mensen dat ze Schots of van Schotse komaf zijn. Dat is bijna evenveel mensen als er in Schotland wonen (5,3 miljoen).

Witte Huis: liever sterk Verenigd Koninkrijk
Witte Huis: liever sterk Verenigd Koninkrijk (Foto: ANP)

Thicke aan pillen en alcohol tijdens interviews

Robin Thicke heeft het afgelopen jaar geen nuchter interview gegeven. De zanger kampte met een drugs- en alcoholverslaving, heeft hij laten weten in de rechtszaak tegen de kinderen van Marvin Gaye. Zij vinden dat Thickes hit Blurred Lines te veel lijkt op Got to Give It Up van hun vader.

Thicke beweert dat niet hij maar producent Pharrell Williams Blurred Lines heeft geschreven, weet het Amerikaanse blad The Hollywood Reporter. De zanger zegt zich nog weinig te herinneren van de interviews waarin hij verklaart zelf verantwoordelijk te zijn geweest voor het nummer.

"Ik heb geen nuchter interview gegeven", aldus Thicke. Volgens de zanger was hij ook bij de totstandkoming van de hit niet zichzelf, omdat hij onder de invloed was van drank en een sterke pijnstiller. "Ik was high door vicodin en alcohol toen ik bij de studio aankwam."

Thicke verklaart te hebben gezegd dat hij Blurred Lines zelf had geschreven omdat hij wilde meedelen in het succes van het nummer. Bovendien dacht hij dat dat goed zou zijn voor de promotie van het liedje, dat de grote zomerhit van 2013 was.

Mysterieuze luchtaanvallen Libië

Onbekende gevechtsvliegtuigen hebben maandag vier luchtaanvallen uitgevoerd in de omgeving van de Libische hoofdstad Tripoli. Daarbij vielen volgens islamitische milities een dode en vijf gewonden.

De vliegtuigen bestookten munitie- en wapenopslagplaatsen van de Libische Dageraad, die tegenwoordig de dienst uitmaakt in Tripoli. Volgens een woordvoerder werd de aanval uitgevoerd door vliegtuigen van de Verenigde Arabische Emiraten. Hij noemde de aanval 'mislukt'.

Libië heeft twee rivaliserende parlementen en regeringen, in Tobruk en in Tripoli. Die in Tripoli worden gesteund door islamistische milities, die op hun beurt weer worden gesteund door Turkije en Qatar. Hun tegenstanders worden gesteund door Egypte, Saudi-Arabië en de VAE.

Egypte ziet de opkomst van de islamistische milities met lede ogen aan. Het land heeft een lange grens met Libië en treedt zelf hard op tegen de Moslimbroederschap en andere islamistische groepen. Egypte wil dat de internationale coalitie die de Verenigde Staten bezig zijn te smeden tegen de terroristische groep Islamitische Staat in Syrië en Irak, ook de milities in Libië op de korrel neemt.

Boek: Lisa Jackson - Vertel me

Nikki Gillette is parttime journalist voor de krant ''de Sentinel'' in Savannah en schrijfster van twee bestsellers. Bij beide boeken was Nikki verbonden met het verhaal wat haar boeken kracht gaf. Volgens de afspraak met haar uitgever moet ze nog een derde boek schrijven. Helaas wordt haar voorstel niet goedgekeurd en moet ze op zoek naar een ander goed en sterk verhaal. Ze heeft erg veel moeite om iets passends te vinden, tot op de dag dat ze te horen krijgt dat de meest gehate vrouw van Savannah wordt vrijgelaten uit de gevangenis. 

[JL] Jong Ajax te sterk voor Sparta

Sparta Rotterdam ging maandag bij Jong Ajax op de Toekomst onderuit. Het werd 4-2 voor de Amsterdammers. Sparta staat nu op de vijfde plaats met vijf punten achter op koploper N.E.C. Nijmegen. Jong Ajax is met de zege weer middenmoter.

Ricardo Kishna was de enige speler bij Jong Ajax die regelmatig in de selectie van het eerste elftal zit. Hij was in de vijfde minuut al belangrijk. Hij gaf de assist voor de openingstreffer van Danny Bakker. Het werd 2-0 door van Elton Acolatse.

Sparta maakte gelijk door doelpunten van Huseyin Dogan en Johan Voskamp. Jong Ajax wankelde, maar won toch dankzij goals van Sam Hendriks en Sheraldo Becker in de slotfase.

Er was nog een ander duel in de Jupiler League. In Enschede bleef het 0-0 tussen Jong FC Twente en Jong PSV. De 72 toeschouwers zagen dat PSV'er Andrija Lukovic na 57 minuten werd weggestuurd met een rode kaart.

'Hamburger SV ontslaat trainer Slomka'

Rafael van der Vaart krijgt bij Hamburger SV een nieuwe trainer. Volgens de doorgaans goed ingevoerde Duitse krant Bild is trainer Mirko Slomka maandag ontslagen. Slomka kent met HSV een slechte seizoensstart en pakte slechts een punt uit drie duels.

Slomka volgde in februari de ontslagen Nederlander Bert van Marwijk op. Hij wist HSV ternauwernood, via de nacompetitie, te behouden voor de Bundesliga. Slomka was eerder coach op het hoogste Duitse niveau bij Hannover 96 en Schalke 04.

[Pic] Miley Cyrus blijkt tijdreizigster

Je zou het niet verwachten, maar Miley Cyrus is een tijdreizigster! Dat blijkt uit een foto die ze gisteren via Instagram heeft gedeeld.

De foto is namelijk uit haar jeugd, toen het gevallen kindsterretje nog onschuldig was. Het vreemde aan het kiekje is echter het T-shirt dat ze draagt.

Op het stukje stof prijkt namelijk een afbeelding van de huidige Miley Cyrus. Dat terwijl de Miley op de foto nog een naïef tienermeisje is.

Dit moet wel hét bewijs zijn dat tijdreizen mogelijk is. De superster zou dus vanuit het heden naar het verleden zijn gereisd om daar het T-shirt aan zichzelf te geven.

Ook zouden er geruchten zijn dat Miley een Reptilian is. Maar deze zijn bevestigd noch ontkend.

Mensensmokkelaar aangehouden in Gelderland

Een 31-jarige man uit de Gelderse gemeente Oude IJsselstreek is maandag aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Hij werd in zijn woning aangehouden, laat de marechaussee weten.

De marechaussee had informatie ontvangen dat de man betrokken zou zijn bij het smokkelen van mensen vanuit Syrië naar Nederland en andere Europese landen. Rechercheurs van de marechaussee in Apeldoorn doen verder onderzoek in de zaak onder leiding van het landelijk parket.

Politie wil 'wijk-ggz'er' als hulp tegen overlast

De politie wil niet langer als enige problemen oplossen die ontstaan als psychiatrische patiënten voor overlast zorgen. Elke buurt in Nederland moet naast de wijkagent ook iemand van de geestelijke gezondheidszorg (ggz) krijgen om zo de politie te ontlasten, zegt politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg van de Nationale Politie dinsdagavond in het EO-programma Dit is de Dag Reportage.

De politie kreeg vorig jaar ruim veertigduizend keer een melding kreeg van overlast van mensen met een psychiatrische achtergrond, een toename van 28 procent ten opzichte van 2011. Deze meldingen gaan volgens Aalbersberg ten koste van ander politiewerk.

"Het is zo gegroeid dat de politie als eerste naar dergelijke meldingen gaat. Maar het is geen melding van criminaliteit en geen melding van openbare orde. Eigenlijk is het een melding voor de GGD om ter plaatse te gaan. Een verward persoon is in eerste instantie een patiënt en niet iemand die in een politieauto met handboeien moet eindigen."

De Nationale Politie pleit ervoor dat een 'wijk-ggz'er' naar overlastmeldingen van psychiatrische patiënten gaat. "Net zoals wij op elke vijfduizend inwoners een wijkagent hebben, pleit ik ervoor om op die vijfduizend inwoners ook een partner te hebben van de ggz. Dat zou een mooie combinatie zijn."

Piloten Lufthansa blazen staking af

De Duitse pilotenvakbond Cockpit heeft de voor dinsdag aangekondigde staking bij Lufthansa afgeblazen. De directie van de luchtvaartmaatschappij heeft nieuwe voorstellen gedaan, liet de bond maandagavond aan Duitse media weten.

De bond heeft al meerdere stakingen bij Lufthansa georganiseerd om eisen voor loonsverhoging en een overgangsregeling voor vervroegde pensioenen kracht bij te zetten. De staking van dinsdag zou intercontinentale vluchten vanaf de luchthaven Frankfurt treffen. Lufthansa had reizigers ingelicht dat zij rekening moesten houden met vertraging, maar dat de vluchten waarschijnlijk wel door zouden gaan.

Mega Toby weer vrijgezel

Louis Talpe en zijn vriendin hebben een punt gezet achter hun relatie. De 33-jarige Vlaamse acteur, die bekend is van Goede Tijden, Slechte Tijden en Mega Mindy, is niet meer samen met de Duitse Alicia Endemann, heeft zijn management maandag bevestigd aan RTL Boulevard.

"Een relatie zien eindigen is nooit leuk en vooral heel erg pijnlijk", luidt de verklaring. "Liefde kan ongelooflijk sterk zijn, maar is soms niet genoeg om twee mensen bij elkaar te houden. Liefde is ook loslaten." De twee zijn 'in goede verstandhouding' uit elkaar gegaan.

PvdA-Kamerlid Marcouch belaagd in Schilderswijk

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch is maandag bij een werkbezoek in de Haagse Schilderswijk met eieren bekogeld. Op Twitter zegt hij dat hij heeft kennisgemaakt met 'hufters die 't voor de rest verpesten'.

Het Kamerlid was in de wijk om met bewoners en ondernemers te praten over de belaging van agenten bij een supermarkt vorige week zaterdag. Bij die supermarkt aan de Hoefkade werd ook Marcouch belaagd. Hij overweegt volgens Omroep West aangifte te doen.

Het Kamerlid had voordat hij werd bekogeld naar eigen zeggen 'heftige gesprekken' tijdens zijn werkbezoek. "Er is veel boosheid bij ondernemers en bewoners. Ze vinden dat de gemeente niet naar hun luistert", aldus Marcouch tegen Omroep West.

FOK!toen: Operatie Market Garden

Het is deze week op de kop af zeventig jaar geleden dat de grootste militaire operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog plaatsvond. Een operatie die echter uit zou lopen op een grote mislukking waardoor een groot deel van Nederland nog niet van de nazi's kon worden bevrijd. In FOK!toen vandaag een terugblik op Operatie Market Garden.

Friesche Courant van 18 september 1944
Uit de Friesche Courant van 18 september 1944

De planning van Market Garden
Na het grote succes van D-Day en de daaropvolgende Operatie Overlord, waarbij op 25 augustus de Franse hoofdstad Parijs was bevrijd, wilden de geallieerden hun opmars doorzetten in de richting van de Duitse linies. De Britse bevelhebber veldmaarschalk Bernard Montgomery kwam met een plan dat uit een tweetal delen bestond, genaamd Operatie Market en Operatie Garden. De bedoeling was dat Britse en Amerikaanse luchtlandingsdivisies alle grote bruggen over de Rijn, Maas en Waal zouden veroveren zodat grondtroepen vanuit België op konden rukken in de richting van het IJsselmeer. Op deze manier zouden de zich nog in Nederland bevindende Duitsers gedwongen zijn om zich terug te trekken naar hun thuisland. Daarnaast hadden de geallieerde strijdkrachten hun vizier gericht op het Rurhgebied, het hart van de Duitse oorlogsindustrie. Operatie Market omvatte het luchtlandingsplan en Operatie Garden het grondoffensief, samen werd dit Operatie Market Garden.

Dolle Dinsdag
Begin september waren veel Duitsers op de vlucht geslagen naar het noorden toen bekend werd dat de geallieerden tot ver in België waren doorgedrongen. Op 1 september had de Duitse Rijkscommissaris Seyss-Inquart laten weten dat alle Duitse burgers in Nederland naar het oosten van het land moesten gaan. Ook Mussert, de leider van de Nationaal Socialistische Beweging liet zijn partijleden weten dat het raadzaam was om naar het oosten te vluchten. Op de dag, die de geschiedenisboeken in zou gaan als Dolle Dinsdag, sloegen duizenden NSB'ers op de vlucht. Meer over die dag kun je hier lezen.

Door het relatief snelle oprukken van de geallieerde troepen ontstonden er ook logistieke problemen. De bevoorrading van de manschappen ging namelijk via Normandie en liep vanwege het gebrekkige spoor- en wegennetwerk de nodige vertraging op. Daarnaast was er ook een prestigestrijd gaande tussen Montgomery en Eisenhower. Eisenhower was voorstander van vertraagd optrekken langs een breed front om zo door middel van militaire strategie de Duitsers stelselmatig te treffen. Montgomery geloofde daartegen stellig dat het tijd was voor een gedurfde aanval. Op 10 september bereikten de twee bevelhebbers een compromis. Bij besprekingen in het net bevrijde Brussel kreeg Montgomery groen licht voor Operatie Market Garden.

Uit The Age van 15 september 1944
Uit The Age van 15 september 1944

Het begin van de operatie
De vroege ochtend van 17 september begon Operatie Market Garden met een zwaar bombardement van de vliegbases in zuidelijk Nederland en Duits luchtafweergeschut. Op deze wijze werd de aanvoer van de luchtlandingstroepen later die dag veilig gesteld. Vanuit Groot-Brittannië steeg een luchtvloot op, bestaande uit dik 1000 troepentransportvliegtuigen, 500 zweefvliegtuigen en zo'n 1000 jagers. De Amerikaanse 101e Luchtlandingsdivisie, ook wel bekend als de Screaming Eagles, zou in het gebied rond Eindhoven worden gedropt. De langzaam en laagvliegende Dakota's waren een gemakkelijk doelwit voor het Duitse afweergeschut. Van de 424 toestellen werden er 16 neergehaald en raakten meer dan honderd toestellen beschadigd. Van de 70 zweefvliegtuigen bereikten 53 hun eindbestemming.

Het 501e regiment was bij Veghel geland en had daar binnen twee uren de bruggen over de Aa en de Zuid-Willemsvaart ingenomen. Het 502e regiment nam ondertussen Sint Oedenrode in en veroverde de brug over de Dommel. Een compagnie van het 502e regiment werd naar de brug in Best gestuurd om deze als reservebrug te beschermen als het regiment er niet in zou slagen om de brug nabij Son in te nemen. Bij het naderen van de brug over het Wilhelminakanaal bij Son ontstonden er zware vuurgevechten met de Duitsers. Vlak voordat het 506e regiment de brug in kon nemen bliezen de Duitsers hem op. Ook de brug bij Best werd door de Duitsers opgeblazen en de geallieerde genietroepen moesten hard aan het werk om een vervangende brug te bouwen voor de manschappen van het Britse 30e Legerkorps, zo'n 50.000 soldaten en 22.000 voertuigen sterk, die in aantocht waren vanuit het Belgische Lommel.


De eerste misser
De 82e Luchtlandingsdivisie ('All American'), wiens doel de stad Nijmegen was, had een langere en eveneens onrustige vlucht. In de omgeving van Vught werd een Amerikaans zweegvliegtuig neergehaald. Bij de 25 omgekomen inzittenden was ook een Amerikaanse officier. Omwonenden die als eersten bij het neergestorte vliegtuig aankwamen vonden een aktetas met allerlei paperassen als inhoud. Een man besefte dat deze papieren wellicht wel wat geld waard waren en ging met de aktentas naar het hoofdkwartier van General-Oberst Student, een landhuis ten zuiden van Vught. Vanaf dat moment waren de Duitsers precies op de hoogte van de plannen van de geallieerden.

Na een kort maar hevig gevecht kregen de Amerikanen de brug bij Grave ook in handen. De geallieerde troepen kregen van het verzet te horen dat veel Duitsers uit Nijmegen vertrokken en dat de Waalbrug slecht werd verdedigd. Twee compagnieën van de 82e Luchtlandingsdivisie trokken Nijmegen in maar kwamen al snel in gevecht met een verkenningseenheid van de 9e SS-Pantserdivisie. Omdat de Waalbrug bij Nijmegen de laagste prioriteit kreeg zou het enkele dagen duren voordat deze zou worden ingenomen. Mede hierdoor zou Operatie Market Garden mislukken.

De Slag bij Arnhem kaartje

Een brug te ver
De derde stad die de geallieerden op hun programma hadden staan was Arnhem. Het was vooral bij deze stad dat men op hevige tegenstand stuitte. Manschappen van de Britse eerste luchtlandingsdivisie bevonden zich in de omgeving van Heelsum en Wolfheze waar geen enkele weerstand werd geboden. De Britse eenheden kampten echter wel met een groot probleem. De radioapparatuur werkte niet goed en zodoende kon men onderling slecht contact onderhouden met andere regimenten. Een andere compagnie was in een hinderlaag gelopen bij Wolfheze. De eerste parachutistenbrigade kreeg de opdracht om op te trekken naar de verkeersbrug in Arnhem. De Britse bataljons liepen ernstige vertraging op, na in gevecht te zijn geraakt met een paar honderd man van de SS.

Op het moment dat de Britten bij Arnhem aankwamen werd de spoorbrug bij Arnhem opgeblazen. Bij de schipbrug ontbrak het middelste deel en zodoende werd de verkeersbrug bij Arnhem een prioriteit. Het 2e parachutisten bataljon, onder leiding van luitenant kolonel John Frost, nestelden zich aan de noordzijde van de brug in enkele gebouwen. Meerdere aanvallen om de zuidelijke oprit van de brug te bezetten mislukten en het werd Frost duidelijk dat ze in hun eentje niet in zouden slagen om de brug in te nemen.

Versterkingen
Op 18 september werd Eindhoven door de 101e Luchtlandingsdivisie veroverd. Terwijl bij Son een Baileybrug werd gebouwd waren bij Eerde en Veghel versterkingen aangekomen in de vorm van het 2e en 3e bataljon van het 501e Parachute Infantry Regiment. Er werd een tegenaanval van de Duitsers verwacht. Deze kwam diezelfde dag nog toen Duitse troepen vanuit Schijndel de aanval op Veghel openden. De 82e Luchtlandingsdivisie probeerde ondertussen de Waalbrug bij Nijmegen te veroveren, maar wist daar niet in te slagen. Ook in en rondom Arnhem werd hevig gevochten. De manschappen onder leiding van Frost wisten alle aanvallen af te slaan. De 4th Parachute Brigade kwam op de Ginkelse Heide in een veldslag met de Duitsers terecht.

De derde dag van Operatie Market Garden leek voor de wind te gaan. De brug bij Son was gerepareerd terwijl de brug bij Veghel door Britse tanks werd versterkt. De brug bij Nijmegen kon nog steeds niet ingenomen worden en ook in Son moesten meerdere zware aanvallen van de Duitsers afgeslagen worden. 19 september werd echter een dag met catastrofale gevolgen voor de Britse eenheden in Arnhem. Het lukte de soldaten niet om de brug in te nemen en na zware verliezen moesten de Britten zich terugtrekken in de richting van Oosterbeek. Terwijl de Britse troepen nog aan het terugtrekken waren landde er ook een Poolse divisie met hun zweefvliegtuigen met al hun zware materieel midden in het gevecht. Het grootste gedeelte van dit gevechtsmateriaal ging hierbij verloren. Op de avond van 19 september bombardeerden de Duitsers ook nog eens de stad Eindhoven, waarbij 227 mensen om het leven kwamen.

Uit The Age van 20 september 1944
Uit The Age van 20 september 1944

Jan van Hoof
Op 20 september kon eindelijk de brug bij Nijmegen ingenomen worden. De Duitsers hadden explosieven aangebracht op de Waalbrug maar een sabotageactie van verzetstrijder Jan van Hoof wist te voorkomen dat de brug opgeblazen werd. In Arnhem was ondertussen een uiterst precaire situatie ontstaan. De brug was nog in handen van de Britten maar vanwege een tekort  aan water, voedsel en munitie kon dat niet lang meer duren. Van de 10.000 gelande parachutisten van de 1e Luchtlandingsdivisie waren er nog maar zo'n 3000 over in Oosterbeek en zo'n 500 man bij de brug in Arnhem. Ook bij het Brabantse Eerde vonden zware gevechten plaats waarbij een groot deel van het dorp aan puin werd geschoten.

Een dag later wisten de Duitsers de laatste Britten bij de brug van Arnhem te verjagen. Vanaf dat moment konden versterkingen aangevoerd worden om de Britse opmars naar Arnhem tot stoppen te dwingen. De Duitse tegenaanval kwam niet veel verder dan Elst. Bij Driel waren ondertussen eenheden van de Poolse brigade geland. Op 22 september zetten de Duitsers 2.500 man in tegen de op 21 september gelande Polen. Na urenlange vuurgevechten weten zo'n 50 polen met rubberbootjes de Rijn over te steken. Na een week was het eigenlijk al duidelijk dat Operatie Market Garden gedoemd was om te mislukken. Met sluipschutters en artilleriebeschietingen werd het kleine beetje hoop dat de geallieerden nog hadden aan gort geschoten.

Uit The Age van 22 september 1944
Uit The Age van 22 september 1944

Nadat de Duitsers op zondag 24 september Veghel opnieuw hadden bezet was dat de nekslag voor Operatie Market Garden. De daaropvolgende dag werden voorbereidingen getroffen voor een grootschalige evacuatie die de nacht daarop plaats zou vinden. Onder dekking van zware artilleriebeschietingen vanuit Nijmegen werden 2163 man naar de zuidelijke Rijnoever gebracht. Vanwege de felle aanvallen van de Duitsers moest men bij het aanbreken van de dag de evacuatie afbreken. Gewonden werden samen met eenheden van de medische dienst achtergelaten. In de afgelopen tien dagen werden aan geallieerde zijde in totaal zo’n 17.000 man gedood, gewond of krijgsgevangen gemaakt. Aan Duitse zijde vielen tussen de 4000 en 8000 doden en gewonden.

Uit het Vrije Volk van 13 september 1969
Uit het Vrije Volk van 13 september 1969

De gevolgen
Door het mislukken van Operatie Market Garden zou de Tweede Wereldoorlog in Europa met een half jaar verlengd worden. Ook kregen het westen en noorden van Nederland te maken met een zware hongerwinter. De ambitieuze plannen van Montgomery bleken een brug te ver te zijn.

Ouders onwel na gebruiken ghb, kind belt 112

Een kind uit Vught heeft maandag 112 gebeld nadat zijn ouders onwel waren geworden na het gebruik van ghb. Dat meldt de wijkagent van de gemeente in Brabant op Twitter. Volgens de agent zijn hulpdiensten ingeschakeld.

Het is niet duidelijk hoe het met de ouders van het 12-jarige kind gaat, meldt Omroep Brabant. Bureau Jeugdzorg is inmiddels ingeschakeld en heeft zich over het kind ontfermd.

Ghb is een harddrug die verdovend kan werken op het zenuwstelsel. De drug wordt veel gebruikt in het uitgaansleven.

Daniel Radcliffe haat Britse toeristen

Daniel Radcliffe heeft weinig goeds over voor zijn reizende landgenoten. "Ik ben bang dat jullie in Amsterdam geen goed beeld hebben van Britten", zei de acteur maandagmiddag voor de camera van Novum Nieuws. "De meeste kunnen geen maat houden. Dat eindigt dus altijd in een kotsfestijn."

"Het zal te maken hebben met de cultuur in Groot-Brittannië, waar de meeste mensen elkaar ontmoeten in de pub", gaat Radcliffe verder. "En die gaat meestal al om een uur 's nachts dicht. Dus Britten moeten flink doordrinken als ze nog een beetje dronken willen worden. Die snelheid houden ze ook in het buitenland aan, waar alles veel langer open is en ze dus veel meer tot zich kunnen nemen."

Niet dat dat betekent dat de gemiddelde Brit dus goed tegen alcohol kan. "Ik weet zeker dat als je een keertje 's avonds laat door Londen loopt, je ziet dat de meeste Britten het niet goed binnen weten te houden. Daar zie je ook veel van dat 'casual barfing', het even gauw kotsen om meteen daarna weer vrolijk verder te feesten. Dat is wel echt een Britse gave."

Zelf heeft de 25-jarige acteur zich nooit enorm misdragen in onze hoofdstad. "Mijn moeder heeft me als klein kind naar Amsterdam meegenomen omdat ze het een geweldig mooie stad vond. Dit is mijn tweede keer. Dus die hele periode waarin de meeste Britse tieners hier komen om te blowen en paddo's te eten heb ik overgeslagen."

Radcliffe, die zelf ooit kampte met een drankprobleem, is momenteel zelfs ronduit braaf te noemen. "Ik drink niet meer en drugs zijn al helemaal niets voor mij. Ik rook, maar dat is het wel zo'n beetje."

[Foto] [Historie] Verdwenen stadions, deel 2

Ook dit jaar zullen we regelmatig in het begin van de maand (deze keer wat later) de fotoarchieven in duiken voor mooie foto's van bijzondere sportgebeurtenissen uit het verleden. De komende maanden duiken we in de rijke geschiedenis van de stadions. Vele sportfans krijgen een warm gevoel van oude stadions die inmiddels verdwenen of in onbruik zijn geraakt. Vorige maand verscheen reeds deel 1, vandaag kun je genieten van de volgende vier stadions.

Poolse president benoemt nieuwe premier

De Poolse president Bronislaw Komorowski heeft maandag parlementsvoorzitter Ewa Kopacz benoemd tot de nieuwe premier. Hij heeft haar tot taak gegeven een nieuwe regering te vormen. Kopacz volgt Donald Tusk op, die Europees president wordt.

De 57-jarige Kopacz zei maandag een 'goede regering' te zullen vormen. Ze heeft daar twee weken de tijd voor gekregen. Kopacz geeft tot de eerstvolgende verkiezingen - in het najaar van 2015 - leiding aan een centrumrechtse coalitieregering. Volgens Komorowski is Kopacz de aangewezen persoon om de regering onder controle te houden.

Poolse media speculeren dat de populaire minister van buitenlandse zaken Radoslaw Sikorski wordt benoemd tot parlementsvoorzitter. Die stap lijkt waarschijnlijk, omdat daarmee de huidige regeringscoalitie een goede uitgangspositie verwerft in aanloop naar de presidents- en parlementsverkiezingen.

Het nieuwe kabinet wordt op 22 september beëdigd en moet dan nog de steun van het parlement krijgen. De vertrouwensstemming heeft waarschijnlijk plaats op 27 september.

Wehrlein nieuwe reserverijder Mercedes

Het Formule 1-team Mercedes heeft Pascal Wehrlein benoemd tot reservecoureur. De 19-jarige Duitser is de opvolger van Sam Bird die eerder dit jaar aan de kant geschoven werd door het team uit Brackley.

Wehrlein rijdt normaal gesproken voor Mercedes in de DTM en afgelopen weekend won hij zijn eerste wedstrijd. Daarnaast heeft de jonge Duitser in de simulator al 12.000 kilometer met de W05 Hybrid gereden en afgelopen week kwam hij in een W03 op het circuit Portimão tot maar liefst 109 ronden.

Komend weekend in Singapore voegt Wehrlein zich voor het eerst bij de hoofdmacht van Mercedes. "Ik was verguld toen ik erachter kwam dat ik met een Formule 1-auto mocht testen op Portimão. Ik had een paar rondjes nodig om te wennen aan de snelheid, vooral in de bochten, en aan de remmen. Het is toch een wereld van verschil met de DTM. Maar ik wist me snel aan te passen en legde meer dan 500 kilometer af. Dat Mercedes me nu benoemd heeft tot reserve is een mooie beloning. Een droom is uitgekomen met mijn Formule 1-test en deze nieuwe rol."

Chaos in vliegverkeer door staking Air France

De pilotenstaking bij Air France zorgt maandag voor chaos in het internationale vliegverkeer. Het Franse bedrijf schrapte maandag de helft van de vluchten. De situatie zal de komende dagen waarschijnlijk verergeren.

Zo'n 65.000 mensen kregen maandag te maken met vertragingen of annuleringen, liet Air France weten aan het Franse tijdschrift Le Point.

De staking duurt mogelijk de hele week. Daarmee zou het de langste Air France-staking zijn sinds 1998. De luchtvaartmaatschappij raamt de kosten van de staking op tien tot vijftien miljoen euro per dag. KLM, dat met Air France is gefuseerd, wordt niet door de stakingen getroffen.

Ongeveer zestig procent van de 3800 piloten staakt volgens Air France. Vakbonden zeggen tegen The New York Times dat bijna driekwart van de piloten niet vliegt.

De problemen worden de komende dagen waarschijnlijk groter, omdat de piloten die maandag extra werden ingezet dinsdag en woensdag verplicht moeten rusten. Dinsdag moet volgens Le Point zestig procent van de vluchten moeten worden geannuleerd.

Prijsvechter Easy Jet profiteert van de staking door extra stoelen aan gestrande reizigers aan te bieden. In Parijs alleen al vervoerde de maatschappij maandag duizend extra passagiers.

Vorige week besloot Air France vluchten te gaan overhevelen naar prijsvechter en dochtermaatschappij Transavia. De Air France-piloten die naar Transavia worden overgeplaatst willen hun oude arbeidsvoorwaarden behouden.

Ebola-artsen verlaten ziekenhuis

De twee Nederlandse artsen die mogelijk besmet zijn met ebola hebben het ziekenhuis verlaten. Ze zijn 'in goede gezondheid' vertrokken uit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), meldt de stichting Lion Heart Foundation, waarvoor Nick Zwinkels en Erdi Huizenga werken maandag.

De twee kwamen zondagavond aan in Nederland en werden toen voor 24 uur ter observatie opgenomen in het LUMC. Als ze in die periode geen ziekteverschijnselen zouden vertonen, mochten ze naar huis.

Zwinkels en Huizenga gaven eerder op de dag al aan langer in isolatie te willen blijven. Ze willen geen risico vormen voor hun omgeving en vinden het daarom verstandiger om nog niet naar huis te gaan. Daarom verblijven ze de komende twee weken op een 'geheime' locatie.

De artsen kwamen deze maand tijdens hun werk in het Lion Heart Medical Centre in Sierra Leone in aanraking met een patiënt die later besmet bleek met het ebolavirus. Omdat dat nog niet bekend was droegen ze geen beschermende kleding.

Volgens de stichting gaat het goed met de twee tropenartsen. Ze zijn opgelucht dat ze weer in Nederland zijn, maar vinden het erg dat ze de mensen in in Sierra Leone in de steek hebben moeten laten.

F1-teams: Ticketprijzen zijn te hoog

De Formule 1-teams vinden de prijzen die raceorganisatoren voor hun tickets vragen te hoog. Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff heeft tegenover Autosport bekendgemaakt dat de teams hier in een gesprek hun bezorgdheid over hebben geuit.

De teams zien de belangstelling voor de Formule 1 afnemen, zowel qua aantallen bezoekers van de circuits als van de televisiekijkers. Ze zijn hierover in gesprek met F1-baas Bernie Ecclestone. De reden dat de prijzen zo hoog zijn is dat de organisatoren veel geld moeten betalen aan het Formula One Management van Ecclestone.

Wolff: "We hebben het onderwerp van de ticketprijzen aangeboord, en hebben daarnaast ook gesproken over de grote waarde om traditionele circuits als Spa, Monza en Hockenheim op de kalender te houden. Dergelijke races moeten deel uit blijven maken van de kalender. Dit is een globale sport." Hij voegde hier wel aan toe dat de sport ook nieuwe landen aan moet blijven doen.

Eerder bood McLaren-baas Ron Dennis al zijn hulp aan. Hij wil laten onderzoeken waarom de mensen de Formule 1 de rug toekeren en met de uitslag hiervan het tij proberen te keren.

Wasteland 2-beelden vlak voor release

Vlak voor de release van Wasteland 2, namelijk 19 september, zijn er beelden online gezet van de definitieve versie van de game. Het is nu de vraag of de game de hype kan waarmaken die zij creëerde toen het kickstarterproject begon.

Toen InXile in 2012 de rechten voor Wasteland kocht om een vervolg te kunnen maken, was het doelbedrag 900.000 dollar. De Kickstarter kwam uiteindelijk op een kleine drie miljoen dollar uit, op dat moment het hoogste bedrag voor een gameproject op Kickstarter. Inmiddels is Wasteland 2 al enkele keren ingehaald, maar staat nog steeds nummer 8 van meest gefinancierde Kickstarter-games aller tijden.

In deze nieuwe trailer wordt getoond wat er allemaal nog veranderd is in de game. De trailer wordt ondersteund door Wesley Yin-Poole, schrijver bij Eurogamer die veel tijd spendeerde met het spelen van de bèta-versie van Wasteland 2. In het kort is er heel veel gepolijst aan de game, zo is er meer detail en complexiteit toegevoegd, zijn de interfaces responsiever en is de heads-up display wat gebruiksvriendelijker gemaakt. Bekijk de trailer hieronder.

Wasteland 2 komt op 19 september uit voor Windows, Mac OS X en Linux.

PSG verlengt contract Verratti tot 2019

Marco Verratti heeft zijn contract bij Paris Saint-Germain verlengd. De Italiaanse middenvelder tekende voor een jaar bij en ligt daardoor tot de zomer van 2019 vast. Verratti kwam in de zomer van 2012 over van Pescara en speelde sindsdien 88 competitieduels. Hij won al vijf prijzen met PSG.

Verratti is woensdag met PSG te gast in de Amsterdam Arena, waar tegen Ajax het nieuwe seizoen van de Champions League wordt geopend. De negenvoudig international is in Parijs ploeggenoot van oud-Ajacieden Gregory van der Wiel, Zlatan Ibrahimovic en Maxwell.

Met PSG hoopt Verratti succesvol te blijven. "Ik zie mijzelf gedurende mijn carrière alleen in een PSG-shirt", zegt hij op de clubsite. "Ik wil prijzen blijven winnen en mijzelf ontwikkelen als voetballer naast spelers van wereldklasse. Parijs is magisch."

Nieuw bedrijf in de markt voor overname ADO

Er is een nieuw bedrijf dat interesse heeft om ADO Den Haag over te nemen. Dat bevestigt grootaandeelhouder Mark van der Kallen maandag tegen Omroep West. Het gaat om een internationaal bedrijf, maar de naam wil Van der Kallen niet onthullen. De belangstelling komt op het moment dat de overname van ADO door het Chinese United Vansen vertraging heeft opgelopen.

Vrijdag werd bekend dat het sportmarketingbedrijf meer tijd nodig om goedkeuring te krijgen van de Chinese overheid. "In deze fase concentreren we ons op de overname van ADO door United Vansen en zolang die deal nog loopt heeft het geen zin om over andere mogelijke investeerders te praten", benadrukte Van der Kallen drie dagen later.

Het geïnteresseerde bedrijf zou volgens Omroep West bij een eventuele nieuwe overnameronde wel meer moeten betalen dan de door United Vansen geboden acht miljoen euro. ADO is nu meer waard dan in januari toen werd onderhandeld met de Chinezen.

Bouhanni speerpunt Franse WK-selectie

Nacer Bouhanni is het speerpunt van de Franse WK-selectie. De sprinter won dit seizoen al vijf etappes in de grote rondes en geldt als een outsider voor de mondiale titelstrijd in Ponferrada. Bouhanni is momenteel geschorst door werkgever FDJ vanwege een kritisch interview, maar desondanks houdt de Franse bond vertrouwen in hem.

Ook de nummer twee van de Tour de France, Jean-Christophe Peraud, is geselecteerd. Datzelfde geldt voor Romain Bardet, Cyril Gautier, Sylvain Chavanel, Tony Gallopin, Warren Barguil, Kevin Reza, Julian Alaphilippe en Geoffrey Soupe.

Chavanel en Jerome Coppel vertegenwoordigen Frankrijk op de tijdrit.

Van Basten morgen weer op het veld

Marco van Basten keert vanaf morgen weer terug op het veld bij AZ. De oefenmeester van de Alkmaarder formatie had gisteren en vandaag constructieve gesprekken met de leiding van de club.

Uit deze gesprekken bleek ook dat Van Basten de spelersgroep morgen eerst wil toespreken. Daarna volgt nog een persconferentie waar één en ander wordt toegelicht.

"We zijn erg blij met de huidige ontwikkelingen", liet directeur voetbalzaken Earnest Stewart op het digitale thuis van AZ weten. "Marco heeft continu bij ons aangegeven na zijn periode van rust graag op het trainingsveld in Alkmaar te willen terugkeren. Dat heeft hij zondag en maandag nogmaals aangegeven. Tijdens de gesprekken hebben ook wij onze wens uitgesproken om samen door te willen gaan. Toen ook vanuit de medische staf groen licht werd gegeven, is besloten tot de terugkeer."

Het lijkt er dus op dat Van Basten zijn werkzaamheden bij AZ gewoon zal voortzetten. Vorige week ontstond enige consternatie, nadat De Telegraaf meldde dat de trainer hoogstwaarschijnlijk zou opstappen.

Personages Borderlands:TPS onthuld

Er is een nieuwe episode online gekomen van de developer diary van Borderlands: The Pre-Sequel. In deze episode wordt er gefocust op de speelbare personages in de game.

De diary, genaamd 'The good, the bad, the terrible, and the Claptrap', laat de signature skills zien van de verschillende personages, evenals een stuk achtergrondverhaal. Er zijn in totaal vier personages waar je uit kunt kiezen, waarbij je voor ieder een eigen class, skillset en attackset kan kiezen. De personages zijn Nisha the Lawbringer, Athena the Gladiator, Wilhelm the Enforcer en Claptrap the Fragtrap.

Borderlands: The Pre-Sequel komt volgende maand uit voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.


Vrouw gepakt om naalden in gehakt

In Duitsland is een 60-jarige vrouw opgepakt die in supermarkten naalden in pakjes gehakt stak. Daarmee lijkt een serie incidenten in de noordelijke deelstaat Sleeswijk-Holstein sinds 2013 opgehelderd, waarbij zeker een gewonde viel. De vrouw heeft een aantal zaken bekend, aldus de politie maandag. Zij kon nog niet uitvoerig worden ondervraagd en is in een psychiatrische instelling opgenomen. Haar motief blijft daardoor onduidelijk.

De vrouw heeft zich zelf bij de politie gemeld nadat die beelden van bewakingscamera's had gepubliceerd. De lichtgewonde viel toen een vrouw het in de supermarkt gekochte gehakt verder verwerkte. Een 17-jarige, die gebraden gehakt at, bleef ongedeerd omdat zij de naald in haar mond tijdig opmerkte.

Utopia gaat langer door dan gepland

Utopia gaat door in 2015. De realityshow van SBS6 waarin een afgezonderde groep mensen een nieuwe samenleving moet opbouwen zou eigenlijk tot 31 december duren. Het project heeft volgens de makers echter 'meer voeten in de aarde dan in een jaar te realiseren valt'.

De deelnemers van het programma zijn maandag ingelicht over het besluit. Wie aan het eind van het jaar toch wil stoppen mag dat doen. Alle Utopianen mogen de komende maanden een familielid uitnodigen om hun toekomst mee te bespreken.

Aan het eind van dit jaar wordt wel een utopiaan van het jaar uitgeroepen. Die krijgt het bedrag dat op dat moment in de kas zit. De aftrap van Utopia, uit de koker van John de Mol, vond plaats op 6 januari. De show trekt dagelijks rond de half miljoen kijkers.

Brabander overlijdt op politiebureau

Een 29-jarige man uit het Brabantse Reek is maandag overleden in het politiebureau in Uden. Hij was na zijn aanhouding onderweg naar het bureau onwel geworden in een politieauto. De Rijksrecherche onderzoekt wat er precies is gebeurd, meldt de politie.

De politie ging even na 14.00 uur af op een melding over iemand die mensen achternazat op de Monseigneur Suijsstraat in Reek. Het bleek te gaan om een man die zich opstandig gedroeg. Omstanders hielden hem in bedwang tot de politie arriveerde en hem meenam naar het bureau. De man was een bekende van de politie.

Borstimplantatentekort plaagt Venezuela

In Venezuela, dat al maanden kampt met een tekort aan diverse basisgoederen, is een gebrek ontstaan aan een nieuw product: borstimplantaten. In het land, waar een borstvergroting voor met schoonheid geobsedeerde Venezolanen geen uitzonderlijk verschijnsel is, heeft het tekort tot flink wat opschudding en wanhoopsdaden geleid.

Vrouwen nemen nu dikwijls hun toevlucht tot implantaten die te groot of te klein zijn of die zijn vervaardigd in China, waar minder hoge kwaliteitsstandaarden gelden. Dit leidt geregeld tot onfraaie resultaten of gezondheidsproblemen, zoals lekkende implantaten.

Voorheen hadden de Venezolanen toegang tot producten die waren goedgekeurd door Amerikaanse instellingen. Volgens artsen is hier tegenwoordig met geen mogelijkheid meer aan te komen. Door strikte valutacontroles hebben Venezolaanse ondernemers niet langer het geld om buitenlandse goederen te importeren.

Het is wellicht niet het schrijnendste tekort waar het Zuid-Amerikaanse land ooit mee gekampt heeft, maar de problemen hebben wel een geestelijke impact op de Venezolanen, voor wie uiterlijk vaak belangrijk is. "De vrouwen klagen", aldus voorzitter van de Vereniging van Plastisch Chirurgen Ramon Zapata. "Venezolaanse vrouwen zijn erg veel met hun gevoel van eigenwaarde bezig."

Het socialistische land kent een van 's werelds hoogste aantallen 'boob jobs' per jaar. Vorig jaar werden naar schatting zo'n 85 duizend borstvergrotingen uitgevoerd. Alleen in de VS, Brazilië, Mexico en Duitsland - allemaal landen met aanzienlijk meer inwoners - werden meer operaties voltrokken.

De gefrustreerde vrouwen kunnen niet op veel begrip van de regering rekenen. Het consumentisme dat kleeft aan plastische chirurgie staat haaks op de socialistische revolutie die het regime propageert. De vorig jaar overleden president Hugo Chávez noemde de ingrepen 'monstrueus' en verzette zich tegen de praktijk om meisjes een borstvergroting cadeau te doen voor hun vijftiende verjaardag.

Doom draait op Canon-printer

Het is security-researcher Michael Jordon na vier maanden gelukt om Doom op een draadloze Canon Pixma werkend aan de gang te krijgen. Hij deed dit om aan te tonen dat apparaten die zonder wachtwoord aan het internet aangesloten zijn een groot beveiligingsrisico met zich kunnen meebrengen.

De Canon Pixma heeft geen beveiliging op de ingebouwde webserver in het apparaat. Gebruikers konden zonder username of wachtwoord de status opvragen van de printer via het internet. Het grote probleem is dat blijkbaar je ook bij de versleutelde firmware kunt komen via de update-mogelijkheid. Michael Jordon wilde op een ludieke wijze aantonen dat de beveiliging erg slecht was en heeft in vier maanden de versleuteling van de firmware gekraakt, een eigen firmware met Doom erin gemaakt en opnieuw versleuteld aangeboden via internet aan de update-mogelijkheid van de printer.

Deze versie van Doom ziet er niet geheel uit als we het kennen van pc, maar dat komt omdat de software niet alles ondersteunt wat een normale pc wel doet. Michael Jordon is niet van plan de problemen met het spel op te lossen, hij is er helemaal klaar mee. Het beveiligingslek wordt ondertussen gedicht door Canon, dus helaas, geen Doom meer op het werk op de printer.

Doom op Canon-printer (BBC)

Momentum in beeld bij Call of Duty: Advanced Warfare

Call of Duty: Advanced Warfare krijgt een nieuwe gamemodus genaamd Momentum. Dit is een mix tussen Tug of War, Domination en War, die in het verleden erg populair waren. Uiteindelijk is het de bedoeling om zoveel mogelijk kills te maken, vlaggen te veroveren en daardoor ‘momentum’ op te bouwen.

En met die momentum kan je weer sneller andere punten overnemen. Klinkt simpel toch? Hoe het allemaal in zijn werk gaat, dat leggen Ryan McCaffrey en Greg Reisdorf van Sledgehammer Games uit in het onderstaande filmpje.

Call of Duty: Advanced Warfare ligt op 4 november in de schappen.

FNV: iedere werkende 900 euro erbij in 2015

Iedere werkende moet er volgend jaar minstens 900 euro bij krijgen in de cao. Dat is een van de opvallendste punten in de looneisen voor 2015 die vakcentrale FNV maandag heeft bekendgemaakt.

Zo krijgen vooral mensen met midden- en lagere inkomens meer koopkracht en dat is volgens de FNV nodig om de groeiende inkomensongelijkheid een halt toe te roepen.

De looneis van 3 procent blijft overigens gewoon staan, stelt de vakcentrale. Maar door vaker te kiezen voor centen in plaats van procenten moeten vooral de lagere en middeninkomens hiervan profiteren, vindt de FNV. "Dat kan door een bodem in de looneis te leggen in de vorm van een bedrag in geld. Ook kan een deel in euro’s worden gerealiseerd en een deel in procenten."

Andere belangrijke onderwerpen zijn voor de FNV het omzetten van onzekere contracten in echte banen, tijdelijke plaatsmakersregelingen om het werk eerlijker te verdelen over jong en oud, en het in de cao concreet maken van de landelijke afspraken met de werkgevers over het derde jaar WW.

FNV: iedere werkende 900 euro erbij in 2015
FNV: iedere werkende 900 euro erbij in 2015 (Foto: ANP)

Tracklist Just Dance 2015 bekendgemaakt

Of je er Happy van wordt of niet, vandaag onthult Ubisoft de volledige tracklist van Just Dance 2015. Deze versie van de jaarlijkse dansgame heeft 41 nummers op disc.

"We zijn altijd weer trots dat we de meeste hits hebben in onze Just Dance-games, jaar in jaar uit. Het is wat onze fans van ons vragen en het is wat wij leveren", aldus Marcel Keij, Marketing Director Ubisoft Benelux. "Dit jaar hebben we met Just Dance 2015 meer top-artiesten dan ooit tevoren!"

Just Dance 2015 is vanaf 23 oktober 2014 verkrijgbaar voor Wii, Wii U, Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3 en PlayStation 4. je hebt natuurlijk wel een motion-controller of camera nodig.

De tracklist bevat:

· ‘Bang Bang’ – Jessie J, Ariana Grande and Nicky Minaj
· ‘She Looks So Perfect’ – 5 Seconds of Summer
· ‘Problem’ – Ariana Grande Ft. Iggy Azalea and Big Sean
· ‘4x4’ – Miley Cyrus
· ‘Best Song Ever’ – One Direction
· ‘Happy’ – Pharrell Williams
· ‘Addicted To You’ – Avicii
· ‘Black Widow’ – Iggy Azalea Ft. Rita Ora
· ‘Maps’ – Maroon 5
· ‘Papaoutai’ – Stromae
· ‘Birthday’ – Katy Perry
· ‘Bad Romance’ – Lady Gaga
· ‘Built For This’ – Becky G
· ‘Holding Out For A Hero’ – Bonnie Tyler
· ‘Summer’ – Calvin Harris
· ‘Tetris’ – Dancing Bros.
· ‘You Spin Me Round (Like A Record)’ – Dead Or Alive
· ‘Let It Go’ – Disney's Frozen
· ‘Burn’ – Ellie Goulding
· ‘Bailando’ – Enrique Iglesias Ft. Descemer Bueno & Gente de Zona
· ‘Mahna Mahna’ – Frankie Bostello
· ‘Never Can Say Goodbye’ – Gloria Gaynor
· ‘I Love It’ – Icona Pop Ft. Charli XCX
· ‘You're On My Mind’ – Imposs Ft. J. Perry
· ‘Love Me Again’ – John Newman
· ‘Only You (And You Alone)’ – Love Letter
· ‘Ain't No Mountain High Enough’ – Marvin Gaye and Tammi Terrell
· ‘Get Low’ – Dillon Francis & DJ Snake
· ‘Diamonds’ – Rihanna
· ‘Me And My Broken Heart’ – Rixton
· ‘Walk This Way’ – Run-DMC & Aerosmith
· ‘Don't Worry Be Happy’ – The Bench Men
· ‘Epic Sirtaki’ – The Bouzouki's
· ‘Speedy Gonzalez’ – Los Pimientos Locos
· ‘Macarena’ (Official Choreography by Mia Frye)– The Girly Team
· ‘Love Is All’ – The Sunlight Shakers
· ‘It's My Birthday’ – will.i.am Ft. Cody Wise
· ‘The Fox (What Does the Fox Say?)’ – Ylvis
· ‘XMas Tree’ – Bollywood Santa
· ‘Fatima’ – Cheb Salama

Waylon verwijt media gemakzucht rondom drugsverhaal

Waylon neemt het de media kwalijk dat hij er eerder dit jaar van werd beschuldigd te zijn teruggevallen in zijn oude drugsverslaving. Rond zijn deelname aan het Eurovisie Songfestival met Ilse DeLange verschenen berichten dat hij weer cocaïne gebruikte.

"Ik heb het allemaal geprobeerd, maar dat is klaar. En dat er dan zo'n verhaal verschijnt, lekker makkelijk", zegt Waylon in Veronica Magazine. De zanger vond het vooral vervelend voor zijn naaste omgeving. "Dat raakt me wel. Dat je eigen zoon er vragen over stelt, want hij is oud genoeg om te weten waar het over gaat."

"Dat die roddelbladen worden gemaakt door volwassen mensen is zielig genoeg", aldus Waylon. "Daardoor kan ik het wel relativeren: ze hebben mij blijkbaar nodig om geld te verdienen!"

Ook Kruijswijk, Clement en Van Baarle naar WK

Bondscoach Johan Lammerts heeft Steven Kruijswijk, Stef Clement en Dylan van Baarle toegevoegd aan zijn WK-selectie. Dat maakte de Nederlandse wielrenunie KNWU maandag bekend. Eerder had Lammerts al Tom Dumoulin, Bauke Mollema, Wilco Kelderman, Pieter Weening, Tom-Jelte Slagter en Wout Poels geselecteerd.

Met de toevoeging van het drietal is de WK-selectie definitief. Lammerts mag in totaal negen renners naar het Spaanse Ponferrada afvaardigen. Van Baarle maakte afgelopen week indruk met de eindzege in de Tour of Britain.

Dumoulin was eerder ook al aangewezen voor de tijdrit. Hij is de enige Nederlandse deelnemer op dat onderdeel.

Laurens ten Dam en Robert Gesink behoren niet tot de selectie. Beiden lieten maandag weten dat hun seizoen ten einde is. Gesink verliet vorige week als nummer zeven van het klassement de Vuelta om zijn in problemen verkerende zwangere vrouw bij te staan. Ten Dam gaf aan vermoeid te zijn.

Lars Boom meldde zich vorige week af voor de mondiale titelstrijd. Ook de Brabander is vermoeid.

Oud-bewaker Auschwitz (93) aangeklaagd

Het Duitse openbaar ministerie heeft maandag een oud-bewaker van het vernietigingskamp Auschwitz aangeklaagd voor medeplichtigheid aan moord. De aanklacht tegen de 93-jarige Oskar Gröning maakt deel uit van een landelijke actie tegen voormalige kampbewakers.

Gröning heeft openlijk over zijn tijd als bewaker gesproken. Hij zei gruwelijke dingen te hebben meegemaakt, maar houdt vol dat hij zich daar zelf niet schuldig aan heeft gemaakt.

Het openbaar ministerie in Hannover denkt daar echter anders over en wil hem berechten voor medeplichtigheid aan moord op driehonderdduizend gevangenen. Hij zou hebben geholpen bij het verzamelen en tellen van het geld dat van vermoorde gevangenen was afgenomen. Hij 'heeft op deze wijze het naziregime economisch bevoordeeld en het systematische moorden ondersteund'.

Politie onderzoekt afschot zwijnen in Limburg

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar het afschieten van drie wilde zwijnen die zondag in Weert door de brandweer uit het water waren gered. Onderzocht wordt wat er precies is gebeurd en of de jager de dieren had mogen afschieten, laat de politie maandag weten.

De provincie Limburg heeft al een conclusie getrokken. De dieren hadden niet afgeschoten mogen worden. "Zo is het nulstandbeleid niet bedoeld", zegt gedeputeerde Patrick van der Broeck in een verklaring op de website van de provincie.

De ontheffing voor het doden van wilde zwijnen geldt volgens Van der Broeck sowieso niet op zondag en ook niet voor dieren die gevangen zijn. De provincie gaat de teksten van de ontheffingen bestuderen en ze aanpassen als er onduidelijkheden zijn.

In de verklaring staat ook dat de provincie, de brandweer en de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging goed kunnen begrijpen dat het incident tot verontwaardiging heeft geleid. De Partij voor de Dieren stelde er Kamervragen over en de Dierenbescherming was erg ontstemd. Ook wordt zowel de schutter als Van der Broeck volgens L1 bedreigd.

Ook materieel terug naar Oekraïne voor repatriëring

Een vliegtuig met materieel voor een eventuele hervatting van de repatriëringsmissie vertrekt maandag naar Oekraïne. Het gaat om een klein deel van de spullen die de onderzoekers nodig hebben als ze hun zoektocht op de rampplek hervatten, laat een woordvoerder van Defensie weten. Vrijdag vertrokken al dertig onderzoekers naar Charkov.

Het is nog steeds de bedoeling het onderzoek op de crashsite voort te zetten voordat de winter invalt. Er is nu hoop op hervatting van de zoektocht naar stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen vanwege het staakt-het-vuren.

Premier Mark Rutte benadrukte vrijdag echter wel dat de veiligheidssituatie rond de crashsite nog steeds fragiel is. Afgelopen weekend werd opnieuw met zwaar geschut geschoten in de omgeving.

De ramp met vlucht MH17 is donderdag precies twee maanden geleden. Van de 298 mensen die om het leven kwamen zijn er inmiddels 211 geïdentificeerd.

Zeker negentien doden door productiefout GM

Door een productiefout bij auto's van General Motors zijn geen dertien, maar ten minste negentien mensen om het leven gekomen. General Motors keert in negentien zaken met fatale afloop compensatie uit. Dat meldden Amerikaanse media. Eerder had GM dertien gevallen met dodelijke afloop onderkend.

Bij de autofabrikant zijn 445 claims ingediend, waarbij in 119 gevallen sprake was van een overleden slachtoffer. Nog niet alle claims zijn afgehandeld. In totaal betaalt GM een schadevergoeding voor 31 claims.

General Motors riep dit jaar al zo'n 29 miljoen auto's terug, waarvan ruim de helft wegens een defect contactslot. De problemen met het autoslot kunnen ertoe leiden dat de auto - als de sleutelbos te zwaar is - weer terugspringt in de uitstand. Daardoor kan de motor uitvallen, de versnellingsbak vastlopen en kunnen de airbags dienst weigeren. Critici denken dat het dodental als gevolg van het mankement veel hoger ligt.

Recordaantal bestellingen voor iPhone 6

De iPhone 6 en iPhone 6 Plus zijn binnen een etmaal ruim vier miljoen keer besteld. Nog nooit zijn in 24 uur zo veel telefoons gereserveerd bij Apple, meldde het techbedrijf maandag. Het Amerikaanse bedrijf kondigde de nieuwe smartphoneserie vorige week aan.

De voorverkoop ging vrijdag van start in een aantal landen. Hoeveel toestellen er sindsdien in totaal zijn besteld, werd niet bekendgemaakt. In Nederland begint de voorverkoop aanstaande vrijdag.

De iPhone 5 werd twee miljoen keer besteld in de eerste 24 uur. Toen werden voor de 5S en 5C echter geen cijfers bekendgemaakt. Nu is dat wel gedaan voor de twee nieuwe types.

De nieuwe iPhone zijn vanaf 26 september verkrijgbaar in Nederland. De nieuwe serie is een week later verkrijgbaar dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten.

Zwanenpesters geven zich aan bij politie

Twee 15-jarige jongens die zondag op het Veluwemeer een grote groep zwanen opjoegen hebben zich bij de politie gemeld. Tegen de jongens wordt een proces-verbaal opgemaakt dat wordt voorgelegd aan het Openbaar Ministerie, meldt de Brabantse politie maandag.

De jongens uit Son en Breugel voeren zondag in een speedboot op een plek in het meer waar ze niet mochten varen. Tijdens hun tocht pestten ze de zwanen door op hoge snelheid door de groep te varen. Een getuige die aan wal stond zag het gebeuren, maakte foto's en alarmeerde de politie. De foto's kwamen in de openbaarheid en veroorzaakten een rel.

De politie, die niet snel genoeg ter plaatse was om de jongens op heterdaad te betrappen, deed na de gebeurtenissen wel onderzoek naar de identiteit van de jongens. Terwijl dit onderzoek nog bezig was, meldden de jongens zich met hun ouders bij de politie.

De jongens wordt dierenmishandeling verweten, evenals het varen zonder vaarbewijs. Een speedboot besturen mag pas vanaf 18 jaar zijn. De ouders van de jongen hebben hem de boot inmiddels ontnomen.

Vermoedelijk is bij de pesterij één zwaan geraakt, maar het is niet zeker of die gewond is geraakt. Bij nader onderzoek van de politie is geen beest dood of gewond aangetroffen.

Reden voor vertraging pc-versie GTA V

Rockstar heeft een officiële reactie gepost onder hun eigen blog met een vrij standaard uitleg waarom de releasedatum van de pc-versie van Grand Theft Auto V twee maanden later is dan de rest.

"We zijn blij om te zien dat velen van jullie enthousiast zijn voor de aankomende release van de nieuwe versies van GTAV en we kijken uit om meer informatie met jullie binnenkort te delen. We zijn ook zeer blij om GTAV op de pc uit te brengen, maar het spel vereist wat meer ontwikkelingstijd om zeker te zijn dat het zo geweldig en gepolijst mogelijk is. Heb nog even geduld voordat we nieuwe functies en informatie onthullen over alle nieuwe versies in de komende weken."

Er zijn al wat dingen bekendgemaakt over de nieuwe versies van Grand Theft Auto V. De nieuwe versies beschikken naast verbeteringen op technisch en visueel vlak over allerlei andere, nieuwe extra's. Zo zijn er nieuwe activiteiten, nieuwe wapens, nieuwe voertuigen, nieuwe wilde dieren, drukker verkeer, verbeterde flora en een verbeterd schade- en weersysteem. Ook is de radio flink op de schop genomen met 100 nieuwe tracks verdeeld over de zeventien verschillende beschikbare radiostations. In GTA Online is de player cap verhoogd naar 30.

De PlayStation 4- en Xbox One-versies komen 18 november uit. De pc-versie is 27 januari 2015 aan de beurt.

Anelka kiest voor avontuur in India

Nicolas Anelka zet zijn carrière voort in India. De 35-jarige Fransman heeft een contract getekend bij Mumbai City FC, laat hij via Twitter weten. Anelka zat zonder club na zijn vertrek bij West Bromwich Albion in maart van dit jaar.

In 2012 maakte Anelka al een opvallende transfer door naar het Chinese Shanghai Shenhua te vertrekken. De voormalig Frans international heeft echter ook topclubs als Arsenal, Chelsea, Manchester United, Real Madrid en Paris Saint-Germain op zijn cv staan.

Anelka volgt het voorbeeld van andere grote namen zoals Alessandro Del Piero, Robert Pires, David Trezeguet, Fredrik Ljungberg en Luis Garcia. Ook zij gaan spelen in de Indian Super League, die op 12 oktober van start gaat.

Timmermans naar sessie Veiligheidsraad over IS

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) neemt vrijdag deel aan de bijeenkomst van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De Veiligheidsraad bespreekt dan de strategie om terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) te bestrijden. Dat meldt zijn ministerie maandag.

Timmermans werd maandag door zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry uitgenodigd op de Irak-conferentie in Parijs, waar werd gesproken over een internationale coalitie tegen IS. Op die conferentie herhaalde Timmermans dat Nederland wel degelijk meedenkt over de gewapende strijd tegen de terreurorganisatie. Later deze week overlegt Nederland met de Verenigde Staten over een militaire bijdrage aan de bestrijding van IS.

Nederland transporteerde al helmen en kogelwerende vesten naar de Koerden, die in het noorden van Irak tegen IS-strijders vechten. Ook zorgt Nederland voor het transport van wapens, munitie en materieel die door andere landen zijn aangeboden en heeft het ruim zeven miljoen euro ingelegd voor humanitaire hulp.

Op de Irak-conferentie in Parijs kondigden dertig landen aan 'gepaste militaire steun' te leveren in de strijd tegen IS. De landen beloofden Irak 'alle hulp die nodig is' te bieden, al is het nog niet duidelijk om wat voor militaire steun het exact gaat.

Timmermans oordeelde hard over IS. "Er is sprake van een verschrikkelijke barbarij gebaseerd op een nihilistische ideologie." Dat veel landen al hulp hebben aangeboden geeft aan dat IS 'echt een grens heeft overschreden', aldus Timmermans.

'Nederlander jaren onterecht in Spaanse cel'

De Nederlander Romano van der Dussen zit mogelijk al jaren onterecht vast in Spanje voor een reeks gewelddadige verkrachtingen en pogingen daartoe. Dat meldt de Spaanse krant El País maandag. Een rechter houdt de zaak nu opnieuw tegen het licht.

Van der Dussen werd in 2005 tot vijftien jaar cel veroordeeld voor drie zedendelicten twee jaar eerder in de kustplaat Fuengirola. Twee vrouwen hadden hem als dader aangewezen, maar vingerafdrukken en dna-sporen op in ieder geval een van de slachtoffers kwamen niet overeen.

Al in 2007 bleek dit dna gelijkenis te vertonen met dat van een Britse serieverkrachter en moordenaar die in 2005 in het Verenigd Koninkrijk tot een levenslange celstraf werd veroordeeld. Ten tijde van de gebeurtenissen in Fuengirola bleek hij ook in die omgeving woonachtig. Spanje is volgens de krant destijds van deze feiten op de hoogte gesteld.

De advocaat van Van der Dussen, Silverio García Sierra, beklaagt zich over de trage respons. "Een onschuldige in de gevangenis moet een prioriteit zijn voor het systeem. Maar het lijkt niemand iets te kunnen schelen", zegt hij. Een rechter in Fuengirola heeft nu volgens de krant de vingerafdrukken en het dna van de Brit opgevraagd.

Deel bewoners flat Diemen nog steeds niet terug

De bewoners van 72 woningen in de door een explosie getroffen flat in Diemen mogen nog steeds niet naar huis. De woningen zijn wel veilig maar de gemeente geeft ze pas vrij als de stutwerkzaamheden in een ander deel van de flat klaar zijn. De terugkeer van de bewoners is nu al een paar keer uitgesteld.

Woningcorporatie De Key zei eerder nog dat de bewoners uit het 'blauwe deel' van de flat aan de Beukenhorst aan het einde van vorige week naar huis konden. Later werd dat maandag en nu durft de corporatie geen datum meer te noemen.

De bewoners moeten tot ze terug kunnen in een hotel of bij vrienden of familie overnachten. De bewoners van 32 andere woningen worden voor langere tijd elders ondergebracht. Hieronder vallen de twee woningen die werden verwoest bij de explosie. Hoelang deze groep ander onderdak nodig heeft is nog onduidelijk. De bewoners van tientallen andere woningen konden al snel terug.

ESA kiest landingsplek voor Rosetta

De landingsplaats voor ruimtesonde Rosetta is bekend. Ruimtevaartorganisatie ESA liet maandag weten een plek te hebben gekozen op de komeet waar Rosetta jarenlang naar onderweg was. In november moet de sonde op de komeet landen.

De komeet, met de tot de verbeelding sprekende naam 67P/ChuryumovGerasimenko, bevindt zich op zo'n zes miljard kilometer van de aarde. Rosetta was ruim tien jaar onderweg. Rosetta kwam begin augustus aan bij de komeet en is de ruimterots de afgelopen weken tot dertig kilometer genaderd.

Sinds de aankomst bij de komeet beraadde ESA zich op de beste landingsplek voor de ruimtesonde. ESA had vijf potentiële locaties op de vier kilometer brede komeet op het oog. "Geen van de potentiële landingsplekken voldeed voor de volle honderd procent aan de operationale criteria, maar Site J is duidelijk de beste oplossing", aldus Stephan Ulamec van ESA.

De missie is niet zonder risico, maar is tegelijkertijd uniek: nooit eerder is een ruimtesonde op een komeet geland. De informatie die de sonde moet verzamelen moet wetenschappers meer leren over de oorsprong van het zonnestelsel en het ontstaan van de aarde.

Microsoft koopt Minecraft

Microsoft heeft Mojang, het bedrijf achter Minecraft, voor een slordige 2,5 miljard dollar gekocht. De stichters van Mojang gaan weg bij het bedrijf. Bedenker Markus Persson, beter bekend onder zijn nickname Notch, vertrekt ook.

Op de website van Mojang wordt uitgelegd waarom: "zoals jullie al waarschijnlijk weten is Notch de ontwikkelaar van Minecraft en grootaandeelhouder van Mojang. Hij heeft besloten dat hij niet de verantwoordelijkheid wil hebben door eigenaar te zijn van een bedrijf van dergelijke wereldwijde betekenis."

Volgens het bericht heeft Notch de afgelopen jaren pogingen ondernomen om te werken aan kleinere projecten, maar de druk van Minecraft werd te veel voor hem. De enige optie was om Mojang te verkopen en verder te gaan zonder die verantwoordelijkheid.

Microsoft heeft ondertussen aangegeven goed voor de Minecraft-community te zorgen door het spel verder uit te breiden voor Xbox en pc. Ook de versies voor Android, iOS en PlayStation worden niet vergeten volgens het hoofd van de Xbox-divisie, Phil Spencer, zoals hij hieronder onder andere uitlegt.

'NAVO moet eensgezind tegen Rusland en IS optreden'

De lidstaten van de NAVO moeten als één man een vuist vormen tegen Rusland en de Islamitische Staat (IS). Dat heeft scheidend NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen maandag in aan afscheidsspeech gezegd. Zowel Moskou als IS bedreigt de internationale veiligheid, aldus Rasmussen.

"We moeten krachtig voor de vrijheid opkomen", zei de secretaris-generaal. Rasmussen sprak van een geopolitieke scheiding tussen 'tolerantie en fanatisme' en 'democratie en totalitarisme'. De huidige bedreigingen van de veiligheid kunnen volgens hem nog jaren aanhouden. De NAVO-chef draagt eind deze maand het stokje over aan de Noorse oud-premier Jens Stoltenberg.

Rasmussen zei dat de NAVO bereid moet zijn militair en politiek op te treden wanneer dit nodig is. Hij zei een voorstander te zijn van militair ingrijpen tegen IS, dat niet alleen landen in de regio maar ook in het Westen bedreigt. Rasmussen voegde hier aan toe dat de NAVO momenteel geen plannen heeft om aan zulke operaties deel te nemen.

Bejaarde verwondt agent met verfkrabber

Een 87-jarige automobilist uit de gemeente Halderberge is zondag een agent te lijf gegaan met een verfkrabber. De agent raakte gewond aan zijn hand en heeft aangifte gedaan van zware mishandeling, laat de politie maandag weten. De bejaarde Brabander is aangehouden.

Agenten wilden de Brabander zondagmiddag in Oudenbosch staande houden omdat hij hen en andere weggebruikers geen voorrang had verleend. Dat ging niet zomaar want de man negeerde in eerste instantie het stopteken van de politie.

Toen de agenten de man uiteindelijk aan de kant van de weg hadden gekregen, weigerde hij zijn rijbewijs af te geven. Hij deed zo moeilijk dat de agenten hem besloten aan te houden. Dat pikte de man niet en hij stapte weer in zijn auto. Toen de agenten probeerden te voorkomen dat hij wegreed, sloeg hij met een driehoekige verfkrabber op hen in. De wond die de agent daarbij opliep moest worden gehecht.

Doodstraf om groepsverkrachting Afghanistan

Een hof van beroep in Afghanistan heeft maandag vijf mannen ter dood veroordeeld wegens een roofoverval op een Afghaans gezin en verkrachting van de vrouwelijke gezinsleden.

De auto van het gezin werd op weg naar huis even buiten Kabul tegengehouden door een groep van in totaal acht mannen. Sommigen droegen een uniform van de Afghaanse politie. De groep vergreep zich vervolgens aan de vrouwen.

De zaak leidde tot demonstraties en het kantoor van de Afghaanse president Hamid Karzai drong zelfs aan op executie van de verdachten.

De politieke bemoeienis en de snelle procesgang is volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in strijd met het recht van de verdachten op een eerlijk proces. "De politie en de rechtbank hebben op deze vreselijke misdaad gereageerd met een halfbakken proces dat van de rechtspraak een lachertje maakt, zowel voor de slachtoffers als voor de daders", aldus Phelim Kine van HRW.

Vijf verdachten werden opgepakt. Drie zijn nog voortvluchtig. De verwachting is dat veroordeelden beroep aantekenen tegen het vonnis.

'Boot met 500 migranten geramd en gezonken'

In de Middellandse Zee bij Malta zijn vorige week vermoedelijk rond de vijfhonderd mensen verdronken toen mensensmokkelaars een boot met migranten opzettelijk tot zinken brachten. Dat meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) maandag.

IOM-woordvoerster Christiane Berthiaume zei dat de boot volgens getuigen begin september uit Damietta in Egypte was vertrokken. Aan boord bevonden zich Syriërs, Palestijnen, Egyptenaren en Sudanezen. De boot zonk woensdag, naar verluidt nadat mensensmokkelaars het vaartuig met een andere boot hadden geramd.

Twee Palestijnse overlevenden hebben volgens Berthiaume verklaard dat er een gewelddadige confrontatie was geweest tussen de migranten en de smokkelaars, die wilden dat iedereen op een van hun kleinere boten zou overstappen. De smokkelaars 'gebruikten een boot om de andere te rammen', zei Berthiaume. In totaal zouden maar negen mensen de tocht hebben overleefd.

Katie Price noemt dochter Bunny

Katie Price heeft haar dochter de naam Bunny gegeven. Het 36-jarige Britse glamourmodel beviel zes weken geleden, maar hoe het meisje heet was nog altijd niet bekend. "Het is schattig, vind je niet?", zegt ze tegen het Britse tijdschrift Now.

Andere namen die Price en de vader van haar kind overwogen zijn Duchess Kate, Lady, Disney, Precious, Bambi, Ethel en Peggy. Ze besloten uiteindelijk te gaan voor Bunny. "Ik overwoog het te spellen als Bunni met een hartje op de 'i', maar volgens mij is dat niet echt onderdeel van de Engelse taal."

De vader van Katies jongste spruit is bouwvakker en stripper Kieran Hayler. Zij kregen eerder al zoon Jett Riviera. Het glamourmodel kreeg ook twee kinderen met zanger Peter Andre, zoon Junior Savva en dochter Princess Tiaamii Crystal Esther. Met voetballer Dwight Yorke kreeg ze zoon Harvey.

Benne weg als bondscoach van de volleybalmannen

Edwin Benne Bondscoach zal niet langer de bondscoach zijn van het Nederlandse mannenteam. Dit is het gevolg na een evaluatie tussen de Nevobo en Benne zelf. De geboren Amersfoorder werd in 2011 bondscoach van de nationale ploeg en zette met de ploeg de weg naar boven in. De gezamenlijke conclusie van de evaluatie was dat voor de volgende fase van het traject omhoog een andere type coach gewenst is.

Edwin Benne was in maart 2011 de opvolger van Peter Blangé als bondscoach van het nationaal team. Met een verjongd team won hij in 2012 European League en plaatste zich voor de World League en het EK een jaar later. In 2013 werd hij met het Nederlands team teleurstellende tiende. Helaas plaatsen de mannen zich niet voor het WK dit jaar.

De volleyballers herstelden zich deze zomer door zich als poulewinnaar te plaatsen voor de tussenfinale van de World League in Australië. Op dit toernooi, waar een ticket voor de grote World League finale klaarlag, kon Oranje echter niet boven zichzelf uitstijgen. Nederland is onder de leiding van Benne op de wereldranglijst gestegen van de 41e naar de 25e plaats.

"Edwin heeft de laatste jaren een waanzinnige klus geklaard en het nationaal herenteam weer op de rit gezet", aldus algemeen directeur Joëlle Staps van de Nevobo. "Het team is nu in een volgende fase beland en dat vraagt om een ander type coach."

"Ik heb mooie en leerzame jaren beleefd met mijn staf en spelers", laat Benne weten in een reactie. "We hebben getracht het publiek met zo goed mogelijk volleybal te vermaken. Ik dank de Nevobo en de spelers voor het vertrouwen dat ik heb gekregen en wens het team veel succes in de verdere ontwikkeling."

Benne, die zelf 382 keer voor Oranje uit kwam, heeft nog een contract heeft tot oktober 2015. Hij blijft in dienst van de de volleybalbond en zal organisatorische werkzaamheden gaan verrichten voor het WK beachvolleybal en het EK zaalvolleybal voor vrouwen in 2015. Dit najaar zal de bond opzoek gaan naar een opvolger voor Benne. 

Xbox One + laptop = XBook One

Een enthousiasteling genaamd Ed Zarick bouwt op verzoek je Xbox One om tot een laptop met 22” full HD scherm. Het is niet goedkoop, maar je mag wel je eigen kleuraccenten bepalen. Het is allemaal handwerk met een beetje hulp van een 3D-printer.

Kleuren

Zarick bouwde eerst Xbox 360's om tot zogenaamde Xbooks. Nu heeft hij de lat dus wat hoger gelegd. Het eindresultaat is een originele Xbox One als laptopmodel, dus je kunt gewoon deelnemen aan Xbox Live. Helaas verlies je wel je garantie van Microsoft omdat je de behuizing hebt geopend. Zarick geeft wel een 30 dagen garantie voor problemen die niet met gebruik te maken hebben.

Hier volgen de prijzen die worden gehanteerd. Bij deze bedragen komen nog de verzendkosten.

  • XBOOK ONE 500GB met Kinect – $1.495,00
  • XBOOK ONE 500GB zonder Kinect – $1.395,00
  • XBOOK ONE (jij zorgt zelf voor een Xbox One) – $1.095,00
  • Met ingebouwde HDMI Out  –  $50,00

[Vid] Naakte webcamdame geneest pornoverslaving

Sarah White heeft een opmerkelijke manier gevonden om jou van je pornoverslaving af te helpen. De 28-jarige New Yorkse gaat namelijk strippen voor de webcam.

De mooie Sarah noemt zichzelf 'The Naked Therapist'. Terwijl zij voor de webcam uit de kleren gaat, mag jij op je zolderkamer je spermaspeer in de hand nemen.

Volgens de Amerikaanse studiebol, die meerdere titels op haar naam heeft, werkt het. Ze zegt zo al meer dan duizend rukkers van hun pornoverslaving te hebben afgeholpen. Ook vele beroemdheden heeft zij voor haar scherm gezien, zo beweert ze.

Volgens Sarah kun je opener en intiemer zijn als je naakt bent. "Daarnaast ziet naakttherapie seksuele opwinding als een vitaal onderdeel van ons denkvermogen", voegt de sexy blondine eraantoe. Verder wil zij benadrukken dat zij absoluut geen webcamhoer is.

Een filmpje met de webcamhoer sekstherapeute

Depay zeker zes weken aan de kant

PSV moet het zeker zes weken zonder Memphis Depay stellen. De aanvaller raakte zaterdag in de verloren wedstrijd tegen PEC Zwolle geblesseerd en moest al vroeg het veld verlaten. 

Medisch onderzoek heeft uitgewezen dat Depay een scheur in zijn liesspier heeft. Volgens PSV staat er zo'n zes tot acht weken voor het herstel van een dergelijke blessure, al verschilt dat per speler. 

De blessure is een flinke aderlating voor de 20-jarige Depay, die een van de smaakmakers van het WK was en goed was begonnen aan de competitie. Het is na Toivonen (2012) en Wijnaldum (2013) het derde jaar op rij dat de Eindhovenaren een van de smaakmakers voor langere tijd moeten missen. 

Vader Nicole Kidman verongelukt in Singapore

De vader van Nicole Kidman is verongelukt. Dat meldt Australia Women's Weekly, het tijdschrift waarvoor Dr. Antony Kidman geregeld schreef, vrijdag op zijn website. Kidman was in Singapore om zijn dochter Antonia, de zus van de Australische actrice, en haar gezin te bezoeken. Hij kwam in zijn hotelkamer ten val en stierf enige tijd later.

Verdere details zijn nog niet bekendgemaakt, zo meldt het blad. Dr. Kidmans vrouw, Janelle, was in Sydney toen het ongeval plaatsvond. Nicole Kidman was naar verluidt in Nashville, waar zij woont met haar man, countryzanger Keith Urban, en hun kinderen.

De politie in Singapore heeft laten weten een onderzoek te hebben ingesteld naar de dood van Dr. Kidman, schrijft het Engelstalige nieuwskanaal Channel NewsAsia Singapore. Een dergelijke val met de dood als gevolg geldt in Singapore, net als in de meeste landen met een oorspronkelijk Brits rechtenstelsel, als een onnatuurlijke dood en vergt dus een politieonderzoek.

Antony Kidman was een gerespecteerd psycholoog en hoofd van de psychologische afdeling in het North Shore Hospital in Sydney. Ook had hij uitgebreid onderzoek gedaan naar de psychologische effecten van lichamelijke ziektes, met name borstkanker, en het effect van de huidige maatschappij op de moderne mens.

Dr. Kidman werd in januari geridderd voor zijn bijdrage aan de klinische psychologie. Hij was die maand vijftig jaar getrouwd met Janelle. Nicole was in juni nog met haar vader en haar man te zien op de rode loper van het Swisse Celebrate Life Ball in Melbourne.


Vader Nicole Kidman verongelukt in Singapore (Foto: Novum)

Wild Romance-drummer Cees Meerman (64) overleden

Drummer Cees Meerman is dit weekeinde op 64-jarige leeftijd overleden. Het ex-lid van Herman Broods band Wild Romance wordt woensdag begraven in zijn woonplaats Ommen.

De in Vlissingen geboren en getogen Meerman moet worden herinnerd als een 'werelddrummer', zegt Koos van Dijk, voormalig manager van Brood en woordvoerder van Meermans familie. "Maar ook een wereldzanger", vervolgt hij over een kwaliteit die niet veel mensen van de muzikant kenden.

Meerman kwam vrijdag ten val en overleed zaterdag. Waarschijnlijk is een bloedprop hem fataal geworden.

'Vertrouwen kabinet afgelopen jaar verdubbeld'

Het vertrouwen in de ministersploeg van premier Mark Rutte (VVD) is het afgelopen jaar verdubbeld. Had vorig jaar nog veertien procent van de Nederlanders vertrouwen in het kabinet, nu is dat 32 procent, blijkt maandag uit het Eenvandaag opiniepanel dat onder bijna twintigduizend mensen is uitgevoerd.

De samenwerking tussen het kabinet en de oppositiepartijen wordt door veel deelnemers gewaardeerd. Ook zijn ze te spreken over de onderlinge relatie tussen coalitiepartijen VVD en PvdA. Daadkracht spreekt verder uit 'de durf' zware hervormingen door te zetten en de manier waarop de kabinetsploeg is omgesprongen met de nasleep van de vliegramp met de MH17.

Het vertrouwen dat de Nederlander uitspreekt in de regering is overigens nog altijd lager dan toen het kabinet in 2012 aantrad. Toen sprak 42 procent van de deelnemers zijn vertrouwen uit in het kabinet.

Met een score van 59 procent hebben VVD-kiezers het meest vertrouwen in het kabinet. Het vertrouwen is er ook bij de zogenoemde 'bevriende' oppositiepartijen, voor de steun in de Eerste Kamer is het kabinet van hen afhankelijk. Bij D66 (57 procent), ChristenUnie (52) na, en de SGP (45 procent) staat het kabinet er goed op.

Voor PvdA-kiezers geldt dat niet. Van de achterban van de tweede coalitiepartij heeft 39 procent vertrouwen in het kabinet. Aanhangers van de SP en de PVV zijn eensgezind in hun afwijzing van Rutte en zijn ploeg. Van beide partijen heeft slechts zes procent vertrouwen in het kabinet.

Het vertrouwen in Rutte is gestegen: van zestien procent vorig jaar naar 41 procent dit jaar. Als rapportcijfer krijgt hij een krappe voldoende: een 5,5. Vorig jaar was dat overigens een 3,8. Een reden voor de stijging is het optreden van Rutte in de nasleep van de vliegramp in Oekraïne.

'Biodiesel uit koolzaad slecht voor milieu'

De productie van biodiesel op basis van koolzaad kost in grote delen van Europa meer energie dan het oplevert. Dat concludeert de Universiteit van Twente uit eigen onderzoek. Boeren gebruiken bij de productie veel fossiele brandstoffen en kunstmest. Ook gaat koolzaad volgens de onderzoekers ten koste van de voedselproductie.

Boeren zijn gedwongen veel energie te gebruiken omdat de koolzaadopbrengst anders laag is. De onderzoekers brachten het verschil tussen geïnvesteerde en opgebrachte energie van alle EU-landen en Zwitserland in kaart. Nergens kwam het rendement boven de 220 procent, terwijl volgens de universiteit een percentage van 300 procent pas als werkzaam wordt gezien.

Gebieden die gunstig zijn voor koolzaadproductie zijn vaak ook belangrijk voor voedselproductie, blijkt tevens uit het onderzoek. In Italië is het gebied waar koolzaad wordt verbouwd ook belangrijk voor de productie van risottorijst. In Duitsland zit koolzaad de tarwe- en suikerbietproductie in de weg.

Koolzaad is de efficiëntste en meest gebruikte grondstof voor de productie van biodiesel. In 2012 werd tachtig procent van de biodiesel gemaakt uit koolzaad.

Telstar drie wedstrijden zonder Seuntjens

Telstar kan drie wedstrijden geen gebruik maken van Ralf Seuntjens. De aanvaller kreeg afgelopen zaterdag de rode kaart in de Jupiler League-wedstrijd tegen De Graafschap. Hij trapte na tegen Caner Cavlan.

Seuntjens accepteerde het voorstel van de aanklager betaald voetbal voor een schorsing van vier duels, waarvan één voorwaardelijk. Seuntjes mist nu de wedstrijden met Jong FC Twente, FC Oss en Sparta. Telstar verloor uiteindelijk met 3-2 in Doetichem.

Stanley Elbers van Helmond Sport moet twee wedstrijden toekijken. Elbers kreeg vrijdag in de wedstrijd tegen FC Emmen rood vanwege ernstig gemeen spel. Hij accepteerde het voorstel en mist nu de duels met FC Den Bosch en Roda JC. 

Melkboeren klagen over onkruid van buren

Melkboeren willen dat beheerders van natuurterreinen en bermen vaker onkruid wieden. Dat moet ervoor zorgen dat de graslanden voor koeien minder worden 'vervuild' met ongenode gasten als distels, berenklauw en het giftige jacobskruiskruid. De Nederlandse Melkveehouders Vakbond heeft provincies, waterschappen en terreinbeheerders als Prorail hierover een brief gestuurd.

Het onkruid zorgt ervoor dat het gras minder oplevert. Jacobskruiskruid is zelfs een gevaar voor de gezondheid van de koeien. De boeren zijn naar eigen zeggen veel geld kwijt aan het weghalen van het onkruid dat komt aanwaaien van de buren. Ook moeten ze hierdoor onnodig veel bestrijdingsmiddelen gebruiken op hun weilanden.

Volgens de boeren is het maaien van natuurterreinen, bermen en taluds van sporen en wegen voldoende als dat gebeurt voordat planten in bloei komen. Handmatig uitsteken van de planten, omploegen of inzaaien met andere gewassen kan ook helpen. De vakbond hoopt met de brief dat de partijen die de terreinen beheren het probleem van de melkboeren erkennen en actie ondernemen.

Janzen moest collega's stalken voor slaapfeestje

Chantal Janzen moest haar collega-bekende Nederlanders behoorlijk achter de vodden zitten voordat ze bij hen mocht overnachten voor haar nieuwe programma Chantal Blijft Slapen. "Ik heb drie dagen lang mensen echt gestalkt", geeft Janzen toe voor de camera van Novum Nieuws.

De BN'ers met wie Janzen graag de nacht door wil brengen, kregen onder meer een mysterieus sms'je. "Het beste werkte nog een sms te sturen met de tekst: mag ik bij je blijven slapen...? x." Veel reacties kreeg Janzen echter niet op haar berichtje. "Alleen Humberto Tan, die reageerde wel. Toen heb ik hem gebeld en gezegd: wat ontzettend laag dit, reageren op een onbekend nummer met die vraag. Achteraf bleek ik in z'n telefoon te staan, maar dat wist ik niet."

Dat bekend Nederland niet zomaar de deur open zwaait, snapt Janzen maar al te goed. "Als je aan mij vraagt: mag ik thuis bij je filmen? zeg ik ook niet snel ja. Het is heel moeilijk een voet tussen de deur te krijgen." Toch levert het volgens Janzen mooie televisie op. "Het is ontzettend leuk om mensen toch weer op een andere manier te leren kennen."

De 35-jarige presentatrice, wier slaapfeestjes vanaf eind oktober te zien zijn, vindt bovendien dat ze de kijker iets is verschuldigd. "Wij komen ongevraagd jullie woonkamers binnen. Jullie vragen er helemaal niet om ons steeds te zien, dat bepalen de zenderbazen. Dan vind ik dat de kijkers ook wel iets terug mogen verwachten. Ik snap dat ze ook bij ons binnen willen kijken."

De BN'ers bij wie Janzen blijft slapen, hebben wel een beetje pech. "Thuis draag ik niets als ik slaap, maar als ik bij iemand ga slapen wel. Bij sommige mensen trek ik een catsuit aan met sloten erop", grapt de presentatrice.

Ex noemt huwelijk met Jennifer Lopez 'erg zwaar'

Chris Judd vond het 'erg zwaar' om met Jennifer Lopez getrouwd te zijn. "Je privacy wordt continu geschonden", herinnert de 45-jarige danser, die tussen 2001 en 2003 met Lopez was getrouwd, zich in het Amerikaanse blad Us Weekly. "Je bent eigenlijk geen normaal persoon meer."

Judd noemt de dag dat hij zich in de echt verbond met Lopez 'een circus'. "Volgens mij zijn meerdere mensen gearresteerd omdat ze probeerden een bergje op te klimmen om zo een glimp op te kunnen vangen. We hebben zelfs het luchtruim af moeten huren."

Uiteindelijk lukte het Judd, die Lopez leerde kennen tijdens de clipopnamen van Love Don't Cost a Thing, te wennen aan de aandacht voor zijn privéleven. "Het was moeilijk om in de schijnwerpers te staan, maar je moet het accepteren en omarmen. Zodra je stopt je te verzetten, wordt het makkelijker. Als je blijft vechten voor je privacy, word je gek."

De vele aandacht voor hun huwelijk is volgens Judd niet de oorzaak geweest van de breuk. "Dat heeft nooit invloed gehad op onze relatie. Jammer genoeg werkte het gewoon niet meer."

Hoewel Judd, die inmiddels is hertrouwd en een dochter heeft, niet meer aan Lopez' zijde prijkt, spreekt de danser nog vol lof over de zangeres. "Ze ziet er geweldig uit. Iedereen die dat ontkent, liegt. Waarom haar relaties steeds stranden, weet ik ook niet. Ik denk dat het met inzet te maken heeft. De vraag is altijd hoeveel werk je in een relatie wilt steken."

Twee jaar dopingschorsing voor 15-jarige Russische tweeling

In Rusland zijn, niet voor de eerste keer, weer een aantal atleten geschorst in verband met het gebruik van verboden middelen. Dit keer zaten er echter twee opvallende namen bij: Hardloopsters Olga en Yelena Paushkina.

De tweelingzusjes zijn slechts vijftien jaar jong en bleken in april positief te hebben getest. Het Russisch antidopingagentschap heeft de zusjes nu voor twee jaar geschorst, tot en met 23 april 2016. 

Vooral Yelena werd gezien als een talent op de middellange afstanden. Op de 1500 meter pakte ze vorig jaar in Utrecht het goud op het Europees Jeugd Olympisch Festival. In de Braziliaanse hoofstad Brasilia was ze tijdens de Gymnasiade, voor scholieren van 13 tot en met 17 jaar, ook de sterkste op de 1500 meter.

Olga deed op beide toernooien mee aan de 3000 meter en werd daar respectievelijk zesde en vijfde. 

'Schotten bij onafhankelijkheid uit EU en NAVO'

Mochten de Schotten deze week voor onafhankelijkheid kiezen, reiken de gevolgen tot ver buiten de grenzen van het Verenigd Koninkrijk. Ook de Europese Unie en NAVO komen er anders uit te zien. De afscheiding van Schotland betekent namelijk dat het land automatisch niet langer lid is van beide organisaties, zo waarschuwen vertegenwoordigers.

Het nieuwe, soevereine Schotland moet zich bij onafhankelijkheid opnieuw als lid aanmelden bij beide landenblokken. Vooral bij de EU kan het verwerven van het lidmaatschap een lang, slepend proces worden. Veel lidstaten misgunnen de Schotten bovendien dezelfde privileges waar de Britten nu aanspraak op kunnen maken, zoals het recht om de eigen munt te behouden en lidmaatschap van de Schengenzone.

Ook voor de NAVO is de Schotse afscheiding een hoofdpijndossier. De Schotse regering heeft aangegeven niet langer kernwapens op haar grondgebied te willen, waardoor er een nieuw plekje gevonden moet worden voor de atoombommen die zich nu nog hier bevinden. Weinig lidstaten hebben zin om zulk destructief wapentuig op te nemen. Momenteel bevinden zich vier kernonderzeeërs van de Royal Navy met Trident-raketten en kernkoppen in de Schotse haven Clyde.

Dit alles 'verhoogt het risico dat de collectieve defensie van de NAVO-lidstaten wordt ondermijnd', aldus het Britse ministerie van defensie. Als Schotland geen interesse heeft in lidmaatschap van de verdragsorganisatie zal de NAVO op zoek moeten naar nieuwe vaarroutes via de Atlantische Oceaan en de Noordzee. Het landenblok, dat sinds 1949 bestaat, heeft nog nooit eerder een lidstaat verloren.

Ook binnen het Verenigd Koninkrijk worden de verhoudingen flink opgeschud als Schotland zich afscheidt. Vanwege het Britse politieke systeem worden door het verlies van de vijf miljoen Schotten eurosceptische partijen in Wales, Noord-Ierland en Engeland invloedrijker in het Britse parlement. Ook verliest het Verenigd Koninkrijk invloed in de EU. Nu behoort het nog met Frankrijk en Duitsland tot 'de Grote Drie', maar zonder Schotland daalt het ten gunste van Italië naar de vierde plaats.

"Omvang doet ertoe in de Europese Unie", zegt EU-expert Albert Müller van de Duitse Raad voor Internationale Betrekkingen. Zonder Schotland wordt het Verenigd Koninkrijk een 'rompstaat', aldus Müller. Londen mag minder europarlementariërs leveren en krijgt minder inspraak bij bepaalde beslissingen. De Britten kunnen minder druk uitoefenen op Brussel om een EU te maken zoals zij die graag zien: minder een politieke unie en meer een vrijemarkteconomie.

Daar komt nog een flinke hoeveelheid bureaucratische perikelen bij voor Schotland en voor wat overblijft van het Verenigd Koninkrijk. Drie eeuwen politieke eenheid wrik je niet zomaar los en het zal flink wat beleidshervormingen kosten voordat beide landen werkelijk van elkaar af zijn.

Veel landen die zelf gebiedsdelen hebben met een sterke onafhankelijkheidswens zullen een Schots lidmaatschap van de EU en NAVO mogelijk proberen te blokkeren. Spanje kan het de Schotten moeilijk gaan maken om de afscheidingsgezinde Catalanen te ontmoedigen. Onder meer separatistische Catalanen, Basken en Vlamingen houden het Schotse referendum nauwlettend in de gaten. Zij zullen een keuze voor afscheiding als een aanmoediging zien om zich nog harder in te zetten voor onafhankelijkheid.

De Schotse volksraadpleging vindt donderdag plaats. De stemming belooft een nek-aan-nekrace te worden tussen het ja- en het neekamp. Het afgelopen weekeinde stonden voorstanders van afscheiding volgens de meeste opiniepeilingen op voorsprong.

Pets in Diablo III worden sterker

Na klachten van de spelers heeft Blizzard besloten om de pets in Diablo III sterker te maken. Nu gaan ze veel te snel dood en heb je er feitelijk weinig aan in heftige gevechten. Blizzard geeft zeer uitgebreid weer wat ze willen en hoe het in de praktijk moet werken.

In de toekomst zal je pet sterker worden naarmate je meer in Toughness investeert. Blizzard zegt het volgende: "Pets should be roughly as survivable as the player. There’s a lot to this statement so let me clarify a bit:

  • Pets should scale with your survivability stats. They currently scale with most of your stats but not all of them. This is being worked on.
  • Pets should derive their Toughness from yours, and if you skip out on it, your pets’ survivability should be noticeably lower as a result. On the flip side, they should be noticeably tougher if you’ve increased your own Toughness. You shouldn’t skimp on Toughness just because you have pets.
  • We don’t want pets to be invulnerable tanks. In the live environment pets are too squishy, but even after our review is done in a future patch, if your pets are still dying a lot, we want you to be looking to increase your Toughness, which will consequently increase your pets' survivability.

To work towards the first goal, Pets should take reduced damage based on how avoidable the monster attack normally is for a player. This is done instead of giving pets AI to run away from damaging attacks, which would cause them to lose out on DPS time. These monster attacks exist in a spectrum but roughly fall into 3 categories:

  • Full damage to pets - Basic melee/weak projectile attacks, not expected to be always avoided by a player.
  • Reduced damage to pets - Special attacks such as fireballs, which typically deal more damage than a basic attack, are pretty bright and visible, and can sometimes be avoided by the player. Good example are Perdition’s volley attack or Agnidox’s fireballs.
  • Drastically reduced damage to pets - Persistent AoEs for which the player is intended to move out of quickly or highly-telegraphed attacks for which the player is intended to avoid altogether. Examples are Thunderstorm monster affix, Mallet Lord’s arm attack, or Morlu meteors.

We’re not at our goal yet but are actively working towards it. Though the vast majority of monsters abilities in the game already follow these guidelines, we’ve identified a number of monsters abilities (e.g. Mallet Lord’s arm attack and some others mentioned in this thread and elsewhere) which don’t, and we will be addressing them in a future patch.

Logo

Bekendste activist Egypte komt vrij

Egyptes bekendste actievoerder, blogger Alaa Abdel-Fattah, komt op borgtocht vrij. Dat hebben zijn zus en advocaat maandag laten weten. Abdel-Fattah was achter de tralies verdwenen omdat hij het verzet tegen een omstreden antidemonstratiewet leidde.

Abdel-Fattah, die eerder was veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf, mag de herziening van zijn rechtszaak vanaf dinsdag in vrijheid afwachten. Hij en twee lotgenoten betaalden ieder een borgsom van vijfduizend Egyptische ponden (een kleine zeshonderd euro).

Volgens zijn zus Mona Seif is de rechter die Abdel-Fattahs herberechting zou behandelen op verzoek van de verdediging opgestapt.

Abdel-Fattah kwam er het slechtste af van alle seculiere activisten die de toorn van de autoriteiten hadden gewekt. De celstraf die hem eerder werd opgelegd voor het organiseren van een verboden demonstratie was ongekend zwaar. Vorige maand besloot de rechter dat het proces over moet.

De seculiere hervormingsbeweging in Egypte, die vooral jongeren telt, zit al lange tijd tussen twee vuren. Zij zet zich af tegen zowel het Mubarak-regime en het militaire bewind dat inmiddels in diens voetsporen lijkt te treden, als tegen de Moslimbroederschap die Egypte in de tijd daartussen kortstondig regeerde

Militaire oefening Oekraïne en NAVO van start

Onder leiding van de Verenigde Staten is in het westen van Oekraïne de militaire oefening Rapid Trident van start gegaan. Naast de VS nemen ook diverse andere NAVO-lidstaten deel aan de oefening. Dat meldt het Duitse persbureau dpa.

De oefening heeft plaats in Javorov, bij de stad Lviv. "Op dit moment hebben we te maken met een tegenstander die beschikt over een van de machtigste legers ter wereld en over kernwapens", aldus de Oekraïense bevelhebber Aleksandr Spivak. Hij verwees daarmee naar Rusland, dat door het Oekraïense regeringsleger wordt gezien als agressor vanwege het conflict in het oosten van Oekraïne.

Rusland liet zich kritisch uit over de oefening, waar vijftien landen en zo'n twaalfhonderd militairen aan deelnemen. Volgens Moskou is de oefening een provocatie.

Rapid Trident duurt nog tot 26 september. Er wordt onder andere getraind op patrouilleren en het herkennen en ontmantelen van bermbommen.

Vernieuwd HEMA-assortiment korter in schappen

Met een biologische rookworst, minder mode en snellere assortimentswisselingen wil de HEMA zijn tijd meegaan. De warenhuisketen presenteerde maandag zijn nieuwe strategie, die een nieuwe, modernere identiteit naar voren moet brengen na een slechte periode. HEMA bouwde zijn ruim 520 winkels om. Zelfs de slogan, Echt HEMA, gaat op de schop.

'HEMA maakt gewoon bijzonder' is de nieuwe lijfspreuk van het van oorsprong Amsterdamse warenhuis, dat een aantal moeizame kwartalen achter de rug heeft. Begin dit jaar besloot de HEMA-top het mes in de organisatie te zetten, na een 'uitzonderlijk slecht jaar voor de Nederlandse non-food detailhandel', waarin de operationele winst met tien procent daalde. 65 banen verdwenen op het hoofdkantoor, in de distributiecentra en bij de bakkerijen.

"2013 was niet echt een positief jaar voor HEMA", vertelde bestuursvoorzitter Ronald van Zetten maandag bij een presentatie in het HEMA-filiaal op het Beursplein in Rotterdam. Maar de tegenvallende cijfers zorgden er echter ook voor dat het bedrijf besloot de nieuwe strategie, waarvoor al langer plannen waren, sneller door te voeren. "We zijn wel degelijk een financieel gezonde organisatie, die nu klaar is voor de toekomst", aldus Van Zetten.

Het was hoog tijd dat HEMA zijn strategie vernieuwde, zei Van Zetten. "HEMA is kaas en klompen, maar inmiddels eten we mozzarella en dragen we sneakers. De verandering is best wel groot voor HEMA, maar we moeten mee met de tijd. Met een duidelijker profiel en een eigen handschrift", zegt Van Zetten.

De HEMA wisselt zijn rijen met schappen voortaan af met lage tafels, waarop verschillende producten worden gecombineerd. Zo moeten meer producten zichtbaarder worden voor de klant, is het idee. Ook wil het bedrijf meer gaan combineren om impulsaankopen te vergroten. "Het zal in het begin wel even zoeken zijn voor de klant, de sokken liggen nu ergens anders, maar we denken dat het er wel overzichtelijker van wordt."

De voedingsafdeling gaat duurzamer producten aanbieden en onder meer vleeswaren en de huiswijn worden voortaan biologisch geproduceerd. De grootste klapper in het foodassortiment wordt de nieuwe biologische rookworst, die HEMA naast de al bestaande rookworst introduceert. Op de modeafdeling gaat HEMA terug naar de basis, door zich te richten op 'basic kleding'. De hoeveelheid modekleding wordt teruggeschroefd. Dat fashionconcept, dat HEMA een aantal jaren probeerde, bleek niet zo goed te werken door de grote concurrentie.

De keten breidt het assortiment uit met 620 nieuwe artikelen. De focus ligt daarbij op cadeautjes tussen de vijftig cent en vijftien euro. HEMA richtte een nieuwe afdeling op die ervoor moet zorgen dat het assortiment sneller dan vroeger vernieuwt.

"De concurrentie is groter geworden en consumenten zijn veranderd", verklaart Van Zetten de ommezwaai. Zo vergrijst de klant waardoor ook het koopgedrag verandert. Ook de invloed van online winkelen wordt steeds groter.

Voortvluchtige Ierse crimineel gepakt in Amsterdam

Een 33-jarige voortvluchtige crimineel uit Ierland is vrijdag opgepakt in Amsterdam. Dat meldt de politie maandag. De man viel door de mand bij een scootercontrole. Hij overhandigde agenten daar een vals paspoort. Zijn foto werd echter herkend waarna hij werd aangehouden, meldt de politie.

De Ier wordt verdacht van betrokkenheid bij een poging tot een gewapende overval op een geldloper van een waardetransportbedrijf. Het misdrijf vond plaats in het Ierse Lucan. Een van de overvallers werd bij het incident door de politie neergeschoten en kwam te overlijden. Twee anderen zijn inmiddels veroordeeld tot tien en zestien jaar cel.

De 33-jarige man wordt maandag in Amsterdam voorgeleid.

Hoge Raad doet uitspraak over Robert M.

De Hoge Raad doet dinsdag om 12.30 uur uitspraak in de zaak van Robert M., die is veroordeeld voor het misbruiken van tientallen zeer jonge kinderen in de Amsterdamse zedenzaak. Dat heeft de Hoge Raad maandag gemeld.

M. werd in april vorig jaar in hoger beroep veroordeeld tot negentien jaar cel en tbs met dwangverpleging. Dat was een jaar meer dan hij in eerste aanleg had gekregen. M. is tegen de veroordeling in hoger beroep in cassatie gegaan.

M. wil dat de Hoge Raad het vonnis in hoger beroep vernietigt, onder meer omdat hij het niet eens is met de door het hof geadviseerde ingangsdatum van zijn tbs-behandeling. Die zou pas kunnen beginnen na twee derde van zijn celstraf, in de loop van 2022.

De Hoge Raad kan het vonnis van het hof intact laten of de zaak terugverwijzen. In het laatste geval moet de rechtszaak opnieuw worden gedaan. De advocaat-generaal van de Hoge Raad adviseerde in juli dat de zaak niet over hoeft.

De kinderoppas en crèchemedewerker M. werd in december 2010 opgepakt. Hij stond terecht voor het misbruiken van 67 kinderen, onder andere bij de kinderdagverblijven van 't Hofnarretje in Amsterdam.

750 asielzoekers direct naar gevangenis

De voormalige gevangenis De Grittenborgh in Hoogeveen gaat vanaf november onderdak bieden aan zo'n 750 asielzoekers. Dat heeft de gemeente Hoogeveen maandag bekendgemaakt. Op termijn moeten er maximaal duizend asielzoekers kunnen worden opgevangen.

De gevangenis wordt de komende maand verbouwd. In het gebouw zullen vooral vluchtelingen uit Syrië, Irak en Eritrea worden ondergebracht. De verwachting is dat de opvanglocatie zo'n twee tot vijf jaar door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in bedrijf wordt gehouden.

"Als gemeente vinden we het belangrijk om onze verantwoordelijkheid te nemen voor een goede opvang van deze mensen", aldus burgemeester Karel Loohuis, die benadrukte ook oog te hebben voor 'de belangen van de omwonenden. Zij worden woensdag bijgepraat over het besluit.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) is naarstig opzoek naar opvanglocaties. Alleen al uit Syrië kwamen tot en met augustus zesduizend vluchtelingen binnen. De Grittenborgh werd tot eind 2013 als gevangenis gebruikt.

België rekent op Gilbert en Boonen op WK

Philippe Gilbert en Tom Boonen zijn de kopmannen van België voor het WK van volgende week zondag in Ponferrada. Naast de wereldkampioenen van 2012 en 2005 mag ook Greg van Avermaet rekenen op een vrije rol. Dat maakte de Belgische bondscoach Carlo Bomans maandag bekend.

België mag met negen renners meedoen aan de wegwedstrijd. Naast de drie kopmannen zijn Sep Vanmarcke, Jan Bakelants, Johan Vansummeren, Tim Wellens, Jelle Vanendert en Ben Hermans geselecteerd.

Bij Australië is de meeste hoop gevestigd op Simon Gerrans. Na zijn overwinning zondag in de GP van Montreal geldt hij als onbetwiste kopman. De Australische ploeg bestaat verder uit Simon Clarke, Rohan Dennis, Cadel Evans, Adam Hansen, Heinrich Haussler, Matt Hayman, Michael Matthews en Rory Sutherland.

RIVM mag ebolamedicijn aanschaffen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) mag experimentele ebolamedicijnen aanschaffen. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft de ontheffing voor het RIVM voor het bezit van niet-toegelaten geneesmiddelen gewijzigd, meldt haar departement maandag. De wijziging gaat dinsdag in.

Schippers liet vrijdag al weten dat ze druk bezig is om het experimentele medicijn vanuit Amerika naar Nederland te halen. Mochten de twee Nederlandse artsen die zondag terugkwamen uit Afrika besmet blijken met het ebolavirus, dan kunnen zij daarmee worden behandeld. De wijziging van de ontheffing maakt de weg vrij om deze medicijnen te kopen.

Luiten na KLM Open terug in top vijftig

Golfer Joost Luiten heeft zich opnieuw in de top vijftig van de wereldranglijst genesteld. De Nederlander dankt zijn terugkeer bij de beste vijftig golfers van de wereld aan zijn vijfde plaats op het KLM Open. Rory McIlroy blijft de mondiale nummer één. 

Luiten steeg van de 51e naar de 48e plaats. Die positie is belangrijk, omdat spelers uit de top vijftig automatisch geplaatst zijn voor de grote toernooien. Op de Europese Tour bezet de Bleiswijker de zestiende positie. 

Hockeymannen treffen Duitsland op de Champions Trophy

Duitsland, India en Argentinië zijn in december de eerste tegenstanders van het Nederlands hockeyelftal op de Champions Trophy. Zo is door loting uitgewezen. Het toernooi wordt van 6 tot en met 14 december gehouden in de Indiase Bhubaneswar. De andere poule bestaat uit wereldkampioen Australië, België, Engeland en Pakistan.

Na de groepsfase maken alle teams nog kans op de titel, alle ploegen plaatsen zich voor de kwartfinale. Het achtlandentoernooi is de eerste eindronde waarin de Nederlandse mannen onder leiding staan van bondscoach Max Caldas.

Cel geëist voor seks met gehandicapte dochter

Tegen een 71-jarige man uit Appingedam is maandag drie jaar celstraf geëist voor het jarenlang verkrachten van zijn verstandelijk beperkte dochter en aanranding van een tweede dochter.

Twee van de drie dochters deden in 2013 aangifte tegen hun vader. De derde dochter zou ook zijn misbruikt, maar durft volgens haar zussen haar mond niet open te doen. Hun oudere broer verklaarde ook jarenlang te zijn misbruikt, maar zijn zaak was verjaard. De 71- jarige man wordt niet vervolgd voor het misbruiken van zijn derde dochter. De officier vermoedt dat die vrouw ook is misbruikt, maar een aangifte en verdere bewijzen ontbreken.

De vader erkende bij de politie zijn kinderen jarenlang te hebben misbruikt. Tijdens de zitting wist de bejaarde man zich de cruciale details niet meer te herinneren. Hij werd meerdere malen door zijn echtgenote betrapt tijdens de ontuchtige handelingen met zijn kroost. De vrouw houdt tot op de dag van vandaag haar mond.

De officier van justitie beschreef het gezin als een zeer gesloten huishouding. De vader profileerde zich in de ogen van de aanklager als een seksuele veelvraat die zijn dochter niet als zijn kind, maar als een stuk vlees zag. Vaders wil was wet binnen dit gezin. Hij begeleidde zijn dochters overal naartoe en vriendjes werden niet geduld.

Het misbruik begon toen de kinderen rond de 10 jaar waren en ging door tot na hun veertigste. Twee dochters wonen nog in de ouderlijke woning.

De officier hield in zijn eis rekening met het feit dat de vader zelf kampt met een verstandelijke beperking en antisociaal gedrag. Volgens de deskundigen kunnen de daden de man hierdoor in verminderde mate worden aangerekend. Naast de celstraf en een jaar voorwaardelijk eiste de officier voor een van de dochters een schadevergoeding van 24 duizend euro.

De rechtbank in Groningen doet over twee weken uitspraak.

'Voormalige consul Aruba dood in hotel Caracas'

Hugo Carvajal, de man die bijna consul-generaal van Venezuela werd in Aruba, zou zaterdag dood zijn gevonden in een hotel in Caracas. Dat melden althans het nieuwsblog No Era Penal en sociale media in Venezuela.

De regering van Nicolás Maduro ontkende de dood zondag via haar eigen mediakanalen en zegt dat de oppositie deze berichtgeving verzint om het land te destabiliseren. De voormalige veiligheidschef onder Chavez is na de eerste berichtgeving nog niet in het openbaar verschenen.

Carvajal heeft vanwege zijn iele postuur als bijnaam El Pollo, de Kip. Hij was tussen 2004 en 2012 hoofd van de militaire inlichtingendienst DIM in Venezuela en een naaste vertrouweling van Hugo Chávez. In 2008 zette de VS hem op de zogenoemde Clinton-lijst in verband met verdenking van drugshandel en steun aan de Colombiaanse guerrilla's van de FARC.

Carvajals benoeming als consul van Aruba leidde in juli tot een politieke rel tussen Nederland en Venezuela. Het Openbaar Ministerie in Oranjestad nam hem op aanwijzing van de Verenigde Staten gevangen, maar moest hem drie dagen later weer vrijlaten na tussenkomst van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

Die verklaarde dat Carvajal weliswaar nog niet door de diplomatieke screening was gekomen, maar toch onschendbaarheid genoot op basis van artikel 13 van het Verdrag van Wenen inzake Consulaire Zaken. In een communiqué van Timmermans werd erkend dat de arrestatie van El Pollo een inbreuk was op internationale afspraken over diplomatieke immuniteit. Daarop moest justitie in Aruba de 'consul' laten gaan.

Tienermeisje jankt na 3 kutpiercings

Het zit Azza niet mee. Het 19-jarige meisje uit Maleisië heeft dit jaar drie kutpiercings laten zetten, maar laat ze nu weer verwijderen. De boel is namelijk gaan ontsteken.

Het tienermeisje uit Shah Alam kreeg een tip van vriendinnen dat een genitale piercing helemaal het einde is. Het zou je seksleven namelijk een enorme boost geven. In januari liet ze zich dan ook direct drie stukken zware metalen door haar vleeswaren slaan.

Hoewel de seks voor Azza nu beter is dan ooit, gaan de drie stukken ijzer nu weer uit haar punani. Haar bieflapjes zijn namelijk flink gaan etteren en zweren door de piercings.

"Het klopt dat je seksleven veel beter is na een stel piercings", zo laat het meisje Maleisische media weten. "Helaas wist ik niet dat ik hierdoor een infectie zou oplopen."

Oekraïne hekelt Russische verkiezingen op Krim

Oekraïne heeft geen goed woord over voor de Russische regionale verkiezingen, die zondag ook op de Krim werden gehouden. In een verklaring spreekt het Oekraïense ministerie van buitenlandse zaken over een 'zogenaamde stembusgang' op het schiereiland, dat in maart door Rusland werd geannexeerd. Volgens een exitpoll kreeg Verenigd Rusland, de partij van president Vladimir Poetin, ruim zeventig procent van de stemmen. En dat is allerminst opmerkelijk, als je de uitspraken van Andrej Brezjnev, de leider van de Communistische Partij voor Sociale Rechtvaardigheid op het schiereiland, mag geloven.

"Zo'n twee maanden geleden werd iedereen gedwongen zich 'vrijwillig' in te schrijven voor Verenigd Rusland. Functionarissen, lokale bestuurders, winkeleigenaars, medici", zei de kleinzoon van oud-Sovjet-leider Leonid Brezjnev tegen persbureau Reuters. "In drie maanden tijd werd alles en iedereen Verenigd Rusland." Oekraïne roept internationale gemeenschap op de stembusgang te veroordelen en in ieder geval Litouwen gaf hier gehoor aan. In een verklaring waarin het woord verkiezingen steevast door aanhalingstekens wordt ingesloten zegt Litouwen dat de stembusgang een illegale daad is, begaan door de bezetters op de Krim. "We erkennen de grondwettelijke of wettelijke gronden voor deze 'verkiezingen' niet." Niet alleen op de Krim maar ook elders in Rusland gingen mensen naar de stembus. De uitslag was grotendeels hetzelfde als op het schiereiland. Verenigd Rusland en haar bondgenoten wisten of winst te boeken, of hun sterke positie te consolideren.

Madonna komt met nieuwe muziek

Het dertiende studioalbum van Madonna ligt niet voor volgend jaar in de winkelschappen. De Queen of Pop is al maanden bezig aan de opvolger van MDNA uit 2012, aanvankelijk gingen geruchten dat de plaat dit jaar zou verschijnen. Een woordvoerder van de zangeres vertelde het Amerikaanse muziekblad Billboard echter dat het nog titelloze album in 2015 verschijnt.

Voor de nieuwe plaat werkt Madonna intensief samen met producer Diplo. Of hij de hoofdproducer is, is niet bekend, maar op Instagram-foto's van de Queen of Pop duikt Diplo veelvuldig op. "Ze werkt in de studio met Diplo en heeft veel lol met hem", is alles wat Madonna's manager loslaat tegenover Billboard. "Ze begrijpt me goed en staat open voor mijn ideeën", vertelde Diplo zelf aan het muziekblad. "En ze heeft een hekel aan slapen."

Eerder bleek uit kiekjes van de Queen of Pop al dat ook Avicii, Toby Gas, MoZella, S1, Ariel Rechtshaid, Natalia Kills en Martin Kierszenbaum langskwamen in de studio. Met Kierszenbaum werkte Madonna aan een nummer of zeven, onthulde de producer in Billboard. "We zouden maar een paar dagen in de studio blijven, maar het werd echt een traditionele schrijfsessie. Ik zat achter de piano en Madonna en Natalia Kills stonden erbij. We schreven nummers op de ouderwetse manier: ik speelde en zij zongen."

Welke nummers Madonna's nieuwe album halen, is nog maar de vraag. "Ik weet niet welke nummers van die sessie ze gaat gebruiken, maar het was een ongelooflijke eer", vertelde Kierszenbaum over zijn samenwerking met Madonna.

Topoverleg over IS van start zonder Iran en Syrië

In Parijs is maandag een topconferentie begonnen over de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Alle grote mogendheden en veel regeringen uit Europa en het Midden-Oosten schuiven aan, maar Iran en Syrië ontbreken.

Gastheer François Hollande hoopt dat het gezelschap erin slaagt een mondiale strategie te ontwikkelen tegen de moslimextremisten van IS. Dat moet gebeuren zonder Iran en Syrië, twee belangrijke buurlanden van Irak.

Syrië is de kraamkamer van IS. De terreurbeweging kan zich in grote delen van het land vrijelijk bewegen en blijft dus ook als zij uit Irak zou worden verdreven waarschijnlijk eenvoudig in leven. Het sjiitische Iran zou een belangrijke bondgenoot tegen het soennitische IS kunnen zijn. Frankrijk wil Teheran graag bij de strijd tegen de extremisten betrekken, maar de Verenigde Staten voelen daarvoor vooralsnog weinig.

Een aantal andere Arabische landen, waaronder de regionale grootmacht Saudi-Arabië, neemt wel deel aan de conferentie in Parijs. Meerdere Golfstaten zouden hebben toegezegd mee te willen helpen aan luchtaanvallen op IS.

Chinese Gouden Beer-winnaar opgepakt om prostitutie

De gevierde Chinese regisseur Wang Quan'an is opgepakt omdat hij gebruik zou hebben gemaakt van de diensten van een prostituee. Dat zegt de politie van Beijing.

De hoofstedelijke politie vond Wang enkele dagen geleden in het gezelschap van vermoedelijk een prostituee in een appartement in Beijing. De cineast zou haar achthonderd yuan (ongeveer honderd euro) hebben betaald voor haar diensten. Volgens de politie was het de derde nacht op rij dat Wang zich overgaf aan betaalde liefde.

Wang regisseerde onder meer White Deer Plain en Tuya's Marriage. Voor die laatste film werd hij op het filmfestival van Berlijn onderscheiden met de Gouden Beer.

De Chinese regering heeft een campagne ingezet tegen prostitutie en drugsgebruik. Beijing treedt ook hard op tegen beroemdheden.

Master Chief easter egg in Destiny

Reddit-gebruiker SmokingGhost heeft bij toeval een Master Chief easter egg ontdekt in Destiny. Het is een gebouw dat van achteren erg veel lijkt op de helm van Master Chief. Een YouTuber heeft een video gemaakt op basis van zijn informatie om te tonen waar het zit.

De missie op Mars waar de easter egg in voorkomt heet 'The Gardens Spire' en is beschikbaar vanaf level 16. SmokingGhost zegt zelf over de locatie: “He is on Mars during the strike mission. It is the back side of the building that the first and second lieutenants are in or go to. You can see it also when going toward the third one in the tank if you turn around and look up to it like I did.”

Easter Egg


Amsterdam maakt zich op voor Franse hooligans

Amsterdam bereidt zich voor op de komst van hooligans van Paris Saint-Germain. De club uit Parijs speelt woensdag tegen Ajax in de Champions League. Een woordvoerder van de gemeente laat weten de fans 'goed op de korrel' te hebben. "We kennen hun reputatie."

Volgens de Franse krant Le Parisien zijn woensdag zo'n achthonderd fans van de Parijse club in Amsterdam te vinden. Driehonderd daarvan worden omschreven als 'gewelddadig en gevaarlijk'. De Nederlandse politie zou daarom door Franse en Belgische collega's worden geholpen om de fans te begeleiden en rellen te voorkomen.

Amsterdam wordt daarvoor volgens Le Parisien omgetoverd in een 'fort'. De gemeente laat weten dat daar absoluut geen sprake van is. "We zorgen natuurlijk wel dat er voldoende politie op de been is, maar de maatregelen die we nemen zijn eigenlijk vergelijkbaar met eerdere wedstrijden die Ajax heeft gespeeld in de Champions League."

De inzet van de politie is er volgens de woordvoerder op gericht om 'mensen naar de wedstrijd te laten gaan en Amsterdammers zo min mogelijk overlast te laten ervaren'. Welke maatregelen de gemeente en de politie concreet nemen, kon de zegsman niet vertellen. "We geven in principe nooit inzage in onze werkwijze."

Wel wilde hij kwijt dat in de binnenstad van Amsterdam en rond het stadion een zogenoemd risicogebied wordt ingericht. "Daar mag preventief worden gefouilleerd. Wellicht dat ook het gebied daartussen als risicogebied wordt aangewezen, maar daarover moeten we nog in overleg."

Vorig seizoen werd ternauwernood een treffen tussen hooligans van Paris Saint-Germain en de harde kern van Anderlecht voorkomen. De clubs troffen elkaar in de groepsfase van de Champions League en gingen in het centrum van Brussel bijna met elkaar op de vuist. De politie wist dat te voorkomen. Er werden honderd relschoppers gearresteerd. Volgens Le Parisien vrezen de veiligheidsautoriteiten dat Belgische fans woensdag naar Amsterdam afreizen om de Ajacieden 'een handje te helpen' in de strijd tegen de Parijzenaars. Overigens hebben ook de fans van Ajax rondom Europese wedstrijden een beruchte reputatie.

Bosbranden jagen inwoners Californië op de vlucht

Twee uitslaande bosbranden hebben zondag honderden inwoners van Californië uit hun huizen verjaagd. Meerdere panden rond het watersportoord Bass Lake zijn in de as gelegd, laten de autoriteiten weten.

Verder naar het noorden in de Amerikaanse staat, een kilometer of honderd ten oosten van Sacramento, brak ook een bosbrand uit. Daar ontruimde de politie 133 woningen. De bewoners van nog eens ruim vierhonderd huizen werden gesommeerd zich voor te bereiden op een vertrek.

Ten Dam zet punt achter wielerjaar

Laurens ten Dam zal dit jaar niet meer in actie komen. De Belkin-renner is vermoeid en ziet af van deelname aan het WK in Ponferrada en de Ronde van Lombardije, zo vertelt hij op de website van zijn ploeg.

Ten Dam reed de afgelopen drie weken rond in de Ronde van Spanje. "Het was een moeilijke Vuelta. Net als in de Tour zat ik er in de eerste bergrit bij, maar daarna ben ik tegen diverse kleine dingetjes aangelopen. Ik ben echt moe nu," geeft hij aan. "Ik ga lekker vakantie vieren en me voorbereiden op volgend jaar”, aldus Ten Dam.

De Belkin-renner moest in de Vuelta genoegen nemen met een 44e plaats in het eindklassement. Volgend jaar zal Ten Dam rijden voor de opvolgers van Belkin, met de sponsors De Lotto en BrandLoyalty.

Raonic passeert Berdych op wereldranglijst

Milos Raonic is op de nieuwe wereldranglijst van de ATP een plaatsje gestegen. De 23-jarige Canadees klimt van zeven naar zes en evenaart daarmee zijn hoogste notering ooit. Dat gaat ten koste van de Tsjech Tomas Berdych die een plaatsje inlevert en nu zevende staat.

De top vijf van de wereldranglijst blijft ongewijzigd. Novak Djokovic staat bovenaan, gevolgd door Rafael Nadal, Roger Federer, Stanislas Wawrinka en David Ferrer.

Robin Haase staat net als vorige week zeventigste en blijft daarmee de beste Nederlander. Hij staat net boven Igor Sijsling, die twee plaatsen inlevert van 72 naar 74. Door de wedstrijden in de Davis Cup, die weinig punten oplevert, zijn de verschuivingen op de wereldranglijst deze week minimaal.

Bij de vrouwen blijft Kiki Bertens de enige Nederlandse in de top honderd. Ze daalt wel van de 82e naar de 84e plaats. Richel Hogenkamp volgt op ruime afstand. Ze stijgt drie plaatsen naar 162. Arantxa Rus keldert van de 166e naar 190e plaats.

In de top tien vindt deze week geen enkele verschuiving plaats. Serena Williams is de nummer één, gevolgd door Simona Halep, Petra Kvitova, Maria Sharapova, Agnieszka Radwanska, Na Li, Eugenie Bouchard, Angelique Kerber, Caroline Wozniacki en Ana Ivanovic.

Groei export vooral dankzij doorvoer

De uitvoer van goederen uit Nederland is in juli aangetrokken, maar dat kwam vrijwel helemaal door de doorvoer. De export door Nederlandse bedrijven groeide nauwelijks. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag bekendgemaakt.

Het volume van de export van goederen lag in juli 4,1 procent hoger dan een jaar eerder. In juni bedroeg de groei 3,2 procent. Het volume van de import was in juli 7,5 procent hoger. In juni groeide de import van goederen ook, maar met 1,7 procent minder sterk.

Franse luchtmacht mengt zich in strijd tegen IS

Frankrijk heeft zich voor het eerst gemengd in de strijd tegen de terreurbeweging Islamitische Staat. De Franse luchtmacht voerde maandag een verkenningsvlucht uit boven Irak, meldt televisiezender France 2.

Meerdere Rafale-gevechtsvliegtuigen namen aan de operatie deel. De toestellen stegen op van een Franse basis in de Verenigde Arabische Emiraten. Ze moeten heel precies de stellingen van IS in kaart brengen.

Frankrijk is maandag gastheer van een topconferentie over het geweld in Irak. De Franse regering is erg actief in het diplomatieke verkeer dat de opmars van IS heeft losgemaakt. Parijs wil ook Iran bij de bestrijding van IS betrekken, maar de Verenigde Staten voelen daar vooralsnog weinig voor.

Winkels verkopen meer producten, tegen lagere prijs

De Nederlandse detailhandel heeft in juli 0,7 procent meer omzet gedraaid dan een jaar eerder. Consumenten kochten meer producten, maar de prijs per product lag wel lager. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag bekendgemaakt.

In juni leverden de Nederlandse winkeliers nog twee procent aan omzet in ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Toen kochten consumenten ondanks de lagere prijzen minder producten.

Klanten gaven in juli 2,6 procent meer uit in winkels met voedsel, alcohol en tabak in de schappen. De omzet van non-foodwinkels daalde juist met 0,4 procent. De daling van de omzet van die laatste categorie winkels was wel flink minder dan in juni.

Heel Holland Bakt verslaat swingers

Heel Holland Bakt blijft een kijkcijferkanon. Het bakprogramma van Omroep Max trok zondagavond ruim 1,6 miljoen kijkers. Daarmee verslaat Heel Holland Bakt de nieuwe RTL-serie Nieuwe Buren. De dramaserie, waarin een stel door de buren wordt verleid tot swingen, ging zondag van start met ruim 1,4 miljoen kijkers. Dat blijkt maandag uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek.

Beide programma's bleven het veelbesproken Celebrity Pole Dancing, dat zondag voor het eerst op de buis was, ver voor. De paaldansende bekende Nederlanders konden slechts 326 duizend Nederlanders bekoren. Daarmee eindigt Celebrity Pole Dancing buiten de kijkcijfertop 25.

Heel Holland Bakt en Nieuwe Buren haalden beiden de kijkcijfertopdrie net niet. Het achtuurjournaal trok ruim 2,4 miljoen kijkers en is daarmee het best bekeken programma van de zondag. Studio Sport Eredivisie volgt met bijna 2,1 miljoen kijkers op de tweede plek, de quiz Een tegen 100 maakt de top drie compleet met 1,7 miljoen kijkers.

Zorgen bij PSV om Depay

PSV kreeg zaterdag in Zwolle al snel een tegenvaller te verwerken. Sterspeler Memphis Depay viel na een klein kwartier uit met een liesblessure. De aanvaller uit Moordrecht kreeg al snel in de wedstrijd last van zijn lies en moest daarom vervangen worden door Jürgen Locadia. De vrees is dat Memphis Depay er een tijdje uit is, want de voortekenen waren niet goed.

PSV-trainer Phillip Cocu hoopt dat de kwetsuur van zijn beste speler meevalt. "Het zou een aderlating zijn als we hem een paar duels niet kunnen gebruiken, want Memphis kan het verschil maken”, tekent De Telegraaf op.

Depay verkeerde dit seizoen al vroeg in goede vorm. Met vijf treffers uit evenzoveel duels is de 20-jarige buitenspeler topscorer van de Eredivisie. Vandaag ondergaat hij een MRI-scan waaruit de precieze ernst moet blijken.

Ook teamgenoot en PSV-aanvoerder Georginio Wijnaldum hoopt dat de blessure niet ernstig is. "Memphis is een heel belangrijke speler voor ons. Niet alleen door zijn acties en zijn goals, maar hij bindt ook meerdere tegenstanders, waardoor anderen gemakkelijker kunnen voetballen. Het zou heel slecht nieuws zijn als hij er langere tijd uitligt. Laten we hopen dat het meevalt."

'Alibaba verhoogt beursintroductieprijs'

Alibaba gaat mogelijk voor een hogere prijs dan eerder was voorzien naar de beurs. Volgens bronnen van persbureau Bloomberg mikt het Chinese internetbedrijf nu op een maximale introductieprijs van boven de zeventig dollar. Eerst voorzag het bedrijf een prijs van tussen de 60 en 66 euro.

De officiële mededeling over de hogere bandbreedte voor de introductieprijs zou maandag bekend worden gemaakt. Een woordvoerder van het bedrijf wilde tegenover het financiële persbureau geen commentaar geven. De definitieve prijs wordt volgens de bronnen 18 september bekendgemaakt. Het beursdebuut van Alibaba zou dan een dag later volgen.

Het Chinese bedrijf reist momenteel de wereld over om zijn aandelen aan de man te brengen bij investeerders. Volgens Bloomberg is er zo veel belangstelling dat de verkoop eerder dan gepland wordt gesloten.

Anouk wil geen vaste relatie met vader vijfde kind

Anouk Teeuwe heeft geen grootse toekomstplannen met basketballer Seraino Dalgliesh, de vader van haar vijfde kind. "We gaan niet trouwen en samenwonen", vertelde de 39-jarige zangeres maandag in de radioshow van Giel Beelen. "We hebben geen vaste relatie of zo."

Voorlopig blijven de twee latten. "Het is een hele fijne kerel. We vinden elkaar hartstikke lief en vooral erg lekker, dus dat zit allemaal snor. Maar ik zit niet te wachten op een vast iemand in mijn leven. Daar moet iemand heel veel moeite voor gaan doen." Anouk, die in juni beviel van Sion Jethro, had haar vijfde kind niet echt gepland. "Maar ik heb altijd meerdere kinderen willen hebben, wat dat betreft was het altijd de bedoeling."

De zangeres wil geen vaste relatie, omdat ze zich snel verliest in de liefde. "Ik ben zo'n eigenwijze eikel dat als ik me echt laat gaan en verliefd ben, geen controle meer heb over de rest. Dat wil ik gewoon niet meer. Ik wil de focus houden op mijn muziek en vooral op mijn kinderen. Ik heb belangrijkere dingen dan een relatie aan m'n hoofd."

Een van die belangrijkere dingen is haar nieuwe album Paradise and Back Again, dat op 21 november verschijnt. De eerste single Places to Go, die vorige week verscheen, is volgens Anouk geen goede weerspiegeling van de plaat. "Dit is totaal niet de toon. Het album is heel anders, ik kan het niet goed uitleggen, maar heel anders dan Places to Go. Het album heeft niet echt één geluid."

Na het verschijnen van Paradise and Back Again gaat Anouk weer optreden. Op donderdag 26 februari staat de zangeres in de Ziggo Dome, maakte ze maandagochtend bekend. De kaartverkoop voor dat concert start vrijdagochtend.

Helft volwassenen in 2019 vijftigplusser

De helft van de volwassenen is over vijf jaar ouder dan 50 jaar oud. Dat is voor het eerst, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. De vergrijzing gaat snel. Op dit moment is in 264 van de 403 gemeenten de helft van de inwoners de 50 al gepasseerd.

Die gemeenten zijn vooral te vinden in Noord-Holland, ten noorden van Amsterdam, Friesland, Groningen, Drenthe, de Achterhoek en Twente, Zuid-Limburg, het zuiden van Noord-Brabant en Zeeland.

Het meest vergrijsd zijn de gemeenten Rozendaal en Laren, waar meer dan 65 procent van de volwassenen 50 jaar of ouder is. Het minst vergrijsd is de gemeente Utrecht, met minder dan dertig procent vijftigplussers.

Nederland vergrijst sinds 1950 steeds meer. Toen was nog een op de drie volwassenen een vijftigplusser. Naar verwachting is in 2019 een op de twee volwassenen ouder dan 50 jaar. Dat zijn 6,9 miljoen van de 13,7 miljoen volwassenen.

Vloet al ontslagen bij Griekse hekkensluiter

Wiljan Vloet is al na drie wedstrijden ontslagen als trainer van Niki Volos. Dat meldt de hekkensluiter van de Griekse competitie op zijn website. De 52-jarige Brabander wordt verantwoordelijk gehouden voor de slechte competitiestart. Niki Volos heeft in de eerste drie wedstrijden nog geen punt gepakt.

Vloet vertrok in maart als algemeen en technisch directeur van Sparta. Eerder was hij werkzaam bij FC Den Bosch, Roda JC, ADO Den Haag en NEC. In juni tekende hij bij de Griekse promovendus Niki Volos een contract voor drie jaar.

Contador nieuwe leider World Tour

Alberto Contador is de nieuwe leider in de stand van de World Tour. Door zijn eindzege in de Vuelta neemt de Spanjaard de eerste plek in over van zijn landgenoot Alejandro Valverde. 

Contador heeft 620 punten verzameld, veertien meer dan Valverde, de nummer drie van de Vuelta. De Australiër Simon Gerrans staat met 478 punten op de derde plaats. Beste Nederlander is Bauke Mollema op de zestiende stek. 

Het landenklassement wordt aangevoerd door Spanje, Nederland bezit daar de vierde plek. Movistar de dans leidt in het ploegenklassement. Belkin (achtste) en Giant-Shimano (negende) spelen daarin geen grote rol van betekenis. 

Malware haalt Steam-accounts leeg

Er wordt malware verspreid via chatbots op Twitch.tv. De malware, Eskimo, is in staat om de armory, inventory en wallet leeg te halen. Veel spulletjes worden verkocht op de community market. Met de opbrengst worden waardevollere items gekocht en vervolgens naar een ander account gestuurd.

Eskimo werd ontdekt door Twitch.tv-gebruikers die het doorgaven aan het Finse beveiligingsbedrijf F-Secure. Het gaat om een linkje naar een wekelijkse raffle, waarbij je bijvoorbeeld wapens zou kunnen winnen voor Counter-Strike: Global Offensive. Dit linkje leidt naar een Java-programma, waar je je naam en e-mail kunt invullen. Er gebeurt niets met deze informatie: in plaats van die informatie op te slaan, zet het programma malware op de pc.

Dit is wat de malware kan:

  •  Screenshots maken
  •  Nieuwe vrienden toevoegen in Steam
  •  Openstaande vriendenverzoeken accepteren
  •  Items ruilen met nieuwe vrienden
  •  Items kopen als er geld in de Steam Wallet zit
  •  Openstaande ruilaanbiedingen accepteren
  •  Items verkopen voor een lagere prijs in de community market

Hieronder zie je hoe Eskimo de prijzen 'adverteert', en onderaan staat een screenshot van een gebruiker waar schijnbaar alle gestolen items naartoe worden gezonden.

Eskimo raffle

Steam-account Eskimo

Jochie (13) bezwangert dienstmeisje

Een dertienjarig ventje uit Bahrein is waarschijnlijk de jongste vader van het land. Het kereltje uit de hoofdstad Manama heeft namelijk zijn 32-jarige dienstmeid bezwangerd.

De kersverse moeder, afkomstig uit Indonesië, wist haar zwangerschap vele maanden verborgen te houden voor haar werkgevers. De bedoeling was om in haar thuisland te bevallen, maar ze beviel voortijdig in de badkamer van de ouders van de jongen.

Na de bevalling beweerde ze eerst door het jongetje te zijn verkracht. Nadat Bromsnor haar de duimschroeven aandraaide, bekende ze een relatie te hebben met het zoontje van haar werkgever.

Tijdens de verhouding heeft het jochie de geile dienstmeid veelvuldig aan zijn krasse kromzwaard geregen, waarna het vrouwtje succesvol werd volgeblaft. Het stel is nu vader en moeder van een jongetje geworden.

Ebola-artsen willen langer in quarantaine

De twee Nederlandse artsen die mogelijk het ebolavirus hebben opgelopen in Sierra Leone willen langer in quarantaine verblijven. Dat meldt de stichting Lion Heart Foundation, waarvoor Nick Zwinkels en Erdi Huizenga in het Afrikaanse land werkten, maandag.

Het duo kwam zondagavond aan in Nederland en verblijft momenteel in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De artsen zijn daar ter observatie opgenomen voor een periode van 24 uur. Als ze in die periode geen ziekteverschijnselen vertonen, mogen ze naar huis.

Zwinkels en Huizenga willen echter langer in isolatie verblijven. Ze willen geen risico vormen voor hun omgeving en vinden het daarom verstandiger om nog niet naar huis terug te keren, meldt directeur van de Lion Heart Foundation Pien Bax.

De twee worden als ze uit het ziekenhuis worden ontslagen, overgebracht naar een 'geheime' locatie. "Daar is op zich niets spannends aan, behalve dat we niet vertellen waar het is. Het gaat om een locatie waar de artsen alleen verblijven, het is geen medische instelling", zegt Bax.

De artsen kwamen deze maand tijdens hun werk in het Lion Heart Medical Centre in Yele in aanraking met een patiënt die later besmet bleek met het ebolavirus. Omdat dat nog niet bekend was droegen ze geen beschermende kleding.

Ook Afrojack en Johnny de Mol in College Tour

Afrojack en Johnny de Mol worden binnenkort aan de tand gevoeld door studenten. De twee zijn te zien in het huidige seizoen van College Tour, maakte presentator Twan Huys maandagochtend bekend. Ook Gerrit Zalm en Thomas Piketty schuiven bij hem aan.

Nick van de Wall, beter bekend als Afrojack, is de eerste die zich laat ondervragen. Volgende week woensdag vinden de opnames plaats in Rotterdam, de uitzending is op vrijdag 3 oktober. "We hebben eerder Armin van Buuren gehad en die heeft de Pieterskerk in Leiden echt op z'n kop gezet. Hij is toen ook gaan draaien, dat willen we met Afrojack ook doen", vertelde Huys in de ochtendshow van Edwin Evers. Na de dj gaat oud-minister van Financiën en bankier Gerrit Zalm in op de vragen van studenten. Die opnamen vinden op vrijdag 15 oktober plaats bij de Vrije Universiteit Amsterdam, twee dagen later is de uitzending.

Johnny de Mol zit twee weken na Zalm voor een zaal studenten. De presentator is vrijdag 31 oktober te zien in College Tour. "We hebben de hele familie De Mol al op gezoek gehad en vinden dat Johnny niet mag ontbreken", zei Huys. De Franse econoom Thomas Piketty is pas in november aan de beurt. De schrijver van Capital in the Twenty-First Century, waarvan in oktober de Nederlandse vertaling verschijnt, is vrijdag 7 november te gast in College Tour. De opnamen vinden een dag eerder plaats.

College Tour bestaat dit seizoen uit elf afleveringen. Ook onder anderen Jerry Springer, Stromae en John Legend zijn dit jaar te gast. Huys jaagt nog op een beroemdheid. "We hebben nog een gast open, daar zijn we nog mee bezig. Als dat lukt worden we heel blij en veel studenten waarschijnlijk ook. Wie het is zeg ik nog niet, maar het is in ieder geval een vrouw."

Van der Wiel in gesprek met PSG

Gregory van der Wiel is met zijn club Paris Saint-Germain in gesprek over het openbreken, opwaarderen en verlengen van zijn contract. De huidige verbintenis van de Nederlandse international loopt af in 2016. Beide partijen zijn tevreden met elkaar en willen dan ook graag verder.

"Ik heb geen enkele reden om hier weg te gaan", zegt de rechtervleugelverdediger in gesprek met De Telegraaf. "Ik voel me in deze stad thuis als voetballer en als mens. De onderhandelingen gaan goed, maar die laat ik aan mijn zaakwaarnemer over. Ik richt me alleen op het voetbal."

De 26-jarige Van der Wiel maakte twee jaar geleden de overstap van Ajax naar Paris Saint-Germain. Hij wist zijn concurrent en tevens aanvoerder en publiekslieveling Christophe Jallet uit de basis te spelen. Sinds zijn komst naar Paris Saint-Germain speelde Van der Wiel zeventig wedstrijden.

Van der Wiel moest het afgelopen WK in Brazilië aan zich voorbij laten gaan wegens een rugblessure. Van die kwetsuur is hij inmiddels volledig hersteld. Net als twee weken geleden tegen Saint-Etienne speelde hij afgelopen zaterdag de hele wedstrijd tegen Stade Rennes (1-1).

Doutzen Kroes wil bewuster genieten van tweede kind

Doutzen Kroes neemt na de geboorte van haar tweede kind meer de tijd voordat ze weer volop aan de slag gaat. Hoewel het Friese model zes weken nadat ze Myllena Mae op de wereld zette al werkte, plant ze haar agenda minder vol. "Aan Phyllon heb ik gezien hoe snel het gaat, hoe snel ze veranderen. Ik wil daarvan nu echt meer, of in elk geval bewuster, genieten", vertelt Kroes aan De Telegraaf.

Haar eerste modellenklus sinds de komst van Myllena Mae heeft Kroes al achter de rug. Afgelopen week vloog Kroes met haar dochter naar New York voor de nieuwe campagne van Calvin Klein en bijbehorend feestje. "Ik heb stiekem wel geprobeerd daar onderuit te komen, maar dat zou niet echt op prijs gesteld zijn. En het ging hartstikke goed, het vliegen ook. Myllena heeft niets van haar luchtdoop en eerste vlucht gemerkt. Twee dagen later waren we alweer terug."

De eerstvolgende grote klus die in Kroes' agenda prijkt, is de modeshow van Victoria's Secret. Het lingeriemerk presenteert zijn nieuwe collectie dit jaar in Londen, begin december. "Tot de grote show van Victoria's Secret heb ik maar weinig opdrachten aangenomen", vertelt Kroes. Tot die tijd geniet het model van de tijd met haar echtgenoot Sunnery James en 3,5-jarige zoontje Phyllon.

Duitse en Britse TUI willen fuseren

De Duitse en de Britse reisorganisaties die beide de naam TUI dragen willen fuseren om zo de grootste reisorganisatie ter wereld te worden. Het nieuwe bedrijf krijgt een waarde van 6,5 miljard euro. Dat hebben de twee bedrijven maandag bekendgemaakt. De twee hopen samen de bezetting van hun reizen omhoog te krijgen, de belastingtarieven omlaag te krijgen en kosten te kunnen besparen.

Voorstel is om de aandeelhouders van het Britse TUI voor elk aandeel 0,399 aandelen in het Duitse AG te geven. Na afloop hebben de aandeelhouders van het Britse bedrijf 46 procent van het nieuwe TUI in handen, de Duitse aandeelhouders bezitten de laatste 54 procent. Het Duitse TUI had al aandelen in handen van het Britse zusterbedrijf.

Watersnood wordt tientallen Chinezen fataal

Minstens negentien mensen zijn het afgelopen weekeinde omgekomen door hevige regenval in Zuidwest-China. Nog eens twintig mensen zijn vermist, meldt de staatspers.

Honderdduizenden inwoners van de provincies Shaanxi en Sichuan zijn geëvacueerd. In die zwaar getroffen provincies vielen in totaal zeven doden. In de zuidwestelijke stad Chongqing lieten twaalf mensen het leven.

In Sichuan regende het vorige week dagen aan een stuk. Afgelopen weekeinde kwamen daar nog eens centimeters neerslag bovenop. Volgens de Chinese weerkundige dienst houden de stortbuien zeker tot maandagmiddag aan.

PVV wil Zwarte Piet dwingen zwart te blijven

Zwarte Piet is zwart en moet zwart blijven. Dat is de strekking van een wetsvoorstel dat de PVV indient, zo maakte partijleider Geert Wilders maandagochtend bekend bij het televisieprogramma Vandaag de Dag van WNL.

De initiatiefwet stelt gemeenten, provincies en het rijk verplicht Zwarte Piet zwart te houden wanneer zij bijvoorbeeld een intocht organiseren.

"Ik vind dat dat zwart moet zijn. Het heeft ook helemaal niets met racisme te maken. Ik vind het een kinderfeest. Dus ik hoop dat daar een meerderheid voor komt", aldus Wilders.

'Komisch talent' legt Van der Meer geen windeieren

Ruben van der Meer heeft toch veel te danken aan zijn grappen en grollen. De komiek sloot onlangs een deal met Veronica, waardoor zijn komische sketches van zijn eigen internetzender Hier Uw Advertentie TV ineens voor een veel groter publiek te zien zijn. "Bij HUA was ik al blij als ik vijfduizend kijkers per filmpje scoorde. Dat is straks bij Veronica wel anders, hoop ik", zegt hij tegen Novum Nieuws.

Over de onderhandelingen is Van der Meer zeer openhartig. "Bij Veronica ging het eigenlijk heel gemoedelijk. Ik deed mijn broek naar beneden en bukte voorover. Daarna was het vooral een kwestie van ontvangen."

In de sketches is de 44-jarige Amsterdammer te zien in de typetjes die het Nederlandse publiek van hem gewoon is. Toch maakt hij zich geen zorgen over typecasting. "Mijn rollen in films en series hingen meestal van mijn laatste sketch af. Na Hakkûhbar werd ik vooral gevraagd voor rollen van kapotgesnoven criminelen", zegt hij over zijn allereerste optredens in de persiflages van de gabberscene. "Als ik dan weer een rolletje speelde in een pak werd ik gelijk gevaagd voor rollen van zakenmannetjes. Zo gaat dat al mijn leven lang."

Natuurlijk blijft de droom bestaan over die ene kans, die opzienbarende rol die zijn carrière wellicht een plotselinge wending geeft. "Iets in mij wacht nog op die regisseur die in mij ziet dat ik een heel andere rol kan spelen, bijvoorbeeld in een zwaar psychologisch drama. Maar ik ben allang blij dat ik überhaupt werk heb als acteur."

Daarnaast zijn tragiek en humor prima te combineren, weet Van der Meer. "Mr. Bean is daarvan een uitstekend voorbeeld. Daarin wordt tragiek komisch in beeld gebracht. Hij heeft een treurig leventje, met dat maffe autootje, woont alleen, zijn tv is steeds stuk. En toch weet Rowan Atkinson er steeds weer grappige situaties uit te halen."

Voor de nieuwe sketches werkte Van der Meer weer samen met zijn oude vriend en collega Horace Cohen. De twee stonden al samen voor de camera in Live Opgenomen, Frøland en Frølive. "Het is heerlijk om weer met hem samen te werken", zegt Van der Meer opgewekt. "We staan weer voor de camera als De Portiers, en dat is echt een warm bad voor ons alle twee."

De komiek maakt zich geen zorgen dat hij en Cohen snel op elkaar uitgekeken zullen raken. "Veel mensen denken dat wij elkaar dagelijks zien, maar dat valt reuze mee", legt Van der Meer uit. "Horace en ik hebben de afgelopen twintig jaar vooral apart van elkaar gewerkt. We hebben genoeg contact, maar niet te veel. Verwacht van ons geen abrupt uiteenvallen. We zijn geen Jiskefet."

De nieuwe sketches hebben ook voor nieuwe contacten gezorgd. Zo is Van der Meer vooral te spreken over Opmar el Jakoebie. "Die jongen is geniaal", zegt hij over de komiek die onder meer in de sketches van Appels Met Peren is te zien. "Houdt die naam in de gaten."

Eneco vreest vertraging windenergiedoelen

Als de Nederlandse overheid niet snel haar beloftes nakomt over oudere vergunningen voor windmolenparken, dreigt de ontwikkeling daarvan fikse vertraging op te lopen. Het behalen van het doel van het energieakkoord, veertien procent duurzame energie in 2020, komt daarmee in gevaar. Daarvoor waarschuwt energiebedrijf Eneco maandag.

Eneco heeft al een aantal jaar een vergunning voor de bouw van een windmolenpark 23 kilometer uit de kust bij Bergen aan Zee. Het energiebedrijf wil deze vergunningen nu wijzigingen, zodat de nieuwste technieken kunnen worden toegepast bij de uiteindelijke bouw van de molens. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) heeft in april echter gezegd dat hij overweegt om een streep te zetten door de oudere vergunningen, omdat de manier waarop de stroom naar land wordt gebracht inefficiënt is.

Eneco wijst de minister erop dat in het vorig jaar afgesloten Energieakkoord is afgesproken dat bij het realiseren van de energiedoelen ook projecten met bestaande vergunningen mogen meedoen. Alleen als die afspraak wordt nageleefd, kan de doelstelling voor meer duurzame energie worden gehaald. Het bedrijf rekent erop dat de overheid daarom 'alle zeilen bijzet' om belemmeringen in regelgeving te voorkomen.

Zweedse premier neemt verlies en stapt op

De conservatieve Zweedse premier Karl Reinfeldt heeft zijn verlies in de parlementsverkiezingen van zondag genomen. Hij dient maandag het ontslag van zijn kabinet in en stapt op als partijleider, kondigde hij zondagavond aan.

De flinke winst voor de anti-immigratiepartij Zweden Democraten, die dertien procent van de stemmen kreeg, is een domper op de feestvreugde in het kamp van de sociaaldemocraten. De linkse alliantie van Reinfeldts rivaal Stefan Löfven werd weliswaar de grootste, maar behaalde geen absolute meerderheid. Het is daarom nog maar de vraag of Löfven een meerderheidscoalitie weet te bouwen en de winst weet te verzilveren.

Löfven staat voor de taak enkele partijen uit het politiek verbond van Reinfeldt los te weken en over te halen. Anders ziet hij zich mogelijk geconfronteerd met massief verzet van de conservatieve alliantie en de Zweden Democraten tegen zijn belangrijkste plannen en krijgt hij weinig voor elkaar. De sociaaldemocraten en de conservatieven sluiten samenwerking met de Zweden Democraten uit, maar een gezamenlijke tegenstem van rechts en populistisch rechts valt daar uiteraard niet onder.

Het Feministisch Initiatief komt toch niet in het nieuwe parlement. De kleine feministische partij bleef op ruim drie procent van de stemmen steken en haalde net de kiesdrempel niet.

Rusland beschermt bedrijven tegen sancties

Rusland wil miljarden roebels opzij zetten om bedrijven te beschermen tegen de effecten van Europese en Amerikaanse sancties tegen het land. Het geld wordt overgeheveld uit de pensioenpot van de Russische Federatie in een speciaal fonds dat er volgend jaar moet zijn. Dat zei minister van Financiën Anton Siluanov maandag.

Door verscheidene rondes van sancties tegen Rusland, vanwege de rol van het land in de crisis in Oekraïne, hebben Russische banken en energieconcerns amper meer toegang tot buitenlandse valuta. Een aantal bedrijven heeft Moskou om hulp gevraagd, waaronder oliereus Rosneft dat zegt 1,5 biljoen roebel (30,7 miljard euro) aan steun nodig te hebben.

Hoeveel geld er precies naar het fonds gaat maakte Siluanov niet bekend. Wel zei hij dat het om een "significant" bedrag gaat.

Rusland beschermt bedrijven tegen sancties
Rusland beschermt bedrijven tegen sancties (Foto: ANP)

Derwig en Haring winnen Louis d'Or en Theo d'Or

Jacob Derwig heeft zondagavond tijdens het Gala van het Nederlands Theater in de Stadsschouwburg Amsterdam de Louis d'Or ontvangen voor zijn hoofdrol in Who's Afraid of Virginia Woolf? Abke Haring ontving de Theo d'Or voor haar hoofdrol in Hamlet vs Hamlet in regie van Guy Cassiers door Toneelhuis/Toneelgroep Amsterdam.

De jury, dit jaar voorgezeten door voormalig D66-politicus Boris van der Ham, noemde Derwig als George 'vilein, bot, charmant, geestig en door en door geloofwaardig'. "Het eigenstandige karakter van Derwig is terug te zien in zijn rollen, zeker nu ook weer in deze rol, onder regie van Erik Whien. Hij bewijst met die prestatie opnieuw een grootse en unieke acteur te zijn; één die schept in plaats van invult."

"Haring is als de gedroomde androgyne, adolescente Hamlet, ontroerend en overtuigend in haar fantastische beheersing van deze poëtische Shakespeare/Lanoye, gepaard aan de haar kenmerkende krachtige lichaamstaal", vervolgde de jury. "Achter dat bescheiden voorkomen schuilt een van de grote talenten van haar generatie."

Ook Kirsten Mulder werd gelauwerd om haar rol in Who's Afraid of Virginia Woolf. Zij ontving de Colombina, de prijs voor beste vrouwelijke bijrol. De Arlecchino, de onderscheiding voor beste mannelijke bijrol, was dit jaar voor Martijn Nieuwerf, voor zijn rol in Caligula in regie van Thibaud Delpeut door De Utrechtse Spelen.

De Prosceniumprijs ging dit jaar naar René Lobo, die afgelopen zomer afscheid nam als speldocent aan de Toneelacademie van Maastricht. De jury prees hem voor zijn bijdrage die tot op de dag van vandaag waarneembaar zijn op de Nederlandse en Vlaamse podia, tv- en filmschermen.

De Prijs voor de Regie 2014 ging naar Susanne Kennedy voor De Pelikaan van August Strindberg, door Toneelgroep Amsterdam. De VSCD Mimeprijs was voor Hideous (Wo)Man van Toneelgroep Oostpool gemaakt door Suzan Boogaerdt, Suzanne Kennedy en Bianca van der Schoot. De Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende jeugdproductie ging naar de Kopergietery, voor De Geschiedenis van de Wereld (Aan de Hand van Banaliteiten). De Gouden Krekel voor de indrukwekkendste podiumprestatie ging naar Nastaran Razawi Khorasani, voor haar rol in Cash van Maas Theater/Dans.

De toneelprijzen werden uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlandse Theater, ter afsluiting van het Nederlands Theater Festival. Het grootste toneelfestival van Nederland en Vlaanderen, dat dit jaar op 4 september zijn deuren opende, toont zoals elk jaar een selectie van de opvallendste theaterproducties. Tegelijkertijd vindt ook het elfdaagse Amsterdam Fringe Festival plaats met tachtig verschillende voorstellingen op meer dan veertig locaties in de stad.

'Uitbetaling kinderopvangtoeslag wordt efficiënter'

Het kabinet wil de uitbetaling van de kinderopvangtoeslag efficiënter maken. Dat meldt De Telegraaf maandag op basis van Haagse bronnen. Volgens de krant maakt staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) de maatregel op Prinsjesdag bekend in een brief.

De hervorming moet voorkomen dat geld wordt 'rondgepompt'. Op dit moment dragen ouders belasting af aan de fiscus en die keert vervolgens de kinderopvangtoeslag weer uit aan dezelfde ouders. Dat kan eenvoudiger en goedkoper, vindt het kabinet. De verwachting is bovendien dat de maatregel het werk van de Belastingdienst fors verlicht.

'Zuid-Korea doet mee aan coalitie tegen IS'

Zuid-Korea gaat waarschijnlijk meedoen aan de coalitie tegen Islamitische Staat (IS) die de Verenigde Staten gaan leiden. Dat heeft presidentiële veiligheidsadviseur Kim Kwan-jin maandag gezegd voordat hij daarover in gesprek ging met zijn Amerikaanse ambtgenoot Susan Rice, meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Zuid-Korea zal zich vooral gaan richten op humanitaire hulp. Het vernietigen van de terreurbeweging IS zal naar verwachting vooral het werk worden van de Amerikaanse luchtmacht, aldus Kim. Volgens de Verenigde Staten doen al meer dan 40 landen mee aan de internationale coalitie.

'Zuid-Korea doet mee aan coalitie tegen IS'
'Zuid-Korea doet mee aan coalitie tegen IS' (Foto: ANP)

Schotse nationalisten protesteren tegen BBC

Duizenden Schotse nationalisten hebben zondag geprotesteerd bij het Schotse kantoor van de BBC in Glasgow. Volgens de demonstranten verspreidt de omroep leugens en 'propaganda' tegen Schotse onafhankelijkheid. Dat schreef de Britse krant The Independent.

In Schotland wordt volgende week een referendum gehouden over onafhankelijkheid, maar de Britse BBC heeft zich volgens de demonstranten al bij het neekamp gevoegd. Bij het protest waren spandoeken te zien met de tekst 'British Brainwashing Corporation' en 'licence to lie'.

Directe aanleiding van het protest was de verslaggeving over een bijeenkomst van ja-stemmers in Glasgow zaterdag. De BBC zou het aantal deelnemers daaraan hebben onderschat. Ook zijn er geruchten dat politiek analist Nick Robinson van de BBC bewust leugens verspreidde over de gevaren voor de financiële markt van een onafhankelijk Schotland.

Boudewijn Büch-prijs voor Deventer Boekenmarkt

De Boudewijn Büch-prijs 2014 is toegekend aan de Deventer Boekenmarkt. De jury kwam tot deze keuze 'omdat met dit evenement al meer dan 25 jaar een breed en divers publiek geënthousiasmeerd wordt voor het antiquarische en het tweedehands boek'.

De boekenmarkt in Deventer trekt jaarlijks meer dan honderdduizend bezoekers en is de grootste van Europa. "Dat toont aan hoezeer in Nederland ook het oude boek als object van vrijetijdsbesteding en verzamelwoede door velen wordt gewaardeerd", aldus de jury onder voorzitterschap van Frits Barend.

De prijs is in het leven geroepen ter herinnering aan de elf jaar geleden overleden verzamelaar Boudewijn Büch en is bestemd voor de organisatie of persoon die een breed publiek voor het antiquarische boek weet te interesseren. De onderscheiding wordt dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. Dat gebeurt op 4 oktober tijdens de 35e Amsterdam Antiquarian Book, Map & Print Fair in Amsterdam.

De eerdere ontvangers zijn Diederik van Vleuten, Gerrit Komrij en Redmond O'Hanlon. De laatste spreekt op 22 november de Boudewijn Büch-lezing uit.

Lana Del Rey maakt Fransen boos

De Franse radiozender Virgin Records heeft schoon genoeg van Lana Del Rey. De 29-jarige Amerikaanse singer-songwriter zegde voor de tweede keer op rij een optreden op de zender af, waarna het station besloot haar muziek helemaal niet meer te draaien.

De platenmaatschappij van Del Rey zegde zaterdag een optreden in de studio van Virgin Radio in Parijs af wegens gezondheidsproblemen bij de zangeres. "Alle promoactiviteiten in Europa zijn voor enkele dagen uitgesteld", aldus Polydor/Universal Music. In mei liet Del Rey slechts een paar uur van tevoren weten dat haar geplande concert in Parijs die avond niet door kon gaan, tot grote woede van fans.

Virgin laat aan de Franse krant Le Parisien weten 'bijzonder van streek' te zijn door 'het gebrek aan respect voor het publiek'. Het kamp Del Rey heeft nog niet gereageerd. Over de exacte gezondheidsproblemen is ook nog niets onthuld.

Vierde arts Sierra Leone bezweken aan ebola

Het ebolavirus is in Sierra Leone opnieuw een arts fataal geworden. De autoriteiten probeerden haar nog naar Duitsland te brengen om daar te worden behandeld, maar de Wereldgezondheidsorganisatie slaagde er niet op tijd in dat te regelen.

Sierra Leone had de WHO gevraagd om de evacuatie van arts Olivet Buck naar Duitsland te betalen. Het land zei het verlies van nog een dokter niet te kunnen opvangen. De WHO beloofde daarop Buck de 'best mogelijke zorg' te bieden, maar dat mocht niet baten.

Pharrell Williams is stiekem feminist

Pharrell Williams heeft zich zaterdagavond solidair getoond met een Zweedse vrouwenbeweging. Tijdens een optreden in Stockholm vroeg hij Gudrun Schyman, leider van Feminist Initiative, op het podium en danste hij met haar tijdens het zingen van zijn superhit Happy.

Vorig jaar kreeg Williams nog stevige kritiek te verduren vanwege zijn deelname aan de videoclip van het nummer Blurred Lines, waarin hij samen met Robin Thicke is te horen. De clip, met menig half ontblote vrouw, zou vrouwen als lustobject afschilderen en zelfs verkrachting in de hand werken. Sindsdien heeft de 41-jarige zanger en modegoeroe zich echter duidelijk uitgesproken voor vrouwenrechten.

De 66-jarige Schyman richtte in 2005 de feministenpartij op. Eerder dit jaar won de partij voor het eerst een zetel in het Europees Parlement. Zondag gaat Zweden naar de stembus voor het eigen parlement. Recente opiniepeilingen laten zien dat Feministiskt Initiativ wel eens vier procent van de stemmen kan trekken, genoeg voor een zetel in het Zweedse parlement.

Beyoncé en Jay-Z in katzwijm voor elkaar

Beyoncé en Jay-Z hebben zaterdagavond aan het Franse publiek uitgebreid hun liefde voor elkaar uitgesproken. Het showbizzkoppel treedt al sinds juni samen op in hun On the Run Tour, maar al maanden gaan geruchten dat de twee op punt van scheiden staan en slechts toeren om de centen.

"Ik ben jouw grootste fan", zei de 33-jarige zangeres met tranen in haar ogen. "Ik hou van je", voegde ze daaraan toe. "Beste entertainer in de wereld", antwoordde haar elf jaar oudere man. "Ik hou van haar. Zij is mijn vrouw."

Ook bedankten de twee het Parijse publiek. "We zijn dol op Parijs", zei Jay-Z. "Het is voor ons een zeer speciale plek omdat we hier ons hebben verloofd en baby Blue hebben verwekt", verwees hij naar hun 2-jarige dochter, Blue Ivy.

Naar verluidt zou de rapper vrijdagavond in zijn nummer Beach Is Better hebben verwezen naar een tweede zwangerschap van Beyoncé. In plaats van de zin 'I replace it with another one' zou hij hebben gezongen 'She's pregnant with another one'. Het stel wil echter niets bevestigen.

Bestuursleden FIFA kregen duur horloge tijdens WK

De FIFA wordt regelmatig beschuldigd van oneerlijke praktijken en corruptie, wanneer het gaat om het toekennen van het organiseren van toernooien. Het blijkt nu dat de voetbalorganisatie tijdens het laatste WK, in Brazilië, haar bestuursleden heeft 'getrakteerd’ op dure Zwitserse horloges.

Volgens de Britse krant The Sunday Times, heeft het organisatiecomité van het WK de horloges uitgedeeld aan de bestuursleden. De presentjes, ter waarde van ongeveer twintigduizend euro, lagen klaar op de bedden van de aanwezige bestuursleden.

Hoewel de ethische regels van de FIFA zelf het aannemen van dit soort dure geschenken verbiedt, beweert diezelfde FIFA dat deze regels niet van toepassing zijn in dit geval. Het zou namelijk gaan om 'een aandenken aan het WK’. Desondanks is de ethische commissie op de zaak gezet.

The Sunday Times geeft aan dat drie bestuursleden, onder wie de Amerikaan Sunil Gulati, het cadeautje meteen hebben teruggegeven om de kwestie vervolgens te melden bij de FIFA.

'Het is te laat om Ebola te bestrijden'

Een van Duitslands beste virologen heeft consternatie veroorzaakt door te zeggen dat het te laat is om de verspreiding van Ebola tegen te gaan. Minstens vijf miljoen mensen zullen aan Ebola sterven.

Jonas Schmidt-Chanasit van het 'Bernhard Nocht Instituut voor Tropische Geneeskunde' in Hamburg vertelde 'Deutsche Welle' dat alle hoop voor de inwoners van Liberia en Sierra Leone is verloren en dat de ziekte zichzelf zal 'opbranden' nadat het de gehele bevolking zal hebben besmet en vijf miljoen mensen gedood. Gemiste kans 'Het juiste moment om de ziekte in deze landen onder controle te krijgen is gemist', zei Schmidt Chanasit. 'Die tijd was mei en juni maar nu is het te laat.'

Tijdens oproepen voor massale hulp van de internationale gemeenschap om te voorkomen dat Ebola zich zou verspreiden naar andere landen zoals Nigeria en Senegal, waarschuwt Schmidt Chanasit dat het krijgen van grip op de epidemie in Liberia en Sierra Leone een afwijking van de realiteit is. De Duitse hulporganisatie 'Welthungerhilfe' verguisde Schmidt Chanasit voor zijn commentaar, met voorop Sierra Leone coördinator Jochen Moninger die zijn uitspraken “gevaarlijk noemde en bovendien niet waar”. Moninger erkende wel dat in het geval van Liberia de beoordeling van Schmidt Chanasit accuraat kan zijn. WHO De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) weigerde commentaar te geven op de opmerkingen van Schmidt Chanasit. Die zitten nog in de ontkenningsfase.

Heineken slaat bod SABMiller af

Heineken heeft een overnamebod van bierbrouwer SABMiller afgeslagen. Dat meldde het Nederlandse bedrijf zondagavond. Persbureau Bloomberg meldde zondag eerder op basis van ingewijden dat Heineken was benaderd door het van oorsprong Zuid-Afrikaanse SABMiller.

Heineken heeft overleg gepleegd met de meerderheidsaandeelhouders en SABMiller op de hoogte gesteld van de beslissing. De Nederlandse onderneming wil "het erfgoed en de identiteit van Heineken als zelfstandige onderneming" behouden.

SABMiller, het moederbedrijf van biermerk Grolsch en de op een na grootste bierbrouwer ter wereld, zou de familie Heineken een aanzienlijk belang hebben geboden in het nieuw te vormen bedrijf.

Nederlandse violiste wint concours in Freiburg

De Nederlandse violiste Rosanne Philippens heeft zaterdag de eerste prijs op het Internationaal Vioolconcours in Freiburg (Duitsland) in de wacht gesleept. Aan de prijs is vijftienduizend euro verbonden. De jury vond Philippens' interpretatie van het tweede vioolconcert van Prokofjev het meest overtuigend.

Na vier voorrondes met violisten uit tien landen moest Philippens de strijd aangaan met de Israëlische Nitzan Bartana en de Duitse Angelo de Leo. De Nederlandse werd in de finale begeleid door het Philharmonisches Orchester Freiburg onder leiding van Johannes Knapp. Philippens won ook de Orchesterpreis, waardoor ze een tweede keer met dat orkest mag optreden.

Het Internationaal Vioolconcours in Freiburg is de opvolger van het Louis Spohr-concours, dat sinds 1976 elke vier jaar wordt gehouden. De jury bestond onder meer uit twee voormalige concertmeesters van het Berliner Philharmoniker, Thomas Brandis en Rainer Kussmaul.

De 27-jarige Philippens studeerde in juni 2009 cum laude af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In datzelfde jaar won ze het Oskar Back Concours. Tegenwoordig maakt ze deel uit van het Amsterdam Ensemble.

Biologische ondernemers vaker in overtreding

Telers en producenten van biologische producten maken vaker overtredingen. Het AD schrijft maandag dat nog nooit eerder zo veel ondernemers zijn berispt als dit jaar. De groeiende markt zou daar de oorzaak van zijn.

De bioboeren zijn het afgelopen halfjaar meer dan 2300 keer op de vingers getikt, meldt de krant. Door toezichthouder Skal werden 339 ernstige afwijkingen vastgesteld. In 26 gevallen raakten ondernemers hun vergunning kwijt.

Het aantal overtredingen ligt veel hoger dan voorgaande jaren. Volgens Skal gaan ondernemers vooral de mist in bij het certificeren. Van elk onderdeel van een product, van het diervoer en meststoffen tot aan het transport, moet worden aangetoond wat de herkomst is. "Dat gebeurt vaak niet volledig", zegt directeur van Skal Margreet van Berkel tegen het AD.

De problemen zouden ontstaan door de enorme groei van de sector. Steeds meer mensen kopen biologische producten. Bionext, de belangenorganisatie van de biologische ondernemers, wil dat er meer inspecties komen en dat vooral nieuwkomers vaker worden gecontroleerd.

[Davis Cup] Ook Spanje doet stap terug

Het Spaanse Davis Cup-team is in navolging van Nederland uit de wereldgroep gedegradeerd. De vijfvoudig winnaar verloor zondag in São Paulo met 3-1 van thuisland Brazilië. Thomaz Bellucci sleepte het beslissende punt binnen door Roberto Bautista Agut met 6-4, 3-6, 6-3 en 6-2 te verslaan.

Spanje trad aan zonder topspelers Rafael Nadal, David Ferrer, Nicolas Almagro en Fernando Verdasco. Het is voor het eerst sinds 1996 dat het Zuid-Europese land een stap terug moet doen.

Asscher regelt bevallingsverlof voor vaders

Een vader krijgt straks het bevallingsverlof van de moeder als zij bij de geboorte van een kind overlijdt. Daardoor kan hij zorgen voor de pasgeborene in de eerste levensperiode. Ook wordt het bevallingsverlof van een moeder met een couveusekind uitgebreid. Zij krijgt van haar werkgever 10 weken de gelegenheid het kind thuis te verzorgen.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft wetgeving om dit te regelen maandag naar de Tweede Kamer gestuurd. Asscher regelt ook dat werknemers recht krijgen op zorgverlof om voor een zieke vriend of bekende te zorgen. Op dit moment is het opnemen van verlof voor mantelzorg alleen toegestaan bij een zieke partner, ouder of kind.

De verruiming van de verlofregeling, die de minister al eerder had aangekondigd, moeten ertoe leiden dat werknemers werk en zorg beter op elkaar kunnen afstemmen. Vooral de economische zelfstandigheid van vrouwen komt soms in het geding doordat zij werk en zorg niet kunnen combineren.

Asscher regelt bevallingsverlof voor vaders
Asscher regelt bevallingsverlof voor vaders (Foto: ANP)

Gerrans de beste in GP Montreal

Simon Gerrans heeft zondag de GP van Montreal gewonnen. De Australiër van Orica-Greenedge was in de sprint heuvelop oppermachtig. De Portugese wereldkampioen Rui Costa (Lampre-Merida) werd tweede, voor de Fransman Tony Gallopin (Lotto-Belisol). Tom Dumoulin en Bauke Mollema werden respectievelijk zesde en tiende.

Op het ruim twaalf kilometer lange circuit kregen vier renners al snel een vrijgeleide. Arnold Jeannesson, Jan Polanc, Louis Vervaeke en thuisrijder Ryan Roth verkregen een maximale voorsprong van meer dan tien minuten, maar bij het ingaan van de laatste ronde reed alleen Polanc nog vooruit.

Ook aan het avontuur van de Sloveen kwam snel een einde, waarna Rui Costa als eerste van de favorieten ten aanval trok. Mollema sprong over hem heen en kreeg een negental renners met zich mee, onder wie Dumoulin. De vluchtpoging was echter geen lang leven beschoren. Greenedge dichtte het gat en zette Gerrans perfect af voor de sprint.

De 34-jarige Gerrans schreef vrijdag al de GP Quebec op zijn naam. Daarin bleef hij Dumoulin net voor.

Conferentie over Irak en IS in Parijs

Op initiatief van de Franse president François Hollande praten vertegenwoordigers van 25 tot 30 landen maandag in Parijs over de veiligheidssituatie in Irak en de internationale coalitie tegen de terreurgroep Islamitische Staat, die grote delen van Irak en Syrië controleert. De bijeenkomst begint om 9.30 uur en wordt geleid door Hollande en de Iraakse president Fuad Masum. Ook de nieuwe Iraakse premier, Haidar al-Abadi, is aanwezig.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken liet eind vorige week weten dat hij naar de internationale top in Parijs reist. Het kabinet meldde vorige week bereid te zijn deel te nemen aan militaire actie tegen Islamitische Staat in Irak.

Franse diplomatieke bronnen lieten zondag weten dat er nog geen definitieve lijst van deelnemers is. De permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (de VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië) zijn aanwezig. Het is niet bekend of Iran een afvaardiging naar de top stuurt.

Arrestaties na protest verbrandingsoven China

De politie in China heeft 24 mensen opgepakt voor het verstoren van de publieke orde bij een protest tegen de komst van een verbrandingsoven in het zuiden van China. Ruim 1000 inwoners van de regio Boluo waren zaterdag op de been, meldde het dagblad China Daily maandag.

De demonstranten zijn tegen de komst van de afvalverbrandingsoven, omdat ze bang zijn dat die schadelijk is voor het milieu en de gezondheid van de inwoners van het gebied. Een aantal van de demonstranten heeft volgens de krant voor lange files gezorgd door op straat te demonstreren.

Volgens de politie was het protest georganiseerd door een handjevol "wetteloze mensen" en bijgewoond door mensen "die de waarheid niet kenden". De plek waar de oven moet komen is volgens de autoriteiten niet definitief.

Grootste fietsenhok ter wereld in Utrecht

Een aannemer begint maandag op het Stationsplein in Utrecht met de bouw van de grootste overdekte fietsenstalling ter wereld. Naast het Centraal Station verschijnt een stalling van drie verdiepingen, waarin plaats is voor 12.500 fietsen. In 2016 moet het eerste deel van het mega-fietsenhok klaar zijn volgens de gemeente.

Spoorbeheerder ProRail levert maandag ook weer een deel van de omvangrijke stationsrenovatie in Utrecht op. De sporen 1 tot en met 3 zijn opgeschoven in de richting van de Utrechtse binnenstad. De perrons zijn dubbel zo breed geworden. Het dak van de perrons vormt de vloer van het nieuwe oostelijke deel van het Stationsplein. Utrecht gaat daar tot in 2018 aan bouwen.

ProRail en Utrecht zijn al jaren aan het werk aan en rond het Centraal Station. De omvangrijke bouwwerkzaamheden zijn nodig omdat ProRail in 2030 zo'n 100 miljoen reizigers per jaar in Utrecht verwacht. De gemeente grijpt de renovatie van het spoorcomplex aan om de verouderde omgeving helemaal te vernieuwen. Het nieuwe stationsgebouw is naar verwachting eind 2016 klaar.

DAS aansprakelijk gesteld voor woekerpolisprocedure

DAS wordt als eerste rechtsbijstandsverzekeraar aansprakelijk gesteld voor de juridische kosten van woekerpolisprocedures. Stichting Woekerpolisproces en Stichting Rechtsbijstandsclaim doen dat omdat DAS weigert deze kosten te vergoeden terwijl in de polisvoorwaarden niet is opgenomen dat kosten voor juridische bijstand in woekerpolisgeschillen zijn uitgesloten.

DAS stelt dat het geschil over de woekerpolis al bestond toen de verzekering werd afgesloten, aldus Stichting Woekerpolisproces. In dat geval is dekking volgens de polisvoorwaarden uitgesloten.

Gedupeerden die zich wenden tot Stichting Woekerpolisproces moeten 87,50 euro betalen of bij succes tien procent afdragen als ze mee willen doen aan een procedure. Deze kosten wil de stichting verhalen op DAS en andere rechtsbijstandsverzekeraars.

"Rechtsbijstandsverzekeraars is er alles aan gelegen om woekerpoliszaken buiten de deur te houden", zegt Pieter Lijesen, voorzitter van de Stichting Woekerpolisproces, in een verklaring. "Het gaat namelijk om hele grote hoeveelheden consumenten die hun recht willen halen. Sommige rechtsbijstandsverzekeraars hebben bij aanvang van de woekerpolisaffaire snel hun polisvoorwaarden gewijzigd en woekerpolisgeschillen uitgesloten. DAS heeft dat niet gedaan en wringt zich nu in alle mogelijke bochten om dit soort zaken uit sluiten."

Stichting Woekerpolisproces zet zich in voor mensen die door verborgen kosten van een woekerpolis niet in staat zijn aan hun verplichtingen te voldoen. De stichting richt haar pijlen op onder meer ASR, Nationale Nederlanden, Aegon, Reaal en Alliance. Stichting Rechtsbijstandsclaim komt op voor verzekerden aan wie ten onrechte dekking is onthouden. Veel polishouders mochten geen eigen advocaat kiezen terwijl ze daar wel recht op hadden.

Amerikaanse basketballers wereldkampioen

De basketballers van de Verenigde Staten zijn zondagavond wereldkampioen geworden. In een eenzijdige finale in Madrid werd Servië met 129-92 verslagen. Kyle Irving was met 26 punten de grote man. Ook James Harden had met 23 punten een belangrijk aandeel in de zege.

Servië kende nog wel een goede start en nam een 15-7 voorsprong. Daarna namen de Amerikanen evenwel de touwtjes stevig in handen. Ze hadden na het eerste kwart al veertien punten voorsprong en dat verschil liep gedurende de wedstrijd alleen maar op.

De VS kregen kort voor het toernooi nog een tegenslag te verwerken toen NBA-spelers Kevin Durant, Kevin Love en Blake Griffin zich afmeldden. Ook zonder dat drietal was de Amerikaanse ploeg het hele toernooi oppermachtig.

Het is voor het eerst dat de Amerikanen de wereldtitel prolongeren. Ze wonnen eerder in 1954, 1986, 1994 en 2010 WK-goud. Met het veroveren van de titel heeft de VS zich als eerste land - buiten gastland Brazilië - geplaatst voor het olympisch basketbaltoernooi in Rio de Janeiro over twee jaar.

'Veel doden na zinken boot met immigranten'

Een boot met mogelijk 250 Afrikaanse immigranten is zondag voor de kust van Libië gezonken. Dat heeft de Libische marine laten weten. Volgens de Libische marine zijn veel opvarenden omgekomen.

Een marinewoordvoerder zei dat tot dusver circa 20 immigranten zijn gered. Hij repte van tal van lijken die in zee dreven. De boot zonk in de buurt van Tajoura, ten oosten van de hoofdstad Tripoli.

'Veel doden na zinken boot met immigranten'
'Veel doden na zinken boot met immigranten' (Foto: ANP)

[Serie A] De Jong helpt Milan in knotsgek duel langs Parma

AC Milan heeft zondag een knotsgek duel bij Parma met 5-4 gewonnen. Nigel de Jong was een keer trefzeker voor de Rossoneri, die zich naast Juventus en AS Roma aan kop van de Serie A nestelen. Ploeggenoot Marco van Ginkel bleef op de bank.

Milan leidde halverwege met 3-1 door goals van Giacomo Bonaventura, Keisuke Honda en Jérémy Menez. Tussendoor deed Antonio Cassano iets terug, maar er leek geen vuiltje aan de lucht voor Milan. In de 52e minuut tekende Felipe echter voor de 3-2 en niet veel later kreeg verdediger Daniele Bonera zijn tweede gele kaart wegens hands.

Voordat de Milanezen verder aan het wankelen werden gebracht sloeg De Jong toe. Hij veroverde de bal op eigen helft, stoomde op naar het vijandige doelgebied en verschalkte Parma-doelman Antonio Mirante.

Alessandro Lucarelli bracht de spanning weer terug, maar twaalf minuten voor tijd moest ook Parma met tien man verder na een overtreding van Felipe. Menez maakte er op fraaie wijze 5-3 van voor Milan, voordat keeper Diego Lopez het slotstuk van de avond verzorgde. Hij blunderde bij een terugspeelbal van Mattia de Sciglio.

Herlings weet wereldtitel niet te prolongeren

Motorcrosser Jeffrey Herlings is er zondag in Mexico niet in geslaagd om de wereldtitel in de MX2-klasse te prolongeren. De 20-jarige Nederlander moest in de laatste Grand Prix van het seizoen zijn leidende positie afstaan aan Jordi Tixier. Herlings kwam niet verder dan een veertiende en tiende plaats.

De Fransman, net als Herlings uitkomend voor KTM, won de eerste manche en eindigde in de tweede als derde. Daardoor sprong hij over Herlings heen in de WK-stand. Het was lang onzeker of Herlings wel mee kon doen. De Brabander brak in juli zijn bovenbeen en miste drie races. Zijn voorsprong slonk daardoor snel.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.