Naaktfoto's Upton en Lawrence toch geen kunst

De gelekte naaktfoto's van onder anderen Kate Upton en Jennifer Lawrence worden toch geen onderdeel van een kunstwerk. Kunstenaar XVALA heeft na forse kritiek en onlinepetities besloten de levensgrote naaktfoto's van het model en de actrice te vervangen door andere afbeeldingen. Dat valt te lezen op de website van galerie Cory Allen Contemporary Art.

De foto's zouden onderdeel worden van de expositie No Delete, als onderdeel van de Fear Google-campagne. De expositie toont foto's van sterren die op kwetsbare momenten zijn gekiekt.

"Het inmiddels ging niet meer om 'gehackte' foto's, maar om gestolen goed", zegt de kunstenaar in een verklaring. "Mensen identificeerden zich met het slachtofferschap van Jennifer Lawrence en Kate Upton. Dat was erg overtuigend."

Naast de verontwaardiging over het uitbuiten van de foto's richtte de publieke discussie zich ook steeds meer op de uitbuiting van vrouwen. De kunstenaar gaat nu zelf naakt op de foto. "Het concept was altijd al zelfbeschouwing in onze huidige cultuur en waarom we het nodig vinden om privéaangelegenheden van anderen te weten", zegt XVALA.

No Delete vindt nog steeds zoals gepland doorgang. De expositie opent op 30 oktober in St. Petersburg in Florida.