Ambtenaren: Plasterk aanklagen

Ambtenarenbonden willen minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) voor de rechter slepen als hij doorgaat met 'morrelen' aan de rechtspositie van ambtenaren. Dat schrijft Abvakabo FNV dinsdag in een persverklaring. Uit protest tegen het handelen van Plasterk hebben ruim driehonderd ambtenaren zich verzameld voor een protestmars in Den Haag.

De bonden wijzen Plasterk erop dat hij verplicht is met hen te overleggen als hij de rechtspositie van overheidsmedewerkers wil wijzigen. Volgens Abvakabo heeft de minister echter aangegeven niet in gesprek te willen. "De politiek gaat tegen de regels in met dit wetsvoorstel", aldus voorzitter Corrie van Brenk van de ambtenarenbond.

Plasterk wil dat ambtenaren in de toekomst ongeveer dezelfde rechten en plichten hebben als werknemers in de private sector. Zo krijgen overheidsmedewerkers in zijn plannen dezelfde ontslagbescherming als een niet-ambtenaar. De minister heeft een wetsvoorstel daartoe ingediend. De Tweede Kamer stemt daar later op de dag over.

Volgens de bonden moeten ambtenaren hun speciale positie echter behouden. "Een ambtenaar mag geen speelbal van de politiek worden, omdat hij bijvoorbeeld kritisch is op de bestuurder waar hij voor werkt", aldus Van Brenk. "Bovendien willen we niet dat ambtenaren maar gewoon op straat gezet kunnen worden als er na verkiezingen een nieuw beleid wordt gevoerd."