[WK Hockey] Late treffer houdt China in de race

De Chinese vrouwen hebben nog steeds kans om de laatste vier van het WK in Den Haag te bereiken. De Chinezen wonnen in het GreenFields Stadion op het nippertje met 4-3 van Zuid-Afrika en hielden daarmee uitzicht op de halve finale.

China begon gretig aan de wedstrijd en binnen vier minuten was de eerste strafcorner voor de Chinese vrouwen een feit. Het sterke optreden van Sulette Damons als eerste loop voorkwam de Chinese inzet. Twee minuten later was het wel raak voor de Aziaten. Meiya Liang werkte de bal achter de Zuid-Afrikaanse goalie, 1-0. Na tien minuten werden de Zuid-Afrikanen pas wakker en kregen ook zij de eerste strafcorner. Pietie Coetzee liet deze echter onbenut.

Na een kwartier was het opnieuw raak voor de Chinese ploeg. Mengrong Wu verdubbelde de score. In de resterende minuten van de eerste helft ging het spel op en neer. China kreeg nog twee strafcorners, waarvan Marsha Cox er een knap van de doellijn haalde. Zuid-Afrika liet nog vijf korte hoekslagen onbenut.

In de tweede helft opende Zuid-Afrika fel en na zeven minuten scoorde Kelly Madsen de aansluitingstreffer. Madsen tenniste de bal achter de Chinese sluitpost, 2-1. Twaalf minuten lang gebeurde er vervolgens weinig, totdat Na Wang China krachtig naar een ruimere voorsprong schoot, 3-1. Met nog tien minuten op de klok kreeg Bernadette Coston misschien wel de grootste kans van de wedstrijd. Haar inzet belandde echter op de paal.

Daarna brak er een bloedstollende slotfase aan, want in diezelfde minuut was het wel raak voor Coston. Ze tipte de bal nu wel in de goal, 3-2. Zuid-Afrika liet het hier niet bij zitten. Pietie Coetzee pushte vier minuten voor tijd de zevende corner raak, 3-3. Maar binnen een minuut scoorde China opnieuw, ook uit een strafcorner. Mengyu Wang maakte de 4-3, waardoor China op het nippertje de drie punten binnensleepte.

In theorie kan dinsdag de opmerkelijke situatie ontstaan dat de ploeg die derde in de poule eindigt maar liefst tien punten heeft. Mochten de Verenigde Staten hun laatste groepswedstrijd van Zuid-Afrika verliezen en China van Argentinië winnen, dan eindigen ze alle drie met tien punten in de groep. In dat geval geeft het doelsaldo de doorslag.