Maria von Trapp (99) overleden

Maria Franziska von Trapp, wiens familieverhaal werd verteld in The Sound of Music, is overleden. In de film en musical werd zij Louisa genoemd.

Zij was het laatste overlevende lid van de muzikale familie van zeven broers en zussen. Ze overleed afgelopen dinsdag thuis, op 99-jarige leeftijd.

Von Trapp, de tweede oudste dochter, vluchtte met haar familie  in de jaren ’30 uit hun huis in Oostenrijk om zo uit handen te blijven van de nazi’s. Uiteindelijk streken zij neer in de Verenigde Staten. Waar in 1959 een musical over ze werd gemaakt door Rogers & Hammerstein. In 1965 volgde de populaire film met Julie Andrews en Christopher Plummer.

“Maria heeft een geweldig leven gehad en we zullen haar missen, maar de herinneringen aan haar zullen voortleven,” aldus haar halfbroer Johannes von Trapp. Hij bedankt ook de wereldwijde fans voor hun medeleven.

Volgens familievriendin Marianne Dorfer was het een verrassing dat juist zij het langste leefde omdat Maria sinds haar jeugd al last had van een zwak hart. ‘Daarom juist besloot Kapitein von Trapp een gouvernante aan te nemen om haar en haar broers en zussen les te geven” verklaarde zij tegenover de Austrian Times.

Zoals fans en kijkers van de film zich wel kunnen herinneren, vielen de kapitein en de gouvernante Maria voor elkaar. Ze trouwden en kregen samen nog drie kinderen: Rosmarie, Eleanore en de hierboven genoemde Johannes.