Amerikaanse ijshockeysters halen de finale

De Amerikaanse vrouwelijke ijshockeyploeg is vanmiddag doorgedrongen tot de finale van het ijshockeytoernooi. In de halve finale werd Zweden met 6-1 verslagen.

De Amerikanen hadden een betrekkelijk makkelijke middag. In de eerste periode namen ze al een ruime 3-0 voorsprong. Ze waren oppermachtig en de Zweedse ploeg kon er maar heel weinig tegenin brengen. Op een gegeven moment hadden de Amerikanen liefst 23 shots on goal waar de Zweden slechts één tegenover konden stellen.

Ook de tweede periode was bijzonder eenzijdig. De Amerikanen bouwden de voorsprong uit naar 5-0 en beslisten daarmee de wedstrijd. Opnieuw konden de Zweedse dames geen enkele vuist maken tegen de equipe uit de Verenigde Staten.

Pas in de derde periode kwam de Zweedse ploeg op het scorebord. Het duurde dertien minuten in de derde periode voor de Amerikanen dusdanig de concentratie kwijt waren geraakt en de Zweden daarvan konden profiteren. De Zweedse goalie Kim Martin Hasson, die in de derde periode Valentina Walner verving, verslapte in tegenstelling tot de Amerikanen niet en stopte nog een hoop schoten. Uiteindelijk stopte ze zelfs een penalty van Jocelyn Lamoureux, maar moest ze toch nog een laatste goal incasseren.

De Amerikanen wachten nu af wie hun tegenstander gaat worden in de finale. Dit wordt óf Canada óf Zwitserland, die vanmiddag nog strijden in de andere halve finale. De verliezer van die wedstrijd zal het tegen Zweden opnemen in de strijd om de bronzen medaille.