Blatter kritisch op WK-gastland Brazilië

Sepp Blatter heeft zich kritisch uitgelaten over de WK-organisatie van Brazilië. Het land heeft in de aanloop naar het toernooi te maken met veel achterstanden. Bij bouwwerkzaamheden kwamen meerdere werklieden al om het leven, en ongeveer de helft van alle stadions is niet op tijd klaar.

"Brazilië zal nu wel beseffen dat ze te laat zijn begonnen", sprak Blatter volgens 24 hours. "Zij zijn het gastland met de meeste vertragingen sinds ik bij de FIFA ben, ondanks dat ze veel tijd hadden (zeven jaar, red.) om zich voor te bereiden."

Tijdens de Confederations Cup gingen veel Brazilianen anderhalf jaar terug de straat op om te protesteren tegen de hoge kosten van het evenement. Blatter vreest niet dat het WK komende zomer erdoor verstoord zal worden. "Ik ben een optimist, geen pessimist. Brazilianen zullen het voetbal niet direct aanvallen. Dit is het thuisland van het voetbal, het is hier een soort religie."

"We weten allemaal dat er meer demonstraties en protestacties zullen ontstaan. Bij de Confederations Cup werden die georganiseerd via social media. Ze hadden niet echt een doel, maar bij het WK zal dat wel het geval zijn", besluit de FIFA-voorzitter.

Het eindtoernooi van het WK begint op donderdag 12 juni met de wedstrijd tussen Brazilië en Kroatië. Een dag later komt het Nederlands elftal voor het eerst in actie, tegen titelverdediger Spanje. De finale wordt gespeeld op zondag 13 juli.