Van Oostveen noemt Oranje outsider op WK

Het Nederlands elftal is op dit moment kwalitatief minder sterk dan het team dat in 2010 de finale haalde. Dat zegt directeur betaald voetbal Bert van Oostveen.

De KNVB heeft bondscoach Louis van Gaal de doelstelling meegegeven om in Brazilië komende zomer de halve finale te halen. "Die halve finale is een gezonde, beleidsmatige ambitie van een voetballand dat bij de top van Europa zit en bijna altijd bij de beste tien van de wereld hoort", stelt Van Oostveen in een interview met Telesport.

"Onze status en historie rechtvaardigen die ambitie. Zonder de paal van Rensenbrink in 1978 en de teen van Casillas in 2010 had Oranje met twee sterren op de borst gelopen. Engeland loopt met de ster van wereldkampioen op het shirt terwijl de bal nooit over de lijn is geweest."

Van Oostveen heeft alle vertrouwen dat Oranje in Zuid-Amerika hoge ogen kan gooien. "Als je reëel bent, zie je dat dit Nederlands elftal nog niet zo goed is als in 2010. Wij zijn outsider en kunnen met de vorm van de dag ver komen. Zelfs in een poule met wereldkampioen Spanje."

Het Nederlands elftal start het WK op vrijdag 13 juni in Salvador tegen de Spanjaarden. Vijf dagen later volgt een ontmoeting met Australië en de laatste groepswedstrijd is op 23 juni tegen Chili. Die twee duels worden gespeeld in respectievelijk Porto Alegre en Sao Paulo.