Australië herovert wereldtitel rugby league

Australië heeft de wereldtitel rugby league terug. In Old Trafford, het stadion van voetbalclub Manchester United, werd Nieuw-Zeeland met 34-2 verpulverd. De afgelopen twee WK's, in 2000 en 2008, stonden de buurlanden ook tegenover elkaar in de finale. Australië won in 2000, Nieuw-Zeeland in 2008.

Rugby league is niet te verwarren met het in Nederland veel bekendere rugby union. In die laatste tak van sport wordt jaarlijks het zeslandentoernooi georganiseerd en is de wereldtitel in handen van de Nieuw-Zeelandse ploeg, de All-Blacks. Rugby league ontstond eind negentiende eeuw na een ruzie over betaling voor de spelers. Vooral in Noord-Engeland en Australië is de sport immens populair.

Nieuw-Zeeland kwam vroeg op een 2-0 achterstand, maar maakte gelijk. Daarna zetten de Kangaroos aan en liepen uit naar een grote zege. Sonny Bill Williams van Nieuw-Zeeland liep daarmee de kans mis om in beide rugbyvormen wereldkampioen te zijn. De held van de Nieuw-Zeelandse zege bij het rugby union-WK van 2011 keerde de afgelopen jaren terug naar zijn oude liefde rugby league.

Bij rugby league bestaat een ploeg uit dertien man, twee minder dan bij rugby union. Ook moet na vijf keer getackled te zijn, de bal getrapt worden zoals ook in het American football gebeurt. Verder is de puntentelling net iets anders dan bij rugby union.