Rutte: Nederland staat aan een nieuw begin

Nederland staat volgens premier Mark Rutte (VVD) aan een nieuw begin. "Ik voel dat we aan het begin staan van een nieuw begin", zei hij zaterdag in zijn toespraak op het VVD-congres in Den Bosch. Nederland komt volgens Rutte weer op stoom. "We kunnen eindelijk weer vooruit en dat is vreselijk goed nieuws."

Op het gebied van de woningmarkt is het ergste mogelijk achter de rug, aldus Rutte. Ook het consumentenvertrouwen en de export lijken weer wat aan te trekken. "We zijn eindelijk verder aan het komen."

Het kabinet is momenteel volgens Rutte op een schaal die nog niet eerder is voorgekomen in de Nederlandse geschiedenis hervormingen aan het doorvoeren. Nadat het regeerakkoord werd gesloten, werden om maatschappelijk draagvlak te krijgen veel akkoorden gesloten, zei Rutte. Zo werden een sociaal akkoord, een akkoord voor de woningmarkt en een energieakkoord gesloten.

De premier gaf aan dat de fase van het vinden van maatschappelijk draagvlak in zijn ogen nu voorbij is. "Die fase dat we met zo'n beetje alles en iedereen akkoorden hebben gesloten is wel afgerond."

Het congres stond in het teken van de Europese verkiezingen volgend jaar. Ook werd er gesproken over de komende gemeenteraadsverkiezingen. Die zijn volgens Rutte misschien wel de belangrijkste gemeenteraadsverkiezingen in jaren, aangezien er veel taken worden overgedragen aan gemeenten. "Jullie weten beter wat moet gebeuren", aldus Rutte. Zo weten gemeenten beter waar ouderen omlopen om hangjongeren te vermijden, hoe de economie in de stad en op het platteland aan de gang kan worden gehouden en hoe maatwerk te bieden.

Daarvoor is het volgens Rutte wel belangrijk dat er goede mensen op lokaal niveau bezig zijn. "Dan is het verstandig en handig dat dat zo veel mogelijk VVD'ers zijn, want wij zijn het beste in staat dat uit te voeren." Gemeenten in Nederland en Europa kunnen volgens Rutte dan ook meer VVD'ers gebruiken.

Rutte herinnerde zijn toehoorders eraan dat de VVD bij de laatste drie verkiezingen de grootste partij was. Om dat weer voor elkaar te krijgen, wilde de premier toch nog een laatste afspraak maken. "We gaan met zijn allen onwaarschijnlijk hard campagnevoeren om ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk liberalen in al die gemeenteraden komen te zitten."