Rutte kreeg hulp uit Groot-Brittannië en VS

Mark Rutte zocht in 2009 steun bij de Britse Conservatieven en de Republikeinen in de Verenigde Staten. Rutte had het moeilijk als politiek leider van de VVD, en de sessies in Groot-Brittannië en de VS moesten de partij weer op koers brengen. Dat staat in het boek De Liberale Opmars van journalist André Vermeulen, waar de Volkskrant maandag over schrijft.

De VVD was in 2009 zwaar gehavend door het interne conflict tussen Rutte en Rita Verdonk. Ook in de peilingen stonden de liberalen er slecht voor. Rutte zocht hulp bij het campagneteam van de Britse premier David Cameron en bij een ideoloog van de Republikeinse Partij. Ook Edith Schippers was daarbij aanwezig.

In de vijf sessies die volgden moesten Rutte en Schippers opnieuw uitvinden wat het bestaansrecht was van de VVD. Pas daarna werd een campagnebureau ingehuurd, die onderzocht wat de thema's moesten zijn bij de verkiezingscampagne.

De focus kwam vooral te liggen op economie en veiligheid. Dit bleef niet zonder resultaat: bij de verkiezingen in 2010 werd de VVD de grootste partij.

Joshua Livestro, die indertijd adviseur was van Rutte, bevestigt op Twitter dat Rutte zich tot Cameron en de Republikeinen richtte. Dit zou alleen niet in 2009, maar in 2008 gebeurd zijn. "Het doel van die ontmoetingen was niet 'peptalk', maar de VVD laten zien hoe professionele rechtse partijen campagne voeren. Ideeën opdoen dus", twittert hij maandag.