Topfunctie ECB niet voor Nederlander Sijbrand

De Nederlander Jan Sijbrand is niet voorgedragen voor de positie van hoofd bankentoezicht bij de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB heeft gekozen voor de Française Daniele Nouy. Ze moet zich volgende week presenteren in het Europees Parlement, die uiteindelijk besluit wie de post krijgt.

Sijbrand is sinds anderhalf jaar directeur van De Nederlandsche Bank (DNB), waar hij verantwoordelijk is voor het toezicht op Nederlandse banken. De Franse Nouy heeft dezelfde functie bij de Franse centrale bank.

De keuze voor de Française lag voor de hand omdat in Brussel de voorkeur uitgaat naar een vrouw. In het nadeel van de Nederlander zou ook hebben kunnen meegespeeld dat er al een Nederlander is met een hoge Europese functie: Jeroen Dijsselbloem als voorzitter van de Eurogroep.

Het hoofd bankentoezicht wordt eind volgend jaar verantwoordelijk voor het controleren van de 130 grootste banken van Europa. Die taak ligt nu nog bij de nationale centrale banken, maar de eurolanden willen één Europese toezichthouder.