Ten Dam neemt het op voor chauffeur Belkin

Laurens ten Dam zet zijn vraagtekens bij het intern onderzoek dat zijn ploeg Belkin is gestart naar de handelswijze van Piet de Vos en Dion van Bommel. De buschauffeur en de ploegarts worden er door oud-wielrenner Michael Rasmussen van beschuldigd in hun tijd bij Rabobank een rol te hebben gespeeld bij het georganiseerde dopinggebruik binnen de ploeg.

Belkin wil opheldering van De Vos en Van Bommel over de periode van 2007 en gaat daarom met ze in gesprek. "Weet jij nog wat je ruim zes jaar geleden deed?", vraagt Ten Dam zich hardop af. "Ik was nog niet getrouwd, had nog geen kind, woonde nog in België en had nog nooit de Tour de France gereden. Dat laat zien hoe lang het geleden is."

Ten Dam heeft de twee nadat Rasmussen vorige week de beschuldigingen uitte nog niet gesproken, vertelt hij aan Novum Nieuws. "Dat komt omdat we nu buiten het seizoen zitten. Maar ik neem aan dat de chauffeur zich loyaal heeft opgesteld en heeft gedaan waarvan hij op dat moment dacht dat het beste was voor de ploeg." De Vos zou tijdens een onderzoek van de Franse politie epo in zijn onderbroek verstopt hebben.

Tegelijkertijd prijst Ten Dam Belkin vanwege de openheid. Zelf legt hij via Strava al jarenlang al zijn trainingsgegevens op tafel. Toen hij dan ook besloot mee te werken aan een boek over hem wilde hij volledige openheid geven. "Richard Plugge had daar in het begin nog wel wat moeite mee", herinnert Ten Dam zich de reactie van zijn ploegleider.

"Later hebben ze het helemaal omarmd en een cameraploeg zelfs drie weken volledige toegang gegeven tijdens de Tour de France." Ten Dam vindt die openheid de beste manier om het vertrouwen van het publiek terug te winnen. "Ik was er alleen een paar maanden eerder klaar voor dan de ploeg."

Voor Ten Dam is het geen uitgemaakte zaak dat mensen die zich met doping hebben ingelaten gelijk slecht zijn. Zo traint hij regelmatig met oud-renner Marc Lotz. Gedrag afkeuren en mensen laten vallen zijn voor hem twee verschillende zaken, maakt hij duidelijk in zijn boek. "Ik ga iemand niet uit de weg alleen maar omdat hij lang geleden fouten heeft gemaakt."