Liefhebber Ten Dam wil in VS eindigen

Wielrenner Laurens ten Dam wil zijn loopbaan graag in de Verenigde Staten afsluiten. Dat zei hij dinsdag tegen Novum Nieuws bij de presentatie van een boek over hem.

"Ik vind Amerika een geweldig land. Het lijkt me mooi daar een jaar of twee te koersen in een kleine ploeg." Het tekent de liefhebber in Ten Dam die ook volgend jaar weer vooral wil genieten. "Van het wielrennen en van het afzien."

Tijd voor een verhuizing naar de andere kant van de Atlantische Oceaan is het echter nog lang niet. De woensdag zijn 33e verjaardag vierende Ten Dam rijdt de komende twee seizoenen voor de Belkin-formatie. In die twee jaar wil hij ook presteren. "Ik heb er bewust voor gekozen om voor twee jaar te tekenen", liet de nummer dertien van de laatste Tour de France weten. "Die twee jaar wil ik de druk op me hebben om goed te presteren."

Ook volgend jaar is Ten Dam weer in de Tour te vinden met als doel om dan wel bij de beste tien te eindigen. Verder weet hij nog niet hoe zijn planning eruitziet. Of hij net als vorig jaar en dit jaar de Vuelta weer rijdt, kan hij dan ook niet zeggen. "Dit jaar was het programma met de Tour, de criteriums en de Vuelta uiteindelijk te zwaar. Maar vorig jaar pakte het goed uit en werd ik achtste in de Vuelta."

Enkele wensen heeft Ten Dam wel. "Ik zou de Tirreno wel eens willen rijden. Ik koers te weinig in Italië terwijl het een prachtig land is." Ook de terugkeer van zijn ploeg in de Ronde van Californië, waar hoofdsponsor Belkin zijn thuisbasis heeft, juicht hij toe. "Ik rijd daar altijd lekker, vind het een mooie koers."