Ten Dam schaamde zich door doping voor beroep

Laurens ten Dam schaamde zich net na de bekendmaking van het Usada-rapport rondom Lance Armstrong voor zijn beroep als profwielrenner. Dat vertelt hij in een boek van auteur Robin van der Kloor dat dinsdag verschijnt. "Mijn eerste jaren als prof was ik trots, maar nu zou ik bijna in een anoniem shirt gaan trainen", liet hij eind vorig jaar optekenen.

Ten Dam vroeg zich in de maanden dat dopingonthullingen van oud-renners aan de orde van de dag waren regelmatig af of zijn keuze voor de fiets de juiste was geweest. "Ik heb het gevoel dat ik als een halve crimineel door het leven ga. Dat mensen me zo zien. En ergens kan ik het ze niet eens kwalijk nemen. Wielrennen is een echte volkssport, maar we zijn het volk kwijtgeraakt."

Nadat hoofdsponsor Rabobank had besloten zich wegens alle commotie terug te trekken uit de wielersport, kwam de sfeer binnen de ploeg onder grote druk te staan. Eind vorig seizoen barstte tijdens een rennersvergadering de bom. "Vooral de jonge jongens in de ploeg maakten zich boos", herinnert Ten Dam zich. "Sommigen geven de oude renners de schuld van het stoppen van de ploeg. Ik hoor in hun ogen bij de oude garde, dus ik kwam ook in die hoek te zitten."

Ten Dam, die benadrukt zelf nooit doping te hebben gebruikt, nam renners die in het verleden de fout in gingen weinig kwalijk. "Als je het wel doet, dan is dat jouw afweging en jouw verantwoordelijkheid. Jouw fout. Ik was in die tijd nooit kwaad op gasten die het wel deden."

Toen Ten Dam in de gaten kreeg dat ook zijn eigen imago ging lijden onder de misstappen van collega's veranderde zijn houding. "Met terugwerkende kracht ben ik boos dat ik nu word aangekeken op het feit dat ik wielrenner ben. Dat neem ik dopinggebruikers wel kwalijk. Dat ze mijn beroep kapotmaken."

Na de succesvolle Tour de France van afgelopen jaar kwam de trots om wielrenner te zijn weer terug. "De afgelopen weken heb ik gezien wat Bauke en ik hebben losgemaakt", liet Ten Dam in de weken na de Tour weten. "De mensen zijn zo enthousiast en dat maakt me weer trots. Deze Tour hebben we de koers terug aan het volk gegeven."