'Vingerafdrukbeveiliging iPhone 5S niet verstandig'

De vingerafdruksensor in de iPhone 5S is met argwaan ontvangen. Verschillende organisaties zijn bang voor identiteitsfraude. Onder meer het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) roept op tot voorzichtigheid. Bij de nieuwe iPhone wordt een vingerafdruk gebruikt als wachtwoord.

Apple heeft zijn nieuwe telefoon uitgerust met een vingerafdrukscanner als vervanging van pincodes en wachtwoorden. De Zwitserse privacybescherming EDÖB was zondag de eerste die zijn zorgen uitte over de vingerafdrukscanner van de iPhone 5S. De vingerafdruk kan mogelijk in verkeerde handen vallen.

Het CBP wilde geen specifieke uitspraken doen over de iPhone 5S. "We willen mensen in ieder geval vragen twee keer na te denken alvorens ze biometrische informatie als beveiliging gebruiken", zei een woordvoerder van de privacywaakhond maandag. Een vingerafdruk is zeer persoonlijk en zou niet in verkeerde handen mogen vallen, aldus de woordvoerder.

Digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom raadt de iPhone 5S af voor het gebruik of opslaan van gevoelige informatie wanneer alleen de vingerafdrukscanner wordt gebruikt. Voor Bits of Freedom is het gebruik van traditionele wachtwoorden essentieel voor de beveiliging van gegevens op een telefoon.

Daarnaast zit er volgens de burgerrechtenorganisatie nog een ander addertje onder het gras. "De politie kan een verdachte dwingen zijn vinger over de telefoon te halen, terwijl een verdachte juridisch niet gedwongen kan worden een wachtwoord af te geven", aldus Bits of Freedom.

Dat een vingerafdruk in verkeerde handen valt, hoeft niet te letterlijk genomen te worden. Technologie-experts hebben tegenover techweblog Mashable gezegd dat de vingerafdrukscanner niet werkt met een afgehakte, dode vinger. "Al kan een vinger uiteraard wel onder dwang over de scanner gehaald worden", schreef het techweblog zondagnacht.

Het CBP, EDÖB en andere Europese privacywaakhonden zitten begin oktober rond de tafel. Het CBP sluit niet uit dat een discussie over het gebruik van biometrische informatie door commerciële bedrijven ook op de agenda staat.