'Niet vooruitlopen op eind sociaal akkoord'

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) wil niet vooruitlopen op het einde van het sociaal akkoord, waarmee Abvakabo FNV-voorzitter Corrie van Brenk zaterdag dreigde bij zes miljard bezuiniging van het kabinet volgend jaar. "De vakbonden markeren hun positie. Dat hoort erbij", zei de minister zondag in het programma WNL op Zondag.

Op de vraag of er ruimte is om te onderhandelen hield Plasterk voet bij stuk. "Daar wil ik niet op vooruitlopen. Maar het is altijd goed om te koppen bij elkaar te steken."

Van Brenk zei zaterdag op Radio 1 dat de bezuiniging het einde van het sociaal akkoord betekent. Het kabinet maakte het voornemen zes miljard te bezuinigen woensdag bekend.

FNV-leider Ton Heerts zei eerder in een reactie dat het kabinet met vuur speelt als wordt besloten een nullijn in te voeren bij de lonen van ambtenaren als onderdeel van het bezuinigingsplan. Premier Mark Rutte (VVD) wilde vrijdag in zijn wekelijkse persconferentie nog niet zeggen of de nullijn deel uitmaakt van de bezuinigingen.