'Vaker gebiedsverbod voor ontuchtpleger'

Plegers van ernstige ontucht- of geweldsmisdrijven moeten na hun celstraf vaker geweerd kunnen worden uit de gemeente waarin zij slachtoffers maakten. Justitie zou de rechter al tijdens het proces moeten vragen om zo'n gebiedsverbod. Daarvoor pleit Reclassering Nederland maandag in het AD.

Slachtoffers komen hun belager nu soms onverwacht tegen. "Te gek voor woorden", vindt voorzitter Sjep van Gennip. "Een hoop leed kan worden voorkomen als al tijdens het strafproces vaker gebiedsverboden worden opgelegd, zodat iemand na zijn vrijlating niet kan terugkeren", zo stelt hij.

Een burgemeester kan nu al via de rechter een stokje steken voor een terugkeer als er risico is van maatschappelijke onrust. Volgens Van Gennip is dit 'een goed hulpmiddel', maar nodeloos omslachtig. "In veel gevallen kunnen wij voor het strafproces al inschatten of iemands terugkeer tot onrust zal leiden. Bovendien is naar de rechter stappen kostbaar en tijdrovend."

De Raad voor de Rechtspraak reageert in de krant positief. Volgens een woordvoerder leggen ervaren strafrechters al vaak gebiedsverboden op. "Hun ervaring is ook dat het aantal gebiedsverboden toeneemt." Het OM stelt met Van Gennip in gesprek te willen.