Ziggo start actie tegen glasvezelinternet

Internet- en televisieaanbieder Ziggo is een lobby gestart tegen glasvezelinternet. Volgens het bedrijf doet kabelinternet niet onder voor glasvezel. Ziggo probeert klanten te weerhouden van een overstap.

Op diverse locaties probeert KPN-dochter Reggefiber het glasvezelnetwerk aan de man te brengen met een promotiecampagne. De internetsnelheden die via glasvezel gehaald worden, zouden hoger liggen. Klanten hebben dat nodig, stelt Reggefiber, om in de toekomst goed gebruik te kunnen maken van de 'cloud'.

Ziggo stelt dat kabelinternet hetzelfde kan leveren en is een tegenactie gestart. "Het is puur een marketingstrategie van ze, maar onze diensten zijn gelijkwaardig", zegt een woordvoerder.

Het netwerk van Ziggo bestaat voor 98 procent uit glasvezelkabels. Alleen de connectie van de wijkcentrale naar een woning, gemiddeld zo'n 250 meter, gaat via een standaard coaxkabel. Die laatste meters vervangen met glasvezel zou onnodig zijn en bovendien zorgen voor 'onnodige extra kosten' voor Ziggo en de consument.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de downloadsnelheden van kabel en glasvezel elkaar niet ontlopen, maar dat de uploadsnelheid bij glasvezel veel beter is. Met glasvezel zouden de upload- en downloadsnelheid gelijk zijn aan elkaar. "Dat kunnen wij ook bieden, maar daar is op dit moment geen vraag naar en dus is het zonde bandbreedte te investeren in een dergelijke dienst", meent Ziggo.