Tennisser Ebbinghaus gepakt in Ahoy

Tennisser Yannick Ebbinghaus lijkt zijn schorsing wegens gokken op wedstrijden aan zichzelf te danken te hebben. De Nederlander werd gepakt in Ahoy toen hij op de tribune zat. Hij kreeg drie maanden schorsing en een boete van 4.000 euro voor het gokken op 67 tennisduels.

Hij deed zijn verhaal tegenover Telesport. "Als toeschouwer bij het ABN Amro-toernooi in Rotterdam zat ik in mijn eentje op de tribune wat met mijn telefoon te spelen. Toen kwam er iemand van de security naar me toe met de vraag: 'Gok jij op tennis?' Ik zei, geheel naar waarheid, dat ik dat niet aan het doen was. Maar ik was zo stom om te zeggen dat ik dat wel eens had gedaan. Er werden andere mensen opgepiept, ik moest mee naar een hokje en werd gefouilleerd. Ze vonden dat ik me verdacht had gedragen. Maar toen duidelijk was dat ik op de tribune niet had gegokt, mocht ik weg."

Ebbinghaus dacht dat hiermee de kous af was, maar kreeg een maand later bericht van de Tennis Integrity Unit. Zij waren van het incident op de hoogte gesteld en omdat Ebbinghaus professional was werd er actie ondernomen tegen de nummer 1158 van de wereld. De straf van drie maanden onvoorwaardelijk en 4.000 euro boete geldt alleen als de 23-jarige Nederlander meewerkt aan het onderzoek en niet weer gaat gokken, anders zal de straf worden verdubbeld.

Volgens Ebbinghaus heeft hij nooit meer dan tien euro op wedstrijden ingezet en betroffen het ook geen toernooien waar hij zelf aan deelnam. Hij is dan ook geschrokken van de strafmaat. "Gezien de omstandigheden vind ik die erg zwaar. Ik ben een student die internationale tennistoernooien speelt, maar ik voorzie niet in mijn levensonderhoud met tennis. Ik heb een groot tennishart en ik zou nooit meewerken aan corruptie of andere zaken die de sport in een kwaad daglicht stellen." Het is nog onduidelijk of hij in beroep gaat.