Voeckler snelt naar etappewinst in Dauphiné

Thomas Voeckler heeft vrijdag op fraaie wijze de zesde etappe gewonnen in het Critérium du Dauphiné. De Fransman van Europcar was zijn drie medevluchters te slim af in de sprint. José Herreda (Movistar) werd tweede, voor Astana-renners Kevin Seeldraeyers en Egor Silin. Chris Froome van Team Sky behoudt de gele leiderstrui.

Op de Col du Barioz, een klim van de eerste categorie, ontstond een kopgroep van acht man, onder wie Voeckler. Vacansoleil-renner Thomas De Gendt was present, maar kon het tempo van zijn medevluchters niet bijhouden.

Omega Pharma-Quick-Step, de ploeg van de rappe Belg Gianni Meersman, probeerde het gat met de vluchters nog te dichten.Toen die missie mislukte, mocht de kopgroep strijden om de dagzege. Voeckler ging van ver de spurt aan en kwam in Grenoble na 143 kilometer als eerste over de meet.

De top van het klassement bleef ongewijzigd. Froome heeft in de Franse rittenkoers nog steeds een voorsprong van 52 seconden op ploeggenoot Richie Porte. Blanco-renner Stef Clement is op de elfde plek de beste Nederlander. Zijn achterstand op Froome bedraagt ruim twee minuten. Zondag is de slotetappe in de Dauphiné.