'Boonen verdacht van belastingfraude'

Wielrenner Tom Boonen wordt verdacht van belastingfraude. De Belgische justitie is een onderzoek naar hem begonnen, meldt de Belgische krant De Tijd donderdag op basis van anonieme bronnen binnen het gerecht van Kortrijk. Een woordvoerder van het parket weigerde commentaar te geven.

Boonens manager Paul de Geyter bevestigt in Het Nieuwsblad dat de oud-wereldkampioen een belastingschuld had. Boonen sloot vorig jaar een akkoord met de Belgische fiscus. "De belastingschulden zijn dus betaald. We gingen ervan uit dat met dit akkoord ook het gerechtelijk onderzoek zou stoppen."

De zaak zou te maken hebben met de jaren waarin Boonen officieel in Monaco woonde. Daarin zou hij te weinig belasting aan de Belgische fiscus af hebben gedragen. Ook collega Gert Steegmans, die eveneens het belastingparadijs aan de Middellandse Zee als officiële woonplaats had, wordt onderzocht.

Ploegleider Patrick Lefevere van Omega Pharma-Quick-Step is zijdelings betrokken bij het onderzoek. Hij bevestigde tegen De Tijd dat de Belgische justitie al in 2009 documenten over Boonen en Steegmans opvraagde. "Tja, dergelijke fiscale zaken verjaren niet."