T. Janssen: "Als je Strootman aait, valt 'ie al"

Ze worden waarschijnlijk nooit vrienden: Theo Janssen en Kevin Strootman. Het is een kwestie van uit hetzelfde hout gesneden, en dat botst. Tot aan de grens, soms er over. Janssen (Vitesse) kreeg afgelopen weekend een rode kaart in het duel tegen PSV nadat hij op Strootman (PSV) zijn voet ging staan. Het duel eindigde in 2-2.

Janssen (31) en Strootman (22) lijken elkaar niet uit te kunnen staan. In elk geval binnen de krijtlijnen. Het was zaterdagavond voor de derde keer raak dit seizoen. Net als in de strijd om de Johan Cruijff Schaal, toen Janssen nog in dienst was van Ajax, en in de thuiswedstrijd van PSV tegen Vitesse zochten de twee elkaar geregeld op. Een hand op de wang, een duwtje of een scheldpartij. Alles is geoorloofd in de strijd.

Eigenlijk vrij rustig
Janssen is bij Vitesse de enige in zijn soort, terwijl Strootman een snelle leerling is onder de vleugels van de ervaren Mark van Bommel, die het conflictmodel gedurende zijn loopbaan eigen heeft gemaakt. Het was zaterdagavond in de GelreDome afwachten tot het drietal elkaar uit de tent zou lokken. Een kwartier voor tijd werd het vuurtje opgestookt. Vitesse kreeg een penalty en Janssen pakte de bal op. Vanuit zijn ooghoeken zag hij zijn Eindhovense evenknieën naderen.

"Ze gingen direct voor Bony staan toen ik hem de bal gaf. Dan zoek je natuurlijk bewust even de confrontatie op met hen. Een beetje provoceren hoort erbij", zei Janssen tegen Goal.com. "Ze waren niet zo vervelend als de vorige keer in Eindhoven. Het was eigenlijk vrij rustig. We moeten het trouwens ook niet te groot maken. Ze willen net als ik winnen en dan wordt weleens fel gereageerd. Dat is niet altijd goed, maar als de wedstrijd klaar is geef je elkaar de hand en wens je elkaar succes. Dan is het goed. Niks aan de hand. Ik denk dat zij daarin hetzelfde zijn als ik."


T. Janssen krijgt rood na overtreding op Strootman (Foto: Pro Shots)

Strootman houdt in
Het bleef echter niet bij een hand voor de Arnhemmer, die in het verleden met Strootman knokte om een plek op het middenveld bij Oranje. Vlak voor tijd moest Janssen met rood van het veld. Niet geheel toevallig na een verbeten duel met Strootman, bij wie hij kort daarvoor al dan niet bewust op de voet ging staan. In de situatie die leidde tot de rode kaart landde Janssen op het been van Strootman, ongelukkig volgens de routinier. "Het was echt niet bewust. Dat zie je ook op de beelden, ik keek de andere kant op. Je kunt rood geven, maar het leek erger dan het was. Als je Strootman aait, valt 'ie al. Hij reageert altijd op zo'n bepaalde manier."

Voordat de Arnhemmer de kleedkamer opzocht, ging hij nog even langs bij Strootman om te zeggen dat hij geen kwade intenties had. De PSV'er liet met gebaren merken dat hij de rode kaart gerechtvaardigd vond. Na afloop was de Ridderkerker verbaasd over de lezing van Janssen. "Was het niet bewust volgens hem?", reageerde Strootman met een cynische glimlach. "Bekijk de beelden dan nog maar een keer. Dan mogen jullie opschrijven wat jullie willen. Ik zal nog wel een keer vertellen wat ik ervan denk."

Omgekeerde wereld
Terwijl de 16-voudig international richting de bus loopt, ziet Janssen in de catacomben een herhaling van het duel met Strootman. Een journalist wijst hem erop dat er ogenschijnlijk weinig aan de hand is en zegt dat Strootman juist een tik lijkt uit te delen. "Zie je nou wel, hij geeft mij een elleboog. Ze zouden Strootman moeten schorsen", grapt de geslepen Vitessenaar terwijl hij met een ondeugende glimlach de persruimte verlaat. De strijdbijl is voor even begraven. De kemphanen kunnen voorlopig op stok.