'Mercedes uit F1 door omkoopschandaal Ecclestone'

Mercedes heeft laten weten haar positie in de Formule 1 te gaan heroverwegen als F1-baas Bernie Ecclestone wordt veroordeeld in het omkoopschandaal dat momenteel in de sport speelt, zo meldt Handelsblatt. In de zaak is de voormalige Duitse bankier Gerhard Gribowsky al veroordeeld tot 8,5 jaar cel.

Gribowsky liet zich bij de overdacht van de Formule 1-aandelen aan CVC Capital in 2005 voor ongeveer 44 miljoen dollar omkopen. Hij zou strafverlaging krijgen als hij toegaf dat hij geld van Ecclestone had ontvangen. Dat de straf toch nog hoog uitvalt komt doordat Gribowsky ook veroordeeld is voor belastingontduiking en het plegen van vertrouwensbreuk.

Ecclestone beweert op zijn beurt dat hij afgeperst is door Gribowsky die openbaar dreigde te maken dat Bambino Holdings, een bedrijf van Ecclestone, belasting had ontdoken. De Brit ontkent dit, maar de openbaar aanklager Christoph Rodler is het niet met die ontkenning eens. Hij vindt Ecclestone medeplichtig aan corruptie en heeft een onderzoek ingesteld. Ecclestone is nog geen verdachte in de zaak.

Mocht het wel tot een veroordeling van de Brit komen, dan kan Mercedes op basis van de statuten van moederbedrijf Daimler de stekker uit het F1-project trekken. In de statuten staat dat het bedrijf 'immorele of corrupte praktijken van haar werknemers of zakelijke partners niet tolereert'.

Ecclestone zou in dit geval onder de noemer zakelijke partner kunnen vallen, zo vinden juridische experts. Een woordvoerder van Mercedes legt hun standpunt tegenover Bild uit. "We verwelkomen de evaluatie van de recente beschuldigingen in de Formule 1 en wachten nu op ophelderingen van de betreffende autoriteiten."