Protest tegen verbranden korans in Afghanistan

Meer dan tweeduizend Afghanen hebben dinsdag bij een Amerikaanse luchtmachtbasis ten noorden van Kabul gedemonstreerd tegen de verbranding van een aantal korans en andere religieuze boeken. De demonstranten scandeerden 'Dood aan de buitenlanders', meldde de politie.

Het Amerikaanse leger heeft een onderzoek ingesteld naar de verbranding van de boeken. Volgens generaal John Allen was er geen sprake van kwade opzet. De korans en andere boeken zouden van gedetineerden zijn geweest die op de vliegbasis Bagram hebben vastgezeten. Ze zaten tussen afval van de basis dat maandag naar een vuilstortplaats werd gebracht om te worden verbrand. Werknemers van de vuilstortplaats zagen de boeken tussen het andere afval en sloegen alarm.

Allen zei dat er maatregelen worden genomen om herhaling te voorkomen en bood de Afghaanse president en het Afghaanse volk zijn excuses aan. "Ik verzeker u dat dit op geen enkele manier de bedoeling was."

Hoe meer demonstranten zich dinsdag bij de basis verzamelden, hoe verhitter de sfeer werd. "De mensen zijn heel boos. De stemming is zeer negatief", zei politiewoordvoerder Zia Ul Rahman. "Sommigen schieten in de lucht met jachtgeweren, maar er zijn geen gewonden gevallen."


Protest tegen verbranden korans in Afghanistan (Foto: Novum)