Afghaan doodde Fransen om urinerende Amerikanen

De 21-jarige Afghaanse soldaat die vorige week vier Franse NAVO-militairen doodschoot, deed dat uit woede over videobeelden van Amerikaanse mariniers die over de lijken van Talibanstrijders urineren. Dat heeft een woordvoerder van het Afghaanse leger woensdag gezegd.

Het is volgens de Afghaanse minister van defensie Mohammad Zahir Azimi echter nog onduidelijk of de video het enige motief was voor de aanval op de basis in de oostelijke provincie Kapisa. Onderzoekers proberen te achterhalen of de man - die minder dan drie maanden in het leger diende - persoonlijke vetes had of mogelijk door Talibanstrijders was gerekruteerd. Frankrijk heeft deskundigen naar Afghanistan gestuurd om te assisteren bij het onderzoek.

Als reactie op de gebeurtenis besloot Frankrijk vorige week voorlopig alle gevechtsoperaties en trainingen in Afghanistan te staken en dreigde het zijn troepen eerder terug te trekken dan gepland.

Afghaanse soldaten en politieagenten hebben zich vaker met geweld gekeerd tegen NAVO-militairen. Ook voeren opstandelingen soms aanvallen uit vermomd als Afghaanse militairen. Dergelijke incidenten frustreren de pogingen om de Afghaanse veiligheidstroepen steeds hechter met de buitenlandse troepen te laten samenwerken.