[EL] Olympiakos wint in ijskoud Luzhniki

Olympiakos heeft zich in een uitstekende uitgangspositie geschaard door met 0-1 te winnen op bezoek bij Rubin Kazan. David Fuster maakte de winnende treffer.

Rubin Kazan en Olympiakos waren dinsdagmiddag de eerste ploegen die mochten aantreden in de kruisfinales van de Europa League. In een ijskoud Luzhniki stadion, waar de temperatuur daalde tot dertien graden onder het vriespunt werd al om 12:00 uur afgetrapt. Olympiakos, dat als derde eindigde in de groepsfase van de Champions League stond voor een lastig karwei. Rubin Kazan verloor in Europees verband voor het laatst in eigen huis op 17 februari 2011. Toen was FC Twente met 0-2 te sterk.

Olympiakos begon goed aan de wedstrijd. In het eerste half uur kwam de thuisploeg er niet aan te pas. De Grieken zetten Rubin Kazan vol onder druk en werden gevaarlijk via Kevin Mirallas en Rafik Djebboer. Het was duidelijk dat de ploeg van de Spaanse trainer Ernesto Valverde een uitdoelpunt wilde scoren, om zo het karwei volgende week donderdag af te maken in Athene. Voor het rustsignaal lukte dat nog niet.

Bij Rubin Kazan verliep het spel stroef. De Russen hadden dan ook al sinds 26 november geen competitieve wedstrijd gespeeld aangezien de Russische competitie is onderbroken en pas over ruim twee weken wordt hervat. Door een tactische omzetting in de rust van trainer Kurban Berdyev kwam Rubin beter in de wedstrijd.

Rubin creëerde kleine kansjes, maar het was Olympiakos dat twintig minuten voor tijd op voorsprong kwam. De achterhoede van de thuisploeg kreeg een hoekschop van Mirallas niet goed weggewerkt, waarna David Fuster de bal in het doel ramde. Doelman Giedruis Arlauskis was kansloos.

Olympiakos was op weg naar een uitstekend resultaat, maar kreeg het nog behoorlijk lastig in de slotfase. Zeker nadat doelman Balasz Megyeri twee minuten na de openingstreffer een strafschop veroorzaakte en rood pakte voor een overtreding op Gökdeniz Karadeniz. Roy Carroll mocht zo debuteren voor Olympiakos en zal zijn debuut niet snel vergeten. Hij stopte de strafschop van Bebras Natcho en stelde de overwinning veilig voor de Grieken.