Di Montezemolo: "Testverbod verruimen"

Ferrari-president Luca di Montezemolo wil nog steeds dat het huidige testverbod in de Formule 1 van tafel gaat. De Italiaan vindt dat de sport op dit punt kansen laat liggen op zowel commercieel als sportief vlak.

Sinds 2009 zijn de tests tussen de races om kosten te besparen geschrapt. Vorig seizoen kwamen hier vier testweken voorafgaand aan het seizoen in de plaats. Dit jaar is een van die weken verplaatst naar de periode tussen de wedstrijden in Bahrein en Spanje. Di Montezemolo beseft dat het onbeperkt testen afgelopen is, maar vindt dat huidige maatregelen te ver doorgeslagen zijn.

"Het lijkt wel of er wat het testen betreft totaal geen middenweg bestaat in de Formule 1. Het blijft bizar dat er in deze sport, één van de meest professionele ter wereld, niet geoefend mag worden," zei de Ferrari-president. Hij vindt de huidige manieren van werken niet goedkoper dan vroeger. "Ik mag mijn team niet op het circuit laten testen, maar moet daardoor wel noodgedwongen enorme geldbedragen investeren in een simulator."

Volgens Di Montezemolo kan het testen zelfs de teams nog wat opleveren. "We bevinden ons in crisistijd en moeten dus meer aandacht geven aan onze sponsoren. Als we zouden mogen testen, kunnen we onze geldschieters daarvoor uitnodigen en onze financiers ook buiten de races om vermaken."

"De Formule 1 moet meer marketinggericht zijn en dit zou een goede manier zijn om dat te bewerkstelligen. We kunnen bijvoorbeeld in Italië op Mugello testen voor aanvang van een race in Monza en in Engeland kunnen we op Brands Hatch testen voordat we op Silverstone moeten racen. Het zou, zeker als we de televisie toelaten tijdens de tests, goed zijn voor de zichtbare aanwezigheid van de Formule 1, de sponsoren en ook de circuits waarop we testen," besloot hij zijn verhaal.