Knot: steun ECB is tijdelijk en voorwaardelijk

De steun van de Europese Centrale Bank (ECB) aan de landen in de eurozone en het in bijzonder Italië is tijdelijk en aan voorwaarden verbonden. Dat zegt topman van De Nederlandsche Bank en ECB-bestuurslid Klaas Knot in de Volkskrant van maandag.

De ECB ondersteunt landen als Italië momenteel door staatsobligaties op te kopen. Hierdoor wordt de rente op obligaties gedrukt. Volgens Knot is een voorwaarde hiervoor dat de Italiaanse regering op korte termijn structurele hervormingen doorvoert.

De regeringsleiders van de eurolanden moeten daarnaast snel het noodfonds EFSF werkend krijgen. Het EFSF kan dan het opkopen van staatsobligaties van de ECB overnemen. Mocht niet worden voldaan aan deze voorwaarden, dan bouwt de ECB het opkoopprogramma langzaam af.

"De ECB koopt tijd. Tijd koop je om iets te doen. Tijd kopen kunnen we alleen blijven volhouden als er in die tijd ook echt iets gebeurt", stelt Knot. "Er is een duidelijke afspraak dat de interventies van de ECB een tijdelijk fenomeen zijn en dat de regeringsleiders het zullen overnemen met hun noodfonds." Als dat niet gebeurt, stelt Knot, 'dat moet je je als ECB-bestuurder echt afvragen of je wel door moet gaan. "En dat vragen wij ons ook af."