Costa winnaar grand prix Montréal

De grand prix cycliste de Montréal is gewonnen door de Portugees Rui Costa. Hij bleef in een sprint zijn medevluchter Pierrick Fédrigo net voor. De derde plaats was voor Philippe Gilbert, die de sprint vanuit de achtergrond te laat in had gezet.

Danny Pate (HTC) was de renner van een vroege groep met vluchters die het langst weg wist te blijven in de koers. De koers werd echter goed gecontroleerd door Rabobank, Sky en Omega Pharma-Lotto, waardoor aanvallers niet ver weg konden raken.

Drie ronden voor het einde lukte het een grote groep om een gaatje te krijgen. Daarin zaten onder andere Pieter Weening (Rabobank) en Johnny Hoogerland (Vacansoleil). Omega Pharma-Lotto had geen mannetje mee en ging samen met de Rabobank in de achtervolging op de groep.

Vanuit het peloton besloot Philippe Gilbert, de winnaar van vrijdag in Québec, te versnellen en kreeg Robert Gesink mee in zijn wiel. Ze wisten de groep nog niet te achterhalen en zakten weer terug in het uitgedunde peloton. Bij de bel voor de laatste ronde werd de groep achterhaald. Op de laatste grote klim van de dag gingen Simon Gerrans, Rigoberto Uran en Christian Vande Velde ervandoor, waarna Gesink erachteraan ging.

Uiteindelijk vond een groep van twintig man elkaar op zes kilometer van de aankomst. Daaruit ontsnapten Rui Costa, Pierrick Fédrigo en Stefan Denifl. Ze kregen zestien seconden op een steeds groter wordende peloton, waaruit onder andere Gesink en Samuel Sánchez zonder succes probeerden te ontsnappen.

Met een kilometer te gaan was de voorsprong geslonken en de laatste bocht ging Gilbert op de pedalen staan, maar hij kwam te laat. Costa wist de race in de sprint af te maken, voor Fédrigo en Gilbert.