Huurfonds Vesteda richt zich op middeninkomens

Woningvastgoedfonds Vesteda gaat zich concentreren op huurders die tussen wal en schip vallen door de nieuwe Europese wetgeving in de sociale woningbouw. Het luxe huursegment wordt minder belangrijk. Dat zegt topman Arjan Schakenbos in het Financieele Dagblad van maandag.

Mensen met een inkomen vanaf 33.000 euro komen door de Europese wet niet meer in aanmerking voor een sociale huurwoning. Voor die groep is het in Nederland echter ook moeilijk een huis te kopen. "Deze mensen moeten dus gaan zoeken in het vrije segment", zegt Schakenbos. "Daar kunnen ze nu niet vinden wat ze zoeken. Wij zien daar kansen."

Vesteda is een vastgoedfonds dat woningen verhuurt in de vrije sector. Voor 17 procent van de huurwoningen van Vesteda wordt een huurprijs gerekend van meer dan twaalfhonderd euro per maand. Het vastgoedfonds gaat zijn positie hierin afbouwen omdat het nog maar weinig toekomst ziet in dat segment.

In plaats daarvan gaat het fonds zich nog meer richten op het middensegment met huurprijzen tussen de zeshonderd en twaalfhonderd euro. Naast de Europese regelgeving speelt ook de vergrijzing een rol in deze keuze. Momenteel valt zestig procent van de portefeuille van het fonds binnen deze prijzen.

Vesteda belegt ongeveer 4,8 miljard euro in 27.000 huurwoningen in Nederland. Aandeelhouders zijn vooral pensioenfondsen. De leegstand bedroeg aan het einde van 2010 4,8 procent.