FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 29 augustus 2011

Jelle Brandt Corstius: ik kende die regel echt niet

Jelle Brandt Corstius was zich van geen kwaad bewust toen hij zondagavond aan het einde van de laatste aflevering van Zomergasten een oproep deed om lid te worden van de VPRO. "Als ik geweten had dat het niet mocht, had ik het natuurlijk nooit gedaan", reageert de presentator bedremmeld tegenover Novum Nieuws. "Zo stoer ben ik helemaal niet."

De oproep van Brandt Corstius leverde de VPRO 550 nieuwe leden op, maar mogelijk ook een boete van het Commissariaat voor de Media. Dat liet maandagavond weten zich te beraden op sancties. De oproep gaat in tegen de strikte regels waaraan omroepen zich moeten houden. Reguliere zendtijd mag niet worden gebruikt om leden te werven.

Brandt Corstius verzekert dat hij 'werkelijk geen flauw idee had' dat zijn appèl aan de kijkers verboden was. "Het was aan het einde van de reeks, en omdat Zomergasten volgend jaar 25 jaar bestaat werd ik plotseling bevangen door een dramatisch gevoel. Toen dacht ik: ik vraag mensen om lid te worden."

De redactie wist ook van niets. In een maandag verstuurde reactie liet de VPRO weten dat de eind- en hoofdredactie hun adem inhielden tijdens de spontane actie van Brand Corstius.

Het tumult dat maandag in de media ontstond ging grotendeels aan de presentator voorbij. "Ik zie het pas net op internet", aldus de presentator. "Ik was de hele dag geveld door een buitenproportionele kater. Goedkope vodka, dan krijg je dat." Brand Corstius spreekt uit ervaring, jarenlang woonde hij in Rusland, waar vodka de nationale drank is.

'Chocola verkleint kans hart- en vaatziekten'

Door het eten van veel chocola lijkt het risico op bepaalde hart- en vaatziekten met een derde omlaag te gaan.

Dat schrijven wetenschappers maandag in het British Medical Journal. Ze benadrukken wel dat overconsumptie schadelijke gevolgen kan hebben en dat ze nog verder moeten uitzoeken of er inderdaad sprake is van een causaal verband.

De onderzoekers baseren hun bevindingen op een vergelijking van verschillende onderzoeken naar de effecten van het eten van chocola op hart en vaten.

'Chocola verkleint kans hart- en vaatziekten'
'Chocola verkleint kans hart- en vaatziekten' (Foto: ANP)

Politie wil wekelijks met jongeren chatten

De politie wil wekelijks op de website vraaghetdepolitie.nl met jongeren gaan chatten. Op de website vond maandagavond de eerste chatsessie plaats, over het onderwerp loverboys. Meer dan 70 jongeren woonden de sessie bij, meldde een zegsvrouw van de politie na afloop.

"Er zijn heel veel onderwerpen waar jongeren met de politie over willen praten", stelt ze. "Maar waarover ze agenten op straat of op school niet aan durven te spreken. Daarvoor is de chat een uitkomst." Ook wil de politie de chat gaan inschakelen bij grote incidenten die veel impact hebben op jongeren.

Huizen vaker doelwit inbrekers

Het aantal woninginbraken is vorig jaar met 10 procent gestegen. Scholen, sportcomplexen en bedrijven waren daarentegen minder vaak doelwit van dieven. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Naast woninginbraken steeg in 2010 alleen het aantal diefstallen van brommers en scooters, met 9 procent. Het aantal gestolen fietsen nam met bijna 16 procent het sterkst af. Ook kwamen vorig jaar minder overvallen en zakkenrollerij voor.

In totaal registreerde de politie in 2010 bijna 1,2 miljoen misdrijven, 5 procent minder dan een jaar eerder. Vooral het aantal vernielingen, gewelds- en seksuele misdrijven namen af. Van alle misdrijven wordt bijna een kwart opgehelderd. De pakkans is het grootst bij gewelds- en seksuele misdrijven, in 2010 werd ruim 60 procent van deze daders gepakt.


Huizen vaker doelwit inbrekers (Foto: Novum)

Qbuzz krijgt bij herkansing alsnog ov Utrecht

Vervoerbedrijf Qbuzz gaat vanaf eind volgend jaar acht jaar lang al het openbaar vervoer per bus en tram in de regio Utrecht verzorgen. Vorig jaar werd Qbuzz ook al aangewezen, maar die inschrijving werd ongeldig verklaard. Qbuzz neemt het ov over van concurrent Connexxion. Dat meldt het regiobestuur maandag.

Connexxion en Qbuzz deden vorig jaar ook al een poging om het bus- en tramvervoer in de regio Utrecht in de wacht te slepen. Beide inschrijvingen werden toen ongeldig verklaard omdat ze niet voldeden aan de eisen die het regiobestuur had gesteld.

Beide vervoerders hebben daarop de gebreken in hun inschrijving hersteld. De aanbieding van Connexxion was volgens het bestuur opnieuw ongeldig. Die van Qbuzz voldeed wel aan de eisen en kwam ook qua prijs en kwaliteit goed uit de bus, aldus het regiobestuur.

De bussen en trams van Qbuzz gaan vanaf 9 december 2012 rijden. Connexxion kan nog wel bezwaar aantekenen tegen het besluit.

Bezuinigingen kosten Tropenmuseum open maandag

Maandag was de laatste keer dat het Tropenmuseum op de eerste dag van de werkweek was geopend. Met ingang van 1 september houdt het museum op maandagen de deuren dicht voor publiek. De organisatie zei maandag dat het besluit het directe gevolg is van de bezuinigingen van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), waarvan het Tropenmuseum onderdeel is en dat rijkssubsidie ontvangt uit het budget voor ontwikkelingssamenwerking, heeft bezwaar gemaakt.

Het ministerie wil ruim zestien procent besparen op de 24 miljoen euro die het betaalt aan diensten van het KIT. Het instituut is in gesprek met Buitenlandse Zaken om de omvang van de bezuinigingen vast te stellen.

Het Tropenmuseum biedt onder meer via tentoonstellingen en publicaties inzicht in de 'wisselwerking tussen culturen'. Bij eerdere bezuinigingsmaatregelen werd de zomerprogrammering afgelast. Ook werden tentoonstellingen uitgesteld en tijdelijke contracten niet verlengd.

[Primera División] Uitslagen speelronde 1

Afgelopen weekend werd de eerste speelronde in de Spaanse Primera División afgewerkt. Real Madrid is de eerste koploper van dit seizoen. De ploeg van José Mourinho won met maar liefst 0-6 van Real Zaragoza. FC Barcelona staat tweede, na de 5-0 overwinning op Villarreal. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor de tweede speelronde.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Sporting de Gijón Real Sociedad 1-2
Valencia Racing Santander 4-3
Granada CF Real Betis Sevilla 0-1
Atlético Madrid Osasuna 0-0
Athletic de Bilbao Rayo Vallecano 1-1
Real Mallorca Espanyol 1-0
Getafe CF Levante UD 1-1
Real Zaragoza Real Madrid 0-6*
Sevilla FC Málaga CF 2-1
FC Barcelona Villarreal 5-0*

* Klik op de uitslag voor een verslag van deze wedstrijd

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Real Madrid 1 1 0 0 3 6-0
2 FC Barcelona 1 1 0 0 3 5-0
3 Valencia 1 1 0 0 3 4-3
4 Real Sociedad 1 1 0 0 3 2-1
5 Sevilla FC 1 1 0 0 3 2-1
6 Real Mallorca 1 1 0 0 3 1-0
7 Real Betis Sevilla 1 1 0 0 3 1-0
8 Athletic de Bilbao 1 0 1 0 1 1-1
9 Getafe CF 1 0 1 0 1 1-1
10 Levante UD 1 0 1 0 1 1-1
11 Rayo Vallecano 1 0 1 0 1 1-1
12 Atlético Madrid 1 0 1 0 1 0-0
13 Osasuna 1 0 1 0 1 0-0
14 Racing Santander 1 0 0 1 0 3-4
15 Málaga CF 1 0 0 1 0 1-2
16 Sporting de Gijón 1 0 0 1 0 1-2
17 Espanyol 1 0 0 1 0 0-1
18 Granada CF 1 0 0 1 0 0-1
19 Villarreal 1 0 0 1 0 0-5
20 Real Zaragoza 1 0 0 1 0 0-6

Topscorers

# Naam Club Doelpunten
1. Cristiano Ronaldo Real Madrid 3
= Roberto Soldado Valencia 3

Programma speelronde 2

Datum Thuis Uit
zo 11 september Valencia Atlético Madrid
zo 11 september Osasuna Sporting de Gijón
zo 11 september Real Sociedad FC Barcelona
zo 11 september Villarreal Sevilla FC
zo 11 september Málaga CF Granada CF
zo 11 september Real Betis Sevilla Real Mallorca
zo 11 september Espanyol Athletic de Bilbao
zo 11 september Rayo Vallecano Real Zaragoza
zo 11 september Real Madrid Getafe CF
zo 11 september Racing Santander Levante UD

[Jupiler League] Uitslag FC Emmen - FC Oss

FC Oss heeft maandag op bezoek bij FC Emmen de tweede overwinning van het seizoen geboekt. De ploeg van trainer Dirk Heesen was met 3-1 te sterk. Oss stijgt door de overwinning naar de zevende plaats met zes punten. Emmen blijft steken op de zestiende stek met een punt uit vier duels.


Emmen in de aanval tegen Oss (Foto: Pro Shots)

De thuisploeg kwam nog wel op voorsprong door een eigen doelpunt van Zdenko Kaprálik, maar op slag van rust tekende Marcel van der Sloot voor de gelijkmaker. Ruim tien minuten na de onderbreking maakte Van der Sloot er ook 2-1 van, waarna Christopher Bieber voor het slotakkoord zorgde.


Uiteindelijk waren het de Ossenaren die wonnen (Foto: Pro Shots)

In het pak genaaid

GroenLinks heeft zich in het pak laten naaien, en niet zo'n beetje ook. De erfopvolgers van de antimilitaristische Pacifistisch Socialistische Partij dachten werkelijk dat het een haalbare kaart was, om in een wetteloos land als Afghanistan politiemensen op te leiden, die vervolgens niet aan gevechtshandelingen zouden deelnemen. Daarom stemde GroenLinks voor de missie van onze soldaten naar Afghanistan, en hielp het kabinet daarmee aan een meerderheid.

Nederland gaat weer Somaliërs uitzetten

Afgewezen Somalische asielzoekers kunnen weer worden teruggestuurd naar delen van hun vaderland. Dat meldde minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) maandag aan de Tweede Kamer. Wel gelden hiervoor strikte voorwaarden. Leers reageert op een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM).

De afgewezen asielzoekers mogen, zo stelt Leers in navolging van het hof, alleen worden teruggestuurd naar Zuid- of Centraal-Somalië. Ze moeten daar naaste familieleden hebben die in staat zijn om hen te beschermen en ze moeten nog recent in Somalië hebben verbleven.

Bovendien moeten ze zich kunnen gedragen volgens de regels die de islamitische organisatie Al-Shabaab stelt. Volgens de rechters van de Raad van Europa is de toepassing van de shariawetten door Al-Shabaab 'draconisch' en worden voor een licht vergrijp al zware straffen opgelegd.

"Enkel personen die weten hoe ze 'het spel moeten spelen' en zich weten te conformeren aan de regels van Al-Shabaab kunnen veilig reizen door en verblijven in deze gebieden", schrijft Leers in een brief aan de Kamer.

Terugkeer naar Mugadishu is voor afgewezen asielzoekers geen optie. Daar is het te gevaarlijk, zegt Leers. Ook vluchtelingenkampen zijn geen mogelijkheid. Alleenstaande vrouwen, alleenstaande kinderen en niet-Somalische minderheden worden niet teruggestuurd.

GroenLinks Kamerlid Tofik Dibi vindt het een slecht plan van Leers. "Mensen uitleveren aan terreur doe je zo", twittert hij maandagmiddag. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind spreekt van een 'bizarre voorwaarde' voor de afgewezen asielzoekers. "Ze moeten zich aanpassen aan sharia van terreurorganisatie", reageert hij.

[Primera División] Barcelona speelt met Villarreal

Vanavond begon ook voor FC Barcelona de competitie. In het eigen Camp Nou was Villarreal de tegenstander. De thuisploeg gaf voetballes aan Villarreal en won met maar liefst 5-0. Lionel Messi scoorde twee doelpunten. Thiago, Cesc Fàbregas en Alexis Sánchez wisten allen één doelpunt te maken.

Barcelona was de gehele wedstrijd heer en meester, maar wist in de beginfase van de wedstrijd niet tot score te komen. Halverwege de eerste helft was het toch raak. Thiago slalomde door de verdediging van Villarreal en scoorde de 1-0. Niet veel later was Giuseppe Rossi namens Villarreal dichtbij de gelijkmaker, maar het harde schot van de Italiaan belandde in het zijnet. Op slag van rust verdubbelde Cesc Fàbregas de score en dit leek de defitieve klap voor Villarreal.

Het laatste sprankje hoop ging direct na rust helemaal verloren voor de bezoekers. Na een subtiel passje van Thiago, wist Alexis Sánchez de 0-3 te scoren. Niet veel later hing de bal alweer in het doel van Villarreal. Na een steekpass van Andres Iniesta ging Lionel Messi alleen af op het vijandelijke doel. Hij omspeelde doelman Lopez en schoot de bal in het lege doel. Villarreal had nauwelijks wat in te brengen en zag Messi een kwartier voor tijd opnieuw tot score komen. Hij schoot uit een voorzet van Thiago van dichtbij raak.

Barcelona, waar Xavi en David Villa pas na rust invielen, ging op zoek naar de zesde treffer, die recht zou geven op de koppositie. Real Madrid won namelijk gisteren met 0-6 van Real Zaragoza. Het zesde doelpunt kwam er niet en zodoende staat de regerend kampioen na de eerste speelronde op de tweede plek.

Leden gezin Gadhafi wijken uit naar Algerije

Gezinsleden van de Libische leider Moammar Gadhafi zijn maandag uitgeweken naar Algerije. Dat meldt het Algerijnse staatspersbureau op gezag van het ministerie van buitenlandse zaken in Algiers.

Het zou gaan om Gadhafi's echtgenote Safia, zijn dochter Aicha en zonen Hannibal en Mohamed en hun kinderen. De Algerijnse autoriteiten hebben de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de voorzitter van de VN-Veiligheidsraad en het hoofd van de Nationale Overgangsraad (NTC) van hun komst op de hoogte gesteld.

Algerije heeft de raad vooralsnog niet erkend, ofschoon de vlag daarvan sinds de val van Tripoli aan de Libische ambassade in Algiers wappert.

Ahmed Bani, de militaire woordvoerder van de overgangsraad, toonde zich niet verbaasd dat de familie-Gadhafi welkom is in Algerije. De rebellen hebben tijdens hun zes maanden oude opstand steeds gezegd dat Algerije het regime van Gadhafi met huurlingen ondersteunde.

Ahmed Jibril, een naaste medewerker van NTC-voorzitter Mustafa Abdul-Jalil, zei dat als het waar is dat de familie van Gadhafi naar Algerije is uitgeweken, 'wij zullen eisen dat de Algerijnse autoriteiten hen voor berechting voor Libische rechtbanken aan Libië overdragen'.

Baas houdt naakte werkneemster in doos

Robert Yachen Lee is een baas. De 37-jarige man is eigenaar van een yoghurttoko in de Amerikaanse stad Alhambra en heeft een werkneemster naakt opgesloten in een doos.

De beste man, die vandaag moest voorkomen bij de plaatselijke rechtbank, heeft de vrouw naar een voorraadkast boven O My Yogurt gelokt en vervolgens bewusteloos gemept. De vrouw kwam eenmaal weer bij in een doos, met haar gezicht naar beneden en vastgebonden met tape. Afgezien van een volwassenenluier was ze geheel naakt.

De doos bevond zich weer in een geluidsdichte kamer, die Lee onlangs had gefabriceerd. De werkneemster wist echter te ontsnappen en liep naar een verderop gelegen opticien. Hier belde ze de politie, die haar baas weldra in de boeien sloeg.

De rechter heeft de borgsom vandaag bepaald op tien miljoen dollar. Op 16 september moet hij terechtstaan wegens ontvoering met het doel te verkrachten en poging tot moord.

Twee aparte DRS-zones op Monza

Autosportfederatie FIA heeft bekend gemaakt dat er bij de Grand Prix van Italië op Monza gebruik gemaakt zal gaan worden van twee aparte DRS-zones. Het is voor het eerst dat dit gebeurt, want in Canada en Valencia waren de twee zones vlak achter elkaar met maar één detectiepunt er voor.

De eerste zone waarin de beweegbare achtervleugel kan worden bedient ligt op de start/finishgedeelte en loopt tot de eerste bocht. Het detectiepunt ligt bij het uitkomen van de Parabolicabocht. De tweede zone start bij het uitkomen van de Tweede Lesmo en loopt tot de Ascari chicane. Het detectiepunt van deze zone ligt tussen beide Lesmobochten in.

Volg-me-niet-register op internet

Nederland heeft vanaf dinsdag een volg-me-niet-register. Het is vergelijkbaar met het bel-me-niet-register, en is bedoeld om de privacy van internetgebruikers te garanderen. Het register wordt ondersteund door de belangrijkste Nederlandse internetexploitanten en wordt geleid door brancheorganisatie Interactive Advertising Bureau Nederland (IAB).

Advertenties krijgen een icoon dat leidt naar een landingspagina met daarop de privacypolicy van de betreffende organisatie. Daar kan de gebruiker aangeven niet langer gevolgd te willen worden middels zogeheten cookies. De internetpartijen die bij het initiatief betrokken zijn zeggen meer dan driekwart van de Nederlandse markt te vertegenwoordigen. Ze reageren hiermee op het cookieverbod dat de overheid wil invoeren.

Russische parlementsverkiezingen in december

De Russische president Dmitri Medvedev heeft 4 december vastgesteld als datum voor de verkiezingen voor de Staatsdoema. In maart volgen de presidentsverkiezingen.

De Doema, het lagerhuis van het parlement, wordt sinds de vorige verkiezingen in 2007 gedomineerd door getrouwen van het Kremlin. Verenigd Rusland, de partij van premier Vladimir Poetin, bezet 315 van de 450 zetels. De drie overige partijen, bieden over het algemeen nauwelijks oppositie.

Blond meisje kopt taxi in Alkmaar

Een dronken chimeid gaat tegen wil en dank in korte tijd als een razende over het internet. De blonde vrouw heeft vrijdagavond in Alkmaar tweemaal een taxi besprongen.

Terwijl de chauffeur rustig een krantje leest, springt er ineens een jongedame bij hem op de motorkap. Vervolgens zwalkt zij weer terug naar waar zij vandaan kwam.

Even later waagt de dronkenlap een tweede poging de liefde te bedrijven met de taxi. Ze neemt een aanloop, maar gaat vlak voor de auto plat op haar bakkes waarna zij met haar hoofd hard tegen de bumper aankomt.

Een omstander heeft alles gefilmd en de beelden op YouTube gezet. Het filmpje met als titel 'Meisje kopt taxi in Alkmaar' is een ware internethit. De vrouw heeft naar verluidt geen ernstige verwondingen overgehouden aan het voorval.


'Zo op d'r bakkes. BAM!'

Villa van prinselijk paar in Mozambique is af

De vakantievilla van Prins Willem-Alexander en prinses Máxima in Mozambique is af. Het huis staat inmiddels enige tijd te koop, laat minister-president Mark Rutte (VVD) de Kamer maandag weten.

De aandelen die door de kroonprins waren ondergebracht in een stichting zijn inmiddels overgebracht bij een Mozambikaanse rechtspersoon. De stichting is ontbonden.

Eind 2009 besloot Willem-Alexander dat hij het vakantiehuis op het schiereiland Machangulo zou verkopen zodra het af was. Het bouwproject zou moeten bijdragen aan de ontwikkeling in het Afrikaanse land, maar gaandeweg ontstonden daar steeds meer twijfels over. In de Tweede Kamer en in de media klonk veel kritiek op het project, waarna het prinselijk paar besloot af te zien van het luxueuze optrekje aan zee.

Weer dode door grizzly in Yellowstone

Parkwachters in het Amerikaanse nationaal park Yellowstone proberen een grizzlybeer te vangen die vorige week een kampeerder heeft aangevallen en gedood. Het is al de tweede dodelijke aanval door een beer deze zomer in Yellowstone.

Het stoffelijk overschot van de 59-jarige John Wallace werd vrijdag gevonden, niet ver van een gebied waar veel beren voorkomen. "Wij denken dat wij bezoekers behoorlijk voorlichten over een veilig verblijf, maar helaas heeft dat in dit geval niet geholpen", zei parkopziener Dan Wenk.

Rangers hebben vallen uitgezet om de beer te vangen. Als het dier gevangen wordt, zal het worden afgemaakt, omdat niet zonneklaar is dat het zich alleen maar verdedigde. Dat was bijvoorbeeld wel het geval met de berin die in juli een man uit Californië doodde om haar kroost te beschermen.

Yellowstone Park trekt jaarlijks meer dan drie miljoen bezoekers. Ondanks de twee dodelijke aanvallen van dit jaar blijven gevaarlijke ontmoetingen tussen grizzlyberen en mensen volgens Wenk een zeldzaamheid. De aanval in juli was de eerste met dodelijke afloop in het park sinds 1986.


Weer dode door grizzly in Yellowstone (Foto: Novum)

Kelly Rowland: Beyoncé wordt geweldige moeder

Beyoncé Knowles wordt een fantastische moeder. Daarvan is Kelly Rowland, die jarenlang met haar zong in de meidengroep Destiny's Child, overtuigd. Beyoncé kondigde zondag haar zwangerschap aan tijdens de uitreiking van de MTV Video Music Awards.

"Ik ken haar al een tijdje. Zij is gelukkig en Jay is gelukkig, en dat is wat telt", zegt Rowland tegen het Amerikaanse blad People over de 29-jarige Knowles en haar man, Jay-Z. "Ik denk dat ze een geweldige moeder wordt, ze heeft altijd al moedergevoelens gehad. Volgens mij is ze voor het moederschap geboren."

Beyoncé en Jay-Z trouwden drie jaar geleden. De zangeres stak nooit onder stoelen of banken dat ze graag kinderen wil. Volgens Rowland hebben de twee het al gehad over mogelijke namen voor de baby.

[US Open] Wimbledon-winnares Kvitova uitgeschakeld

Petra Kvitova is verrassend in de eerste ronde van de US Open blijven steken. De Tsjechische, winnares van Wimbledon, moest in twee sets buigen voor de Roemeense Alexandra Dulgheru; 7-6 (3) en 6-3.

De nummer 48 van de wereld deed niks onder voor Kvitova, de mondiale nummer vijf. Na de verassende winst in de eerste set kwam ze in het begin van de tweede set al snel een break achter te staan. Die break gaf Kvitova even zo snel weer weg, waarna Dulgheru zes van de laatste zeven games won.

Ti West wil weerwolf-film maken

Afgelopen weekend was regisseur Ti West te gast op Film4 Frightfest in London. West onthulde dat hij een script heeft geschreven voor een weerwolf-achtige film. Dit vernemen we via de website van Bleeding Cool. Het publiek van het Britse horrorfilm festival kregen verder geen details te horen. West gebruikte zijn tijd meer om promotie te maken voor zijn nieuwe sciencefiction film getiteld the Side Effects.

"De titel is the Side Effects. Het is een sciencefiction film over farmaceutische experimenten in de ruimte en paranoia" aldus de regisseur tegen het publiek. "De film heeft een groter budget, maar vormt samen met House of the Devil en the Innkeepers een trilogie over isolatie en paranoia, en meer van die psychologische angsten, maar dan in de ruimte."

West was in Londen vanwege de première van the Innkeepers, die later dit jaar in de bioscopen te zien zal zijn. Hij regisseerde eerder onder meer the Roost en Cabin Fever 2: Spring Fever.

Fenerbahçe wil CL-uitsluiting bij CAS aanvechten

Fenerbahçe wil naar het internationaal sporttribunaal CAS stappen om de uitsluiting van de Champions League aan te vechten. Dat laat de Turkse topclub weten. Fenerbahçe is door de Turkse voetbalbond uit Europa's grootste clubtoernooi gehaald vanwege de sterke vermoedens van betrokkenheid bij een groot omkoopschandaal.

Fenerbahçe zag een beroep eerder nog van de hand worden gewezen door de bond van het land, waarna de regerend landskampioen wilde degraderen. Op dat verzoek werd echter ook niet ingegaan. Fenerbahçe, dat in de Champions League is vervangen door Trabzonspor, onderzoekt momenteel met twee advocaten de mogelijkheden.

Het voetbal in Turkije is momenteel verwikkeld in een groot omkoopschandaal. Meer dan dertig mensen zijn gearresteerd, waaronder Fenerbahçe-voorzitter Aziz Yildirim. De politie doet onderzoek naar negentien verdachte duels.

Verkoop Nintendo eShop-kaartjes nog niet optimaal

Sinds afgelopen vrijdag zijn de eShop-tegoedkaarten te koop in de winkels van Primera. Met deze prepaid-kaarten kan men aankopen doen in de online eShop van Nintendo 3DS en Wii. De verkoop van deze kaarten verloopt echter verre van soepel zoals blijkt uit enkele ervaringen van users op het Forum.

User Anti_Troll zegt het volgende: "Ik liep net een Primera winkel binnen om een Eshop kaartje te halen. De meneer die daar stond zei dat ze die niet hadden en zich niet bemoeien met dit soort dingen voor electronica en dat ik het maar in een speelgoedwinkel moest proberen."

Bij Mister_T ging het echter nog een stapje verder. Hij kon na veel gedoe wel een kaart kopen, maar deze werkte niet. Nu zijn zowel Primera als Nintendo elkaar de schuld aan het geven: "Van het weekend een Eshop kaart gehaald bij de Primera.
Kaartje was nog helemaal niet bekend in het systeem, verkoopster moest afdelingen afbellen om die kaart in het systeem te krijgen. Kreeg ze het kaartje eindelijk als artikel in het systeem, bleek de prijs 35 euro (was kaartje van 15) te zijn.

Na wat pogingen heeft ze deze handmatig aan kunnen passen naar 15.

Maar nu komt het! Door dat gekut met het verkoopsysteem van de Primera is naar alle waarschijnlijkheid het kaartje niet geactiveerd waardoor ik nu foutmeldingen krijg als ik hem wil opwaarderen. Primera weigert een nieuw kaartje te geven omdat ik de afkraslaag er al af heb gehaald. Nintendo wil geen nieuw geven omdat ik het kaartje heb gekocht bij de Primera!"

De Primera-winkels moeten de barcode op het kaartje scannen wat er voor zorgt dat de kaart geactiveerd wordt. Pas op dat moment is de code waarmee je het tegoed toevoegt aan je account geldig.

'Texeira in Nederland, Matavz toch naar PSV'

De toekomst van Tim Matavz is al een aantal weken onderwerp van gesprek. De aanvaller van FC Groningen staat in de belangstelling van PSV, maar de Eindhovenaren kwamen er tot op heden niet uit met de Groningers.

Gisteren kwam zelfs het bericht dat Matavz niet meer mocht vertrekken, omdat de ingestelde deadline van FC Groningen was verstreken. Het heeft er echter alle schijn van dat een transfer toch op handen is. Voetbal International wist zojuist te melden dat David Texeira, de aanvaller waar de Groningse club achteraan zit, vanavond op Schiphol is geland.

Texeira zou aanvankelijk zijn afgebeld, omdat de transfer van Matavz naar PSV ook niet van de grond is gekomen. Nu de Uruguayaan toch in ons land is, draait de geruchtenmachine op volle toeren. Mocht FC Groningen de aanvaller namelijk contracteren, dan is de kans groot dat Matavz naar PSV vertrekt.

Bovendien hebben beide ploegen nog maar enkele dagen om mutaties in hun selectie door te voeren. De nacht van woensdag naar donderdag gaat de transfermarkt namelijk dicht.

Geen regeling voor studenten om schade te verhalen

Studenten hebben voldoende mogelijkheden om schade te verhalen op hun onderwijsinstelling als die haar verplichtingen niet nakomt. Er komt dan ook geen apart verhaalsrecht voor studenten. Dat schrijft staatssecretaris van onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) maandag aan de Tweede Kamer.

In de motie stond dat studenten de schade moeten kunnen verhalen op een onderwijsinstelling als bijvoorbeeld het aantal contacturen minder is dan vooraf aangekondigd en de voorzieningen die voor de studie essentieel zijn structureel niet beschikbaar zijn.

Een aantal Kamerleden had in 2007 een motie ingediend waarin het kabinet werd verzocht een om voor studenten het recht te regelen om schade te verhalen. De motie was een initiatief van de PvdA. Pikant genoeg stond de handtekening van Zijlstra, toen Tweede Kamerlid, als mede-indiener onder de motie die uiteindelijk in 2009 werd aangenomen.

Zijlstra vindt het nu terecht dat studenten een schadevergoeding krijgen als een instelling haar verplichtingen niet nakomt, maar vindt dat dit ook kan met het bestaande recht. Als partijen afspraken maken, moeten ze die nakomen, vindt de bewindsman. "Dit is tussen student en instelling niet anders", aldus de bewindsman. "Ik meen dat er een verhaalsrecht bestaat dat naar behoren functioneert en voorzien is in goede, toegankelijke procedures."

Toenmalig minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA) zei bij het aannemen van de motie dat hij die zou uitvoeren.

Huntelaar: "Vrijdag met 6, 7 of 8-0 winnen"

Doelpuntenmachine Klaas-Jan Huntelaar wil zijn moyenne in Oranje graag verder opvoeren. De wedstrijd tegen  San Marino komende vrijdag is daarvoor een uitgelezen mogelijkheid.

"Normaal gesproken moet je daar wel met 6, 7 of 8-0 van kunnen winnen", aldus Huntelaar. "We willen vrijdag een mooie uitslag neerzetten." Dat de spits in vorm in bewees hij vorige week, toen Huntelaar vier keer scoorde in de Europa League.  "Of ik speel tegen San Marino? Dat lijkt me geen gekke gedachte", zei Huntelaar vandaag met een brede grijns.

Vorig jaar scoorde Huntelaar drie keer tegen San Marino, toen de uitwedstrijd met 0-5 werd gewonnen. In totaal vond Huntelaar deze kwalificatie al acht keer het net. Omdat Zweden ook goed blijft presteren kan het doelsaldo belangrijk worden. Huntelaar maakt zich daar echter niet druk om: "Als we gewoon alles winnen, is dat doelsaldo helemaal niet belangrijk."

Vliegverkeer New York en Newark hervat

De luchthavens van New York en Newark zijn maandagochtend weer opengegaan. Het vliegverkeer was zaterdagmiddag stilgelegd in verband met de naderende orkaan Irene.

Het kan nog enige tijd duren voordat alle gestrande reizigers weer zijn vertrokken. De luchthavendienst adviseert reizigers eerst contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij alvorens naar het vliegveld te komen, omdat vluchten vertraagd of geannuleerd kunnen zijn.

Megastore Fame sluit de deuren

Megastore Fame Music in Amsterdam moet na ruim 21 jaar de deuren sluiten. Moederbedrijf Free Record Shop Holding maakte maandag bekend dat per 29 januari 2012 een einde komt aan de winkel in de Kalverstraat.

Fame is dan wel goed voor een omzet van 12 miljoen euro en ruim 800.000 klanten op jaarbasis, maar door de hoge huur en de stagnerende markt voor beeld en geluid is het niet langer mogelijk een gezond bedrijfsrendement te behalen, zo meldde het bedrijf.

'Been voor jaar naar RC Genk'

Mario Been zal volgens Belgische media voor in ieder geval één seizoen als trainer van RC Genk aan de slag gaan. De oud-trainer van Feyenoord neemt de plek in van Franky Vercauteren die naar Al Jazira in Abu Dhabi is vertrokken. 

Been heeft eerder vandaag een gesprek gehad met de Belgen en toen hielden beide partijen al een goed gevoel over aan dat gesprek. Eerder werd ook Henk ten Cate in verband met RC Genk gebracht. De Amsterdammer koos er echter voor om niet bij Genk aan de slag te gaan. Been zal met zijn nieuwe ploeg ook op Europees niveau actief zijn, de Belgen plaatsten zich afgelopen week voor de groepsfase van de Champions League.

'Feyenoord wil Bakkal bij vertrek Fer'

Het is niet ondenkbaar dat Leroy Fer in de komende dagen alsnog van club gaat wisselen. FC Twente hengelt nog altijd naar de diensten van de middenvelder van Feyenoord, die dit weekend in de wedstrijd tegen sc Heerenveen (2-2) trefzeker was.

Mocht de transfer van Fer er daadwerkelijk komen, dan heeft Feyenoord al een opvolger op het oog. Volgens Voetbal International richten de Rotterdammers hun pijlen dan op Otman Bakkal, die bij PSV op een zijpsoor is geraakt.

De 26-jarige middenvelder lijkt, sinds de komst van Georginio Wijnaldum en Kevin Strootman, op een zijspoor te staan en komt vooralsnog niet in de plannen van trainer Fred Rutten voor. Volgens PSV-watcher Thijs Slegers zou de voetballer uit Eindhoven wel oren hebben naar een transfer naar Feyenoord.

Race tegen echtgenoot eindigt in sloot

Een 24-jarige vrouw is zondagmorgen in de sloot gereden tijdens een racepartij met haar 31-jarige man in Wateringen. Dat meldt de politie. De vrouw verloor behalve de macht over het stuur ook de strijd met haar man. Ze is met de schrik vrijgekomen.

Volgens een getuige scheurden de twee uit het Zuid-Hollandse Poeldijk met hoge snelheid achter elkaar aan. Ze hielden daarbij weinig afstand. Toen de man plotseling remde, raakte zijn echtgenote in de slip en belandde ze in de sloot aan de Wippolderlaan.

De man en vrouw konden allebei hun rijbewijs inleveren. Ook zijn hun auto's in beslag genomen.

'Jongens Sint Joseph stierven natuurlijk dood'

Alle jongens die in de jaren vijftig overleden in het internaat Sint Joseph in Heel stierven een natuurlijke dood. Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die door de regionale omroep L1 en de NOS zijn opgevraagd. Eerder deze maand bleek dat het aantal sterfgevallen in het Limburgse jongensinternaat aanzienlijk hoger was dan normaal.

De helft van de sterfgevallen van de jongens tot 18 jaar in de katholieke psychiatrische inrichting in 1952 en 1953 wordt toegeschreven aan infectieziekten. Verder stierven jongens aan aangeboren afwijkingen, hart- en vaatziekten en aan kanker. Het CBS registreert voor de gemeente waarin Heel ligt voor die twee jaren geen gevallen van een niet-natuurlijke dood.

Het Openbaar Ministerie in Roermond onderzoekt momenteel 34 sterfgevallen, ondanks dat deze zaken zijn verjaard. Dit onderzoek voor voortgezet. De zaak kwam aan het licht door de commissie-Deetman, die onderzoek doet naar misbruik in de katholieke kerk.

Niet alleen in het jongensinternaat in Heel, maar ook in een instelling voor verstandelijk gehandicapte vrouwen overleden in 1952 en 1953 bovengemiddeld veel meisjes. In het internaat Sint Anna stierven in die periode veertig meisjes van onder de 18 jaar. De meeste van hen waren jonger dan 12 jaar.

Oranje traint zonder Mathijsen en Vorm

Het Nederlands elftal heeft in Katwijk de eerste training afgewerkt in de aanloop naar de EK-kwalificatiewedstrijd tegen San Marino. Joris Mathijsen, die zich enkele uren later dan de andere internationals meldde, trainde binnen. Ook doelman Michel Vorm ontbrak op het veld van Quick Boys.

Oranje werkte een ontspannen training van zo'n anderhalf uur af. Khalid Boulahrouz en John Heitinga gingen eerder naar binnen en aanvoerder Mark van Bommel hield het vanwege kuitklachten bij loopoefeningen.

Het Nederlands elftal traint morgen en donderdag nogmaals op het veld van Quick Boys. Bondscoach Bert van Marwijk en zijn selectie werken woensdag achter gesloten deuren een oefensessie af in het Kyocera Stadion van ADO Den Haag. Oranje speelt vrijdag in Eindhoven tegen San Marino, dat na zeven kwalificatieduels nog puntloos is. Het ministaatje wist bovendien nog geen doelpunt te maken en kreeg er al 33 tegen.

Nederland gaat aan de leiding in groep E met de volle score van 18 punten uit zes wedstrijden.

Oranje traint zonder Mathijsen en Vorm
Oranje traint zonder Mathijsen en Vorm (Foto: ANP)

[Vuelta] Dekker tevreden over Mollema

Erik Dekker, ploegleider bij Rabobank, is tevreden over de verrichtingen van zijn kopman Bauke Mollema in de Vuelta. Mollema verloor vandaag in de tijdrit de leiderstrui maar hij hield de schade beperkt.

"Tegenover de comcurrentie heeft Bauke een goede tijdrit gereden", aldus Dekker. Mollema staat nu zevende in het algemeen klassement op één minuut en zeven seconden van leider Christopher Froome. "De verschillen in de top zijn niet al te groot."

Dekker kijkt met vertrouwen naar het restant van de Vuelta. "Wel schijnt het weer om te slaan, voor woensdag is regen en veel kouder weer voorspeld. Dat hoort er ook bij."

Morgen is een rustdag in de Ronde van Spanje.

EU zet hulpoperatie op touw in Tripoli

De Europese Unie heeft in de Libische hoofdstad Tripoli een kantoor geopend om de verdeling van medische en andere hulpgoederen op touw te zetten.

Europees commissaris voor internationale hulp Kristalina Georgieva zei maandag dat experts van de EU ervoor willen zorgen dat hulp in de vorm van gezondheidszorg, medicijnen, voedsel en drinkwater snel wordt afgeleverd. Gebrek aan gezondheidsvoorzieningen en drinkwater vormt het meest nijpende probleem.

De EU heeft voor humanitaire noodhulpverlening in Tripoli tien miljoen euro uitgetrokken. Vier miljoen euro is bestemd voor activiteiten van het Internationale Comité van het Rode Kruis.

UCI: Kolobnev enige dopinggeval in Tour

In de Ronde van Frankrijk hebben zich afgelopen maand geen verdere dopinggevallen voorgedaan. Dat meldt de UCI vandaag op basis van de laatste resultaten. Alexander Kolobnev blijft daardoor de enige die positief testte op een verboden middel tijdens de 98e editie van La Grande Boucle.

De Rus van Katusha werd in de vijfde etappe van de Tour betrapt op hydrochloorthiazide (hct), een vochtafdrijvend middel dat dopinggebruik kan maskeren. Kolobnev is momenteel geschorst in afwachting van een hoorzitting met de Russische wielerbond

"Dit uitstekende nieuws laat zien dat de UCI de laatste jaren de juiste maatregelen heeft genomen tegen doping, in het bijzonder door het invoeren van het biologisch paspoort", stelt de voorzitter van de Internationale wielerunie, Pat McQuaid. "De mentaliteit en het gedrag binnen het peloton zijn aan het veranderen. Onze sport is op de goede weg en we doen er alles aan om dat te beschermen."


UCI: Kolobnev enige dopinggeval in Tour (Foto: Novum)

Max Payne 3 laat zich zien in Brazilië

Er zijn twee Max Payne 3-screenshots op het internet verschenen. Dit keer ziet Max er een stuk ouder uit, inclusief rimpels. Het lijkt een andere stijl gekozen te zijn dan de eerdere screenshots die we zagen, met een kale Max.

Het verhaal speelt zich zo'n acht tot twaalf jaar na de gebeurtenissen in het tweede deel af. Max is New York ontvlucht. Hij werkt in São Paulo in Brazilië voor een rijke familie als beveiligingsbeambte. Maar in zijn nieuwe stad wordt hij verraden. Tijd om op onderzoek uit te gaan en achter de waarheid te komen.

Max Payne 3 komt uit op Xbox 360, PlayStation 3 en Windows. Een releasedatum is nog niet bekend.

Max Payne 3

Max Payne 3

Gorilla geboren in Limburgse dierentuin

In Gaiapark Zoo in Kerkrade is afgelopen weekeinde een gorilla geboren. Moeder Dalila en haar jong maken het goed, laat de Limburgse dierentuin maandag weten.

Bezoekers van het park waren zaterdagmiddag getuige van de geboorte, want de gorillababy kwam buiten op het gorilla-eiland ter wereld. Het geslacht van het jong is nog niet bekend. De baby heeft daarom dan ook nog geen naam.

Het nieuwgeboren gorillajong is het derde kind van Dalila, die met haar 39 jaar volgens de dierentuin een vrij oude moeder is. Het gorillavrouwtje verhuisde in 2009 naar de Limburgse dierentuin omdat ze het niet goed kon vinden met de nieuwe leider van de gorillagroep in de Apenheul, waar ze het grootste deel van haar leven doorbracht.


Gorilla geboren in Limburgse dierentuin (Foto: Novum)

Fans Arsenal krijgen gratis kaartje

De fans van Arsenal die gisteren getuige waren van de 8-2 nederlaag tegen Manchester United hebben een gratis kaartje aangeboden gekregen voor een uitwedstrijd van de club in de Premier League. Dit meldt de Londense club.

"Het resultaat was uiteraard teleurstellend. De fans die daar aanwezig waren, hebben ons geweldig gesteund en dat willen we belonen," aldus een verklaring van de club op de website.

Uitgezette familie Karim niet teruggehaald

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) is niet van plan de Iraakse familie Karim naar Nederland te halen opdat ze opnieuw in Nederland asiel kunnen aanvragen. Dat schrijft de minister in antwoord op vragen die de PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie hadden gesteld naar aanleiding van een uitzending van Uitgesproken VARA.

Het televisieprogramma zond in juni een reportage uit over het eerder dit jaar uitgezette gezin dat in Dronten woonde. Daarin kwam naar voren dat de familie Karim in het Iraakse Kirkuk te maken heeft met straatgeweld en bloedwraak. Vooral de dochters van het gezin zouden het zwaar te verduren hebben.

De PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie wilden naar aanleiding van de uitzending onder meer van de minister weten of de familie in staat kon worden gesteld een nieuwe asielaanvraag te doen. Leers laat de partijen weten dat hij geen aanleiding ziet een nader onderzoek te laten doen in Irak en niet de intentie heeft de familie naar Nederland te halen om ze een nieuwe asielaanvraag te laten doen.

"De asielaanvragen van de familie Karim zijn zorgvuldig beoordeeld, zowel door de Immigratie- en Naturalisatiedienst als door de rechter", schrijft Leers. Hij ziet de reportage niet als objectieve bron, omdat de situatie in Irak door de ogen van de familie wordt getoond. "De uitzending bevat naar mijn mening geen objectieve aanknopingspunten tot een nader onderzoek."

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Wil je kans maken op deze mysterieuze goodie? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: Hoe heet de maffiabaas in Driver: San Francisco?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op deze pagina achterlaten.

Verrassing!

Brood wil langer bij RKC Waalwijk blijven

Ruud Brood speelt met de gedachten om zijn aflopende contract bij RKC Waalwijk te verlengen. Dit liet de oefenmeester afgelopen weekend na de gewonnen wedstrijd tegen NAC Breda (2-1) weten.

"Ik voel me als een vis in het water bij deze club. Ik wil best verder als ik bij RKC met dezelfde technische staf kan blijven werken," aldus Brood. Daarnaast werd ook nog even ingegaan op zijn jeugdliefde NAC Breda. In de periode tussen 1990 en 1998 speelde de oefenmeester voor de Bredanaars, die een beroerde seizoensstart kennen.

Het is daarom niet ondenkbaar dat NAC Breda in de loop van het seizoen een trainerswissel overweegt, waarbij de naam van Brood ongetwijfeld genoemd gaat worden. De trainer hielp dit verhaal direct de wereld uit. "Ik stap er dit seizoen niet in," was de duidelijke taal.

Volgens Jan Snoeren, interim-directeur van RKC Waalwijk, is de ploeg van plan om de contractbesprekingen met Brood pas in maart op te starten. "Maar als Ruud Brood nu zelf aangeeft dat hij ertoe bereid is, kunnen we misschien al sneller zaken doen," aldus de preses. "Ik ga het maandag op de agenda zetten voor de vergadering van de Raad van Commissarissen. Het mag duidelijk zijn dat RKC de samenwerking met Ruud Brood dolgraag voort wil zetten."

Doden door aardverschuivingen Uganda

Aardverschuivingen in het oosten van Uganda hebben maandag aan minstens 29 mensen het leven gekost, zo heeft de regering bekendmaakt.

In het dorp Mabono werden na zware regenval 22 huizen onder modder bedolven. Het Rode Kruis heeft vrijwilligers naar het district Bulambuli gestuurd om na te gaan of zich in omliggende dorpen nog meer aardverschuivingen hebben voorgedaan.

Vorig jaar kwam in een ander district in het oosten van Uganda meer dan driehonderd mensen door aardverschuivingen om het leven.

ADO legt Hongaar Horváth vast

ADO Den Haag heeft zich versterkt met de Hongaar Gábor Horváth. De 26-jarige centrale verdediger komt over van FC Fehévar, dat hem vorig seizoen nog uitleende aan NAC Breda. Horváth tekent in Den Haag een contract voor twee seizoenen, met een optie voor nog een jaar.

Horváth, die vier interlands voor Hongarije speelde, maakte in 2005 zijn debuut in het betaald voetbal bij Fehévar. In ruim vier seizoenen kwam hij tot honderd wedstrijden. Bij NAC kwam hij vorig jaar negentien keer in actie.

ADO heeft de huur van John Verhoek ook afgerond. De 22-jarige aanvaller komt voor een seizoen van Stade Rennes. Het jongere broertje van Wesley Verhoek werd in de winterstop door de Fransen overgenomen van FC Den Bosch, maar mag in Den Haag ervaring opdoen.

Nintendo onthult Zelda Skyward Sword-bundel

Nintendo heeft bekendgemaakt dat er een speciale editie uitkomt voor The Legend of Zelda: Skyward Sword voor Nintendo Wii. Deze speciale uitgave gaat gebundeld worden met een gouden Wii Remote. Daarnaast verschijnt er ook een audio-cd als extraatje voor alle kopers van de game.

De audio-cd, met daarop delen van het jubileumconcert dat wereldwijd gegeven wordt ter ere van de 25e verjaardag van de franchise, is voor alle snelle kopers van de game. Hierbij maakt het niet uit of je de gewone versie, of de bundel koopt.

Zelda

De bundel is op dit moment enkel aangekondigd voor de Verenigde Staten alwaar hij voor 70 dollar verkocht gaat worden. Of er een Europese release komt, en wat deze dan moet gaan kosten, is nog niet bekend. Skyward Sword ligt in november in de Amerikaanse en Europese winkels.

Prostituees Bonn moeten kaartje kopen

De straatprostituees van de Duitse stad Bonn moeten voortaan een speciale belasting van 6 euro per nacht betalen. Daartoe dienen ze een kaartje te trekken uit een apparaat, dat lijkt op een parkeerautomaat. Het apparaat is maandag geplaatst.

"Dit is voor de gelijkheid in belastingplicht", zei een woordvoerster van de stad Bonn. Prostituees in bordelen moeten namelijk al langer belasting betalen.

Controleurs gaan de dames vragen om hun kaartje. Straatprostituees zonder kaartje van de 'seksbelasting' lopen het risico op een boete of verwijdering. Bonn wil met de automaat een voorbeeld zijn voor de rest van het land.

Na klachten van omwonenden had het stadsbestuur houten hokken geplaatst, waar de vrouwen en hun klanten met de auto terechtkunnen.

[Vuelta] Mollema is leiderstrui weer kwijt

Bauke Mollema heeft zijn rode leiderstrui in de Ronde van Spanje weer moeten inleveren. De renner van Rabobank noteerde vandaag in de tijdrit over 47 kilometer de 25e tijd in 59.03 minuten. De Brit Christopher Froome klokte 57,16 minuten en voert nu het klassement aan. De dagzege in Salamanca ging naar Tony Martin in 55.54.

Achter de Duitser van HTC-Highroad finishte Froome knap als tweede. Team en landgenoot Bradley Wiggins klokte op 1.22 minuten van Martin de derde tijd. Fabian Cancellara moest op 1.27 minuten genoegen nemen met de vierde tijd, voor Taylor Phinney (1.33).

Mollema zakt naar de zevende plaats in het algemeen klassement op 1.07 minuten van Froome. Hij moet ook de Deen Jakob Fuglsang, Wiggins, de Italiaan Vincenzo Nibali, de Zweed Fredrik Kessiakoff en de Belg Maxime Monfort voor zich dulden. Titelverdediger Nibali gaf maandag 2.24 toe op Martin.

Steven Kruijswijk en Wout Poels reden een sterke tijdrit en handhaven zich in het klassement. De Rabocoureur kwam op iets minder dan drie minuten binnen van Martin. De renner van Vacansoleil gaf ongeveer vier minuten toe.

De renners hebben morgen een rustdag. Een dag later ligt de finish op de top van de Estacion de Montana Manzaneda, een berg van de buitencategorie.

Button wacht op McLaren voor 2012

Jenson Button wacht op zijn team McLaren om zeker te zijn voor een Formule 1-stoeltje voor 2012. De Brit is momenteel de enige coureur van de topteams uit de F1 die nog niet zeker is van zijn plaats voor volgend seizoen. Alles wat het team uit Woking moet doen om de Brit langer te binden is een optie in diens contract te lichten.

"Als hij (teambaas Martin Whitmarsh, red.) de optie licht ...," zei Button tegen ESPN F1. "Het enige wat hij hoeft te doen is ja zeggen en ik zeg zeker ja, omdat ik volgend jaar voor dit team wil rijden. Hij is aan het team om mij te benaderen, voor mij geldt in ieder geval dat ik me bij deze auto het gelukkigst voel."

Het lijkt er op dat Button zich geen zorgen voor 2012 hoeft te maken, want hij maakte gisteren in de Grand Prix van België weer indruk door een dertiende startplaats om te zetten naar de laatste plaats op het podium. Hij maakte hierbij indruk door vele fraaie inhaalacties. Teamgenoot Lewis Hamilton kwam niet over de streep, omdat hij een aanrijding had met Kamui Kobayashi.

Vier aanhoudingen voor dode vrouw Rheden

Drie mannen en een vrouw zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van een vrouw die zondag werd gevonden in een zorginstelling in Rheden. Ze zijn in de leeftijd van 21 tot en met 25. Drie van hen komen uit Alkmaar. Een 25-jarige verdachte heeft geen vaste woon- of verblijfplaats, meldt de politie.

Het slachtoffer werd zondag rond 11.00 uur dood gevonden in het appartementencomplex aan de Klaproosstraat door medewerkers van de zorginstelling. Het gaat vermoedelijk om een bewoonster van het complex, maar haar identiteit is nog niet vastgesteld. Ze is door geweld om het leven gekomen.

De vier kwamen volgens de politie al snel als verdachten in beeld en werden in de nacht van zondag op maandag aangehouden in Arnhem. Een van de verdachten is vrijwel zeker een bekende van het slachtoffer.

Nederlanders ontwikkelen goedkope huizen in China

Nederlandse architecten gaan in China goedkope woningen ontwikkelen. De directeur van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi), Ole Bouman, ondertekende daartoe maandag een overeenkomst met de Chinese vastgoedontwikkelaar Vanke.

De samenwerking tussen het NAi en Vanke begon in 2010. Het is onderdeel van het 'matchmakingprogramma' waarmee het bouwkundig instituut Nederlandse expertise wereldwijd probeert in te zetten. De experts worden gekoppeld aan Chinese architecten en projectontwikkelaars.

Bij de ondertekening in Beijing was ook staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) aanwezig. Die roemde Nederlandse architecten als deel van de 'wereldtop'. "Mede dankzij het NAi kunnen zij nu hier in China hun creativiteit kwijt", zei de bewindsman. Het NAi verzorgt in december een van de vier hoofdpaviljoens op de architectuurbiënnale in Shenzhen.

Baby van 1 maand is zwanger

Een Saoedi-Arabisch meisje heeft de twijfelachtige eer om waarschijnlijk de jongste zwangere ooit te zijn. Het kind is namelijk slechts een maand oud.

Het meisje werd geboren tijdens een keizersnee. Een maand later begon de baby last te krijgen van verstopping en moest ze telkens overgeven. Bij een medisch onderzoek werd geconstateerd dat ze in verwachting was.

Het kind moest direct een spoedoperatie ondergaan om de foetus uit haar buik te verwijderen. Artsen hebben de zwangerschap beschreven als een van de zeldzaamste gevallen ter wereld.

"We ontdekten dat het buikje van de baby was gezwollen", reageert dr Saleh al Nassar van het King Faisal Hospital in Riyadh. "Tests wezen uit dat ze een vruchtzakje droeg met daarin een foetus. Tijdens een drie uur durende operatie hebben we een baby van 460 gram en 12 centimeter lang verwijderd."

Bandenprobleem Ferrari speelde weer op

Het Formule 1-team Ferrari dacht afgelopen weekend in de Grand Prix van België met Fernando Alonso mee te kunnen strijden om de zege, maar een verplichte wissel naar de hardere banden pakte niet goed uit. Alonso reed op de tweede plaats achter Sebastian Vettel, maar viel door bandenproblemen terug naar de vierde stek.

De Ferrari kan goed uit de voeten op het zachte rubber van Pirelli, maar zodra onder koele omstandigheden de hardere banden onder de bolides gemonteerd worden verliezen de Ferrari's tijd. Oorzaak is dat de Italianen het rubber niet op de optimale werktemperatuur kunnen krijgen. Eerder dit jaar had Ferrari deze problemen in Spanje al met de harde banden, maar het team uit Maranello meldde dat de oorzaak gevonden was. Nu in België er ook problemen waren met de mediumbanden van Pirelli is het team terug bij af.

Zaakwaarnemer kan Aissati niet bereiken

De zaakwaarnemer van Ismaïl Aissati kan vlak voor het sluiten van de transfermarkt geen contact met de middenvelder krijgen en is stomverbaasd. Woensdag om middernacht sluit de transfermarkt, maar de middenvelder van Ajax lijkt zich niet zo druk te maken over het vinden van een nieuwe club.

De 23-jarige Aissati komt niet in de plannen van Ajax-trainer Frank de Boer voor en speelt en traint daarom momenteel met Jong Ajax. Zaakwaarnemer Rodger Linse is daarom op zoek naar een nieuwe club voor de middenvelder en heeft inmiddels aanbiedingen van clubs uit binnen- en buitenland binnen. Probleem is echter dat hij Aissati niet kan bereiken, laat hij aan AT5 weten. Aissati is op dit moment in Marokko voor een wedstrijd met het nationale elftal.

Het contract van Aissati bij Ajax loopt nog een jaar. Afgelopen seizoen werd hij verhuurd aan Vitesse. Hij speelde 29 wedstrijden voor de club uit Arnhem. Vitesse was bereid hem definitief over te nemen, maar Aissati ging zelf niet akkoord met de voorgestelde clausules.

Rosenthal: Agenten Kunduz gaan niet vechten

De door Nederland op te leiden politieagenten in Kunduz gaan niet vechten met de Taliban. Ze worden alleen ingezet voor civiele taken en niet voor offensieve militaire acties. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) maandag gezegd in reactie op uitspraken van de hoogste Afghaanse politiecommandant.

Volgens RTL Nieuws bleek uit een interview met de commandant dat de kans groot is dat door Nederland opgeleide agenten toch moeten vechten. Het is geen primaire taak, maar ze moeten het gebied verdedigen als de vijand toeslaat, zei hij.

Rosenthal benadrukt maandag dat de regering met de Afghaanse autoriteiten heeft afgesproken dat de door Nederland getrainde agenten alleen worden ingezet voor civiele taken. "Tijdens mijn bezoek aan Afghanistan zijn de afspraken herbevestigd. De uitspraken van de Afghaanse politiecommandant Qatra zijn daarmee in lijn".

GroenLinks en de ChristenUnie hebben maandag om opheldering gevraagd over de inzet van agenten. De partijen wilden onder meer weten of die past binnen de gemaakte afspraken.


Rosenthal: Agenten Kunduz gaan niet vechten (Foto: Novum)

Arrestaties na aanval casino Monterrey

De Mexicaanse autoriteiten hebben vijf leden van het beruchte Zetas-drugskartel gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de aanval op het Casino Royale in Monterrey. Gewapende lieden vielen het casino donderdag binnen en staken het vervolgens in brand. De aanval kostte 52 bezoekers het leven.

De politie maakt nog jacht op twee verdachten. Dit heeft gouverneur Rodrigo Medina van de deelstaat Nuevo Leon maandag bekendgemaakt. Monterrey is de hoofdstad van Nuevo Leon.

Casino's in Mexico worden, net als andere bedrijven, vaak afgeperst door drugskartels. Als de eis tot betaling wordt afgewezen, wordt door de kartels doorgaans gedreigd met een aanval of brandstichting. Monterrey is al maanden het toneel van zeer bloedige confrontaties tussen het Golf-kartel en het Zeta-kartel.

President Félipe Calderon heeft naar aanleiding van de dood van de 52 casinobezoekers drie dagen van rouw afgekondigd. Calderon bestempelde de aanvallers tot 'echte terroristen'. Hij sprak van 'de ergste aanval op onschuldige burgers die Mexico in lange tijd heeft meegemaakt'.


Arrestaties na aanval casino Monterrey (Foto: Novum)

'Geen onderzoek naar tariefsverhoging mobiele data'

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) gaat geen onderzoek doen naar de tariefsverhoging die de mobiele aanbieders KPN, Vodafone en T-Mobile vorige maand vlak na elkaar hebben aangekondigd. Dat schrijft de minister maandag aan de Tweede Kamer naar aanleiding van Kamervragen.

PvdA-kamerlid Martijn van Dam had naar aanleiding van de prijsverhoging vragen gesteld over mogelijke markverstoring. Volgens Verhagen hoeft de eensgezinde tariefsverhoging niet te duiden op 'stilzwijgende marktcoördinatie'. Volgens hem is de Nederlandse telecommarkt dynamisch en zijn er genoeg andere aanbieders. Of de NMa wel onderzoek gaat doen kan de minister niet zeggen, aangezien dit een eventueel onderzoek zou kunnen verstoren.

Verhagen onderkent wel dat het risico bestaat dat aanbieders elkaars tarieven volgen zonder dat daar harde afspraken over zijn gemaakt. Aangezien alle drie de providers argumenten geven voor de tariefsverhoging vermoedt de minister dat dit hier niet het geval is.

Verhagen noemt als voorbeelden hiervan de veranderde vraag onder consumenten, de explosieve groei van het mobiele dataverkeer en de voorgenomen netneutraliteit, waarbij bepaalde diensten niet meer uitgesloten mogen worden. "Tevens zie ik dat de aanbieders onderscheidend zijn in de keuzes voor de opzet van hun abonnementen", schrijft Verhagen.

Om de concurrentie in de telefoniemarkt in de toekomst te versterken reserveert Verhagen bij de komende veiling een frequentie voor een nieuwe aanbieder. Die veiling vindt plaats in 2012. Hierover had Verhagen de Kamer al eerder geïnformeerd in de Strategische nota mobiele communicatie.


'Geen onderzoek naar tariefsverhoging mobiele data' (Foto: Novum)

Forlán naar Internazionale

Diego Forlán verruilt Atlético Madrid voor Internazionale. De 32-jarige Uruguyaan tekent een contract voor twee seizoenen bij de Italiaanse club. Forlán heeft inmiddels afscheid genomen van zijn voormalig teamgenoten.

Inter zag deze zomer spits Samuel Eto'o vertrekken naar het Russische Anzhi Makhachkala en moest op zoek naar een opvolger. Daarbij kwamen de Italianen uit bij Forlán die Atlético in 198 wedstrijden 96 keer doel trof. Bij het afgelopen wereldkampioenschap in Zuid-Afrika werd de Uruguyaan uitgeroepen tot speler van het toernooi. De spits kwam eerder uit voor Villarreal, Manchester United en Independiente.

"Atlético zal altijd in mijn hart blijven", liet de aanvaller volgens Spaanse media weten op een persconferentie. "Maar op mijn leeftijd krijg je niet snel een aanbod waar zo veel vertrouwen uit spreekt. Ik ben erop gebrand er iets van te maken." Forlan wordt in Milaan ploeggenoot van Wesley Sneijder en Luc Castaignos.

Onderwijsraad wil niet minder profielen havo en vwo

Het terugbrengen van het aantal profielen in het voortgezet onderwijs is geen verstandig plan. Dat stelt de Onderwijsraad in het maandag verschenen advies Profielen in de bovenbouw havo - vwo.

De beoogde wetswijziging om van vier naar drie profielen terug te gaan levert geen verbetering op en brengt risico's met zich mee, stelt de raad. De organisatorische voordelen voor scholen zijn bovendien gering.

Volgens het advies is het verminderen van het aantal profielen alleen zinnig als het programma voor de bovenbouw van de havo en vwo inhoudelijk wordt aangepast. Daar wordt in de voorgestelde wetswijziging van onderwijsminister Marja van Bijsterveldt (CDA) niet in voorzien. De bewindsvrouw wil dat scholen meer aandacht geven aan kernvakken als wiskunde, Nederlands en Engels en scholen meer ruimte krijgen om het onderwijs te organiseren.

Pas als in overleg met hogescholen en universiteiten opnieuw is gekeken naar de vakken die op scholen worden aangeboden kan worden overgegaan naar nieuwe onderwijsprofielen. Dan kunnen scholen nieuwe keuzes maken in de vakken die worden aangeboden en de combinaties van vakken die wenselijk zijn.

Het landelijke Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is tevreden met het advies. "Het terugdringen van de profielen moet nooit enkel een bezuinigingsmaatregel zijn", stelt voorzitter Chanine Drijver. "Wijzigingen rond de profielen moeten de doorstroom naar het hoger onderwijs bevorderen."

LAKS vreest dat met het verminderen van het aantal profielen ook de keuzevrijheid van scholieren afneemt. Leerlingen zouden juist veel waarde hechten aan veel keuzemogelijkheden, zoals het toevoegen van geschiedenis aan een bètaprofiel.

De Algemene Onderwijsbond AOb is ook blij met de conclusies die de Onderwijsraad trekt. Volgens bestuurslid Ton Rolvink is het voornemen van Van Bijsterveldt gebaseerd op natte vingerwerk. "Voor de AOb maakt het duidelijk dat er gelegenheidsargumenten zijn gezocht om een bezuiniging van vijftig miljoen euro, die ongeveer zevenhonderd leraren hun baan kost, door te drukken."

Scheldwoorden doen pijn in Lollipop Chainsaw-footage

Chainsaw goes in, rainbows come out. Dat is een beetje het concept achter Lollipop Chainsaw. De game, op dit moment in ontwikkeling bij de prettig gestoorden van Grasshopper (No More Heroes, Shadows of the Damned), staat nu al stijf van de absurditeit en we mogen er van uit gaan dat dit alleen maar meer zal worden.

Onderstaande off-screen footage van de Lollipop Chainsaw-stand bij PAX 2012 geeft een beetje weer wat we mogen verwachten. Max Scoville van D'toid heeft in ieder geval moeite met het geheel te beschrijven.

Lollipop Chainsaw kunnen we ergens in 2012 verwachten en zal speelbaar zijn op PlayStation 3 en Xbox 360.

Gewonden bij kettingbotsing op A12

Bij een kettingbotsing op de A12 bij Den Haag zijn maandagmiddag twee mensen gewond geraakt. Bij het ongeluk waren zeven auto's betrokken, laat een woordvoerder van de politie weten.

Het ongeluk gebeurde rond 15.00 uur vlak voor het Prins Clausplein. In de richting van Arnhem is tussen Maarsbergen en Veenendaal-West de rechterrijstrook afgesloten. Rond 16.15 uur stond er ongeveer dertien kilometer file.

De woordvoerder kon niet zeggen hoe de gewonden er aan toe zijn.

Jochie van 11 loopt chlamydia op

Een elfjarig jochie heeft zich onlangs in het ziekenhuis moeten laten behandelen aan chlamydia. Dit is gebleken uit een Brits onderzoek naar kinderen en geslachtsziektes.

In het Verenigd Koninkijk (VK) is onderzocht hoe vaak jongeren onder de zestien zich in het ziekenhuis hebben laten behandelen aan een SOA. Dit heeft schokkende resultaten opgeleverd. Bijna duizend kinderen hebben de afgelopen drie jaar een geslachtsziekte opgelopen.

Het jongste geval bleek een elfjarig jongetje te zijn met chlamydia. Ook zijn twee jochies van twaalf in het ziekenhuis behandeld aan herpes en platjes. Het jongste meisje is op haar twaalfde van haar herpes afgeholpen.

[WK] Robles gestript van goud

Vandaag leek Dayron Robles bij het WK atletiek het goud op de 110 meter horden behaald te hebben. De Cubaan snelde naar een tijd van 13,14 seconden, maar kreeg een uur na de wedstrijd te horen dat hij in de slotfase van de race de Chinees Liu Xiang gehinderd had. De Cubaanse ploeg heeft tevergeefs protest tegen dit besluit aangetekend.

Door de diskwalificatie van Robles is Jason Richardson (13,16 seconden) uitgeroepen tot nieuwe winnaar. Liu Xiang pakte met (13,27 seconden) het zilver, voor de Brit Andrew Turner (13,44 seconden). Uit de beelden van de race bleek dat Robles bewust of onbewust Liu Xiang terugtrok, waardoor de Chinees al strompelend over de streep kwam.

Hilary Duff krijgt een ton om niet te acteren

Hilary Duff heeft honderdduizend dollar verdiend met nietsdoen. De actrice raakte haar rol in de film The Story of Bonnie and Clyde kwijt, maar kreeg toch een ton voor haar deelname. Volgens ingewijden liet Duff een zogenoemde play-or-pay clausule opnemen in haar contract, schrijft entertainmentwebsite TMZ.

Duff zou bankroofster Bonnie Parker gaan spelen, maar verloor die rol enkele dagen nadat ze de komst van haar eerste kindje aankondigde. De opnamen van The Story of Bonnie and Clyde staan gepland voor dit najaar, de 23-jarige Duff is dan al een aantal maanden zwanger.

Wie de blondine gaat vervangen, is nog niet bekend. Volgens TMZ heeft Amanda Seyfried bedankt voor de rol. Duff wil geen commentaar geven op het contract. "Ik wil ze niet nog meer media-aandacht bezorgen dan dat ze dankzij mij al hebben gehad. Ik vind mijn baby toch net iets interessanter."

Auto bekogeld met witte reflectiepaal

Een auto is afgelopen weekend in het Brabantse Sint Anthonis bekogeld met een witte reflectiepaal. De inzittenden kwamen met de schrik vrij, maar een achterzijruit sneuvelde volledig, meldt de politie maandag.

Het incident vond zaterdag rond 03.15 uur plaats op de provinciale weg vlak voorbij de afslag Oploo. Volgens de politie is het een wonder dat niemand gewond raakte en is sprake van een poging tot doodslag.

Onderzoek wees uit dat meerdere reflectiepalen langs de weg waren losgetrokken. De inzittenden van de auto hadden twee mensen, vermoedelijk jongens, zien weglopen.

[WK] Wojciechowski stunt met polsstok

De pas 22-jarige Pool Pawel Wojciechowski heeft verrassend de wereldtitel bij het polsstokhoogspringen veroverd. Samen met de al even verrassende Cubaan Lazaro Borges bedwong hij 5,90 meter. Wojciechowski had daar echter minder sprongen voor nodig.

De favoriete Renaud Lavillenie moest genoegen nemen met brons. De Fransman was tot maandag de enige die over 5,90 was gekomen dit seizoen, maar bleef in Daegu steken op 5,85 meter.

Valerie Adams prolongeerde de wereldtitel kogelstoten die ze in 2007 in Osaka en in 2009 in Berlijn als Valerie Vili veroverde. De Nieuw-Zeelandse, die na haar scheiding vorig jaar weer onder haar meisjesnaam uitkomt, zette met 21,24 meter een kampioenschapsrecord neer. De Wit-Russin Nadzeya Ostapchuk haalde met 20,05 meter zilver, brons was voor de Amerikaanse Jillian Camarena-Williams (20,02 meter).

'Veiligheid liften in gevaar'

De veiligheid van liften in Nederland is in gevaar doordat vier van de zes bedrijven die liften mogen keuren niet onafhankelijk zijn. De keurders hebben vaak zakelijke banden met bedrijven die reparaties aan liften uitvoeren. Dat meldt NRC Handelsblad maandag op basis van een nog vertrouwelijk conceptrapport van de arbeidsinspectie.

Nederland telt tegenwoordig circa 84.000 liften, een derde meer dan in 2004. Liften moeten eens per anderhalf jaar worden geïnspecteerd. Sinds 2000 kwamen zeventien mensen om het leven bij ongevallen met liften en vorig jaar raakten naar schatting nog eens vijfhonderd mensen gewond, zo meldt de krant.

Vier van de zes keuringsbedrijven zouden voor meer dan de helft van hun omzet afhankelijk zijn van grote contracten met onderhoudsbedrijven. Dergelijke zakelijke banden mogen volgens de wet niet. Door die banden zou de keurder mogelijk minder kritisch zijn over het onderhoud. Ook zouden keurders proberen meer keuringen op een dag te doen of op verzoek keuringen later uitvoeren om geld te besparen.

Welke bedrijven te afhankelijk zijn, meldt de arbeidsinspectie niet.

Hamilton erkent schuld aan botsing op Spa

Formule 1-coureur Lewis Hamilton heeft via Twitter laten weten dat hij schuldig is aan de botsing die hij gisteren had op het circuit Spa-Francorchamps. De Brit haalde met zijn McLaren de Sauber van Kamui Kobayashi in en raakte vervolgens aan het eind van het rechte stuk Kemmel die bolide, waarna de race voor Hamilton er op zat.

"Na de herhaling te hebben gezien, erken ik dat het volledig mijn fout was. Ik dacht dat ik er al voorbij was en liet niet genoeg ruimte over voor Kobayashi," zei Hamilton die eerst niet wist wat er gebeurd was. Hij heeft zijn excuses aan zijn team McLaren en aan Kobayashi aangeboden. "Het team verdient beter van mij."

Voor Kobayashi was het al eerder al duidelijk wat er was gebeurd. "Ik wist dat Lewis sneller was en had dus geen reden om met hem te vechten. Ik bleef daarom gewoon op mijn lijn rijden en had totaal niet verwacht dat Lewis opeens mijn kant op zou komen." De Japanner was al eerder ingehaald door Hamilton, maar kon toch weer langszij komen. "Ik weet niet of hij DRS gebruikte, maar ik had alleen KERS aan. We reden met weinig downforce, dus ik denk dat mijn topsnelheid daardoor hoger was."

'Erik Hensel is 538's Mr. X'

Erik Hensel, beter bekend op FOK! van de uitspraak 'I Know I Can', zou Mr. X zijn. Hij zou zich moeten verstoppen tijdens de 53j8. Dit vermoeden enkele jagers.

Hensel is naast ondernemer ook producer bij Radio 538 en is al sinds 19 augustus niet meer op het werk gekomen. Ook heeft de stem van Mr. X verdacht veel weg van zijn stem.

De 53j8 is de jaarlijkse speurtocht naar de zogenoemde Mr. X. Aan de hand van muzikale hints kunnen jagers de locatie van Mr. X ontdekken. Deze actie van Radio 538 is maandagochtend om 9.00 uur gestart. Hij is reeds langs de Apenheul geweest, de plek waar hij vorig jaar was gepakt.


'I Know I Can' (Foto: iknowican.nl)

Gameplay-teaser voor Scrolls

Scrolls zal de tweede game worden uit de stal van Mojang Games die bekend is van de hit Minecraft. Hieronder kan je twee video's zien over deze nieuwe game. De eerste is een teaser-trailer voor de game en de tweede is een Q&A-sessie met één van de ontwikkelaars.

Scrolls zal een multi-platform-game worden die ook beschikbaar zal zijn via de website. Spelers kunnen ingame-scrolls in het spel verkrijgen door het gebruiken van echt geld of het winnen van gevechten. De game komt volgens de trailer uiteindelijk vanzelf wel uit.

Super Crate Box volgende maand naar iPhone

Het behendigheidsspel Super Crate Box verschijnt volgende maand voor de iPhone en iPad. Dat heeft de Nederlandse gamestudio Vlambeer bekendgemaakt. Het is de eerste poging van de Utrechtse gamestudio geld te verdienen met een spel in de Appstore.

Super Crate Box verscheen vorig jaar als een gratis te spelen webspelletje. De game werd door Amerikaanse en Nederlandse media bestempeld tot een favoriet onder de gratis webgames.

In Super Crate Box moet de speler zoveel mogelijk punten verzamelen door hordes vijanden kapot te schieten. Een steeds veranderend wapenarsenaal en verschillende soorten vijanden zorgen hierbij voor de uitdaging.

Ondanks dat de gamestudio donderdag pas een jaar bestaat, staat het tweemansbedrijf geregeld in de schijnwerpers. Meerdere malen gingen gamestudio's met de ideeën van Ismael Rami en Jan Willem Nijman aan de haal.

Zo werd Super Crate Box eind vorig jaar gekopieerd door gameontwikkelaar Kenney Vleugels. Vleugels gebruikte de spelregels van Super Crate Box om een spel rond Wikileaks te maken. Tegenover gamewebsite Bashers liet Vleugels weten dat het slechts ging om een eerbetoon.

Serieuzer zijn de problemen rond een tweede spel. Het behendigheidsspel Radical Fishing is gekopieerd door de Amerikaanse gamestudio Gamenauts. Ook voor Gamenauts is het spel van de Utrechtse gameontwikkelaars een inspiratiebron, schreef het gamevakblad Control vorige maand. Beide spelletjes moeten nog op de iPhone verschijnen.


Super Crate Box volgende maand naar iPhone

Van Persie: "Niet zoeken naar excuses"

Robin van Persie neemt als aanvoerder van Arsenal de verantwoordelijkheid voor de pijnlijke 8-2-nederlaag bij Manchester United. De aanvaller wil zich niet verschuilen achter blessures en schorsingen van teamgenoten.

"We moeten niet zoeken naar excuses. Dit was het beste team dat we op de been konden brengen", aldus Van Persie op de website van Arsenal. "We moeten op de juiste manier terugkomen." Swansea City is over twee weken de eerstvolgende tegenstander.

Van Persie: niet zoeken naar excuses
Van Persie: niet zoeken naar excuses (Foto: ANP)

Kies de cover van UFC Undisputed 3

UFC en THQ hebben een actie opgezet waar mensen een stem kunnen uitbrengen op één UFC-vechter die ze graag op de cover willen zien van het spel UFC Undisputed 3. Er is een mogelijkheid om te kiezen uit vijf bekende UFC-vechters die ook in het spel zullen zitten.

Je kan stemmen op de volgende vechters: Frank Edgar, Jon Jones, Anderson Silva, Georges St. Pierre en Cain Velasquez. UFC Undisputed 3 zal na twee jaar afwezigheid terugkeren en op veel fronten verbeteringen krijgen in vergelijking met zijn voorganger. UFC Undisputed 3 zal 27 januari 2012 uitkomen voor PS3 en Xbox 360.

Pak sneeuw gevallen tijdens hittegolf

De zomer mag ons dit jaar dan wel hebben overgeslagen, in Zwitserland kan het nog extremer. Daar is afgelopen weekend tijdens een hittegolf een paar centimeter sneeuw gevallen.

Zwitserland wordt momenteel geteisterd door een hittegolf. Toeristen die gebruikmaakten van de San Bernardinopas keken dan ook vreemd op toen zij de temperatuur in een paar minuten zagen dalen van 32 graden naar het vriespunt. Vervolgens viel er een pak sneeuw.

De Zwitserse Piet Paulusma's hadden wel onweer voorspeld voor deze regio, maar over sneeuw werd met geen woord gerept. "In plaats van regen kregen wij een sneeuwdek over de wegen", laat een inwoner weten. "Sneeuw zijn wij Zwitsers wel gewend, maar niet tijdens een hittegolf."

Voor foto's van het bijzondere weerspektakel, zie de bron

Dronkaard botst op politieauto

Een 43-jarige man uit Den Haag is zaterdag aangehouden toen hij in zwaar beschonken toestand op een politieauto botste. In plaats van te stoppen, ging de dronkaard er daarna slingerend vandoor, meldt de politie maandag.

Het ongeval gebeurde rond 22.00 uur op de Laan van Meerdervoort. De Hagenaar reed op de stilstaande politieauto, terwijl agenten bezig waren met een fietscontrole. De man vervolgde daarna zijn weg door de berm.

De politie zette de achtervolging in en kon de man even later klemrijden op de kruising van de Loosduinse Hoofdstraat met de Lozerlaan. De bestuurder had ruim 4,5 keer de toegestane alcohol achter de kiezen.

Sandbox-mode in Dead Rising 2: Off The Record

Capcom heeft bekendgemaakt dat Dead Rising 2: Off The Record een nieuwe mode toegevoegd zal krijgen. De game krijgt namelijk een Sandbox-mode waarin spelers zonder tijdsdruk alle locaties van Fortune City kan bezoeken terwijl zombies afgeslacht worden op bijzondere manieren.

Deze mode zal alleen in Dead Rising 2: Off The Record zitten en zal niet met terugwerkende kracht toegevoegd worden aan Dead Rising en Dead Rising 2. In Dead Rising 2: Off The Record speel je met Frank West, de fotograaf uit het eerste deel van de games en bekend oorlogsfotograaf.

Fries overtreedt gebiedsverbod zeven keer

Een hardleerse inwoner van Leeuwarden is zondagnacht voor de zevende keer in een week tijd aangehouden voor het overtreden van een gebiedsverbod voor het centrum. Dat meldt de politie maandag.

De 28-jarige man heeft voor drie maanden een gebiedsverbod gekregen, omdat hij met enige regelmaat overlast zou veroorzaken in de binnenstad. Het gebiedsverbod lijkt de man echter weinig te doen, aldus de politie. Elke keer dat hij het verbod overtreedt, wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

[WK] Jeter sprintkoningin van Daegu

Carmelita Jeter is wereldkampioene geworden op de 100 meter. De Amerikaanse sprintte in Daegu naar een tijd van 10,90 seconden. Veronica Campbell-Brown uit Jamaica won in 10,97 het zilver. De laagste trede op het podium was voor Kelly-Ann Baptiste uit Trinidad en Tobago (10,98). Regerend wereldkampioene Shelly-Ann Fraser lag lang op medaillekoers, maar werd in de laatste meters voorbijgelopen.

Dayron Robles won de wereldtitel op de 110 meter horden. De Cubaan was in een spannend gevecht met Jason Richardson en Xiang Liu de snelste. Robles maakte het verschil op de laatste horde en kwam na 13,14 seconden over de streep, twee honderdsten voor de Amerikaan Richardson. Liu bleef op de laatste horde maar net overeind en moest genoegen nemen met het brons: 13,27 seconden.

The Secret World krijgt abonnement en in-game-winkel

MMORPG The Secret World zal een traditioneel abonnement krijgen om te kunnen spelen. Spelers betalen hierbij maandelijks een bedrag om toegang te krijgen tot de spelwereld. De game zal ook een in-game-winkel krijgen waar spelers verschillende dingen kunnen aanschaffen door te betalen met echt geld.

De voorwerpen in de winkel zullen voornamelijk cosmetische dingen zijn zoals kleding en niks waardoor spelers een voordeel kunnen krijgen op andere spelers. De ontwikkelaar is van mening dat de spelers hun krachten moeten tonen door hun vaardigheden te gebruiken en niet veel geld in voorwerpen te steken.

The Secret World staat op de planning voor voorjaar 2012 met een bèta die binnenkort van start zal gaan.

[WK] Zevenkampster Fransen levert drie plaatsen in

Remona Fransen is bij het WK atletiek wat weggezakt op de zevenkamp. Stond de geboren Dordtse na twee onderdelen nog elfde, aan het einde van de eerste dag bezette ze de veertiende plaats.

Ondanks een persoonlijk outdoorrecord van 13,67 meter bij het kogelstoten zakte Fransen naar de vijftiende plaats na drie onderdelen. Een tijd van 25,17 seconden op de 200 meter bracht haar naar 3.661 punten.

De Britse Jessica Ennis behaalde op de eerste vier onderdelen 4.078 punten en gaat daarmee aan de leiding. Tatyana Chernova uit Rusland heeft 151 punten minder dan de Europees en wereldkampioene. De Amerikaanse Hyleas Fountain staat derde met 3.887 punten.

[WK] Montsho verrast met goud op 400 meter

Amantle Montsho heeft voor een daverende verrassing gezorgd op het WK atletiek door de 400 meter te winnen. De atlete uit Botswana snelde naar een tijd van 49,56 seconden, een nationaal record. Dat was net voldoende om zich Allyson Felix van het lijf te houden. De Amerikaanse had drie honderdsten meer nodig. Brons was er voor de Russin Anastasiya Kapachinskaya (50,24).

De wereldtitel bij het kogelslingeren ging naar de Japanner Koji Murofushi. De enige niet-Europeaan in de finale slingerde zijn kogel tweemaal 81,24 meter ver. Krisztian Pars uit Hongarije bedreigde Murofushi in zijn laatste poging nog wel, maar bleef op zes centimeter steken. Het brons ging naar de Sloveen Primuz Kozmus met 79,39 meter.

Twee doden door ongeval snelweg A15

Door een verkeersongeval op de snelweg A15 (Ewijk - Rotterdam) bij het Gelderse Dodewaard zijn maandagmiddag twee personen om het leven gekomen. Dat meldde het Korps landelijke politiediensten (KLPD).

Een vrachtwagen met oplegger kwam in aanraking met een busje, waarna beide voertuigen door de middenberm schoten en op de andere weghelft belandden.

Een woordvoerder van het KLPD spreekt van een 'ernstig, gecompliceerd ongeval'. Daarom is nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd.

Het ongeval gebeurde rond halféén 's middags. De weg is in beide richtingen dicht. Er zijn omleidingen ingesteld vanaf de knooppunten Deil en Valburg. Desondanks staan er aan beide zijden al lange files van meer dan 10 kilometer lengte.

Twee doden door ongeval snelweg A15
Twee doden door ongeval snelweg A15 (Foto: ANP)

Drie duels schorsing voor Schmidt

De aanklager betaald voetbal van de KNVB heeft Doke Schmidt van sc Heerenveen een schikkingsvoorstel van vier wedstrijden schorsing gedaan waarvan één duel voorwaardelijk. Schmidt werd gisteren tegen Feyenoord met rood van het veld gestuurd. De Friese club meldde op de website dat de straf is geaccepteerd.

Schmidt, die te hard doorging op Ruben Schaken, mist het competitieduel met FC Groningen. Ook het bekertreffen en de eredivisiewedstrijd tegen VVV-Venlo moet hij aan zich voorbij laten gaan.

'Energieproblemen door Duits verbod kernenergie'

Peter Terium, toekomstig topman van RWE en huidig bestuursvoorzitter van Essent, voorziet energieleveringsproblemen door het afschaffen van kernenergie in Duitsland. "Ik zie met angst een koude, donkere november tegemoet", zei hij maandag tegen BNR Nieuwsradio.

Naar aanleiding van de kernramp door de tsunami in Japan werden acht Duitse kerncentrales uitgeschakeld. Nadat in juli een voorstel om kernenergie in 2022 geheel af te schaffen werd aangenomen door het Duitse parlement, is besloten de centrales niet meer in te schakelen. In de komende jaren worden de overige negen centrales geleidelijk uitgezet.

Ook de nieuwe voorzitter van het Internationaal Energie Agentschap, Maria van der Hoeven, heeft haar zorgen geuit over de stap van de Duitsers. "Als er op koude winteravonden een enorme piekbehoefte is aan energie, en geen zon en geen wind, vraag ik me af of er nog geregeld kan worden dat iedereen voldoende energie heeft," zei zij vrijdag.

Het Duitse energiebedrijf RWE voorspelde in het voorjaar dat het toen nog aan te nemen verbod op kernenergie geen invloed zal hebben op zijn positie in Nederland. RWE heeft een belang in de kerncentrale van Borssele.


'Energieproblemen door Duits verbod kernenergie' (Foto: Novum)

Namco Bandai doet het met Tecmo Koei

Twee Japanse uitgevers hebben een teaser-website geopend voor een aankomend samenwerkingsproject. De twee bedrijven zijn Namco Bandai en Tecmo Koei. Op dit moment is het nog niet bekend waar we naar terugtellen, dus we zullen nog eventjes een paar dagen geduld moeten hebben.

Namco Bandai kennen we onder andere van games als Pac-Man en de Tales of-reeks. Tecmo Koei heeft onder andere Dead or Alive en Dynasty Warriors op hun naam staan. Misschien zien we Ms. Pac-Man wel terug in een nieuwe Dead or Alive Xtreme, wie weet.

Namco

'Lagarde slaat plank mis'

De directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde, stelt de verkeerde prioriteiten door te pleiten voor een versterking van de kapitaalbasis van Europese banken. Dit hebben medewerkers van Europese centrale banken en toezichthouders gezegd tegen de Britse krant Financial Times, die hier maandag over berichtte.

Volgens de bankiers is het belangrijkste probleem waar de banken op dit moment mee kampen, het niet kunnen aantrekken van geld. "Banken in sommige landen hebben de afgelopen weken problemen gehad om geld te vinden en die druk zal toenemen. Praten over kapitaalbuffers zorgt voor verwarring", zei een centrale bankier tegen de krant.

De bankiers willen dat de IMF-directeur haar 'misplaatste' aanval op de gezondheid van de Europese banken snel verder onderbouwt om een afname van het vertrouwen in de banken te voorkomen.

'Lagarde slaat plank mis'
'Lagarde slaat plank mis' (Foto: ANP)

Remake Flatliners in de maak

De thriller Flatliners uit 1990 krijgt een remake. Filmstudio Columbia Pictures heeft Ben Ripley, die onder meer Species III en Source Code schreef, ingehuurd om aan het scenario te werken. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Met het origineel werden de carrières van enkele rijzende sterren gelanceerd, onder wie Julia Roberts, Kiefer Sutherland, Kevin Bacon, William Baldwin en Oliver Platt. Het verhaal gaat over geneeskundestudenten die elkaar in coma laten raken om te achterhalen wat er na de dood gebeurt. Het gaat echter fout als de studenten na ontwaken worden achtervolgd door jeugdtrauma's en niet meer weten wat werkelijkheid of fantasie is.

De verwachting is dat Columbia binnenkort start met de casting. Wanneer de film in productie moet gaan, is nog onbekend.


Remake Flatliners in de maak (Foto: Novum)

Kamervragen over inzet agenten Kunduz

GroenLinks en de ChristenUnie willen opheldering van het kabinet over uitspraken van de politiecommandant in de Afghaanse provincie Kunduz over de inzet van agenten die daar door Nederland worden opgeleid.

RTL Nieuws zond zondag een gesprek met de politiebaas uit, waaruit volgens de rubriek blijkt dat de kans groot is dat die agenten ook moeten vechten.

Dat zou in strijd zijn met de afspraken die Nederland onder druk van de Tweede Kamer met de Afghaanse autoriteiten heeft gemaakt. Volgens de politiebaas is vechten niet het primaire doel van de agenten. Maar als vijanden als de Taliban toeslaan, moeten ze zichzelf verdedigen, het gebied afgrendelen en dit in handen houden tot de antiterreureenheid is gearriveerd, aldus de commandant.

GroenLinks en de ChristenUnie stelden hierover maandag gezamenlijk schriftelijk vragen. Ze willen weten of deze inzet volgens de regering past binnen de gemaakte afspraken.

Kamervragen over inzet agenten Kunduz
Kamervragen over inzet agenten Kunduz (Foto: ANP)

[WK] Blade Runner mist finale 400m

Oscar Pistorius is er bij het WK atletiek in Daegu niet in geslaagd de finale van de 400 meter te bereiken. Blade Runnner bleef in de halve eindstrijd met een tijd van 46,19 ver achter bij de snelsten.

LaShawn Merritt klokte in de halve finales de snelste tijd. De Amerikaan, die een straf van twee jaar uitzat vanwege doping, liep 44,76.

Twee Belgen zullen morgen ook de finale lopen. De broers Kevin en Jonathan Borlée kwamen tot respectievelijk 45,02 en 45,14.

Rukmarathon wordt puber fataal

Een Braziliaanse puber heeft deze maand op bizarre wijze het loodje gelegd. De 16-jarige knul is namelijk overleden nadat hij zichzelf 42 keer had afgetrokken. Zonder een pauze in te lassen, welteverstaan.

Volgens zijn moeder was de knul uit Rubiato verslaafd aan masturberen. Zij wilde hiervoor een afspraak met de dokter maken, maar dit bleek helaas te laat.

De jongen besloot onlangs rond het middernachtelijk uur te beginnen met zijn masturbatiemarathon. De hele nacht liet hij zijn familiewapen door zijn knuisten gaan.

Op school hebben zijn klasgenoten geschokt gereageerd op zijn problemen. Zo vroeg de hitsige puber sommige klasgenoten verbinding te maken met de webcam om een oogje in het zeil te houden.

Volgens zijn klasgenoten kreeg de jongen een stijve van bijna alle vrouwen. Leeftijd en uiterlijk waren hierbij van ondergeschikt belang. In de slaapkamer van de knul werd een grote hoeveelheid porno aangetroffen. Of de hersens van de rukker last hadden van een tekort aan bloed of dat zijn hart het niet meer trok, is helaas niet bekendgemaakt.

Matavz niet naar PSV

Als het aan FC Groningen ligt zal spits Tim Matavz deze transferperiode niet gaan vertrekken. De Sloveen was kandidaat om bij PSV de positie in de spits in te vullen, maar beide clubs kwamen er voor de deadline van gisteravond 20:00 uur niet uit. Toch willen de Eindhovenaren het blijven proberen.

Reden voor de deadline was dat Groningen zo de beoogd opvolger van Matavz, David Texeira, uit Uruguay over kon laten vliegen en met hem alles voor het sluiten van de markt rond kon maken. Toch blijft PSV azen op Matavz, maar hikt de club aan tegen de transfersom van zeven miljoen euro. In Eindhoven zijn ook Mounir El Hamdaoui en Dimitri Bulykin nog in beeld. Bij El Hamdaoui vormen de salariseisen voorlopig een obstakel, terwijl Bulykin geen eerste keus is en mogelijk voor de breedte gehaald zal worden. Komende woensdag zal duidelijk worden welke optie PSV kiest.

Lampard: "Mata geeft ons iets extra's"

Chelsea heeft met het aantrekken van Juan Mata de snelheid teruggebracht in de ploeg. Frank Lampard is erg tevreden met de komst van de Spanjaard.

Volgens de middenvelder heeft de van Valencia overgekomen Mata kwaliteiten die vorig seizoen ontbraken in de ploeg. "Iedereen denkt terug aan de dagen dat Arjen Robben en Damien Duff de flanken bestreken. Snelheid is altijd een wapen. Ik houd ervan wanneer het spel breed blijft, omdat het mij tijd geeft om laat in het strafschopgebied te arriveren."

Mata maakte zaterdag zijn debuut voor Chelsea en scoorde als invaller. "Hij ziet er scherp uit, kan lange sprints trekken, maar komt ook naar binnen om de één-twee aan te gaan. Hij geeft ons een alternatief in ons spel."

Chelsea is nog ongeslagen in de competitie, maar staat nog in de schaduw van de clubs uit Manchester, die tijdens de eerste wedstrijden van het seizoen op dreef zijn. "Het is nog vroeg", vindt Lampard. "Het is moeilijk om nu al iets over de ploegen te zeggen."

Onderzoek naar mishandeling overleden scholier

De politie onderzoekt aangiften van mishandeling en bedreiging die een 14-jarige scholier van het Hondsrug College in Emmen voor zijn overlijden heeft gedaan. De jongen stierf vorig jaar oktober aan een hartstilstand. Zijn familie denkt dat die het gevolg was van voortdurende pesterijen en mishandelingen op school.

De familie trok bij justitie aan de bel, omdat de politie de zaak niet serieus zou nemen. Het Openbaar Ministerie in Assen bepaalde dat de politie de aangiften die voor het overlijden van de jongen zijn gedaan alsnog moet onderzoeken, meldt een woordvoerder van het OM.

Uit het onderzoek moet blijken of er voor het pesten en mishandelen nog schuldigen te vinden zijn die daarvoor strafrechtelijk vervolgd moeten worden. Dood door schuld is volgens justitie niet aan de orde, omdat een arts heeft verklaard dat de jongen een natuurlijke dood is gestorven.

Beginnend bestuurder heeft 14 keer te veel op

Een 43-jarige beginnend bestuurder uit Limmerick die bijna veertien keer te veel had gedronken is zaterdag in Den Haag betrapt. De man moest zijn rijbewijs inleveren en kreeg een proces-verbaal mee, meldt de politie maandag.

De dronken man liep rond 21.30 uur tegen de lamp toen agenten hem na een melding op de Leidsestraatweg zagen rijden. Hij had duidelijk niet voldoende aan één rijbaan, aldus de politie. De man moest stoppen, waarop een blaastest uitwees hoe dronken hij was.

Nederlanders voelen zich gezond

De meeste Nederlanders voelen zich gezond. Acht op de tien beoordelen de eigen gezondheid als goed of zeer goed, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Mannen voelen zich vaker gezond dan vrouwen. Van de mannen noemt 82 procent zijn gezondheid goed of zeer goed, van de vrouwen is dat 78 procent. Dit verschil komt volgens het CBS deels doordat vrouwen gemiddeld langer leven en dus kwaaltjes krijgen. Vrouwen hebben echter ook vaker last van langdurige aandoeningen.

Slechts vier procent van de Nederlanders beoordeelt zijn gezondheid als slecht of zeer slecht, in totaal 635 duizend mensen. Mensen met een langdurige aandoening voelen zich vaker ongezond, vooral als sprake is van meerdere aandoeningen tegelijkertijd.

De meest voorkomende langdurige aandoening is migraine, waar vorig jaar veertien procent van de bevolking mee kampte. Een hoge bloeddruk staat met dertien procent op de tweede plek, gevolgd door gewrichtslijtage, waar elf procent last van heeft. Negen procent kampt met een rugaandoening.

Chinese spionagedossiers op YouTube gelekt

Beelden van een Chinese generaal die spionagedossiers bespreekt zijn op YouTube verschenen. Generaal-majoor Jin Yinan onthult in het uitgelekte filmpje onder meer dat vanwege corruptie veroordeelde prominente regeringsfunctionarissen in werkelijkheid spioneerden voor het buitenland.

Jin openbaarde onder andere dat Li Bin, de Chinese ambassadeur in Zuid-Korea, werd betrapt op het doorspelen van geheime informatie aan de regering in Seoul. Het uitlekken van die geheimen, over de rol van China in de onderhandelingen met Noord-Korea over het nucleaire programma van dat land, bracht China ernstig in verlegenheid. Omdat het openbaar worden van Li's verraad nog groter gezichtsverlies zou betekenen wendde China voor dat Li zich aan corruptie had schuldig gemaakt. "Waar in de wereld werkt een ambassadeur als buitenlandse spion?", zei Jin op de YouTube-beelden.

China rekende volgens Jin, die werkzaam is als hoogleraar aan de Nationale Defensie Universiteit, op dezelfde manier af met het voormalige hoofd van het Chinese kernenergieprogramma. Kang Rixin, lid van het machtige Centrale Comité van de regerende Communistische Partij, kreeg in november een levenslange gevangenisstraf opgelegd voor corruptie. Maar hij werd in werkelijkheid gestraft voor het openbaren van nucleaire geheimen aan een buitenlandse staat die Jin niet nader noemde. "De partijleiding was uiterst zenuwachtig. Ze bevalen de zaak tot de bodem uit te zoeken en niemand te ontzien", aldus Jin.

De generaal legde verder uit wat Tong Daning, de ambtenaar die in 2006 werd terechtgesteld vanwege spionage voor Taiwan, met China's rivaal had gedeeld. Met Tongs inlichtingen over een aanstaande wijziging in de Chinese muntpolitiek bespaarde hij de regering in Taipei volgens Jin grote verliezen. Voorts maakte de generaal bekend dat de naar de Verenigde Staten overgelopen kolonel Xu Junping zijn kennis over de persoonlijkheid van leden van de Chinese legertop met de VS zou hebben gedeeld.

Hoewel het filmpje spoedig van Chinese websites werden verwijderd zwerven schermafbeeldingen, tekstafschriften en geluidsfragmenten van de opname nog altijd op Sina Weibo, de Chinese evenknie van Twitter. Het is niet duidelijk waar en wanneer de opname is gemaakt. De door dia's ondersteunde presentatie lijkt een voorbeeld van de besloten vergaderingen over de gevaren van spionage die in de Chinese Communistische Partij gemeengoed zijn. China heeft nog niet op de uitgelekte beelden gereageerd.

Bouwsector in de lift

De bouwsector heeft zich in het eerste halfjaar enigszins hersteld van de krimp in 2010. Met name het zachte winterweer zorgde voor een hogere omzet van zes procent. In het gehele vorige jaar kromp de omzet nog met negen procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bedrijven die gespecialiseerd zijn in het bouwen van wegen, sporen en tunnels zagen hun gezamenlijke omzet het hardst groeien met dertien procent. In de burgerlijke en utiliteitsbouw zorgde een kwakkelende huizenmarkt en leegstand ervoor dat de omzetgroei laag bleef op bijna vijf procent. Veertig procent van de Nederlandse bouwbedrijven is actief binnen deze laatste sector.

Het zachte winterweer zorgde ervoor dat er dertien procent meer uren gewerkt kon worden. Hierdoor steeg de omzet in het eerste kwartaal met tien procent. In het tweede kwartaal was dit teruggelopen naar minder dan één procent.


Bouwsector in de lift (Foto: Novum)

Internationaal optreden arbiters Blom en Makkelie

Scheidsrechters Kevin Blom en Danny Makkelie fluiten deze week een interland. Blom leidt het EK-kwalificatietreffen tussen Schotland en Tsjechië in Glasgow. Makkelie krijgt de wedstrijd tussen Jong Servië en Jong Noord-Ierland in de kwalificatie voor het EK onder 21 in 2013 onder zijn hoede. Dat meldt de KNVB.

Blom is de eerste Nederlander sinds Pieter Vink in 2007 die een thuiswedstrijd van Schotland fluit. In zijn derde EK-kwalificatiewedstrijd krijgt hij assistentie van Wilco Lobbert en Nicky Siebert. Bas Nijhuis is de vierde official.

Voor Makkelie is de jeugdinterland in Novi Sad zijn zesde internationale optreden. Dave Goossens en Coen Droste gaan mee als assistent-scheidsrechters, Jeroen Sanders is de vierde official.

Alonso: "Vierde was maximaal haalbare"

Het Formule 1-team van Ferrari dichtte zich vooraf goede kansen om de Grand Prix van België te winnen, maar het maximaal haalbare was een vierde plaats voor Fernando Alonso en een achtste stek voor Felipe Massa. Bandenproblemen waren de reden dat beide rijders in de slotfase van de race enkele plaatsen prijs moesten geven.

"Veel meer dan deze vierde plaats zat er helaas niet in. Dankzij de strategie konden we aan het begin van de race aan de leiding komen, maar we wisten dat we het moeilijker zouden krijgen in het tweede deel van de race, op de medium banden. We waren gewoon anderhalve seconde langzamer dan de rest. Ik had eerlijk gezegd wel verwacht dat het moeilijk zou worden om de race om de race te winnen, maar had wel goede hoop dat we op het podium konden komen. Het is erg jammer dat dat niet gelukt is, maar we proberen het op Monza gewoon opnieuw," zei Alonso.

Win Bodycount voor PS3 of Xbox 360

In deze first person shooter vliegen de kogels om je oren. Terwijl je in de huid kruipt van oorlogsveteraan Jackson, ga je voor 'The Network' op jacht naar je grootste vijanden. Je begint je reis in Afrika en vervolgt via Azië je weg naar de 'Target'-faciliteit waar de vijand gestationeerd zit. Op deze weg rond de wereld, schiet je met een groot arsenaal aan wapens letterlijk door vijanden heen en baan je jezelf een weg door de op verschillende continenten gebaseerde spelwerelden.

BodycountBodycount

In je strijd om de tegenhanger van 'The Network' waar je voor werkt, 'The Target' uit te schakelen raak je verzeild in verschillende conflicten. Een belangrijk kenmerk van de conflicten in Bodycount is de grote ravage die je tijdens deze acties in de verschillende werelden aan kunt richten. Met je wapens kun je vrijwel alles met de grond gelijk maken en vliegen de scherven en splinters je dan ook vaak om de oren.

Wie denkt dat er in Bodycount alleen in het wilde weg rond geschoten moet worden, heeft het mis. Tijdens het spel is het de bedoeling punten te verzamelen, waarmee je nieuwe wapens, luchtaanvallen of bijzondere munitie vrij kunt spelen en je op deze manier makkelijker je vijanden te lijf kunt gaan. Punten scoren doe je onder andere door je vijanden op een speciale wijze uit te schakelen, meerdere vijanden binnen korte tijd uit te schakelen of verscholen vijanden te beschieten.

In Bodycount is er tevens de mogelijkheid om via het netwerk met of tegen je vrienden te spelen. Speel samen mee in een deathmatch, een team deathmatch of de coöperatieve modus en maak het je vrienden zwaar, of schiet je juist samen met hen door de werelden vol vijanden heen.

Kenmerken:

  • Verschillende continenten geven de werelden unieke sfeer
  • Scoor punten door op bijzondere wijze vijanden uit te schakelen
  • Schiet alles met de grond gelijk
  • Online modus voor deathmatches en coöperatieve modus.

BodyCount ligt vanaf 2 september 2011 in de winkels. Het spel komt uit op de PlayStation 3 en Xbox 360.

In samenwerking met Namco bandai Partners mogen wij twee exemplaren van Bodycount voor de PlayStation 3-versie en twee exemplaren voor de Xbox 360 weggeven. Wat moet je hiervoor doen? Simpel, vertel (of gok) hoeveel mensen er te spotten zijn in onderstaande foto. Om het je makkelijker te maken: het is klikbaar voor een grotere versie. Geef je antwoord vóór 5 september.

Ik wil Bodycount voor PlayStation 3 winnen!

Ik wil Bodycount voor Xbox 360 winnen!

Foto

Raad Schiedam wil oneervol ontslag Verver

De gemeenteraad van Schiedam is een procedure gestart om het eervol ontslag van voormalig burgemeester Wilma Verver (VVD) om te zetten in een oneervol ontslag. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente maandag laten weten.

Vrijdag bleek uit een onderzoeksrapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) dat Verver zich schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling en dat ze ernstig is tekortgeschoten op het gebied van integriteit. Verver stapte in juni op, naar eigen zeggen vanwege de aanhoudende negatieve publiciteit over haar en haar gezin.

Gemeenteraadsleden willen naar aanleiding van het rapport dat het eervolle ontslag van Verver wordt teruggedraaid. "De fractievoorzitters hebben daarom aan het college van burgemeester en wethouders gevraagd of dat bezwaar aan wilde tekenen tegen het Koninklijk Besluit", legt de woordvoerder uit. Hij verwacht niet op korte termijn uitsluitsel. "Het is aan de minister van Binnenlandse Zaken om dat te bepalen en dat zal nog wel even duren."

De gemeenteraad van Schiedam gaf eind april opdracht voor het integriteitsonderzoek nadat de 53-jarige Verver in opspraak was gekomen vanwege een privéconflict met een aannemersbedrijf. Daardoor zou het bedrijf van de gemeente minder opdrachten hebben gekregen. Ook zou ze het taxibedrijf van haar zoon hebben laten inhuren.

De gemeenteraad debatteert dinsdagavond over het rapport van BING.

Rus levert plek in op wereldranglijst

Arantxa Rus heeft op de nieuwe wereldranglijst één plek moeten inleveren. De beste Nederlandse tennisster bezet nu de 82e plaats.

Kiki Bertens blijft op de 174e plaats staan en Michaëlla Krajicek blijft de nummer 183 van de wereld.

In de top van de ranglijst verandert er niets. Caroline Wozniacki is de nummer één van de wereld, gevolgd door Vera Zvonareva, Kim Clijsters, Maria Sharapova en Viktoria Azarenka.


Rus nog steeds beste Nederlandse (Foto: Pro Shots)

IAAF verandert regels valse start niet

De internationale atletiekfederatie IAAF wil de regels omtrent valse starts niet aanpassen. Gisteren barstte hierover een hevige discussie los nadat de topfavoriet bij de mannen op de 100 meter sprint Usain Bolt in de finale vals startte en direct uitgesloten werd. Hierdoor ging de titel aan de neus van de wereldrecordhouder voorbij.

"Dit zijn de regels van dit moment. Het onderwerp staat niet op de agenda van de komende bijeenkomst van de council van de IAAF. De atleten hebben de tijd gehad er aan te wennen," zei een woordvoerder van de IAAF. De regel dat een valse start direct afgestraft wordt is ingevoerd om het bewust vals starten tegen te gaan en om er voor te zorgen dat het programma minder uitloopt.

De sprinters, waaronder Walter Dix (zilver in Daegu op de 100 meter) en Kim Collins (brons) pleitten er voor om in ieder geval weer één valse start toe te staan, maar de IAAF lijkt voorlopig onvermurwbaar in haar standpunt om de valse starts uit te bannen.

Ziekenhuis Taiwan transplanteert organen hiv-drager

Een Taiwanees ziekenhuis heeft bij vijf patiënten een orgaan van een met hiv besmette donor ingebracht. Volgens het Nationale Ziekenhuis van de Universiteit van Taiwan interpreteerde het medisch personeel het Engelse woord 'reactive' op de hiv-test van de donor verkeerd, namelijk als 'negatief'.

De uitslag van de test werd bovendien doorgegeven per telefoon en niet zoals vereist nadien gecontroleerd, zei het ziekenhuis maandag. De vijf patiënten worden behandeld met aidsremmers.

[WK] Bekele niet op 5.000m

Kenenisa Bekele heeft afgezegd voor de 5.000 meter bij het WK atletiek in het Zuid-Koreaanse Daegu. De meervoudig wereldrecordhouder moest gisteren halverwege de 10.000 meter geblesseerd afhaken.

Jos Hermens, de manager van de atleet, heeft laten weten dat Bekele naar huis zal terugkeren om te herstellen en te trainen. Bij de Olympische Spelen volgend jaar in Londen wil Bekele zijn titels op de 5.000 en 10.000 meter verdedigen.

Studenten klagen universiteiten aan om collegegeld

Een groep studenten klaagt acht universiteiten aan vanwege het verhoogde collegegeld voor een tweede studie. De onderwijsinstellingen kunnen deze week een dagvaarding verwachten, zegt een woordvoerder van de studentengroep Stichting Collectieve Actie Universiteiten (SCAU).

Doordat universiteiten geen overheidssubsidie krijgen voor de tweede masterstudie, vragen zij vaak veel meer collegegeld dan het wettelijk opgestelde bedrag van 1670 euro voor de eerste studie. Studenten moeten daardoor soms duizenden euro's extra per jaar betalen. Uitschieters zijn de universiteiten van Leiden en Utrecht waar bedragen van 14.000 euro worden gevraagd.

De SCAU heeft de universiteiten al meerdere keren om opheldering gevraagd. Dat resulteerde wel in een uitgebreide correspondentie maar niet de gewenste antwoorden, zegt de woordvoerder. Door naar de rechter te stappen, hopen de studenten het hoge collegegeld omlaag te brengen.

Baas overschat tevredenheid werknemers

Werknemers zijn veel minder positief over hun baan dan hun bazen denken. Zo is slechts de helft van de werknemers tevreden over de arbeidsvoorwaarden. Werkgevers hadden geschat dat 72 procent hierover te spreken is. Dat blijkt uit onderzoek onder 2500 werknemers en 1200 werkgevers van uitzendbureau Tempo-Team in vijf Europese landen.

Slechts 27 procent van de ondervraagde werknemers in Nederland, België, Portugal, Luxemburg en Duitsland zegt voldoende promotiemogelijkheden te hebben. Bazen dachten dat bijna de helft van hun medewerkers hiervoor een voldoende zou geven. Broodheren denken daarnaast dat tweederde van de ondergeschikten positief is over de kans om een opleiding te volgen. In werkelijkheid is dat maar de helft.

"Werkgevers zouden meer aandacht moeten geven aan wat er leeft bij hun personeel en waar nodig investeren op onder andere ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden", licht een woordvoerder van Tempo-Team toe. "Persoonlijke ontwikkeling gaat veel verder dan een enkele toets bij de jaarlijkse beoordeling. Het is wel een gedeelde verantwoordelijkheid. Werknemers moeten ook duidelijk zijn in wat ze willen."

Zwangere Beyoncé laat Clint Eastwood wachten

Clint Eastwood moet de opnamen van zijn filmmusical A Star is Born uitstellen vanwege de zwangerschap van zijn hoofdrolspeelster Beyoncé Knowles. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline. De film zou eigenlijk in februari worden opgenomen, maar dan is de zangeres en actrice hoogzwanger.

De 29-jarige Beyoncé kondigde zondag aan zwanger te zijn van haar echtgenoot Jay-Z. Het uitstel van de opnamen van A Star is Born komt voor studio Warner Bros niet helemaal ongelegen, want de musical heeft nog geen hoofdrolspeler. Leonardo DiCaprio, de eerste keus van Eastwood, heeft de film aan zich voorbij laten gaan.

Warner Bros werkt al jaren aan de musical en heeft al gesprekken gehad met Will Smith en Christian Bale voor de hoofdrol. Beyoncé speelt een zangeres die op het punt staat door te breken als ze verliefd wordt op een beroemde zanger die juist op zijn retour is.

De musical is een remake van A Star is Born uit 1937. In 1954 werd een remake gemaakt met Judy Garland in de hoofdrol en in 1976 met Barbra Streisand en Kris Kristofferson. Wanneer de remake van Eastwood nu in productie gaat, is onbekend.


Zwangere Beyoncé laat Clint Eastwood wachten (Foto: Novum)

Belgische films in de prijzen op festival Montréal

De Belgische komedie Hasta la Vista heeft de Grand Prix des Ameriques gewonnen, de belangrijkste prijs van het filmfestival van Montréal. Regisseur Geoffrey Enthoven kreeg zondag de prijs uitgereikt in de Canadese stad. De Vlaamse film Noordzee, Texas kreeg ook twee prijzen.

Hasta la Vista gaat over drie gehandicapte jonge mannen die hun maagdelijkheid verliezen in een Spaans bordeel. De komedie werd door het publiek van het Canadese filmfestival uitgekozen tot beste film. Het is nog niet bekend of de komedie ook in Nederland te zien zal zijn. Het is de derde keer in vijf jaar dat de publieksprijs naar een Belg gaat. Vorig jaar ging de prijs naar Oxygen van Hans van Nuffel en in 2007 won het Vlaamse drama Ben X.

Noordzee, Texas van Bavo Defurne gaat over een jongen die verliefd wordt op zijn buurjongetje. De film won twee juryprijzen in Montréal: de Fipresciprijs voor beste regiedebuut en de Zilveren Zenith, de tweede prijs voor beste film. "Montréal is zeker een goede plaats voor ons," zegt de Christian de Schutter van het Vlaams Audiovisueel Fonds tegen het Amerikaanse filmblad Variety over het Belgische succes. "Het publiek hier lijkt onze films te begrijpen."

Op de 35e editie van het filmfestival van Montréal was een flink aantal Belgische producties te zien. Naast de twee speelfilms draaide ook vijf korte films uit België. Het filmfestival vond plaats van 18 tot en met 28 augustus.

Trailer voor The Binding of Isaac

The Binding of Isaac is de nieuwe game van één van de developers van Team Meat, bekend van Super Meat Boy. De game is een topdown-shooter met RPG-elementen. In de game vlucht Isaac naar de kelder van zijn ouderlijk huis als blijkt dat zijn moeder hem wil opofferen. In de kelder barst het uiteraard van de vreemde vijanden.

De game staat gepland voor een release in september 2011, komt naar Windows en Mac en we hebben vandaag een trailer voor jullie.

Geldwagen strooit bankbiljetten op A2

Een geldtransport heeft op de A2 bij het Limburgse Beek een deel van zijn lading verloren. Tientallen bankbiljetten dwarrelden over de snelweg, meldt de politie.

Door nog onbekende oorzaak ging de deur van de geldwagen open, waarna de koffer met het geld op de weg klapte. Die sprong open door de klap of nadat er een auto overheen reed, vermoedt een woordvoerder.

Het incident zorgde vrijwel meteen voor een file. Veel automobilisten 'hielpen' mee om de bankbiljetten op te rapen. Hoeveel geld er in de koffer zat en hoeveel er uiteindelijk is teruggekomen, wil de politie niet zeggen.

Doelman Mäenpää op proef bij AZ

Niki Mäenpää is de komende twee weken op proef bij AZ. Dat melden de Alkmaarders vandaag. De 26-jarige Finse doelman, die in Nederland drie seizoenen bij FC Den Bosch en twee seizoenen bij Willem II speelde, zit momenteel zonder club. Mäenpää speelde in de jeugd bij onder meer HJK Helsinki en Racing Lens. Hij kwam drie keer uit voor het Finse elftal.

Bij AZ staan momenteel de keepers Esteban Alvarado, Joey Didulica en Eric Heijblok onder contract. Onlangs vertrok Sergio Romero naar Serie B-club Sampdoria. De Argentijns international had zich al onmogelijk gemaakt bij AZ door niet terug te keren na de Copa America.

Hawken laat story-teaser zien

Ontwikkelaar Adhesive Games heeft een nieuwe teaser-trailer vrijgegeven voor haar aanstaande game Hawken. De trailer geeft inzicht in de speelwereld van Hawken en licht een tipje van de sluier op met betrekking tot het verhaal achter de game. 

Adhesive heeft ook laten weten dat er eind deze week nog een trailer beschikbaar zal zijn. De mech-combat game zal enkel als download verkrijgbaar zijn en komt uit voor Windows, PlayStation 3 en Xbox 360. Een release-date is helaas nog niet bekend. 

Een uur aan Ultimate MvC3-gameplay

Op het YouTube-kanaal van Capcom-Unity is een filmpje geplaatst dat wat Ultimate Marvel vs Capcom 3-gameplay laat zien. Nieuwe personages als Strider en Ghost Rider komen aan bod. Wel is het handig als je even de tijd hebt: de gameplay bekijken neemt in totaal een uur en 9 minuten in beslag. Ultimate Marvel vs Capcom 3 verschijnt november op PlayStation 3 en Xbox 360.

Effecten subsidies blijven duister

Gemeenten weten slecht of subsidies die zij geven aan instellingen zoals muziekscholen en peuterspeelzalen effect hebben. Dat blijkt uit onderzoek naar subsidies in dertig gemeenten door onderzoeksbureau Necker van Naem.

In bijna de helft van de gemeenten vertellen gesubsidieerde instellingen achteraf niet of zij de gestelde doelen gehaald hebben. Slechts één op de tien gemeenten stuurt na de verantwoording bij om de gestelde doelen alsnog te halen.

Twee derde van de gemeenten geeft aan überhaupt moeite te hebben om concrete en meetbare voorwaarden te stellen aan de toelages, een aantal van hen doet dit helemaal niet. Het gemeentelijk beleid en de doelen die door de instellingen worden opgeschreven stroken daarnaast meestal niet met elkaar.

Wat betreft duidelijke doelen is wel een verbetering te zien. Necker van Naem heeft onderzoeken uit 2007 tot en met juni 2011 vergeleken. In de afgelopen twaalf maanden stelden meer gemeenten duidelijke doelen dan in de periode daarvoor. Als voorbeeld noemt Necker van Naem een stichting voor peuterspeelzalen die belooft tachtig procent van de peuters binnen de gemeente te bereiken.

Star Wars-bèta van start

Vanaf aanstaande vrijdag, 2 september, zullen mensen die zich geregistreerd hebben op de Star Wars: The Old Republic-website een kans maken op een bèta-uitnodiging voor de MMORPG. De bèta zal alleen in weekenden draaien en nog steeds gesloten zijn voor andere mensen.

Mocht je kans willen maken op een bèta-sleutel dan kan je hier je registratie voor de bèta uitvoeren. Wanneer de bèta langer zal gaan duren of open gaat voor iedereen is nog niet bekendgemaakt. Volgens de ontwikkelstudio en uitgever moet de game dit jaar nog in de schappen verschijnen.

Woongebied Veenendaal afgezet om mogelijk explosief

Vier woonblokken in Veenendaal zijn maandagochtend afgezet, nadat bij een woning een mogelijk explosief is aangetroffen. Vooralsnog is geen sprake van ontruimingen, meldt een woordvoerder van de politie.

Bij de politie kwam omstreeks 08.45 uur een melding binnen over een mogelijke bom bij een woning aan de Bachlaan. Daarop gingen agenten een kijkje nemen. Die oordeelden dat mogelijk inderdaad sprake is van een explosief.

De Explosieven Opruimingsdienst van Defensie is inmiddels gearriveerd. Die gaat het voorwerp verder bestuderen. Afhankelijk van de bevindingen van deze dienst wordt bepaald wat er moet gaan gebeuren.

'Oud-PSV'er Alex op weg naar Arsenal'

In de zoektocht naar versterkingen voor de verdediging is Arsenal bij Alex terecht gekomen. De verdediger komt bij zijn huidige ploeg Chelsea weinig aan spelen toe, maar toch vragen The Blues een flink bedrag voor de voormalig PSV'er.

Chelsea zou ruim elf miljoen euro willen ontvangen voor Alex, terwijl Arsenal niet verder wil gaan dan acht miljoen. Hoewel vraag en aanbod nog ver uit elkaar liggen, lijkt een overgang van Alex naar Arsenal niet ver weg te liggen. Het ziet er naar uit dat Chelsea, met het oog op de transferdeadline, de prijs snel zal laten zakken.

Alex kwam in 2007 over van PSV en begon sterk bij Chelsea. De Tank kwam echter steeds minder aan spelen toe, mede door de zware concurrentie in de verdediging van de Londense ploeg. Tot nu toe kwam hij bijna tachtig keer uit voor Chelsea. Daarin wist hij vijf doelpunten te scoren.

Kevin Butler gaat eigen bedrijf beginnen

Iedereen kent Kevin Butler als het gezicht van Sony en de game-producten die daarbij horen. Maar dit gaat mogelijk eindigen. Butler heeft in een Tweet aangegeven dat hij een eigen bedrijf gaat opstarten. Of dit een nieuwe viral is, is niet bekend.

In de tweet stond: A man can only be made VP so many times, KB's off to be PRESIDENT of my uncle's new upstart company. Op Butlers Twitter-account zijn daarna alleen maar tweets gekomen over het leggen van vloeren en gerelateerde onderwerpen. Echter is er ook een tweet waarin weer een Sony-product staat: Just discovered that my carpet sales team is pretty unstoppable at making LittleBigPlanet levels. Their color & pattern work is phenomenal. Zodra er meer nieuws is over de toekomstplannen van Butler laten we het je weten.

KevinButler

Chadli in oktober weer wedstrijdfit

FC Twente moet het nog een tijdje stellen zonder Nacer Chadli. Het herstel van de Belgische international ligt op schema en hij hoopt volgende week weer de looptraining te hervatten. Dit meldt TC/Tubantia.

Uit onderzoek blijkt dat het meeste vocht uit zijn geïrriteerde knie is verdwenen maar het zal nog wel even duren voordat hij aansluit bij de wedstrijdselectie. Volgens prognoses uit het ziekenhuis is de vleugelaanvaller van de Tukkers pas in oktober weer inzetbaar.

Het is echter onzeker of Chadli nog in actie komt voor FC Twente. De aanvaller staat in de belangstelling van vele clubs. Vanuit Engeland is er interesse van het Fulham van Martin Jol.

Been in gesprek met Racing Genk

Mario Been is nog altijd in beeld om Franky Vercauteren op te volgen als trainer van Racing Genk. De oefenmeester, die voor de start van het nieuwe seizoen ontslag nam bij Feyenoord, heeft al een eerste gesprek achter de rug met de Belgische ploeg.

Been heeft aan dit gesprek een goed gevoel overgehouden. Binnen zeer afzienbare tijd wordt duidelijk of beide partijen weer om de tafel gaan. Henk ten Cate was ook enige tijd in beeld om de nieuwe trainer van Racing Genk te worden, maar de Amsterdammer besloot af te zien van verdere gesprekken met de regerend Belgische landskampioen.

"Focus Halo 4 op verhaal van John"

Op de E3 2011 in Los Angeles werd door Microsoft een vierde deel in de Halo-serie aangekondigd. Halo 4 zal de start zijn van een volledig nieuwe trilogie dus kunnen we Halo 5 en Halo 6 ook nog verwachten. Er is nog vrij weinig over de game bekendgemaakt maar op PAX is verteld dat de game zich zal focussen op het verhaal van John.

Wie is John? zullen nu veel gamers denken. John is de echte naam van Master Chief, de hoofdpersoon in de Halo-serie. In deel vier, wat een direct vervolg is op het derde deel, zullen we meer te weten komen over John en Cortana.

"This trilogy is a direct continuation to the events in Halo 3. It will deal with the fate of John and the fate of Cortana."

De ontwikkelaar, 343 Industries, noemt de nieuwe trilogie een 'Reclaimer-trilogie'. Volgens fansites is de Reclaimer een wezen dat de leiding heeft over het Halo-superwapen.

Naast de eerste kleine details hebben de makers ook een video in elkaar gezet met wat concept art voor de game. We moeten ons niet te hard vastgrijpen op deze beelden, maar we kunnen zo wel een blik krijgen in wat het team met de game wil gaan doen.

"Although you shouldn't get too attached to any of the specific ideas or scenarios in here, it does represent some of our early, current and ongoing artistic effort."

Matt Baker keert terug in Brothers in Arms

Sergeant Matt Baker gaat opnieuw een rol spelen in een deel binnen de schietspellenreeks Brothers in Arms. Dat heeft studiobaas Randy Pitchford van Gearbox Software bevestigd tegenover Amerikaanse media.

Baker is het gamepersonage dat de hoofdrol speelde in schietspellen Brothers in Arms: Road to Hill 30, Earned in Blood en Hell's Highway. De gameserie wordt geroemd vanwege de emotionele lading die de makers in de strijd hebben gestopt. De gameserie is tot op het heden altijd gebaseerd op de Tweede Wereldoorlog.

Hoewel Gearbox volgens Amerikaanse media al werkt aan de nieuwe Brothers in Arms, maakt de gamestudio eerst Brothers in Arms: Furious Four. Dit schietspel kent een komische noot, maar doet daarmee afbreuk aan de serieuze toon van voorgaande spellen uit de gelijknamige gamereeks. Matt Baker speelt geen rol in Furious Four.


Matt Baker keert terug in Brothers in Arms

'Communicatie tussen Xbox en PlayStation nabij'

Het duurt niet lang meer voor het moment dat gamers met een Xbox 360 online kunnen spelen tegen PlayStation 3-bezitters. Het zou slechts een kwestie van tijd zijn alvorens gamebedrijven onder financiële druk hun online netwerk moeten openstellen voor meer innovatie. Dat zegt Mark Gerhard, bestuursvoorzitter van gamefabrikant Jagex in een interview met het gamevakblad Develop. Jagex is vooral bekend dankzij het online spel Runescape.

De Britse gamestudio heeft geprobeerd Runescape speelbaar te krijgen op de verschillende spelcomputers. "Technisch is het mogelijk, maar de spelcomputerfabrikanten willen niet dat hun producten communiceren met andere spelcomputers", zegt de bestuursvoorzitter tegen het vakblad.

Op dit moment willen spelcomputerfabrikanten veel controle uitoefenen op hun eigen publiek. Zo krijgen gameontwikkelaars niet de vrijheid om gamers op de Xbox 360 en PlayStation 3 met elkaar te laten spelen. Ook eisen spelcomputerfabrikanten dat gamers geld zouden betalen voor online spellen die gratis zijn op de pc, maar daar was Gerhard het niet mee eens.

"Alleen Sony snapt het principe van het aanbieden van gratis spellen", meent de topman van Jagex. Sony heeft onder meer het online spel Free Realms uitgegeven.

PSV laat Pieters niet vertrekken

Erik Pieters blijft bij PSV. Technisch manager Marcel Brands heeft de verdediger laten weten dat de club niet meewerkt aan een transfer.

Dat meldt Voetbal International. Newcastle United was al weken in de markt voor de Oranje-international. Manager Alan Pardew kwam onlangs naar Nederland om Pieters aan het werk te zien en de Engelse club trad zelfs in gesprek met PSV. Newcastle bereidde een bod op de verdediger voor, maar de Eindhovenaren hebben laten weten daar niet op in te gaan.

Newcastle United zag in Pieters de opvolger van de naar Liverpool vertrokken José Enrique. In Engeland kon de linksback een veelvoud van zijn huidige salaris verdienen. Pieters heeft te kennen gegeven zich neer te leggen bij de beslissing van PSV.

Hij begint zodoende aan zijn vierde seizoen in dienst van de Eindhovenaren. Pieters kwam in de zomer van 2008 over van FC Utrecht. Het eerste jaar kwam hij zeventien keer in actie, in de daaropvolgende seizoenen was hij de eerste keuze op de linksbackpositie.

Vrouwelijke Shepard is gekozen

De fans hebben gekozen welk vrouwelijk personage het beste door kan gaan als Shepard in Mass Effect 3. In verschillende rondes konden mensen stemmen uitbrengen op gezicht, haarkleur en haarvorm. Bekijk hieronder de winnares van de competitie, klik op het plaatje voor de wallpaper-versie.

Mass Effect 3 komt 6 maart 2012 uit voor PS3, Xbox 360 en Windows. De vrouwelijke Shepard zal sieren op de Collectors Edition van het spel.

ME3

Minder Arabische asielzoekers in Nederland

Het aantal asielzoekers uit Arabische landen is de eerste vier maanden van dit jaar in Nederland afgenomen. Dat terwijl het aantal in de Europese Unie juist met 7600 twee keer zo groot werd als in dezelfde periode vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

In de eerste vier maanden van dit jaar kwamen 150 asielzoekers uit Arabische landen naar Nederland, van wie bijna de helft uit het door onlusten geplaagde Libië. In dezelfde periode in 2010 werden echter nog 180 verzoeken van mensen uit de Arabische regio ingediend.

Sinds het begin van dit jaar vinden in verschillende Arabische landen volksopstanden plaats. Het Italiaanse eiland Lampedusa werd daarop overspoeld door Tunesiërs. In totaal wisten meer dan twintigduizend Tunesiërs via Lampedusa Italië te bereiken.

In de eerste vier maanden van dit jaar telde Italië ruim tweeduizend asielaanvragen van Tunesiërs. Ook in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk nam het aantal asielzoekers uit de Arabische regio toe. De toename in Duitsland komt vooral door asielzoekers uit Syrië en Tunesië, terwijl in het Verenigd Koninkrijk zich vooral Libische asielzoekers hebben gemeld.

Premier Mark Rutte (VVD) zei dit voorjaar dat de duizenden Tunesiërs die in Italië een verblijfsvergunning kregen, niet welkom waren in Nederland. Italië had toen aangekondigd dat de Tunesiërs een humanitair visum zouden krijgen.

Op grond van het Schengenverdrag zouden de Tunesiërs vrij kunnen doorreizen naar andere landen, maar volgens Rutte klopte dit niet. Volgens hem waren er wel degelijk mogelijkheden om mensen tegen te houden of uit te zetten. Tunesiërs die Nederland zouden zijn binnengekomen via de Berlusconi-regeling, moesten terug, zei de premier.

Vuelta 2015 start met ploegentijdrit in Emmen

De Ronde van Spanje start in 2015 met een ploegentijdrit in Emmen. Initiatiefnemer Jos Vaessen is momenteel in Spanje om de laatste puntjes op de i te zetten. Dit meldt De Telegraaf.

"Met de organisatie van de Ronde van Spanje zijn we er uit. We gaan geen kopie maken van 2009, maar daarmee is niet uitgesloten dat de TT Assen helemaal niet deel uitmaakt van het parcours. De drie Noordelijke provincies Friesland, Groningen en Drenthe zullen gebruikt worden. De laatste provincie zal in ieder geval weer centraal staan. Er zullen na de ouverture nog drie ritten in Nederland plaatsvinden. Vanuit Groningen zal dan naar Spanje gevlogen worden. Nu we met de Spaanse organisatie eruit zijn, gaan we in Nederland vol aan de slag om het rond te krijgen”, zo liet Vaessen, voormalig voorzitter van de TT, weten.

C. Ronaldo: "We gaan kampioen worden"

Real Madrid begon gisteren de Spaanse competitie met een klinkende 0-6 zege op Real Zaragoza. Cristiano Ronaldo was met drie treffers de grote man bij de Madrilenen. De Portugees is van mening dat zijn ploeg dit jaar de titel gaat pakken.

De laatste keer dat Real Madrid kampioen wist te worden was in het seizoen 2007/2008. Ronaldo denkt dat zijn ploeg dit seizoen FC Barcelona zal aflossen als kampioen van Spanje: "We mogen elkaar feliciteren. We speelden erg goed en kunnen Zaragoza met een tevreden gevoel verlaten. Ik kon doelpunten maken dankzij mijn teamgenoten. Zij helpen mij, net als ik hen help. We zijn een uitstekend elftal en we gaan kampioen worden als we op deze manier blijven voetballen."

De Portugees beseft dat Real Madrid als een collectief moet opereren om Barcelona op de ranglijst voor te kunnen blijven. "Het team is het meest belangrijke. Ik wil natuurlijk mijn bijdrage leveren met goals, maar hoe het elftal presteert is het voornaamste. We hadden dit seizoen niet beter kunnen starten. Nu moeten we vooral naar onszelf kijken, concentreren op het winnen van de wedstrijden en ons niet laten afleiden door andere teams", aldus de aanvaller.

Mertens over Pieters: "Er is een klik"

De interesse van Newcastle United in Erik Pieters bestaat nog steeds. PSV wil de verdediger echter absoluut niet kwijt.

Vooral coach Fred Rutten is een groot voorstander van een langer verblijf van de Oranje-international. Hij gaf meermaals aan persoonlijk voor een transfer van Pieters te gaan liggen. De trainer krijgt steun van Dries Mertens. "Ik ga naast Rutten liggen", aldus smaakmaker van de Eindhovenaren in het Algemeen Dagblad.

"Er is een klik tussen ons. Erik blijft er maar overheen komen en is ook een sociale jongen. Hij zal nooit de schuld op mij schuiven, na een verkeerde pass. Ik heb Erik vorig seizoen een paar keer zien voetballen. Als ik hem nu bezig zie, is er een enorm verschil."

Newcastle United is nog altijd op zoek naar een opvolger van José Enrique en Pieters is de voornaamste kandidaat voor die positie. De Engelse club moet wel snel handelen. Woensdagavond sluit de transfermarkt.

Skyrim gewoon op één disc

Dat The Elder Scrolls V: Skyrim een grote game wordt was al duidelijk. Onduidelijk was echter op hoeveel discs de Xbox 360-versie zou verschijnen.

Gezien de enorme spelwereld klonken er op het wereldwijde web geluiden dat het nooit op één schijfje zou passen. Niets is echter minder waar, de site Ripten stelde de vraag aan Skyrim's Art director Matt Carofano die zonder verder na te denken bevestigde dat het spel wel degelijk op één disc verschijnt.

Iedereen die zich hier dus zorgen over maakte kan op 11 november met een gerust hart beginnen aan Skyrim, want dan ligt het spel wereldwijd in de schappen.

[Premier League] Uitslagen speelronde 3

Afgelopen weekend is in de Engelse competitie de derde speelronde afgewerkt. FOK!sport geeft je wekelijks een overzicht van de gespeelde wedstrijden, de actuele stand, de topscorers en het programma voor komende week.


Uitslagen speelronde 3:

Thuis Uit Uitslag
Aston Villa Wolverhampton Wanderers 0-0
Wigan Athletic Queens Park Rangers 2-0
Blackburn Rovers Everton 0-1
Swansea City Sunderland 0-0
Chelsea Norwich City 3-1
Liverpool Bolton Wanderers 3-1
Newcastle United Fulham 2-1
Tottenham Hotspur Manchester City 1-5
West Bromwich Albion Stoke City 0-1
Manchester United Arsenal 8-2


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Manchester United 3 3 0 0 9 13-3
2 Manchester City 3 3 0 0 9 12-3
3 Liverpool 3 2 1 0 7 6-2
4 Chelsea 3 2 1 0 7 5-2
5 Wolverhampton Wanderers 3 2 1 0 7 4-1
6 Newcastle United 3 2 1 0 7 3-1
7 Aston Villa 3 1 2 0 5 3-1
8 Wigan Athletic 3 1 2 0 5 3-1
9 Stoke City 3 1 2 0 5 2-1
10 Bolton Wanderers 3 1 0 2 3 7-6
11 Everton 2 1 0 1 3 1-1
12 Queens Park Rangers 3 1 0 2 3 1-6
13 Sunderland 3 0 2 1 2 1-2
14 Norwich City 3 0 2 1 2 3-5
15 Swansea City 3 0 2 1 2 0-4
16 Fulham 3 0 1 2 1 1-4
17 Arsenal 3 0 1 2 1 2-10
18 West Bromwich Albion 3 0 0 3 0 2-5
19 Blackburn Rovers 3 0 0 3 0 2-6
20 Tottenham Hotspur 2 0 0 2 0 1-8


Topscorers:

# Naam speler Club Aantal doelpunten
1 Edin D¸eko Manchester City 6
2 Wayne Rooney Manchester United 5
3 Sergio Agüero Manchester City 3
= Ivan Klasnic Bolton Wanderers 3
5 Leon Best Newcastle United 2
= Franco Di Santo Wigan Athletic 2
= Shane Long West Brom Albion 2
= David Silva Manchester City 2
= Luis Suárez Liverpool 2
= Ashley Young Manchester United 2
= Danny Welbeck Manchester United 2


Programma speelronde 4:

Datum Thuis Uit
za 10 sep, 16:00 Arsenal Swansea City
za 10 sep, 16:00 Everton Aston Villa
za 10 sep, 16:00 Manchester City Wigan Athletic
za 10 sep, 16:00 Stoke City Liverpool
za 10 sep, 16:00 Sunderland Chelsea
za 10 sep, 16:00 Wolverhampton Wanderers Tottenham Hotspur
za 10 sep, 18:30 Bolton Wanderers Manchester United
zo 11 sep, 14:30 Norwich City West Bromwich Albion
zo 11 sep, 17:00 Fulham Blackburn Rovers
ma 12 sep, 21:00 Queens Park Rangers Newcastle United

Weinig veranderingen in UCI World Tour Ranking

De Grand Prix Ouest-France Plouay heeft voor weinig verschuivingen gezorgd in de UCI World Tour ranking. Cadel Evans blijft leider na de Franse koers, aangezien Philippe Gilbert er geen punten wist te scoren. De Australiër heeft 574, terwijl de Belg er 568 heeft. Beste Nederlander op de lijst blijft Robert Gesink op de 19e plaats met 162 punten.

Ook bij de ploegenranglijst is er weinig veranderd. Het Luxemburgse Leopard-Trek staat eerste, voor BMC en Omega Pharma-Lotto. Rabobank is elfde, terwijl Vacansoleil 18e en laatste is. Bij de landen was er wel een verschuiving; Australië is ten koste van Italië gestegen naar plaats twee achter Spanje.

Huurfonds Vesteda richt zich op middeninkomens

Woningvastgoedfonds Vesteda gaat zich concentreren op huurders die tussen wal en schip vallen door de nieuwe Europese wetgeving in de sociale woningbouw. Het luxe huursegment wordt minder belangrijk. Dat zegt topman Arjan Schakenbos in het Financieele Dagblad van maandag.

Mensen met een inkomen vanaf 33.000 euro komen door de Europese wet niet meer in aanmerking voor een sociale huurwoning. Voor die groep is het in Nederland echter ook moeilijk een huis te kopen. "Deze mensen moeten dus gaan zoeken in het vrije segment", zegt Schakenbos. "Daar kunnen ze nu niet vinden wat ze zoeken. Wij zien daar kansen."

Vesteda is een vastgoedfonds dat woningen verhuurt in de vrije sector. Voor 17 procent van de huurwoningen van Vesteda wordt een huurprijs gerekend van meer dan twaalfhonderd euro per maand. Het vastgoedfonds gaat zijn positie hierin afbouwen omdat het nog maar weinig toekomst ziet in dat segment.

In plaats daarvan gaat het fonds zich nog meer richten op het middensegment met huurprijzen tussen de zeshonderd en twaalfhonderd euro. Naast de Europese regelgeving speelt ook de vergrijzing een rol in deze keuze. Momenteel valt zestig procent van de portefeuille van het fonds binnen deze prijzen.

Vesteda belegt ongeveer 4,8 miljard euro in 27.000 huurwoningen in Nederland. Aandeelhouders zijn vooral pensioenfondsen. De leegstand bedroeg aan het einde van 2010 4,8 procent.

Homogeweld vaak niet gemeld uit angst privéleven

Geweld tegen homo's op ontmoetingsplaatsen wordt vaak niet gemeld bij de politie omdat de slachtoffers bang zijn dat ze dan uit de kast moeten komen. Daardoor zijn zij extra kwetsbaar voor geweld en chantage, schrijft Metro maandag.

Naar schatting leidt tachtig procent van de bezoekers van een homo-ontmoetingsplaats een heteroleven. "De meeste mannen kiezen bewust voor de anonimiteit van zo'n ontmoetingsplaats", zegt Marja Lust van het Amsterdamse politiehomonetwerk Roze in Blauw. "De drempel om je bij de politie te melden als je er bent beroofd of in elkaar geslagen, is daardoor extra hoog."

Doordat ontmoetingsplaatsen vaak afgelegen plekken zijn, die ook nog eens slecht verlicht zijn, zijn bezoekers extra kwetsbaar voor geweld.

Volgens Lust neemt het geweld tegen homo's nog altijd toe. Maar zolang slachtoffers zich niet melden, is het lastig er iets tegen te doen. "Het is lastig om de vinger erachter te krijgen wat daar gebeurt. Het zogeheten dark number is groot."

8-jarige MvC3-gamer krijgt sponsordeal

Een 8-jarige jongen uit Amerika heeft de deal van zijn leven gekregen. Noah Solis kreeg internationale bekendheid toen hij als kleine jongen in de top 48 kwam te staan van Marvel vs Capcom 3 tijdens Evo 2011. Dat is niet onopgemerkt gebleven en kleine Noah heeft nu een sponsordeal gekregen.

Consortium/Kledinglijn/hip-hop label The Travelling Circus heeft Noah een aanbieding gedaan waarbij hij gesponsord zal worden door het bedrijf en daarnaast ook nog eens een kledinglijn mag uitbrengen. Wanneer de kledinglijn uit gaat komen is niet bekend. Dus wil jij graag jouw creaties op de markt brengen, zorg er dan voor dat jouw kind net zo goed wordt als Noah Solis.

Snelwegschutter slaat opnieuw toe

Bij Rotterdam is maandag mogelijk opnieuw een auto beschoten. Dit keer sneuvelde een zijruit van een auto rond 08.00 uur op de A29 in de buurt van de Heinenoordtunnel, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

De politie is een zoektocht gestart. Een zilvergrijze auto zou na het schietincident zijn weggereden in de richting van het Vaanplein. De politie zoekt onder meer met hulp van een helikopter.

Het aantal beschoten auto's is inmiddels opgelopen tot 34. Zondag werd ook al een auto beschoten bij de Heinenoordtunnel. Toen wist de schutter te ontkomen. Begin augustus werden de eerste auto's beschoten. Volgens het KLPD zijn er mogelijk meerdere schutters actief. Het Openbaar Ministerie heeft een beloning van tienduizend euro uitgeloofd voor de gouden tip.

Helft stellen maakt geen afspraken over portemonnee

De helft van de stellen die gaan samenwonen maakt geen afspraken over de gezamenlijke huishoudportemonnee. Acht op de tien koppels hebben wel een bankrekening samen. Dat blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken en TNS Nipo.

Van de stellen probeert tachtig procent op een gelijkwaardige manier bij te dragen aan de gezamenlijke rekening. In ruim veertig procent van de relaties heeft echter in ieder geval één van beide partners geen privébetaalrekening meer.

Twee op de drie deelnemers aan het onderzoek vindt zelf beter met geld om te kunnen gaan dan de partner. Een op de drie mensen heeft soms onenigheid met zijn of haar partner over de financiële uitgaven. Bij dertien procent draait een ruzie wel eens om wie wat betaalt.


Helft stellen maakt geen afspraken over portemonnee (Foto: Novum)

Haase stijgt wederom plek op wereldranglijst

Robin Haase is op de nieuwste editie van de wereldranglijst wederom een plaats gestegen. De Hagenaar, die afgelopen week tot de halve fnales van het toernooi in Winston-Salem reikte, staat nu op de 41e plaats.

Thomas Schoorel leverde zes plaatsen in en bezet nu de 117e plaats. Thiemo de Bakker zakte 29 plaatsen en is nu de nummer 159 van de wereld.

In de top van de lijst veranderde er niets. Novak Djokovic blijft de nummer één, gevolgd door Rafael Nadal, Roger Federer, Andy Murray en David Ferrer,

Vrouw korte tijd ontvoerd in Eindhoven

Drie onbekende mannen hebben zaterdag een 23-jarige vrouw uit Berkel en Rodenrijs ontvoerd. Zij trokken haar mee in een auto en probeerden haar te misbruiken, meldt de politie.

Het slachtoffer werd meegenomen nadat zij van een feest in Eindhoven kwam. Rond 22.15 uur werd de vrouw lastig gevallen door de drie mannen toen zij over de Sumatralaan liep. De mannen pakten haar vervolgens vast en namen haar mee.

De auto stopte even later op de hoek van de Sumatralaan en de Van Oldenbarneveltlaan. De vrouw stapte uit en werd tegen de grond gewerkt. De mannen probeerden haar daarna te misbruiken. Om onduidelijke redenen hielden de daders plotseling op en maakten zich uit de voeten.

De vrouw is opgevangen door voorbijgangers, die de politie inschakelden. De politie is nog op zoek naar de drie mannen.

Topschrijver voor script Sin City 2

Scriptschrijver William Monahan is door de producers van Sin City 2 aangetrokken om het script voor het tweede deel van de stripverfilming te finetunen.

Monahan won in 2006 een Oscar voor best adapted screenplay met de film The Departed. Volgens bronnen zou hij het al bijna voltooide script, dat geschreven is door Frank Miller, moeten perfectioneren.

Het plan voor een vervolg op de succesfilm Sin City ligt al enige tijd op de plank en volgens Robert Rodriguez, co-regisseur van het eerste deel, komt deel twee er nu echt aan. Op de afgelopen Comic-Con zei hij dat de financiering vrijwel rond is. Wanneer het script af is zal er wellicht al eind dit jaar begonnen worden met de opnames.

Of de acteurs uit het eerste deel opnieuw zullen verschijnen in deze donkere film is nog niet bekend. Rodriguez verwacht dat alle acteurs die het eerste deel overleefd hebben terug zullen keren in de film. Lastig plannen is het in ieder geval niet, vrijwel de gehele film wordt in delen opgenomen voor een green screen.

Assassin's Creed: Revelations biedt antwoorden

Het einde van Altaïrs trilogie, Assassin's Creed: Revelations, bevat zeven antwoorden van de tien meest mysterieuze zaken in het universum van Assassin's Creed. De rest blijft natuurlijk nog open voor het onaangekondigde derde deel.

"We actually found, I forget where it is on the web, somebody did a ‘Top Ten Things Fans Want to Know About Assassin’s Creed", zegt creative director Alex Amancio op PAX. “And in that top ten list, we actually answer seven.” Zo wordt onder andere de oplossing gegeven hoe Altaïr, Ezio en Desmond echt verbonden zijn.

"People are going to go ‘Oh, okay, I get it!’ or ‘I never thought they were going to show me that!’ and it really sets you up for what’s to come. Keep in mind we’re following the typical trilogy structure. So of course, everything can’t be answered. But at the same time, we want to avoid what I like to fall the X-Files effect, where you risk crumbling under the weight of your own mythology, so a lot of doors have been left open."

[WK] Cadéé, Smith niet naar finale discuswerpen

Bij het WK atletiek in Daegu zijn Rutger Smith en Eric Cadéé er niet in geslaagd de finale bij het discuswerpen te bereiken. Cadée kwam in de eerste voorrondegroep niet verder dan 61,62 meter, Smith liet 62,12 meter noteren.

De eis voor de finale lag op 65,50 meter of een plaats bij de beste  twaalf. Beiden vielen daar buiten. Overigens werd de tweede worp van Cadée, die verder was dan 61,62 meter, om onduidelijke redenen afgekeurd.

Gearbox deelt gratis Borderlands 2 uit, eist liefde

Gearbox heeft afgelopen weekend op de PAX, een driedaags evenement over computergames in Seattle, downloadvouchers uitgegeven van Borderlands 2. Ongeveer negenhonderd mensen kunnen de game later gratis downloaden. Op één voorwaarde.

Zowel Gearbox Software en uitgever 2K Games doen dit natuurlijk niet voor nop. Alle mensen met zo'n voucher moesten een eed afleggen: iedereen in de zaal moest met z'n hart op zijn hart zweren voor altijd van 2K en Gearbox te houden. De codes zijn alleen in Noord-Amerika bruikbaar. Randy Pitchford, CEO van Gearbox, hoopt Europeanen net zo te belonen.

De eerste stap van excuses voor Duke Nukem Forever? Misschien. Gratis Borderlands 2 spelen heelt in elk geval heel wat wonden.

Beyoncé is zwanger

Beyoncé en haar man Jay-Z verwachten hun eerste kindje. Dat maakte de zangeres zondagnacht bekend op de rode loper van de MTV Video Music Awards.

De 29-jarige zangeres zei tegen alle aanwezige pers dat ze 'een verrassing' had. Vervolgens legde ze haar handen op haar buik. Even later betrad Beyoncé het podium om haar single Love On Top te zingen. De sexy outfits die ze normaal draagt maakten plaats voor een zwarte broek en glitterjasje met lange mouwen.

Beyoncé en de 41-jarige Jay-Z trouwden drie jaar geleden in New York. De zangeres maakte nooit een geheim van haar kinderwens. Vorige maand vertelde ze nog aan het Amerikaanse programma Access Hollywood dat een kind niet het einde betekent van haar muzikale carrière. "Ik zal gewoon muziek blijven maken, als dat me tenminste nog steeds gelukkig maakt."

KNVB wil aanpassing transferperiode

KNVB-directeur Bert van Oostveen wil een aanpassing van de transferperiode. Volgende maand zal hij tijdens een UEFA-congres op Cyprus zijn collega's polsen.

"Voornamelijk uit het oogpunt van competitievervalsing", zegt Van Oostveen in De Telegraaf. "Als ik steun krijg bij mijn collega's, dan zullen we er richting UEFA, FIFA en internationale spelersvakbond FIFPRO zeker mee aan de slag gaan en met voorstellen komen."

Het feit dat een speler na vier wedstrijden nog de overstap kan maken naar een andere club, vindt Van Oostveen onbegrijpelijk. "Dat noem ik competitievervalsing. Je moet denken aan een transferwindow, die voor aanvang van alle competities sluit en dan is 31 juli een mooie datum. Je kan daarbij overwegen om het begin van de transfertermijn met twee weken te vervroegen. Hetzelfde voorstel kan je voor de winter doen. Niet de hele maand januari, maar vanaf kerst tot half januari."

Het uitstellen van de start van de Nederlandse competitie is niet bespreekbaar. "De Europese kalender is gekanteld met belangrijke Europese kwalificatieduels in juli. Daar moet je rekening mee houden. Verder moet je de winterstop inkorten en krijg je meer midweekse rondes om op tijd klaar te zijn voor een EK of WK."

Dagboek verraadt Zuid-Koreaanse inbreker

Een Zuid-Koreaanse inbreker heeft het de politie heel gemakkelijk gemaakt hem aan te klagen. Bij een doorzoeking van zijn huis vonden agenten een dagboek, waarin hij zijn inbraken minutieus beschreef. Ook gaf hij aan hoe succesvol hij was geweest. Dat heeft een rechercheur maandag gezegd.

Bij inbraken in winkels en huizen maakte hij luxe tassen, juwelen en elektronische goederen ter waarde van 320 miljoen won (192.000 euro) buit. De man werd deze maand aangehouden, nadat een camera had geregistreerd hoe hij geld probeerde te pinnen met een gestolen bankpas. De Zuid-Koreaan ontkende aanvankelijk, maar legde een bekentenis af, nadat hij met de gegevens in het dagboek was geconfronteerd.

De inbreker liet zich leiden door horoscopen op internet. Op die manier bepaalde hij welke de profijtelijkste dagen voor een inbraak waren.

Kroon naar Saxo Bank

Karsten Kroon rijdt komend jaar voor Saxo Bank. Al eerder was bekend dat de 35-jarige Nederlander zou vertrekken bij zijn huidige ploeg BMC.

Kroon reed van 2006 tot en met 2009 ook al voor de ploeg van manager Bjarne Riis. In die tijd daar won hij onder meer Rund um den Henninger Turm in 2008. En in 2009 eindigde hij als tweede in de Amstel Gold Race. Kroon zal een contract voor twee jaar tekenen bij Saxo Bank.

Palestijn steekt in Tel Aviv zeven mensen neer

Een Palestijn heeft nabij een nachtclub in het Israëlische Tel Aviv zeven mensen neergestoken. Volgens de Israëlische politie ramde de man maandagochtend met een gestolen taxi een nabijgelegen controlepost en stak hij vervolgens in op omstanders.

De aanvaller, een twintiger uit Nablus, verwondde rond tweeën in de vroege maandagochtend vier agenten en drie burgers. Hij raakte ook zelf gewond en is na zijn aanhouding opgenomen in een ziekenhuis.

Aanvallen als deze waren ooit aan de orde van de dag, maar zijn sinds Israël en de Palestijnse Autoriteit strenge veiligheidsmaatregelen op de Palestijnse Westoever hebben genomen nagenoeg uitgebannen.

Eerder deze maand vielen acht doden toen strijders vanuit de Sinaïwoestijn verkeer op een Israëlische woestijnweg beschoten. Het Israëlische leger heeft versterkingen naar de Egyptische grens gezonden omdat inlichtingendiensten waarschuwen dat een nieuwe aanval op handen is.

Schaapherders met uitsterven bedreigd

De schaapherders in Nederland hebben het moeilijk. De herders moeten hun kuddes inkrimpen en medewerkers ontslaan omdat ze niet meer kunnen rondkomen. Bijna twintig van de ruim dertig schaapherders die het land nog telt, dreigen te moeten stoppen, schrijft het Nederlands Dagblad.

Veel herders komen in de problemen doordat ze geen subsidie meer krijgen. Daardoor lopen ze zo'n 28 duizend euro mis, zegt voorzitter Eric Rhöse van de Landelijke werkgroep professionele schapenhouders (LWPS) in de krant.

"Deze mensen verliezen een gezinsinkomen. Sommige hebben wat reserve opgebouwd waardoor ze het nog even kunnen uitzingen, maar als er niets verandert blijven er nog maar enkele herders over", vreest Rhöse.

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) wil met de herders in gesprek, maar volgens Rhöse komt Bleker zijn beloftes niet na. "Ik vrees dat hij niet bereid is de herders te helpen. Onbegrijpelijk, want schaapkuddes zijn een voortreffelijke manier van natuurbeheer en hebben een grote cultuurhistorische waarde."


Schaapherders met uitsterven bedreigd (Foto: Novum)

Het vasten zit er bijna op

De vastentijd voor moslims nadert het einde. Maandag is de laatste dag dat Turkse islamieten in Nederland vasten tussen zonsopgang en zonsondergang. De meeste Marokkaanse moslims vasten ook nog dinsdag.

De exacte eindtijd van de maand ramadan hangt af van het verschijnen van de sikkel van een nieuwe maan en welke jaarkalender moslims aanhouden, de islamitische of de internationale. Wel is het aantal vastendagen altijd gelijk, dertig dagen lang. Een maand lang mochten moslims overdag niet eten en drinken, vrijen, roddelen en vloeken om daarmee de ziel van zonden te reinigen.

Voor de Turkse moslims begint dinsdag het Suikerfeest, het Id-al-Fitr. Het is een uitbundig feest waarbij vooral zoetigheden op het menu staan, zoals baklava.

Vorig jaar leverde het Suikerfeest de supermarkten een extra omzet op van 2 miljoen euro. Vooral chocoladerepen gingen vaker over de toonbank. Ook bakbenodigdheden en bladerdeeg werden meer verkocht.

Lady Gaga en Katy Perry winnen MTV Awards

Katy Perry en Lady Gaga waren zondag de grote winnaars van de MTV's Video Music Awards. Katy Perry won drie prijzen, waaronder die voor de muziekvideo van het jaar. Lady Gaga nam er twee mee naar huis, waaronder de prijs voor beste vrouwelijke artiest.

De jaarlijkse uitreiking werd opgeluisterd met optredens van tal van topartiesten. R&B-zangeres Beyoncé Knowles zong en maakte bovendien haar zwangerschap wereldkundig.

Zanger Tony Bennett en popster Bruno Mars deden mee aan een eerbetoon voor de overleden zangeres Amy Winehouse

Lady Gaga en Katy Perry winnen MTV Awards
Lady Gaga en Katy Perry winnen MTV Awards (Foto: ANP)

Academisch Jaar 2011-2012 van start

Het studeren gaat weer beginnen. De Radboud Universiteit in Nijmegen heeft maandag de feestelijke opening van het Academisch Jaar 2011-2012, volgende week openen de andere universiteiten de deuren.

De Radboud Universiteit heeft als gastspreker Joost Zwagerman aangetrokken. De schrijver en essayist spreekt over zijn betekenis van kunst voor het onafhankelijke academische denken.

Ook veel andere universiteiten hebben gastsprekers aangetrokken, veelal politici. Zo komt vicepremier Maxime Verhagen naar de Wageningen Universiteit en zal Ben Knapen, staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, het jaar van de Vrije Universiteit Amsterdam mede openen. Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) gaat naar de Universiteit van Amsterdam en voormalig minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin is op de Universiteit van Tilburg.

Frans van Houten, bestuursvoorzitter van Philips, is gastspreker op de opening van het academisch jaar van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij gaat onder meer spreken over innovatie als drijfveer voor verandering.

RIVM wil meldplicht bij bacterie-uitbraak

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wil dat er betere regels komen voor ziekenhuizen waar sprake is van een multiresistente bacterie-uitbraak. Ziekenhuizen zouden een uitbraak onder meer verplicht moeten melden, dat zegt RIVM-directeur Roel Coutinho maandag in de Volkskrant.

Tot nu toe is er geen goed systeem om een uitbraak te melden. Ziekenhuizen bepalen welke maatregelen zij nemen. "Maar dat wil niet zeggen dat het ook altijd lukt om de uitbraak onder controle te krijgen", zegt Coutinho. "Daar is nu geen mechanisme voor." Als ziekenhuizen een uitbraak melden, kan er 'meegekeken worden of de aanpak slaagt', zo vindt hij.

In de praktijk wordt een bacterie-uitbraak wel gemeld maar doordat een verplichting ontbreekt, kan het gebeuren dat ziekenhuizen dat niet doen. Dit gebeurde recent bij het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam.

Het RIVM overlegt momenteel met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het ministerie van Volksgezondheid over de mogelijke maatregelen.

Ehsan Jami weg bij PVV om studie

Ehsan Jami stopt met zijn werkzaamheden bij de PVV, waar hij medewerker is van Kamerlid Hero Brinkman. Jami vertrekt omdat hij zich op zijn studie wil richten, stelde hij in de nacht van zondag op maandag in het radioprogramma Echte Jannen van de omroep PowNed.

Jami verwierf in 2007 landelijke bekendheid toen hij een comité voor ex-moslims oprichtte. Hij werkte eerder als gemeenteraadslid van de PvdA in Leidschendam-Voorburg.

Ehsan Jami weg bij PVV om studie
Ehsan Jami weg bij PVV om studie (Foto: ANP)

Irene eist meer levens in Verenigde Staten

Het aantal slachtoffers dat in de Verenigde Staten is gevallen door de tropische storm Irene is gestegen tot 18. Dat hebben de autoriteiten zondag (lokale tijd) laten weten.

Eerder stond het dodental op 14. De noordoostelijke staat Pennsylvania maakte melding van vier nieuwe slachtoffers.

President Barack Obama zei zondagavond dat het gevaar door Irene nog niet is geweken, nadat de zaak voor New York met een sisser afliep. Hij liet ook weten dat de herstelwerkzaamheden nog dagen en wellicht zelfs weken zullen duren.

Miljoenen bedrijven en huishoudens kwamen zonder stroom te zitten, duizenden bomen waaiden om en veel plekken kwamen onder water te staan door de storm.

Het openbaar vervoer in New York komt maandag weer op gang, maar de autoriteiten waarschuwden dat metro's nog niet volgens dienstregeling zullen rijden en dat het in de treinen drukker zal zijn dan normaal.

Ook de grote vliegvelden van de stad gaan maandagochtend weer open, maar het kan nog enige tijd duren voordat het vliegverkeer volledig is hervat.

Irene eist meer levens in Verenigde Staten
Irene eist meer levens in Verenigde Staten (Foto: ANP)

Game of the Decade-toernooi - tweede ronde - dag 3

Vandaag is derde dag van de tweede ronde van de Game of the Decade-toernooi. Vandaag staan er weer vier klaar. Welke verdient het om naar de derde ronde te gaan?

Halo: Combat Evolved
De eerste game uit de nu beroemde Halo-serie. Na een noodlanding op een mega-grote ring in de ruimte, ook wel Halo genoemd door jouw vijand, moet je een weg vinden om naar huis te komen samen met andere overlevenden. Halo verscheen in 2002 voor Xbox en een jaar later ook voor PC.

Batman: Arkham Asylum
Batman: Arkham Asylum is één van de weinig goede superhelden-games van de afgelopen tien jaar. Een interessante open-wereld, toffe karakters en een zeer verslavend vechtsysteem zorgde ervoor dat de game vaak de award voor GOTY 2009 binnen wist te slepen. Hierdoor is net natuurlijk een grote kandidaat voor GOTD.

Diablo 2
Het tweede deel in een franchise van Blizzard welke momenteel wacht op het derde deel. Levels worden willekeurig samengesteld zodat spelers elke keer nieuwe monsters en wapens te zien krijgen. Met de vijf verschillende klassen en vier acts om te spelen, wordt de game nog altijd veel gespeeld.

Call of Duty 2
Call of Duty 2 werd, net als zijn voorganger, ontwikkeld door Infinity Ward. De game speelde zich weer af in de Tweede Wereldoorlog maar kende verbeterde graphics en gameplay door het gebruik van een nieuwe engine.

Epic Mickey 2 lijkt aanstaande

Nu Mickey een videogame-ster aan het worden is lijkt hij wat trucjes van zijn collega's te hebben geleerd. Als een echte Solid Snake of Sam Fisher duikt Epic Mickey 2 op uit het niets. Het vervolg op de exclusieve Wii-game doet de ronde via een online-marketing enquête.

Disney vraagt welke boxart (zie hieronder) en titel je prefereert. De keuzes zijn als volgt: Epic Mickey 2: Return of the Mad Doctor, Epic Mickey 2: The Power of Two, Epic Mickey 2: Mystery on Mean Street. En natuurlijk ook gewoon: Epic Mickey 2.

Er werden ook potentiële gameplaydetails genoemd. De game zou een splitscreen-optie voor twee spelers bevatten. Mickey Mouse komt terug met zijn schilderkunsten van de eerste game en nu is ook Oswald the Lucky Rabbit speelbaar. Laatstgenoemde kan zijn oren gebruiken om als een helikopter te vliegen en elektriciteit gebruiken om vijanden te verslaan. Zou hij in aanraking zijn gekomen met een ray sphere?

Het meest opvallende nog is dat PS3 en Xbox 360 specifiek worden genoemd als release-platformen. Let op, de game is nog niet officieel aangekondigd en het zou alleen onderzoek van Disney kunnen zijn, maar dat lijkt onwaarschijnlijk. Nu is het maar hopen dat de Disney-games betere sequels zijn dan de films.

epic

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
special
Random Pics van de Dag #1244
©FOK.nl e.a.