Twaalf miljard euro naar Griekenland

Griekenland krijgt per 15 juli 12 miljard euro extra steun. Dat hebben de ministers van Financiën van de lidstaten van de Europese Unie zaterdag na telefonisch beraad besloten. Het geld maakt deel uit van een eerder toegezegd financieel noodpakket van 110 miljard euro

Het Internationaal Monetair Fonds zal naar verwachting komende week goedkeuring geven aan de zogeheten tweede tranche van hulp aan Griekenland. Dit werd mogelijk nadat het Griekse parlement deze week instemde met nieuwe bezuinigingen.

De ministers spraken ook uit dat ze Griekenland blijven bijstaan, maar dat de knoop over een nieuwe ronde hulp pas doorgehakt wordt als er een plan is waarin ook private partijen meedoen. Daar komt naar verwachting de komende weken duidelijkheid over.

Polen, de nieuwe EU-voorzitter, bekritiseerde zaterdag politici zoals Geert Wilders, die de Grieken niet meer willen steunen en het land uit de Eurozone willen hebben. Volgens Polen moet de EU echter juist in tijden van crisis solidair zijn.

Sommige economen wijzen er evenwel op dat meer geld sturen het fundamentele probleem, de enorme schuldenlast, juist verergert. Volgens hen is het onvermijdelijk dat uiteindelijk een deel daarvan wordt kwijtgescholden.