Papandreou maant EU tot spoed

Griekenland heeft zijn plicht gedaan, nu is het de beurt aan de Europese Unie om met de beloofde noodleningen over de brug te komen. Dat heeft de Griekse premier George Papandreou vrijdag gezegd.

De Griekse maatregelen om 28 miljard euro te bezuinigen en voor vijftig miljard euro te privatiseren zijn 'patriottische beslissingen om het land te redden', zei de premier op een internationale conferentie van socialisten in de buurt van Athene.

De keiharde bezuinigingsmaatregelen waren een eis van de EU en het Internationaal Monetair Fonds voor nieuwe noodleningen aan het ernstig in financiële misère verkerende land. Zonder de hulp zou Griekenland later deze maand niet meer aan zijn betalingsverplichtingen hebben kunnen voldoen, wat vrijwel zeker in een bankroet zou hebben geëindigd.

Na een eerste pakket noodleningen ter waarde van honderdtien miljard euro heeft Griekenland een tweede hulppakket van dezelfde omvang nodig. De zeventien ministers van financiën van de eurozone zouden zondag in een vergadering over dit tweede pakket overleggen, maar deze vergadering werd vrijdag geannuleerd. In plaats daarvan houden de ministers zaterdag telefonisch overleg. Volgens bronnen bij de eurogroep is er meer tijd nodig om de details van dit tweede hulppakket uit te werken en is het niet ondenkbaar dat hierover pas in september besloten wordt.


Papandreou maant EU tot spoed (Foto: Novum)