Verzet tegen steun Griekenland groeit

Het kabinet krijgt de handen van de kiezers niet op elkaar voor nieuwe steun aan Griekenland. Het percentage Nederlanders dat nieuwe Europese steun aan Griekenland niet ziet zitten, is alleen maar gegroeid, blijkt dinsdag uit peilingen van Maurice de Hond. Dinsdag is er een Kamerdebat over verdere steun aan Griekenland.

Op 13 mei was 62 procent nog tegen de steun. Bij de laatste peiling, die vrijdag werd afgenomen, was dat 67 procent. Op GroenLinks en D66 na geldt voor alle partijen dat een meerderheid van de kiezers tegen extra steun is.

Het grootste aandeel tegenstanders is te vinden bij de PVV, waar 97 procent van de kiezers tegen is. Daarna volgt de SP, waar precies drie kwart tegen is. Van de VVD-kiezers is 64 procent tegen.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) schreef maandag nog in een Kamerbrief dat Nederland tientallen miljarden euro's verliest als Griekenland geen aanvullende lening meer krijgt. PVV-leider Geert Wilders betichtte De Jager daarop van bangmakerij zodat hij 'toch weer de portemonnee' kan trekken.