FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 2 juli 2011

Angry Birds op het witte doek

Voormalig Marvel Studios-voorzitter David Maisel is ingehuurd als adviseur door Rovio, het bedrijf achter het immens populaire computerspel Angry Birds, schrijft Variety.

Maisel was één van de oprichters van Marvel Studios en was ook betrokken bij de verkoop van dat bedrijf aan Disney. Het besluit Maisel in te huren zorgt er niet alleen voor dat de voorgenomen Angry Birds-film gemaakt kan worden, maar eveneens dat het bedrijf van de regisseur zich nu kan meten met de grotere producenten van animatiefilms.

Maisel is ondertussen besprekingen begonnen met diverse regisseurs en zal zelf als executive producer aan de Angry Birds-film gaan werken. "Er gaan al een tijd geruchten over een Angry Birds-film, maar nu gaat het gebeuren. Het proces is begonnen", aldus de regisseur.

In het spel moeten spelers, met behulp van een katapult, een groepje vogels helpen bij het vernietigen van kwaadaardige varkens die hun eieren gestolen hebben. Sinds het spel uitkwam, eind 2009, is het al meer dan 250 miljoen keer gedownload.

Het spel Angry Birds zal ook worden gebruikt voor de promotie van de film, wanneer deze klaar is.

Angry Birds
Angry Birds worden filmsterren (foto: Dark Horizons)

Adebayor: "Real betekent alles voor me"

Emmanuel Adebayor hoopt op een terugkeer bij Real Madrid. Hij speelde de afgelopen seizoenshelft op huurbasis in de Spaanse hoofdstad. Alleen een telefoontje van coach José Morinho zal hij opnemen, andere clubs hoeven geen interesse te tonen in de spits. "Real betekent alles voor me, ik ben verliefd op die club", zo vertelde hij aan Marca.

Real heeft een eventuele optie tot koop nog niet gelicht, maar daar zit de aanvaller niet mee."Ik wacht desnoods tot 31 augustus, elf uur 's avonds, als José mij maar belt." Op die datum zal de transfermarkt sluiten. Momenteel staat hij nog onder contract bij Manchester City tot medio 2014. De verwachting is dat The Citizens niet zullen tegenstribbelen om hem nog een seizoen te verhuren.

Adebayor die van 2005 tot en met 2009 onder contract stond bij Arsenal heeft zich volgens eigen zeggen bewezen bij de Koninklijke. In de veertien competitieduels die hij speelde wist hij vijf maal het doel te vinden. "Ik denk dat ik het goed heb gedaan, maar ik ben een veel betere voetballer dan ik heb laten zien. Het is niet gemakkelijk om snel te wennen aan zo'n grote club als Real in een korte tijd."

Twaalf miljard euro naar Griekenland

Griekenland krijgt per 15 juli 12 miljard euro extra steun. Dat hebben de ministers van Financiën van de lidstaten van de Europese Unie zaterdag na telefonisch beraad besloten. Het geld maakt deel uit van een eerder toegezegd financieel noodpakket van 110 miljard euro

Het Internationaal Monetair Fonds zal naar verwachting komende week goedkeuring geven aan de zogeheten tweede tranche van hulp aan Griekenland. Dit werd mogelijk nadat het Griekse parlement deze week instemde met nieuwe bezuinigingen.

De ministers spraken ook uit dat ze Griekenland blijven bijstaan, maar dat de knoop over een nieuwe ronde hulp pas doorgehakt wordt als er een plan is waarin ook private partijen meedoen. Daar komt naar verwachting de komende weken duidelijkheid over.

Polen, de nieuwe EU-voorzitter, bekritiseerde zaterdag politici zoals Geert Wilders, die de Grieken niet meer willen steunen en het land uit de Eurozone willen hebben. Volgens Polen moet de EU echter juist in tijden van crisis solidair zijn.

Sommige economen wijzen er evenwel op dat meer geld sturen het fundamentele probleem, de enorme schuldenlast, juist verergert. Volgens hen is het onvermijdelijk dat uiteindelijk een deel daarvan wordt kwijtgescholden.

Honkballers niet naar WPT-finale

De Nederlandse honkballers staan zondag niet in de finale van het World Port Tournament. Oranje won zaterdag weliswaar overtuigend met 9-0 van Curaçao, maar omdat Cuba wat later met 1-0 te sterk bleek voor Duitsland, bleek dat niet toereikend. In de eindstrijd in het Familiestadion van Neptunus staan zondag Cuba en Taiwan tegenover elkaar.

Cuba had een overwinning in de laatste groepswedstrijd nodig om Nederland uit de eindstrijd te houden en hield het lange tijd spannend. Pas in de zevende inning werd het enige punt van de wedstrijd gescoord.

[Copa] Colombia klopt Costa Rica

Colombia is met een overwinning begonnen aan de Copa America. De kampioen van 2001 boekte in het Argentijnse San Salvador de Jujuy een bescheiden 1-0 zege op Costa Rica. Adrian Ramos maakte op aangeven van Freddy Guarin het enige doelpunt van de wedstrijd.

De overwinning is voor Colombia voldoende om na de eerste speelronde aan de leiding te gaan in groep A. Gastland Argentinië kwam in dezelfde poule vrijdag niet verder dan 1-1 tegen Bolivia.

Costa Rica doet mee aan de Copa America als vervanger van Japan, dat zich door de gevolgen van de verwoestende aardbeving en tsunami besloot af te melden. Omdat Costa Rica net de Gold Cup achter de rug heeft, zijn sterspelers als Bryan Ruiz echter thuisgelaten.


Colombia klopt Costa Rica in Copa (Foto: Novum)

Ajax-keeper Padt naar AA Gent

Sergio Padt maakt de overstap van Ajax naar AA Gent. Dat meldde zijn zaakwaarnemer Karel Jansen zaterdag op de website van de Belgische club.

De 21-jarige Padt was afgelopen seizoen verhuurd aan Go Ahead Eagles. In Amsterdam had hij nog een contract voor één jaar. In Gent krijgt Padt te maken met Trond Sollied als trainer. De Noor was in het verleden onder meer trainer van sc Heerenveen.

Bethesda interesse in Wii U mits krachtig genoeg

Een groot deel van de ontwikkelaars is positief over de Wii U en heeft plannen voor Nintendo's nieuwe apparaat. Bethesda hoort echter niet bij deze groep, zij wachten eerst nog even af of de Wii U krachtig genoeg is.

In een interview met MCV vertelde Pete Hines, Vice President van Bethesda, dat de Wii altijd een no go was. Nintendo's console was simpelweg niet krachtig genoeg en het zou te veel werk kosten om spellen als Fallout en The Elder Scrolls werkend te krijgen.

Bethesda heeft meer interrese in de opvolger van de Wii als voor de PlayStation Vita. Bethesda wil hun spellen beschikbaar maken voor een zo breed mogelijk publiek. Hoewel Hines niets weet over de technische specificaties van het apparaat geeft hij aan dat het bedrijf spellen als Rage, Skyrim en Prey 2 zeker op de Wii U en Vita zal uitbrengen als deze de games technisch aankunnen.

[Upd] [Tour] De Gendt verder ondanks breuk

De eerste etappe van de Tour de France heeft bij Vacansoleil al voor de nodige schade gezorgd. Vijf renners van de ploeg, die zijn debuut maakt in de Tour, waren bij de verschillende valpartijen in de slotfase van de rit betrokken.

Het ergste lijkt Thomas de Gendt er aan toe te zijn. De Gendt heeft last van zijn schouder en is voor onderzoek aar het ziekenhuis gebracht. Naast De Gendt kwamen ook zijn ploeggenoten Borut Bozic, Romain Feillu, Björn Leukemans en Marco Marcato in aanraking met het asfalt.

Update 22:22 uur

De Gendt blijkt een kleine breuk aan de bovenkant van de kop van het sleutelbeen te hebben opgelopen. Daarnaast waren beide duimen van de Belgische renner uit de kom geweest. Desondanks kan de renner volgens de woordvoerder van Vacansoleil gewoon verder rijden.

De overige buitenlanders van de ploeg kwamen er af met schaafwonden en kleine kneusingen. De Nederlanders wisten wel hun fiets recht te houden.

[Tour] Hechtingen voor Ten Dam

Laurens ten Dam is niet ongeschonden uit de strijd gekomen na de eerste etappe van de Tour de France. De renner van Rabobank was betrokken bij een valpartij op acht kilometer van de streep en liep daarbij een knieblessure op.

De onfortuinlijke renner, die vorig jaar al zwaar viel in de Ronde van Zwitserland en in 2009 ook al in de Tour de France viel, moest zijn knie na afloop laten hechten. Normaal gesproken zal LTD morgen gewoon van start gaan in de ploegentijdrit.

Nieuwe Sonic-games op komst?

Hoewel SEGA druk bezig is met Sonic Generations is dit niet de enige Sonic-titel die we mogen verwachten. Volgens de Mexicaanse afdeling van SEGA komen er nog twee titels aan waarin de blauwe mascotte een grote rol speelt.

In gesprek met een Mexicaanse website deed een woordvoerder van SEGA Mexico een paar opvallende onthullingen. Zo komt er een vervolg op de Wii-titels Sonic and the Secret Rings en Sonic and the Black Knight, de Storybook-games, om zo een trilogie te vormen. Daarnaast vertelde de SEGA-woordvoerder dat het bedrijf werkt aan een nieuwe SEGA Superstars-titel.

Overigens is nog geen van deze titels officieel bevestigd. Het is dus onduidelijk of de Mexicaanse woordvoerder van SEGA te vroeg heeft gesproken, maar waar rook is, is meestal ook vuur.

[F3 Euro] Uitslag Race 1+2 Norisring

Nigel Melker heeft de eerste race van de Formule 3 Euroseries op de Norisring gewonnen. De Nederlander kreeg de zege pas ruim na afloop van de race toegekend. De tweede race werd een prooi voor Marco Wittmann. Melker werd in de slotfase van deze wedstrijd van de baan gereden en viel uit.

Race 1

Voor de race had het geregend, maar desondanks ging bijna het hele veld op slicks van start. Roberto Merhi en Wittmann gingen op regenbanden van start en profiteerden hiervan door veertig seconden voorsprong te nemen. De baan droogde echter op, waardoor ze naar binnen moesten voor slicks. Wittmann viel hierdoor terug naar de achtste plaats, nipt voor Merhi.

Laurens Vanthoor leidde hierdoor de wedstrijd voor Daniel Abt. Laatstgenoemde probeerde in de 36e ronde Vanthoor in te halen, waardoor beiden elkaar raakten. Abt beschadigde de voorwielophanging, terwijl Vanthoor door kon en de winst greep. Wittmann klom in de slotfase door zijn betere banden nog op naar plaats twee voor Melker.

Na afloop van de race werden acht coureurs bestraft omdat ze onder geel te snel waren gegaan. Allen kregen een straf van dertig seconden opgelegd. Hierdoor ging de zege naar Melker, voor Vanthoor en Wittmann.

Race 2

Gastrijder Alon Day startte de tweede race van poleposition, maar viel uiteindelijk terug naar de zevende plaats. Het waren Merhi en Wittmann die de vanaf de derde startrij startten en de race zouden domineren. Een foutje van Merhi in de achtste ronde gaf Wittmann de leiding, waarna de Duitser de eerste plaats niet meer weggaf. Melker leek derde te worden, maar Abt reed hem van de baan, waardoor Daniel Juncadella derde werd. Enige troost voor Melker was dat Abt nog een tijdstraf van dertig seconden kreeg opgelegd.

Uitslag Race 1

Pos. Rijder Team Tijd
1 Nigel Melker Mücke Motorsport 40:22.445
2 Laurens Vanthoor Signature-Plus +12.595
3 Marco Wittmann Signature-Plus +27.755
4 Roberto Merhi Prema Powerteam +30.453
5 Jimmy Eriksson Motopark Academy +36.421
6 Kimiya Sato Motopark Academy +44.017
7 Kuba Giermaziak STAR Racing Team +44.119
8 Alon Day HS Technik +45.594
9 Carlos Munoz Signature-Plus +1 Ronde
DNF Daniel Abt Signature-Plus +9 Ronden
DNF Daniel Juncadella Prema Powerteam +23 Ronden
DNF Felix Rosenqvist Mücke Motorsport +34 Ronden
DNF Gianmarco Raimondo Prema Powerteam +34 Ronden
DNF Sandro Zeller Jo Zeller Racing +44 Ronden


Uitslag Race 2

Pos. Rijder Team Tijd
1 Marco Wittmann Signature-Plus 19:44.437
2 Roberto Merhi Prema Powerteam +0.941
3 Daniel Juncadella Prema Powerteam +9.908
4 Jimmy Eriksson Motopark Academy +14.174
5 Felix Rosenqvist Mücke Motorsport +17.367
6 Gianmarco Raimondo Prema Powerteam +18.322
7 Alon Day HS Technik +18.844
8 Laurens Vanthoor Signature-Plus +22.794
9 Sandro Zeller Jo Zeller Racing +24.362
10 Daniel Abt Signature-Plus +39.528
DNF Nigel Melker Mücke Motorsport +1 Ronde
DNF Carlos Munoz Signature-Plus +20 Ronden
DNF Kuba Giermaziak STAR Racing Team +20 Ronden
DNF Kimiya Sato Motopark Academy +24 Ronden

Uitslagen oefenduels 2 juli

De profclubs beginnen langzamerhand met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Daarbij horen ook oefenduels. FOK!sport zet dagelijks de uitslagen voor je op een rijtje.
 

Thuis Uit Uitslagen
Goudse selectie

Telstar
Demirkiran (2), Promes, Plat, Brands, Kurbegovic, Dam, A. Marveggio
0-8
VV Den Ham
 
Heracles Almelo
Armenteros (2), Quansah, Almubaraki, Duarte, Plet, Van Mieghem
1-7
VV Kogelvangers

RKC Waalwijk
Braber (4), Bridji (3), Alakmak (3), Scheelen (2), Janssen
0-13
WNC

FC Dordrecht
Jongebloet (2), Lopes (2), Post, Van Pijkeren, Rijsdijk
0-7
SC Feyenoord

Feyenoord
Mokotjo, Isoufi, Schaken, G. Fernandez
0-4
Regioteam De Meern
 
FC Utrecht
Peters, Kali, Lilypally, De Kogel
1-4
Staphorst

PSV
Zeefuik (2), Tamata, Bakkal, Chuka Ogbu, Bourdouxhe
0-6
vv Buitenpost

Ajax
Sneijder (2), Van der Heijden, Rits
0-4
Antibarbari
 
Sparta Rotterdam 
Bel Hassani (2), Voskamp (2), Rutjes, M. Veldmate, John, Overtoom, Bruinier, Godee, Luirink, Nieuwendaal
0-12
VIOS Vaassen

AGOVV Apeldoorn
Receveur (4), Hemmen (3)
0-7
RWE Eemsmond

FC Groningen
Bacuna (4), Holla (2), Andersson, Bos, Hiariej, Kwakman, Keurntjes, Suk, Batbay
0-13
OVV
Excelsior
Van Steensel, Alberg, Van Buren, Wattamaleo
0-4
Olympia '28

FC Zwolle
Slot (2), Mamedov (2), Van Polen (2), Olijve (2), Saymak (2), Achenteh
0-11
Nooit Gedacht
 
FC Den Bosch
Seuntjens (2), Karg (2), Van Weert (2), Willems, Vlug
0-8
vv UNA
Van Boekel, Wieksema
FC Eindhoven
Koç
2-1
SC Helmondia
 
Helmond Sport
Bahtiri (2), Stachnik, Altheer, Koubali
0-5
Graaf Willem II

ADO Den Haag
Immers (3), Vicento (2), Toornstra (2), Höcher (2), Elbers (2), Derijck, De Rijk, Chery, Faik
0-15
Zundertse selectie

NAC Breda
Bonevacia, Schalk, Bayram, Lurling, Buijs
0-5
KVC Oranje

Roda JC Kerkrade
Pluim (3), Staelens, Junker, Broekhof, Van de Meulen, Ramzi, Vukovic
0-9
EVV

Fortuna Sittard
Stolte
1-1
Sprinkhanen

De Graafschap
Meulens, Wormgoor, Breinburg, Johnson, Jansen
0-5
Tholense Boys
 
FC Volendam
Mühren (2), Kramer, Tuyp, Van Dijk, Rodjan, K. Tol, Taylor, Tano, Bakkenes
0-10
Tilburgse selectie

Willem II
Hutten, Janga, Guijt
1-3
ASV Dronten
 
sc Heerenveen
Janmaat, Dost, Van Anholt, Djuricic, Assaidi
0-5
Beuningse Boys

N.E.C. Nijmegen
Schöne (2), George (2), Ten Voorde (2), Goossens, Cmovs, Van der Velden, Foor, Loen
0-11
Bargeres

FC Emmen
Uguz, Fischer, Seymonson, Huntink, De Vries
0-5
ONB

SC Cambuur
M. van der Heide (3), S. van der Heide (3), Barto (2), Mravec, De Leeuw, Turk, Dantuma
0-12

Schuddende borsten in tien minuten durende trailer

Sommige games zullen wij westerlingen nooit te zien krijgen in de winkel. Eén daarvan is zeker weten Queen's Gate Spiral Chaos maar gelukkig hebben we altijd nog de trailer. Een tien minuten durende trailer die bijna alle goed gevormde vrouwen aan ons voorstelt kan je hieronder bekijken.

De RPG is het tweede deel in de Queen's-serie en zal personages uit het eerste deel bevatten. In de Queen's-serie draait het om een toernooi dat eens in de zoveel tijd plaatsvindt. In dit toernooi mogen alleen jonge, knappe dames meedoen en de winnares wordt de nieuwe koningin.  Queen's Gate Spiral Chaos zal 28 juli uitkomen voor de PSP in Japan.

Vrouw Arnold Schwarzenegger vraagt scheiding aan

Maria Shriver, de vrouw van Arnold Schwarzenegger heeft een echtscheiding aangevraagd. Met deze aanvraag komt er een eind aan hun huwelijk van 25 jaar. Officieel zijn 'onoverbrugbare verschillen' de redenen voor de aanvraag, maar er zit veel meer achter.

Schwarzenegger had een affaire met de voormalige huishoudster van de familie en verwekte een buitenechtelijk kind bij haar. Jaren hield hij dit verborgen voor de buitenwereld, maar nadat hij in januari aftrad als gouverneur van Californië bekende hij de affaire tegenover zijn vrouw.

Shriver en Schwarzenegger woonden sinds 9 mei niet meer samen. Ze hebben samen vier kinderen. De twee oudste kinderen lieten al eerder hun achternaam van Schwarzenegger naar Shriver veranderen

Wijkbewoners in Almere achtervolgen inbrekers

Buurtbewoners van de Thérèse Schwartzestraat in Almere hebben zaterdagmiddag in samenwerking met de politie de achtervolging ingezet op drie jonge woninginbrekers. Dat resulteerde in de aanhouding. "Dankzij een unieke samenwerking tussen burgers en politie", liet een politiewoordvoerder zaterdag weten.

De drie jongens van circa veertien jaar oud werden door de bewoner van het huis betrapt, toen die thuiskwam. Ze vluchtten weg, maar kregen naast de bewoner ook een aantal buurtbewoners achter zich aan. Een van hen belde ondertussen de politie. "Er ontstond een achtervolging dwars door tuinen en steegjes en we kregen ze allemaal te pakken."

De politie toonde zich zeer tevreden met de actie van de buurtbewoners. "En ze waren nu ook blij met de politie", voegde de woordvoerder toe.

FIFA-baas wil PES wel een handje helpen

David Rutter, baas van de FIFA-serie, heeft aangegeven geen moeite te hebben om bij Konami te helpen aan de Pro Evolution Soccer-serie. Rutter is degene die van de hele FIFA-serie het succes heeft gemaakt dat het nu is en hij zou geëerd zijn als hij hetzelfde mocht doen voor PES.

Alleen gaat Rutter dat niet doen aangezien hij op zijn plek zit in Canada bij EA Sports met zijn team. Waar vanuit kamp FIFA nog vriendelijke woorden komen is er vanuit het PES-kamp gezegd dat ze dit jaar de gameplay van FIFA met de grond gelijk gaan maken. FIFA 12 zal 30 september uitkomen in Europa.

Hockeyers winnen vierlandentoernooi

De Nederlandse hockeyers zijn de winnaar geworden van de Rabo 4-Nations. het won vandaag met 4-0 van Pakistan en eindigde daardoor in het toernooi boven Engeland.

Nederland kwam na negen minuten op voorsprong toen jeroen Hertzberger zeer alert was bij het nemen van een lange corner vanaf rechts die hij keihard in de cirkel pompte.  Daar dook Floris Evers op bij de eerste paal en versloeg doelman Salman Akbar met een snelle polsbeweging. Een kwartier voor rust kwam Nederland op 2-0 toen Weusthof een strafbal benutte. Vlak voor rust kwam Oranje op 3-0 toen Weusthof scoorde uit een strafcorner.

In de tweede helft wist Nederland nog eenmaal te scoren. hertzberger scoorde na voorwerk van Floris Evers en Robert Kemperman. In de slotfase kreeg het de kans een nog grotere voorsprong te nemen. Ditmaal wist Weusthof echter een strafcorner niet te benutten en ook Evers was nog dicht bij een doelpunt, maar hij sloeg net naast.

[Tour] Contador strijdvaardig ondanks tegenslag

Alberto Contador beleefde zaterdag een teleurstellende start van de Tour de France. De drievoudig winnaar raakte achterop door een massale valpartij in het peloton en kreeg bijna anderhalve minuut aan zijn broek.

De Spanjaard weigert echter bij de pakken neer te zitten. "Ik zal me gewoon moeten concentreren op de etappe van morgen, want de Tour is lang. Willen is kunnen", liet Contador via Twitter weten. Wel beaamt hij dat het tijdverlies een lelijke streep door de rekening is. "Een slecht resultaat, 1.20 minuten verloren. Het is zwaar, want iedere seconde is moeilijk om terug te winnen."

Net als Contadors raakte ook Samuel Sanchez, de nummer vier van vorig jaar, in de tweede groep verzeild. Renners als Andy Schleck en Robert Gesink raakten als gevolg van een latere valpartij ook achterop, maar omdat deze plaatsvond in de laatste drie kilometer, krijgen ze dezelfde tijd als het groepje waar ze in zaten. Dat kwam op zes seconden van ritwinnaar Philippe Gilbert binnen.

'Babysterfte bij Creoolse moeders hoog'

Het aantal baby's van Creoolse vrouwen dat vlak voor, tijdens of direct na de geboorte sterft is in Den Haag 2,5 maal hoger dan gemiddeld. Bij 1 op de 43 zwangerschappen gaat het mis, blijkt uit gegevens van de gemeente Den Haag waar RTL Nieuws de hand op heeft weten te leggen.

Den Haag kent de hoogste babysterfte van Nederland. Van 2000 tot 2008 stierven 623 baby's in de hofstad. Uit het onderzoek bleek een oververtegenwoordiging bij baby's van Creoolse afkomst. Ook bewoners van achterstandswijken en moeders van hindoestaanse afkomst en lager opgeleiden hebben een grotere kans op het overlijden van hun kind.

Een van de oorzaken van de hoge babysterfte is dat vrouwen te laat naar een verloskundige gaan. Bijna de helft van de vrouwen die hun kind verliezen gingen pas na veertien weken zwangerschap voor het eerst naar een verloskundige. Normaal gesproken beginnen de controles na tien weken en vindt de eerste echo na twaalf weken plaats.

De gemeente Den Haag gaat nader onderzoek doen naar de babysterfte, meldt RTL Nieuws.

[WBD] Peschke/Srebotnik winnen damesdubbel

Květa Peschke en Katarina Srebotnik hebben de damesdubbeltitel behaald op Wimbledon. In de finale was het als tweede geplaatste duo te sterk voor Sabine Lisicki en Samantha Stosur. Het werd 6-3 en 6-1 voor het Tsjechisch/Sloveense koppel.

Het Duits/Australisch duo Lisicki/Stosur begon sterk, maar verloor gaandeweg de eerste set de grip op de partij. In de tweede set kwamen ze al snel 4-0 achter, waarna Peschke en Srebotnik hun eerste grandslamtitel konden binnenhalen. Peschke verloor eerder één grandslamfinale, terwijl Srebotnik er al vijf verloor.

DLC voor WWE All Stars

THQ heeft een kort schema bekendgemaakt met de DLC erop voor WWE All Stars. Elke DLC-pack zal verschillende worstelaars bevatten en als eerste is nu direct 'The Million Dollar Pack' te downloaden voor $2. Deze pack was eerst alleen als pre-order beschikbaar en bevat Ted "Million Dollar Man" DiBiase en zijn zoon Ted DiBiase.

Aanstaande dinsdag zal de 'All Time Greats'-DLC uitkomen en deze zal $4 kosten. In deze DLC zitten Hawk, Animal, Jerry "The King" Lawler en Chris Jericho. Vanaf dinsdag is ook R-Truth gratis te downloaden voor het spel. Op 2 augustus zal de 'Southern Charisma'-DLC uitkomen met de worstelaars Big Boss Man, Michael Hayes en Mark Henry. Deze pack zal $3 gaan kosten.

[F2] Uitslag Race 1 NŁrburgring

Mirko Bortolotti heeft de eerste race van de Formule 2 op de Nürburgring gewonnen. De Italiaan was op het Duitse circuit te sterk voor Christopher Zanella en Jack Clarke. De Nederlander Kelvin Snoeks werd zesde. Bortolotti verstevigde met de zege zijn leidende positie in het kampioenschap.

Bortolotti vertrok van poleposition en sloeg direct een gat met de concurrenten. Clarke ging van de derde rij naar plaats twee en Zanella vanaf de vierde startrij naar de derde stek. Zanella rekende in de tweede ronde af met Clarke en ging toen op jacht naar Bortolotti. De Italiaan had echter een antwoord op het tempo van de Zwitser en finishte uiteindelijk met een voorsprong van 6,7 seconden op Zanella en ruim vijftien tellen op Clarke.

Daarachter ging het mis voor een aantal rijders. Ramon Piñeiro zette zijn auto niet goed op de grid neer, waardoor hij een drive-through kreeg. Mihai Marinescu parkeerde in de vierde ronde zijn auto in het grind, terwijl een ronde later Will Bratt en Alex Brundle elkaar raakten, waardoor Bratt naar plaats zeven terugviel en Brundle uit kon stappen. Miki Monras schoof zo door naar plaats vier, voor Jordan King en Snoeks.

Uitslag race 1

Pos. Rijder Tijd
1 Mirko Bortolotti 36:53.111
2 Christopher Zanella +6.705
3 Jack Clarke +15.068
4 Miki Monras +16.535
5 Jordan King +27.425
6 Kelvin Snoeks +32.115
7 Will Bratt +37.178
8 Mikkel Mac +37.757
9 Thiemo Storz +38.384
10 Johannes Theobald +42.267
11 Max Snegirev +43.462
12 Tobias Hegewald +44.387
13 Benjamin Lariche +45.486
14 Ramon Pineiro +45.498
15 Armaan Ebrahim +46.569
16 Julian Theobald +49.227
17 Plamen Kralev +57.031
18 James Cole +1:01.936
19 Sunghak Mun +1:02.508
20 Fabio Gamberini +1:23.062
DNF Alex Brundle +15 Ronden
DNF Mihai Marinescu +17 Ronden

'Naruto Shippuden Ultimate Ninja Impact in oktober uitgebracht'

Het spel Naruto Shippuden Ultimate Ninja Impact is veelbesproken. Het zou een groot deel van het verhaal volgen, namelijk van Shippuden tot Shinobi World War, en er zou in een Sasuke-mode speelbaar zijn, waardoor het hele verhaal vanuit zijn gezichtspunt gezien wordt. Het enige wat tot nu toe ontbrak was een releasedatum.

Nu claimt een Japanse blog dat Namco Bandai binnenkort zal laten weten dat het spel in oktober uit zal komen. En niet alleen in Japan, ook in de VS en Europa. Het nieuws zou bevestigd worden in Jump magazine van volgende week, dus nog heel even geduld voor het officiële bericht!

[Tour] Westra: "Kan niet stilzitten, dus dan maar aanvallen"

Lieuwe Westra was vandaag de hele dag in de aanval in de Tour de France. De renner van Vacansoleil was de hele dag op stap met twee Fransen, maar wist niet tot het eind weg te blijven. De drie werden op twintig kilometer van de streep ingelopen.

"Je weet al dat zo'n ontsnapping niet tot het einde gaat slagen," zei Westra in gesprek met De Telegraaf. "Maar ik heb in beeld gereden, de sponsor is blij en ik heb zo een mooi debuut meegemaakt."

Het was aanvankelijk niet de bedoeling dat Westra mee zou gaan in een ontsnapping. "Ik had gezegd dat ik me de eerste dagen rustig zou houden. Maar ik kan niet stilzitten en dus ben ik maar mee in de aanval gegaan."

[Tour] Uitslagen en standen na eerste etappe

Vandaag werd de eerste etappe verreden in de Tour de France, van Passa du Gois naar Mont des Alouttes over 191,5 kilometer. Elke avond na de etappe plaatst FOK!sport de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag eerste etappe

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto 4:41.31
2 Cadel Evans Aus BMC +0.03
3 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo +0.06
4 José Joaquin Rojas Spa Movistar z.t.
5 Jurgen Van den Broeck Bel Omega Pharma-Lotto z.t.
6 Geraint Thomas GBr Team Sky z.t.
7 Andreas Klöden Dui RadioShack z.t.
8 Rein Taaramae Est Cofidis z.t.
9 Chris Horner VS RadioShack z.t.
10 Tony Martin Dui HTC-Highroad z.t.
33 Bauke Mollema NED Rabobank +1.20
34 Rob Ruijgh NED Vacansoleil z.t.
76 Johnny Hoogerland NED Vacansoleil +1.55
100 Wout Poels NED Vacansoleil z.t.
107 Lars Boom NED Rabobank z.t.
111 Lieuwe Westra NED Vacansoleil +2.25
120 Joost Posthuma NED Leopard-Trek z.t.
155 Addy Engels NED Quick-Step +3.05
164 Maarten Tjallingii NED Rabobank +3.28
171 Robert Gesink NED Rabobank +0.06*
187 Niki Terpstra NED Quick-Step +6.42
194 Laurens ten Dam NED Rabobank +6.50

* Gesink krijgt vanwege zijn valpartij dezelfde tijd toegewezen als de eerste groep.

Stand na eerste etappe

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto 4:41.31
2 Cadel Evans Aus BMC +0.03
3 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo +0.06
4 José Joaquin Rojas Spa Movistar z.t.
5 Jurgen Van den Broeck Bel Omega Pharma-Lotto z.t.
6 Geraint Thomas GBr Team Sky z.t.
7 Andreas Klöden Dui RadioShack z.t.
8 Rein Taaramae Est Cofidis z.t.
9 Chris Horner VS RadioShack z.t.
10 Tony Martin Dui HTC-Highroad z.t.
74 Robert Gesink NED Rabobank z.t.
80 Bauke Mollema NED Rabobank +1.20
81 Rob Ruijgh NED Vacansoleil z.t.
101 Johnny Hoogerland NED Vacansoleil +1.55
116 Wout Poels NED Vacansoleil z.t.
123 Lars Boom NED Rabobank z.t.
130 Lieuwe Westra NED Vacansoleil +2.25
138 Joost Posthuma NED Leopard-Trek z.t.
164 Addy Engels NED Quick-Step +3.05
171 Maarten Tjallingii NED Rabobank +3.28
187 Niki Terpstra NED Quick-Step +6.42
194 Laurens ten Dam NED Rabobank +6.50


Klassment groene trui na eerste etappe

# Renner Nat. Ploeg Punten
1 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto 45
2 Cadel Evans Aus BMC 35
3 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo 30
4 José Joaquin Rojas Spa Movistar 26
5 Jurgen Van den Broeck Bel Omega Pharma-Lotto 22
9 Lieuwe Westra NED Vacansoleil 17


Klassement bolletjestrui na eerste etappe

# Renner Nat. Ploeg Punten
1 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto 1


Klassment witte trui na eerste etappe

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1 Geraint Thomas GBr Team Sky 4:41.37
2 Rein Taaramae Est Cofidis z.t.
3 Egor Silin Rus Katusha z.t.
4 Maciej Paterski Pol Liquigas z.t.
5 Edvald Boasson Hagen Noo Team Sky z.t.
14 Robert Gesink NED Rabobank z.t.
16 Bauke Mollema NED Rabobank +1.14
17 Rob Ruijgh NED Vacansoleil z.t.
27 Wout Poels NED Vacansoleil +1.49


Ploegenklassement na eerste etappe

# Ploeg Nat. Tijd
1 Omega-Pharma Lotto Bel 14:04.45
2 BMC Zwi +0.03
3 Leopard-Trek Lux +0.06
4 HTC-Highroad VS z.t.
5 RadioShack VS z.t.
17 Rabobank NED +1.20
20 Vacansoleil NED +3.09

Professor Layton-film naar de VS en een sequel op komst

Viz Media gaat door met het veroveren van Noord-Amerika. Na het uitbrengen van Bleach en Naruto komt ook de film Professor Layton and the Eternal Diva in winkels in de VS te liggen. De film speelt zich af tussen Professor Layton and the Last Specter, welke in de herfst uitkomt, en Professor Layton and the Diabolical Box.

Later in dit jaar zal de film in de VS uitkomen, na in 2010 al in Europa beschikbaar te zijn. Door het grote succes van de film in Japan en ook in andere landen heeft de producer al toegezegd dat er een vervolg op de film zal komen. Wanneer dat uit zal komen is echter nog niet bekend.

Afwachten dus! Voor nu, geniet nog even van een trailer met ondertiteling.

Rus naar finale ITF-Cuneo

Aranxta Rus heeft de finale weten te breiken van het ITF-toernooi van Cuneo. De Nederlandse won in de halve finale van de Kroatische Mirjana Lucic in drie sets. In de eindstrijd treft ze de Georgische Anna Tatishvili.

Lucic wist de eerste set met 4-6 te winnen van Rus, die daarna beter ging spelen. Ze won de tweede set met 6-2 en had in de derde aan één break genoeg om de partij binnen te halen (6-4). Door haar winst staat Rus nu virtueel bij de top-80 op de wereldranglijst.

Vreemde wezens in Dragon's Dogma-trailer

Beelden van Capcoms nieuwe spel Dragon's Dogma laten een wereld zien vol met fantastische wezens. In deze wereld is het de taak van de gamer om een draak op te sporen en te doden. Dit met twee medestanders, die leren van de acties die de gamer onderneemt. Het actie-gevechtsspel biedt een groot aantal uitdagingen.

Zo is heel veel in het spel van invloed op de gevechten; denk aan de lengte van de benen van het personage, de zwaarte van het wapen dat hij gebruikt, en de manier waarop hij de vijand raakt. Ook is het spel gesitueerd in een verhaal dat op zichzelf al mooi is om te ervaren.

Naast "gewone" tegenstander komt de gamer ook fantasiewezens tegen, zoals goblins, griffioenen en draken. Elk wezen moet op zijn eigen manier verslagen worden.

In het spel is dezelfde grafische stijl gebruikt als in Resident Evil 5 en Lost Planet 2, wat ervoor zorgt dat de gedetailleerde wereld uitnodigt tot onderzoeken. De makers van Dragon's Dogma werkten eerder aan Resident Evil 4 en Devil May Cry 4. Geniet hieronder alvast van de beelden.

Honig breekt ribben bij valpartij op training

Reinier Honig is gisteren zwaar ten val gekomen tijdens een training. De renner van Landbouwkrediet hield hieraan twee gebroken ribben en een klaplong over. Hoelang de renner uit de roulatie zal zijn is niet bekend.

De oud-renner van Vacansoleil enn Acqua & Sapone werd vorige week nog derde op het Nederlands kampioenschap in Ootmarsum. Daar eindigde hij achter Bram Tankink en kampioen Pim Ligthart.

[Tour] Gilbert: "Dit cadeau is voor mijn vrouw"

Philippe Gilbert won vandaag de eerste etappe in de Tour de France. Na afloop zei de Belg van Omega Pharma-Lotto dat hij ook zijn zinnen vooraf op ritwinst had gezet temeer omdat er ook een gele trui te verdienen was. "Dat motiveert natuurlijk extra," aldus de Belg.

"Ik draag de zege op aan mijn team, mijn familie en mijn fans, maar vooral aan mijn vrouw die vandaag 25 jaar is geworden," aldus Gilbert.

"Overigens hadden we bij de briefing al rekening gehouden met de aanval van Cancellara. Toen ik hem te pakken had, was het nog best ver. Gelukkig had ik een gaatje," zo besloot Gilbert.

[WBD] Elfde grandslamtitel voor broers Bryan

Bob en Mike Bryan hebben voor de tweede keer Wimbledon op hun naam geschreven. De als eerste geplaatste Amerikaanse broers waren in drie sets Robert Lindstedt uit Zweden en Horia Tecau uit Roemenië (8) de baas: 6-4, 6-4 en 7-6 (2). De Bryans wonnen Wimbledon al eens eerder in 2006.

Behalve twee zeges op het Engelse grandslamtoernooi, wonnen ze nog negen andere titels in de grand slams. Vijf keer waren ze de beste bij de Australian Open, de laatste keer afgelopen januari, en drie keer wonnen ze de US Open. Roland Garros schreven ze alleen in 2003 op hun naam.

Juniore Demi Schuurs bereikte samen met Hao Chen Tang uit China de finale van het meisjesdubbelspel. Irina Khromacheva uit Rusland en de Tsjechische Barbora Krejcikova werden met 6-2, 6-2 opzij geschoven. In de finale nemen Schuurs en Tang het op tegen het Canadees/Amerikaanse duo Eugénie Bouchard en Grace Min. Zij werden door de toernooiorganisatie als tweede ingeschaald.

Vos verliest leiderstrui in Giro Donne

Marianne Vos heeft maar één dag van de leiderstrui in de Giro Donne kunnen genieten. De tweede etappe, over 91 kilometer, werd gewonnen door de Australische Shara Gillow die ook de leiding in het klassement heeft genomen.

Gillow was in de rit de Britse Sharon Laws te snel af in de sprint. Marianne Vos eindigde op ruim drie minuten achterstand als tiende. In het algemeen klassement heeft Gillow nu vier seconden voorsprong op Laws. Vos staat op de tiende plaats.

Teek bijt FOK!ker in z'n ballen

FOK!ker 9611Niels deed vanochtend een schokkende ontdekking. Een teek bleek zich te hebben vergrepen aan zijn scrotum.

"Vanochtend werd ik wakker en voelde iets op mijn balzak", doet hij zijn verhaal in het bewuste topic. "Ik probeerde het eraf te halen met mijn vingers maar het lukte niet, toen ik keek bleek het een teek te zijn."

"Dus ik pakte een tekentang om dat beest eruit te halen, de tering wat is dat moeilijk. Mja uiteindelijk gelukt, nu maar hopen dat ie in het proces niet zijn maaginhoud in mijn teelzak heeft gespuugd waardoor ik nu Lyme heb."

De grote vraag is nu hoe het bloedzuigende beestje op het klokkenspel van de FOK!ker is gekomen. Vermoed wordt dat Niels tegen een boom heeft lopen swaffelen.


De teek in de tang genomen
Voor een andere foto en lachen/meeleven met Niels, klik hier

Been niet ontevreden over eerste oefenpot

Feyenoord won vanmiddag zijn eerste oefenwedstrijd met 0-4 van SC Feyenoord. Trainer Mario Been kijkt met gemengde gevoelens terug.

Drie van de vier goals werden voor rust geproduceerd. Alleen Guyon Fernandez wist uit een strafschop nog het net te vinden na de pauze. In de tweede helft was het spel van de Rotterdammers beduidend minder, zag ook Been. "In de tweede helft bloedde het bij ons een beetje dood", zo zegt hij op de clubsite.

"De zorgvuldigheid in balbezit is belangrijk in wedstrijden als deze en kon afgezien van enkele fases beter. Ook hadden we meer goals kunnen maken, misschien wel een stuk of acht à negen". De trainer beseft echter dat zijn ploeg nog alle tijd heeft om aan de mindere punten te werken.

"We zijn de eerste week zonder blessures doorgekomen en hebben vanmiddag lekker kunnen voetballen. We kunnen met een goed gevoel aan de tweede trainingsweek beginnen", zo besluit Been. Feyenoord speelt 5 juli zijn tweede oefenwedstrijd wanneer het op bezoek gaat bij SC Erica.

[Tour] Geen tijdverlies Gesink, A. Schleck

Robert Gesink finishte vandaag op bijna vier minuten van winnaar Philippe Gilbert in de Tour de France. De Rabobank-renner was betrokken bij een val op twee kilometer van de streep, waarbij zijn fiets stuk ging. Ondanks dat krijgt hij dezelfde tijd als de eerste achtervolgende groep renners, omdat de val binnen drie kilometer van de finish was.

Ook Ivan Basso, Bradley Wiggins en Andy Schleck kwamen op achterstand binnen, maar ook zij ondervonden problemen van de tweede valpartij en werden ook op zes seconden van Gilbert geplaatst. De renners die bij de eerste valpartij hinder hadden kregen wel het echte tijdverschil genoteerd. Zo staat Alberto Contador nu op 1.20 in het klassement, samen met onder andere Samuel Sanchez en Bauke Mollema.

Andere verliezers waren onder andere Ryder Hesjedal, Roman Kreuziger en John Gadret die alle drie 1.55 verloren.

Twittermeeting in Cuba

Cubaanse twitteraars ontmoetten elkaar vrijdag voor het eerst in werkelijkheid. Druk was het niet op de eerste twittermeeting op het eiland waar internettoegang een schaars goed is.

Enkele tientallen twitteraars maakten met behulp van naamkaartjes en voorstelrondes kennis met hun tot dusverre achter een apenstaartje verscholen landgenoten en vergeleken de grootte van hun gevolg.

De organisator van de ontmoeting verklaarde uitdrukkelijk met zijn initiatief geen politieke bedoelingen te hebben. Maar volgens de New Yorkse professor Ted Henken, die de Cubaanse twitteraars nauwlettend volgt, heeft de prille gemeenschap ook onbedoeld politieke betekenis. In een land waar de staat de gehele pers beheerst is elke tweet volgens Henken al een revolutie.

Omdat Cuba al decennialang kampt met een handelsblokkade kunnen de eilandbewoners enkel door in te bellen toegang tot het internet verkrijgen. Dat is omslachtig en veel te duur voor veel Cubanen. Enkel de obscure Mayotte-archipel heeft nog minder internetgebruikers dan Cuba.

Maar er is hoop uit onverwachte hoek. Trouwe bondgenoot Venezuela trekt een glasvezelverbinding door de Golf van Mexico. Mogelijk kan Cuba nog deze maand zonder moeizame telefoonverbinding het internet op.

Nieuwe trailer Tinker Tailor Soldier Spy

Een paar weken geleden maakten we de fans van John Le Carre al blij met het nieuws dat Anton Corbijn zijn boek A Most Wanted Man zou gaan verfilmen. Fans van de schrijver, van onder meer The Constant Gardener en The Tailor of Panama, hoeven echter niet tot 2012 te wachten.

De Zweedse regisseur Tomas Alfredson (Let The Right One In) heeft de opnames afgerond van zijn bewerking van Carre's Tinker Tailor Soldier Spy. 

Gary Oldman speelt George Smiley, een gepensioneerd M16 agent die eenmalig zijn oude werkgever moet helpen bij de jacht op een Russische spion. Tinker Tailor Soldier Spy is gebaseerd op John Le Carre's gelijknamige bestseller. In de film zien we een sterke cast met Colin Firth, Gary Oldman, Tom Hardy, en Mark Strong in de voornaamste rollen.

Bekijk hieronder de trailer van een film die de sfeer van een klassieke jaren 80 spionage film uitademt.


Tinker Tailor Soldier Spy

[Tour] Fiets van Gesink kapot

Het slot vandaag van de eerste etappe van de Tour de France was chaotisch. Robert Gesink was betrokken bij één van de vele valpartijen in de laatste kilometers.

"Ik kon niet meer verder, want mijn fiets was kapot", aldus de renner van Rabobank. "Gelukkig was mijn valpartij in de laatste drie kilometer en daarom verlies ik volgens mij geen tijd", aldus de Nederlander die op bijna vier minuten van ritwinnaar Gilbert over de meet kwam. Normaal gesproken krijgt Gesink nu dezelfde tijd als de groep die op zes seconden van Gilbert over de meet kwam.

De Dijk bestaat 30 jaar

De Dijk bestaat 30 jaar en dat is reden voor een feestje. De band viert het jubileum zaterdagavond in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

In de afgelopen dertig jaar is er veel veranderd, stelt de band op zijn website. "Platen werden cd's, cd's werden downloads. Jeugdsociëteiten verdwenen, popzalen werden bijgebouwd. Twee netten televisie werden er honderd, drie radiozenders werden er ontelbaar." Maar De Dijk is al 30 jaar De Dijk, aldus de rockgroep.

De Dijk blijft na 30 jaar De Dijk
De Dijk blijft na 30 jaar De Dijk (Foto: ANP)

Honkballers ruim langs CuraÁao

De Nederlandse honkbalploeg heeft zijn laatste poulewedstrijd bij het World Port Tournament eenvoudig gewonnen. Curaçao werd met 9-0 aan de kant gezet. Door de zege houdt Oranje nog kans op het bereiken van de finale. Daarvoor is het wel afhankelijk van de verrichtingen van Cuba dat later zaterdag nog tegen Duitsland aantreedt. Taiwan is al zeker van de finale.

Nederland pakte in de tweede inning de eerste punten. Jeffrey Arends en Vince Rooi bereikten toen de thuisplaat. Dwayne Kemp en Sidney de Jong verdubbelden een inning later de score en in de vierde inning bracht Oranje zelfs vier man binnen. Nu waren het Danny Rombley en opnieuw Kemp, Sidney de Jong en Arends die een punt pakten. Pas in de negende inning bepaalde Michael Duursma de eindstand.

[MotoGP] Stoner op poleposition op Mugello

Tussen de buien door heeft Casey Stoner in de MotoGP de poleposition op Mugello gepakt. De Australiër reed in Italië met de Honda een tijd van 1.48,034 en bleef hiermee de concurrentie in de personen van Ben Spies en Marco Simoncelli ruim viertiende van een seconde voor.

Waar de Yamaha's en de Honda's van voren te vinden zijn, is het de malaise die bij Ducati nog steeds de boventoon voert. Nicky Hayden was met de negende plaats de beste van het fabrieksteam, terwijl Valentino Rossi zijn thuisrace morgen pas van een twaalfde plaats aan zal mogen gaan vangen.

In de Moto2 werd de kwalificatie wel in de regen afgewerkt. Marc Marquez was hierin de snelste Alex de Angelis en Bradley Smith. In de 125cc was de poleposition voor Johann Zarco die dankzij een goede timing de snelste tijd wist te noteren, voor Luis Salom en Sergio Gadea. Jasper Iwema kwam uiteindelijk tot de negentiende tijd.

Militair toont geslachtsdeel en wordt opgepakt

Een 28-jarige militair uit Groningen is vrijdagmiddag aangehouden vanwege schennispleging. De man toonde in Zuidlaren en Zeegse in Drenthe zijn geslachtsdeel aan voorbijgangers. Dat meldt de marechaussee.

Bij de politie waren meldingen binnenkomen van de exhibitionistische praktijken van de man. Ook werd het kenteken van het voertuig van de verdachte doorgegeven. Zo kwam de 28-jarige militair al snel in beeld.

De man is opgepakt in zijn woning. Na het opmaken van een proces-verbaal mocht de man het politiebureau verlaten.

[Tour] Gilbert eerste leider, Contador verliest tijd

Philippe Gilbert is de eerste drager van de gele trui. De Belg was de sterkste van een kleine groep die overbleef na meerdere valpartijen in de slotfase van de rit. Gilbert versloeg Cadel Evans en Thor Hushovd. Grote verliezers van de dag was Alberto Contador, die door een valpartij ruim een minuut na Gilbert finishte.

Vroeg in de rit sprongen drie renners weg. Jérémy Roy en Perrig Quémeneur waren het gezelschap van Vacansoleil-renner Lieuwe Westra. De groep kreeg maximaal zes en een halve minuut voorsprong van door het Omega Pharma-Lotto (Gilbert) en Garmin-Cervélo (Hushovd) geleidde peloton.

Bij de tussensprint was de voorsprong al geslonken tot minder dan drie minuten, mede doordat achter de drie renners ook gesprint werd om de punten. Vanaf dit jaar kunnen namelijk de eerste vijftien renners punten krijgen bij de enige tussensprint van de dag. Roy was vooraan de snelste, voor Westra en Quémeneur. In het peloton was Tyler Farrar de snelste voor André Greipel, terwijl Cavendish wat puntjes moest laten liggen.

De voorsprong van de drie voorop varieerde vervolgens tussen drie en de vijf en een halve minuut. Met nog zestig kilometer te gaan schoot de vaart erin bij het peloton dat nog steeds werd aangevoerd door Omega Pharma-Lotto en Garmin-Cervélo. Op achttien kilometer van de streep werden de drie man ingelopen.

Negen kilometer voor de meet was er een grote valpartij door toedoen van een toeschouwer, waardoor een kleine vijftig man voorop kwamen. Hierbij zat onder andere Robert Gesink, die de val net kon ontwijken. Contador zat wel in de tweede groep.

De eerste groep besloot door te rijden, waardoor de groep met Contador en ook Samuel Sánchez meer tijd verloren. Vooraan werd er op twee kilometer van de streep nogmaals gevallen, waar Gesink nu wel bij betrokken was. Ondanks dat zou hij wel in dezelfde tijd gezet worden als de eerste groep.

Vooraan ging Alexandre Vinokourov als eerste aan, waarna Fabian Cancellara de aanval overnam. Die kreeg Philippe Gilbert achter zich aan en die ging op vierhonderd meter van de streep alleen door. Niemand wist de Belg bij te halen en zo pakte Gilbert de zege, vlak voor Cadel Evans en Thor Hushovd.

Alberto Contador kwam 1.20 na Gilbert over de streep in een groep waar ook Andy Schleck Sanchez en Bradley Wiggins waren te vinden. Wiggins en Schleck kregen echter dezelfde achterstand als de eerste groep, aangezien zij bij dezelfde valpartij waren betrokken als Gesink.

Uitslag en stand na eerste etappe

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto  4:41,31
2 Cadel Evans Aus BMC +0.03
3 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo +0.06
4 José Joaquin Rojas Spa Movistar z.t.
5 Jurgen Van den Broeck Bel Omega Pharma-Lotto z.t.
6 Geraint Thomas GBr Team Sky z.t.
7 Andreas Klöden Dui RadioShack z.t.
8 Rein Taaramae Est Cofidis z.t.
9 Chris Horner VS RadioShack z.t.
10 Tony Martin Dui HTC-Highroad z.t.

Beachvolleybalsters Keizer/Van Iersel vierde in Stavanger

Sanne Keizer en Marleen van Iersel hebben de strijd om het brons tijdens de Swatch FIVB Grand Slam in Stavanger verloren. Zowel in de halve finale als de wedstrijd om de derde plek konden de Nederlandse dames niet stunten.

In de halve finale speelden Keizer/Van Iersel tegen het Amerikaans team Kessy/Ross. Keizer/Van Iersel begonnen sterk aan de wedstrijd en hadden gedurende de hele set een voorsprong van drie punten. Aan het einde van de set kwamen de Amerikanen terug, maar toch ging de winst met 27-25 naar Keizer/Van Iersel. In de tweede en derde set begonnen de Amerikanen beter te spelen, met 21-11 en 15-11 sloten zij deze wedstrijd winnend af.

In de wedstrijd om de derde plek speelden Keizer/Van Iersel tegen de kersverse wereldkampioenen van 2011, Larissa/Juliana uit Brazilië. De Brazilianen waren in deze wedstrijd te sterk voor de Nederlandse dames, Keizer/Van Iersel verloren met 21-13 en 21-14.

Doordat Keizer en Van Iersel in Stavanger de halve finale hebben bereikt hebben ze een nominatie voor de Olympische Spelen behaald.

Internationale prijs voor diplomate

Een Nederlandse diplomate heeft een internationale prijs gewonnen. Caecilia Wijgers kreeg zaterdag in Vilnius de Palmer Prize for Diplomats voor haar hulp aan de oppositie in Cuba.

De diplomate zette zich tussen 2005 en 2009 in voor vrijheid van meningsuiting en vrije informatie voor journalisten en mensenrechtenactivisten in het communistische land. Wijers was toen plaatsvervangend ambassadeur in Cuba. Nu werkt ze op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Wijgers is een van de zeven diplomaten die in de Litouwse hoofdstad met de Palmer Prize werden bekroond. Ook collega's uit Peru, Tsjechië, Litouwen, Canada, de VS en Polen kregen de onderscheiding.

[WBD] KvitovŠ in tranen

Petra Kvitová won vanmiddag verrassend Wimbledon. In de finale was ze Maria Sharapova in twee sets de baas.

De Tsjechische kon het na afloop nauwelijks bevatten. "Ik weet niet wat ik moet zeggen", aldus de 21-jarige Tsjechische tennisster. "Ik ben natuurlijk ontzettend blij. Ik heb de hele partij geconcentreerd gespeeld, dat was belangrijk. Ik was wel nerveus, maar denk dat ik mijn beste wedstrijd ooit heb gespeeld."

Weer klimmers omgekomen in Franse Alpen

In de Franse Alpen zijn opnieuw twee klimmers omgekomen nadat ze in een ravijn waren gestort. Dat meldden de lokale autoriteiten.

De Zwitserse mannen van 55 jaar waren de berg Aiguille du Jardin aan het beklimmen toen ze door onbekende reden naar beneden stortten. De politie vond hun lijken zaterdagochtend aan de voet van de berg.

Vrijdag waren al twee klimmers van 22 en 24 jaar in hetzelfde gebied omgekomen nadat ze in een ravijn waren gestort. Eerdere deze week verongelukten ook al meerdere klimmers in de Franse Alpen.

Onderzoek dodelijk ongeval Tuil ten einde

De politie heeft het onderzoek naar het fatale ongeval dat volgde op een politieachtervolging in het Gelderse Tuil beëindigd. Bij het incident kwamen een 27-jarige man uit Gorinchem en een 24-jarige vrouw uit Huizen om het leven. Het blijft onduidelijk wat zich precies heeft afgespeeld.

Begin juni kwam de auto in de Waal terecht nadat de bestuurder een stopteken van de politie had genegeerd. De man was de uiterwaarden ingereden, raakte een hek en kwam in de Waal terecht. Agenten konden de man niet meer redden. Aanvankelijk werd gedacht dat de man alleen in de auto zat, maar in de dagen na het ongeval werd behalve het stoffelijke overschot van de man ook het lichaam van de vrouw gevonden.

Onduidelijk blijft waarom het stopteken genegeerd werd. Uit het onderzoek is ook niet gebleken of de vrouw vrijwillig of onvrijwillig bij de man is ingestapt, laat de politie zaterdag weten.

Kolonel Jemen: regering geeft strijders vrije hand

De regering van Jemen geeft met Al Qaida verbonden strijders de vrije hand in het zuiden van het land. Dat zegt de kolonel die het bevel voert over de herovering van het door extremisten ingenomen Zinjibar. Kolonel Mohammed Al-Sanwali beschuldigt het ministerie van defensie ervan hem doelbewust voorraden en versterkingen te onthouden.

Zo hoopt het regime volgens Al-Sanwali het Westen te overtuigen dat de omstreden president Ali Abdullah Saleh moet aanblijven om te voorkomen dat terreurgroepen in Jemen de macht grijpen.

Een overheidsfunctionaris in Abyan, de provincie waarvan Zinjibar de hoofdstad is, sloot zich bij de woorden van de kolonel aan. Volgens Abdel-Majed Al-Salahi wil de regering in Sanaa 'ten minste vijf steden aan extremisten ten prooi laten vallen'.

Horecabiertje duurder dan supermarktpilsje

De horeca betaalt op dit moment gemiddeld 2,11 euro voor een liter bier en dat is dubbel zoveel als de consument in de supermarkt betaalt. Dat onderzocht vakblad Misset Horeca voor zijn Pilsoverzicht.

Consumenten moeten dan wel de goede aanbiedingen te pakken hebben, maar met die aanbiedingen zit het wel snor. Volgens Misset nemen die 'dramatische vormen' aan. Wekelijks kan gekozen worden uit meer dan tachtig acties in supermarkt en slijterij. "Inmiddels wordt 40 procent van al het pils in de aanbieding gekocht."

Horecabiertje duurder dan supermarktpilsje
Horecabiertje duurder dan supermarktpilsje (Foto: ANP)

Twee Zwitserse toeristen in Pakistan ontvoerd

Twee Zwitserse toeristen zijn in Pakistan ontvoerd. Volgens het Zwitserse ministerie van buitenlandse zaken reisde het stel per auto door de zuidwestelijke provincie Baluchistan.

Niet eerder werden Zwitsers in Pakistan gekidnapt. Zwitserland heeft een team van politiemensen en medewerkers van de inlichtingendiensten samengesteld dat 'erop toeziet dat niets wordt nagelaten om de gijzelaars weer gezond en wel op vrije voeten te krijgen'. De Pakistaanse politie is al naar de man en de vrouw op zoek.

Gewapende mannen zouden de Zwitsers hebben ontvoerd toen de twee in een hotel aan tafel zaten. Volgens lokale Pakistaanse autoriteiten hadden politiemensen die de toeristen escorteerden hen even daarvoor alleen verder laten gaan.

Baluchistan staat vanwege een sluimerende opstand tegen het centrale gezag en de alomtegenwoordigheid van gewapende bendes die tuk zijn op losgeld bekend als bijzonder onveilig.

[WBD] KvitovŠ pakt titel

Petra Kvitová heeft Wimbledon bij de vrouwen op haar naam geschreven. In de finale versloeg de als achtste geplaatste Tsjechische Maria Sharapova met 6-3 en 6-4.

Kvitová gold als de underdog tegen Sharapova die haar vijfde grand slam-finale speelde. De Tsjechische verloor haar service in de openingsgame, maar sloeg in de volgende games vervolgens toe. Binnen veertig minuten had ze de winst van de eerste set binnen.

In het tweede bedrijf kwam Sharapova ook niet in haar spel en ze maakte bovendien veel onnodige fouten. Omdat ook Kvitová steken liet vallen, bleef het lange tijd toch nog spannend.  Kvitová profiteerde uiteindelijk toch optimaal van het slechte spel van de Russin en trok ook de tweede set en dus de partij naar zich toe.

Tabaksbranche moet aan de zelfdovende sigaret

Vanaf 18 november dit jaar mogen in alle landen van de Europese Unie alleen nog zogenoemde zelfdovende sigaretten worden verkocht. De winkeliers moeten daarvoor zorgen. Brancheorganisatie NSO had liever gezien dat de EU deze maatregel aan de fabrikanten had opgelegd.

"Het was makkelijker geweest als ze hadden gezegd dat fabrikanten vanaf bijvoorbeeld 1 oktober uitsluitend die sigaretten mochten produceren", zei een woordvoerder van de organisatie zaterdag. "De last ligt nu bij de ondernemer."

Tabaksbranche moet aan de zelfdovende sigaret
Tabaksbranche moet aan de zelfdovende sigaret (Foto: ANP)

Mountainbiker zwaargewond bij botsing tegen trein

Een 63-jarige man uit Zutphen is zaterdagochtend bij een ongeluk op een onbewaakte spoorwegovergang in Warnsveld zwaargewond geraakt. Dat meldt de politie.

De man stak rond 11.25 uur met zijn mountainbike de spoorwegovergang op de Rietgerweg over en zag de trein die daar net passeerde over het hoofd. De fietser botste tegen de rijdende trein aan. Hij is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

Door het ongeluk lag het treinverkeer tussen Zutphen en Winterswijk enkele uren stil. Op het moment van de aanrijding zaten er rond de veertig passagiers in de trein. Zij werden met bussen verder vervoerd.

Cabral vertrekt bij terugkeer Miyaichi

Jerson Cabral wil vertrekken bij Feyenoord als de Rotterdammers Ryo Miyaichi voor nog een seizoen huren van Arsenal. Cabral vreest ervoor dat hij zich niet verder kan ontwikkelen bij Feyenoord wanneer de Japanner terugkeert naar de Kuip.

Zijn zaakwaarnemer Wessel Weezenberg sprak hierover met Voetbal International: "Je leidt een eigen speler op, maar kiest vervolgens voor een ander. Wat is dan het perspectief? Als Feyenoord zo nodig een linksbuiten wil, moeten ze de huidige maar laten gaan."

Het talent van de Rotterdammer blijft niet onopgemerkt. Er zijn diverse Engelse en Spaanse clubs die hem al een tijdje volgen. Bij een eventueel vertrek bij Feyenoord zal hij zijn ontwikkeling dus hoogstwaarschijnlijk elders voort kunnen zetten."Maar zover is het nog niet", aldus Weesenberg. "Het is voor Jerson echter wel belangrijk dat hij zo snel mogelijk meer duidelijkheid krijgt."

'Dochter Hustler-baas randt knecht aan'

Theresa Flynt wordt voor de rechter gesleept. De dochter van Hustler-baas Larry Flynt en teven onderdirectrice van het pornoconcern wordt ervan beschuldigd een werknemer te hebben aangerand.

Steven Prescott, die manager is bij de vieze boekjes, beweert maar liefst 2 jaar lang seksueel te zijn geïntimideerd door mevrouw Flynt. Zo zou zij de arme man hebben bestookt met geile SMS'jes en e-mails. Ook werd hij geregeld door haar aangerand, zo luidt de aanklacht.

Prescott zou de kwestie regelmatig hebben aangekaart bij zijn meerderen, maar zonder succes. "De hele familie Flynt voelt zich boven de wet verheven", oordeelt hij.

Discriminatie 'free to play' in Team Fortress 2

Toen Team Fortess 2 gratis werd, is volgens sommigen de game wat minder "team" geworden. Boze mensen die ooit hebben betaald voor de game gebruiken nu een mod die "Free2BeKicked" heet. Iedereen die de gratis versie van Team Fortress 2 heeft wordt geband van de private servers die deze mod hebben.

De gamers die de game gratis hebben gedownload klagen nu bij Valve, maar aangezien de mod wordt gebruikt op private servers kan Valve niets doen. Eenieder die een item heeft gekocht wordt niet gedetecteerd door de mod, maar volgens Botchweed is er een mogelijkheid om een mod te maken die ook die gamers weert, zodat alleen de kopers van de full-game toegestaan worden in een server. De officiële servers zijn gelukkig nog vrij van deze discriminatie op 'free to play'-gamers.

Niet alle private servers gebruiken deze mod natuurlijk.

Free to play
Free to play, maar niet op de private servers.

Drugscontrole boot Waddeneilanden

De politie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben vrijdag een grote drugscontrole gehouden in en om de veerterminal van Harlingen. Alle passagiers die de boot namen naar Vlieland en Terschelling werden gecontroleerd. Zeventien passagiers bleken softdrugs bij zich te hebben. Dat meldt de politie.

Tien van de mensen met drugs op zak waren minderjarig. Drie minderjarigen kregen een bekeuring van tachtig euro. Tegen de andere zeven is proces-verbaal opgemaakt. De meerderjarigen hadden allen een hoeveelheid softdrugs bij zich die onder de wettelijke marge valt. Zij kregen daarom geen bon.

Politie en OM willen de drugsoverlast op de twee Waddeneilanden terugdringen. De actie was een signaal dat drugsoverlast op de eilanden niet wordt getolereerd, aldus de politie. Alle aangetroffen middelen zijn in beslag genomen en vernietigd.

Keller staat voor terugkeer naar RKC

Stephan Keller lijkt terug te keren bij zijn oude club. RKC Waalwijk heeft verregaande interesse voor de 32-jarige Zwitser.

Keller speelde eerder van 2005 tot 2007 bij de promovendus. In die periode speelde hij 47 competitiewedstrijden. Nu lijkt de Zwitser transfervrij terug te keren bij de Waalwijkers. Keller kwam voor het laatst uit voor Sydney FC, waar zijn contract afliep. De verdediger laat weten wel oren te hebben naar een terugkeer op het oude nest.

"Of ik open sta voor RKC? Waarom niet. Ik denk dat ik het niveau van de Eredivisie nog aankan" aldus Keller tegen Voetbal International. "Ik hoop dat ik nog door mag met voetballen, maar ik zeg niet overal 'ja' tegen. Als er geen mooie club komt moet ik misschien maar aan een trainerscarrière gaan denken."

Justin Goetzee, de algemeen directeur van RKC die woensdag zijn functie neerlegde, denkt dat Keller nog van waarde kan zijn voor de Waalwijkers. "Ik ken Stephen nog goed uit zijn eerdere periode bij de club. Als hij nog fit en gemotiveerd is, kan hij een aanwinst voor de club zijn."

Puyol terug op het veld

Voor het eerst sinds de finale van de Champions League heeft Carles Puyol weer op het voetbalveld gestaan. De verdediger van FC Barcelona onderging afgelopen maand een operatie aan zijn linkerknie en liep gisteren een aantal rondjes over het trainingsveld.

"Ik voel geen enkele pijn meer”, aldus Puyol die de laatste maanden van afgelopen seizoen vanwege de knieproblemen nauwelijks in actie kwam. In de gewonnen finale van de Champions League tegen Manchester United mocht de Catalaan wel een paar minuten meedoen.

Etappes

De Tour de France is op zaterdag 2 juli begonnen en zal duren tot en met zondag 24 juli, als de finish in Parijs is. Op deze pagina zijn alle voorbeschouwingen en de etappeverslagen terug te vinden.

Etappe 1: Passage du Gois - Mont des Alouttes
Voorbeschouwing
Etappeverslag
Uitslag en stand na eerste etappe 

Etappe 2: Les Essarts - Les Essarts
Voorbeschouwing
Etappeverslag
Uitslag en stand na tweede etappe

Etappe 3: Olonne-sur-Mer - Redon
Voorbeschouwing
Etappeverslag
Uitslag en stand na derde etappe

Etappe 4: Lorient - Mûr-de-Bretagne
Voorbeschouwing
Etappeverslag
Uitslag en stand na vierde etappe

Etappe 5: Carhaix - Cap Fréhel
Voorbeschouwing
Etappeverslag
Uitslag en stand na vijfde etappe

Etappe 6: Dinan - Lisieux
Voorbeschouwing
Etappeverslag
Uitslag en stand na zesde etappe

Etappe 7: Le Mans - Châteauroux
Voorbeschouwing
Etappeverslag
Uitslag en stand na zevende etappe

Etappe 8: Aigurande - Super-Besse Sancy
Voorbeschouwing
Etappeverslag
Uitslag en stand na achtste etappe

Etappe 9: Issoire - Saint-Flour
Voorbeschouwing
Etappeverslag
Uitslag en stand na negende etappe

Etappe 10: Aurillac - Carmaux
Voorbeschouwing
Etappeverslag
Uitslag en stand na de tiende etappe

Etappe 11: Blaye-les-Mines - Lavaur
Voorbeschouwing
Etappeverslag
Uitslag en stand na de elfde etappe

Etappe 12: Cugnaux - Luz-Ardiden
Voorbeschouwing
Etappeverslag
Uitslag en stand na de twaalfde etappe

Etappe 13: Pau - Lourdes
Voorbeschouwing
Etappeverslag
Uitslag en stand na de dertiende etappe

Bermbom doodt dertien Afghaanse burgers

Dertien Afghanen zijn zaterdag omgekomen toen hun bus op een bermbom reed. Volgens het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn onder de slachtoffers in het zuidwesten van het land vier vrouwen en twee kinderen.

Eerder deze week kostte een bermbom twintig buspassagiers het leven, dat was eveneens in het zuidwesten. Het ministerie maakte tevens bekend dat schutters op een motorfiets zaterdag een gemeenteraadslid in de zuidelijke provincie Helmand hebben omgebracht.

De NAVO maakte zaterdag bekend dat twee manschappen van de internationale coalitie zijn omgekomen. Een van hen sneuvelde zaterdag in West-Afghanistan, de ander vrijdag in het zuiden van het land.

Hockeyvrouwen kloppen Zuid-Korea

De Nederlandse hockeysters staan in de finale van de Champions Trophy. In Amstelveen klopte Oranje Zuid-Korea door doelpunten van Kim Lammers en Carlijn Welten met 2-0. Nederland eindigt in de finalepoule daardoor als eerste. Morgen wacht in de finale opnieuw Zuid-Korea.

De Zuid-Koreaanse vrouwen eindigden op punten en doelsaldo gelijk met titelverdediger Argentinië, maar scoorde een keer meer zodat de Leonas veroordeeld werden tot de strijd om het brons. Daarin is Nieuw-Zeeland de tegenstander. Eerder vandaag won Argentinië al met 3-2 van de Nieuw-Zeelandse vrouwen.

In de eerste helft was Nederland duidelijk sterker en Lammers drukte het krachtsverschil met een snelle uitbraak ook in de score uit. Nadat Welten de 2-0 van net binnen de cirkel binnenschoot bleef het rustig tot aan de rust. In de tweede helft probeerde Zuid-Korea meer, maar de Aziaten beseften ook dat de stand in hun voordeel was en speelden in de slotfase op balbezit.

Gevangenisstraf voor Tibetaanse schrijver

Een Tibetaanse schrijver is in China tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij schreef over het verzet tegen de Chinese overheersing en het hardhandig optreden daartegen van de autoriteiten. Dat melden mensenrechtenactivisten.

Tashi Rabten, redacteur van het verboden tijdschrift Eastern Snow Mountain, werd 2 juni door een rechtbank in de provincie Sichuan veroordeeld. In het tijdschrift staan artikelen over de Tibetaanse cultuur. In 2008 sloeg China Tibetaanse protesten voor onafhankelijkheid hardhandig neer.

China beschouwt Tibet als een provincie die altijd deel heeft uitgemaakt van het land. Volgens veel Tibetanen was de regio eeuwenlang zo goed als onafhankelijk en is de overheersing door China zeer schadelijk voor de Tibetaanse cultuur.

NAVO voert luchtaanvallen LibiŽ op

De NAVO heeft de luchtaanvallen op militaire doelen in het westen van Libië de afgelopen dagen opgevoerd. Dat meldde het bondgenootschap zaterdag. Vliegtuigen vernietigden 50 doelen.

Het offensief is bedoeld om de opbouw van troepen van de Libische leider Moammar Gadhafi bij enkele belangrijke steden tegen te gaan. De operaties richten zich op een strook die loopt van de bergregio Nafusa bij de grens met Tunesië tot de westelijke stad Misurata.

NAVO voert luchtaanvallen Libië op
NAVO voert luchtaanvallen Libië op (Foto: ANP)

[WBD] De Vroome niet naar finale bij juniores

Indy de Vroome is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van het junioren toernooi van Wimbledon. De pas 15 jaar geworden tennisster verloor in twee sets van de Australische Ashleigh Barty met 6-4 en 6-1.

De Vroome begon goed en had snel een break te pakken tegen de als twaalfde geplaatste Barty. Daarna ging het vooral mis met de service van De Vroome, die teveel dubbele fouten maakte. Ze leverde daardoor niet alleen haar voorsprong in, maar ook de eerste set.

In de tweede kwam ze ook snel een break achter. Deze wist De Vroome snel te herstellen, maar daarna wist Barty weer te breaken. Dit dankzij een return op breakpoint die vol op de netband kwam en over het net viel. Daarna wist De Vroome het tij niet meer te keren en verloor ook de tweede set.

Alisic van Excelsior naar Hongarije

Adnan Alisic vervolgt zijn loopbaan in Hongarije. De aanvallende middenvelder van Excelsior tekent een driejarig contract bij Debreceni VSC, dat in het seizoen 2009/10 nog de groepsfase van de Champions League bereikte en afgelopen seizoen tegen PSV speelde in de Europa League. Alisic' contract bij Excelsior werd niet verlengd.

De 27-jarige Rotterdammer debuteerde in het seizoen 2003/04 namens FC Utrecht in het betaald voetbal. Utrecht leende hem later nog eens een seizoen aan FC Dordrecht. Vanaf de zomer van 2007 speelde Alisic bij Excelsior. Afgelopen seizoen bleef zijn inbreng beperkt tot tien optredens in de Eredivisie. Alisic was in de twee seizoenen daarvoor basisspeler, toen Excelsior nog in de Jupiler League speelde.

Na 118 duels en twaalf goals in het Nederlandse profvoetbal begint Alisic bij Debreceni VSC dus aan een buitenlands avontuur. Loki eindigde vorig seizoen als vijfde in de Hongaarse competitie.

Van Donge & De Roo niet in eredivisie driebanden

De eredivisie driebanden moet het volgend seizoen zonder een aantal smaakmakers doen. Het Barendrechtse team Van Donge & De Roo heeft zich namelijk teruggetrokken. De regerend landskampioen is het niet eens met de opzet van de competitie.

De Sectie Driebanden wil vanaf dit seizoen play-offs laten spelen na afloop van de competitie. De beste vier teams strijden in een halve finale en een finale om de landstitel. Hier is Van Donge & De Roo het niet mee eens. De ploeg is van mening dat de competitie bepalend moet zijn en dat de nummer één daarvan gewoon landskampioen moet worden zonder play-offs.

Door de terugtrekking van Van Donge & De Roo spelen toppers als Dick Jaspers, Torbjörn Blomdahl, Martin Horn en Jean van Erp komend seizoen dus niet in de eredivisie.  

Shoarmaboer vast voor bedreiging met mes

Een shoarmaboer uit Emmen is vrijdagnacht opgepakt na bedreiging van een klant. Een ruzie over de bestelling liep uit de hand, waarna de 25-jarige medewerker van de shoarmazaak een mes trok. Een vriend van de klant sprong ertussen en liep een lichte verwonding op aan zijn hand.

De messentrekker werd door de politie in de shoarmazaak aan de Hoofdstraat ingerekend. De 20-jarige man uit Odoonerveen, waarmee de shoarmabakker het aan de stok kreeg bleef ongedeerd. Zijn 26-jarige vriend hoefde niet naar het ziekenhuis.

Minecraft voorbij 10 miljoen geregistreerde users

Markus 'Notch' Persson, maker van de mateloos populaire indie game Minecraft heeft onlangs aangekondigd dat hij zojuist de magische grens van tien miljoen geregistreerde users bereikt heeft. Ruim 2.6 miljoen gebruikers hebben de game ook gekocht. Persson heeft minimaal 32 miljoen euro verdiend aan de game.

Momenteel kost een client €14,95. In de afgelopen 24 uur hebben 42.074 nieuwe spelers geregistreerd en hebben 10.167 spelers daarvan de game gekocht. Dat is dus een dikke ton verdienen in vierentwintig uur.

Een nieuwe update is deze week uitgebracht. Er staat nog een andere patch op de planning totdat de game beta-af is en in November officieel wordt uitgegeven. Minecraft komt later dit jaar ook uit op Xbox Live Arcade.

Vliegverbod voor luchtvaartmaatschappij AustraliŽ

Vliegtuigen van een Australische luchtvaartmaatschappij mogen voorlopig niet de lucht in. De binnenlandse vluchten van een onderaannemer van Tiger Airways vliegen volgens de overheidsdienst die de veiligheid van de Australische burgerluchtvaart bewaakt, op een gevaarlijk geringe hoogte.

De gehele binnenlandse vloot van TA moet daarom de komende vijf werkdagen aan de grond blijven. Het besluit van de Australische Veiligheidsdienst voor Burgerluchtvaart treft volgens minister van vervoer Anthony Albanese 35.000 passagiers. "Dat is heel spijtig, maar de burgers van Australië verwachten dat veiligheid altijd voorrang krijgt."

Mollet klaar op Olympisch kwalificatietoernooi

Op de derde dag van het olympisch kwalificatietoernooi taekwondo in Azerbeidzjan is Tommy Mollet uitgeschakeld. In de klasse tot 80 kilogram verloor hij zijn tweede partij van de Italiaan Mauro Sarmiento. Daarvoor had de Nederlander Arshad Atief uit Pakistan verslagen.

Tot nu toe is Nederland er op het evenement in Bakoe nog niet in geslaagd om een olympisch ticket voor de Spelen van volgend jaar in Londen te bemachtigen.

Microsoft fuseert Games for Windows met Xbox.com

Microsofts pc-gaming service Games for Windows zal samensmelten met Xbox.com. Volgens Microsoft zal alles hetzelfde blijven, maar is zowel Xbox-content als pc-gaming gewoon op dezelfde plek te vinden en accountinformatie zal niet veranderden. De fusie zal op 11 juli plaatsvinden.

Het is de vraag of dit een reactie is op de venijnige concurrentie van Steam of de opkomst van EA's Origin. Het is in ieder geval handiger om zowel je pc-games als je Xbox-games te beheren op één plek.

xbox

'Telefoongesprek kamermeisje wekte argwaan'

De vrouw die Dominique Strauss-Kahn beschuldigt van aanranding, belde ruim een dag nadat de voormalige IMF-topman haar zou hebben belaagd met haar vriend, die in een gevangenis in Arizona zit. De inhoud van dat gesprek, vertaald uit een Afrikaans dialect, wekte argwaan bij politie en justitie.

Dat meldde The New York Times zaterdag. "Ze zei dingen als: maak je geen zorgen, die man heeft veel geld. Ik weet wat ik doe", zei een bron bij justitie tegen het dagblad. Vrijdag werd al duidelijk dat justitie inmiddels twijfelt aan het verhaal van de 32-jarige vrouw uit het West-Afrikaanse Guinee. Zij zou tijdens verhoren over veel zaken hebben gelogen.

Het huisarrest van Strauss-Kahn werd daarop opgeheven. De Fransman vierde dat vrijdagavond door met zijn vrouw uit eten te gaan in een duur Italiaans restaurant. Volgens ooggetuigen was hij zichtbaar opgelucht over de gang van zaken, hoewel hij nog wel verdachte is.

Driehonderd meldingen over misstanden bij Cordaan

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft zaterdag driehonderd meldingen van misstanden over zorginstelling Cordaan in ontvangst genomen. Het gaat om een rapport met meldingen van medewerkers die zich zorgen maken over de kwaliteit van de ouderenzorg van Cordaan.

De inspectie laat weten de klachten serieus te nemen en te betrekken in het toezicht op de Amsterdamse zorginstelling. De IGZ ontving tot nu toe nauwelijks klachten van medewerkers van Cordaan en is blij nu een beter beeld te kunnen vormen over de instelling.

De IGZ kreeg het rapport 'Meld je misstand' tijdens een bijeenkomst van Abvakabo FNV zaterdag in Amsterdam. Woensdag heeft de inspectiedienst al met Cordaanmedewerkers gesproken.

Sensation zoekt spiritualiteit

Het dance-evenement Sensation, zaterdag in de Amsterdam ArenA, staat dit jaar in het teken van spiritualiteit. De 40.000 bezoekers komen uit meer dan 70 landen. Kaarten voor het feest waren binnen enkele uren uitverkocht.

Sensation zet dit jaar de samenwerking voort met dance4life, een organisatie die de verspreiding van hiv en aids wereldwijd bestrijdt. Van elk ticket wordt 50 cent door de bezoeker en Sensation gedoneerd aan dance4life.

Onder het motto Innerspace - The World Within neemt de show volgens de organisatie het publiek mee op een avontuurlijke reis door de zeven fases van verlichting. Mensen onder de 18 jaar komen er niet in, ook niet onder begeleiding. Verder is de dresscode zoals gebruikelijk wit.

VVD: Laat werkloze jongeren uit Spanje maar komen

De grote groep werkloze jongeren uit Spanje is welkom in Nederland. Dat zei VVD-Kamerlid André Bosman zaterdag in Tros Kamerbreed. Volgens Bosman gaat het wel uitsluitend om jongeren die hier iets toevoegen.

Volgens Bosman is iedereen uit de EU onder de juiste voorwaarden welkom. "Als ze willen werken is iedereen van harte welkom."

In Spanje was de werkloosheid van 15- tot 25-jarigen in het eerste kwartaal 44 procent. Daarmee is het land 'koploper' in Europa, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek deze week. Nederland heeft met 7,4 procent juist de laagste jeugdwerkloosheid.

De eerste negen van Firstlook 2011

Op 1 en 2 oktober van dit jaar zal het oerhollandse Firstlook 2011 weer van start gaan. De eerste negen standhouders op het game-event zijn al bekendgemaakt. De grootste uitgevers en developers zijn vertegenwoordigd. Er zijn nog tickets, dus als je zin hebt kun je er gewoon in Utrecht bij zijn.

De volgende grote namen zijn aanwezig:

Nintendo (zonder Wii U maar wel met de 3DS en Wii)
Electronic Arts
Microsoft
Ubisoft
THQ
2K Games
Namco Bandai
Logitech
Alienware 

Dat belooft in ieder geval veel goeds begin oktober.

Voor het eerst Franse EHEC-dode

De EHEC-bacterie is voor het eerst een Franse patiënte fataal geworden. Zaterdagochtend overleed een 78-jarige vrouw aan de gevolgen van een door de bacterie veroorzaakte nieraandoening. Dat melden de Franse autoriteiten.

De vrouw werd 24 juni opgenomen in een ziekenhuis in Bordeaux toen de aandoening zich bij haar openbaarde. Het is doorgaans een nieraandoening die EHEC-patiënten de das omdoet.

Roda JC hoopt nog op nieuwe aanvaller

Trainer Harm van Veldhoven hoopt dat Roda JC snel een aanvaller naar de club weet te halen. Defensief is het plaatje inmiddels ingevuld.

Bart Biemans kwam over van Willem II om de verdediging van Roda te versterken en Jagos Vukovic wordt gehuurd van PSV. Van Veldhoven is blij met de transfers. "Na een paar vrije weken is het altijd lekker om weer aan de slag te gaan, helemaal als je ziet dat het team weer de gewenste contouren krijgt", zegt hij tegen Voetbal International.

Met Vukovic heeft Roda een basisspeler voor naast Robbie Wielaert naar de club gehaald. Als het zou kunnen, halen de Limburgers ook nog een stand-in voor rechtsback Martijn Monteyne. Hij verruilde het Belgische Beerschot voor Roda. De prioriteit ligt nu echter bij een aanvaller, zegt Van Veldhoven.

"Het liefst hopen we snel een aanvaller vast te leggen die goed in het team past. Met Morten Skoubo, Anouar Hadouir en eigenlijk ook Willem Janssen hebben we in die linie flink wat ingeleverd. Het is duidelijk dat we sowieso één speler zullen moeten aantrekken, maar als het er twee worden stemt dat me nog meer tevreden."

[Tour] De statistieken

De Tour de France is vandaag vertrokken wordt het tijd om met statistieken te komen. FOK!user TheArt presenteerde op het forum, met wat hulp van anderen, voor het vierde jaar op rij deze statistieken. FOK!sport plaatst hier enkele opmerkelijke of leuke van deze statistieken.

Ook dit jaar levert Frankrijk de meeste renners af. In totaal doen er 45 Fransen mee, wat er tien meer zijn dan vorig jaar. De nummer twee is net als vorig jaar Spanje, dat wel zes man minder aflevert (26). De nummer drie is ook net als vorig jaar Italië, dat net als België vijftien man heeft gestuurd. Nederland is vijfde met twaalf afgevaardigden.

# Land Deelnemers
1 Frankrijk 45
2 Spanje 26
3 België, Italië 15
5 Nederland, Duitsland 12


Ook dit jaar is de gemiddelde leeftijd gestegen in de Tour de France. Vorig jaar was de gemiddelde leeftijd 28,8 jaar en dit jaar is het 28,9 jaar. De Jongste renner is Anthony Delaplace van Saur-Sojasun, die vandaag precies 21 jaar en 294 dagen oud is. Wout Poels is de jongste Nederlander in de Tour. Met zijn 23 jaar en 274 dagen is hij de nummer tien op de jongste renner lijst.

# Renner Leeftijd
1 Anthony Delaplace (Saur-Sojasun) 21 jaar, 294 dagen
2 Arthur Vichot (FDJ) 22 jaar, 218 dagen
3 Tejay Van Garderen (HTC) 22 jaar, 324 dagen
4 Egor Silin (Katusha) 23 jaar, 7 dagen
5 Tony Gallopin (Cofidis) 23 jaar, 39 dagen
10 Wout Poels (Vacansoleil) 23 jaar, 274 dagen


Jens Voigt is de oudste renner in de Tour. Hij is met zijn 39 jaar en 290 dagen 36 dagen ouder dan Chris Horner van Radioshack.

# Renner Leeftijd
1 Jens Voigt (Leopard-Trek) 39 jaar, 290 dagen
2 Chris Horner (RadioShack) 39 jaar, 254 dagen
3 George Hincapie (BMC) 38 jaar, 6 dagen
4 Stuart O'Grady (Leopard-Trek) 37 jaar, 332 dagen
5 Alexandr Vinokourov (Astana) 37 jaar, 289 dagen

Vacansoleil levert de meeste Tour debutanten af dit jaar. Acht van de negen renners reden nooit eerder La Grande Boucle. Alleen Romain Feillu was eerder actief. Saur-Sojasun rijdt met vijf debutanten rond, terwijl Cofidis er vier heeft opgesteld. Het Belgische Quick Step en het Leopard-Trek van de gebroeders Schleck zijn met allemaal renners gestart die al eerder in Frankrijk hebben gereden.

Mark Cavendish is de renner die het vaakst een dagzege boekte van dit peloton. Na drie Tours staat zijn teller op vijftien. Dat zijn er zeven meer dan de Noor Thor Hushovd.

# Renner Ritzeges
1 Mark Cavendish (HTC) 15
2 Thor Hushovd (Garmin-Cervélo) 8
3 Tom Boonen (Quick Step) 6
- Fabian Cancellara (Leopard-Trek) 6
- Alessandro Petacchi (Lampre-ISD) 6
- Alexandr Vinokourov (Astana) 6


Fabian Cancellara droeg het meest de gele trui. De tijdritspecialist kreeg 21 keer het geel om zijn schouders gehangen. Nummer twee is tweevoudig winnaar Alberto Contador, die zeventien dagen het geel droeg.

# Renner Dagen in het geel
1 Fabian Cancellara (Leopard-Trek) 21
2 Alberto Contador (Saxo Bank) 17
3 Thomas Voeckler (Europcar) 10
4 Stuart O'Grady (Leopard-Trek) 9
5 Cadel Evans (BMC) 6
- Andy Schleck (Leopard-Trek) 6


Kan jij geen genoeg krijgen van de statistieken? Op het Tour de France forum zijn er nog meer te vinden. Dus wil je weten hoeveel nationale kampioenen er meedoen? En welke ploeg de oudste en jongste selectie heeft? Ga dan naar het Tour de France forum!

98e Editie Tour de France van start

Om 12.20 uur zijn 198 wielrenners begonnen aan de 98e editie van de Ronde van Frankrijk. Anders dan voorgaande jaren start de Tour niet met een proloog, maar direct met een etappe over 191,5 kilometer. Het peloton trekt eerst in parade over de Passage du Gois, een 'kasseiendam' van ruim 4 kilometer die bij eb droog komt te liggen.

Aan de streep, op de Mont des Alouettes, ligt niet alleen de dagzege maar ook de eerste gele trui te wachten. De Spanjaard Alberto Contador start met rugnummer 1.

Tour de France
98ste editie van Tour de France van start gegaan (Foto: ANP)

[Tour] DerMeisters Tour-feitje van de dag

Tijdens de Tour de France zal DerMeister, Eindredacteur van FOK!sport, elke dag een feitje naar buiten brengen over de etappe die verreden zal worden of over een andere gebeurtenis uit de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk.

In tegenstelling tot de edities van 2009 en 2010 zal de Tour de France van 2011 niet beginnen met een proloog. Koersdirecteur Christian Prudhomme hoopt de koers hiermee al vanaf de start meer open te krijgen: "Nu is de gele trui voor iedere renner haalbaar. Bij een korte tijdrit (proloog) is dat niet het geval." De eerste etappe, met een lengte van 191 kilomter, zal het peloton voeren naar de 232 meter hoogte Mont des Alouettes in Herbiers. De start vindt plaats op het eiland Noirmoutier. Dit eiland zal verlaten worden via de Passage du Gois.

De laatste keer dat de Tour geen proloog kende was in de editie van 2008. 180 renners begonnen destijds aan de 197,5 kilometer lange etappe door Bretagne. Een achtkoppige groep, met onder meer Thomas Voeckler en David de la Fuente, zorgden voor de ontsnapping van de dag. Op zeven kilometer van de finish werden de laatste vluchters van deze kopgroep gegrepen door het peloton. Waar iedereen een sprinter verwachtte als eerste drager van de Gele trui, was het verrassend Alejandro Valverde die de winst in deze etappe greep. De aankomst was bergop en nadat Stefan Schumacher en vervolgens Kim Kirchen de zege leken te grijpen, was het Alejandro Valverde die 200 meter voor de finish beide renners wist te passeren.

De Spanjaard pakte daardoor verrassend als eerste de Gele trui tijdens de Tour de France van 2008. De overwinning betekende tevens zijn tweede zege in een Touretappe na zijn zege in de tiende rit van de Tour van 2005. Valverde doet dit jaar overigens niet mee met de Tour vanwege een schorsing wegens betrokkenheid in de zaak Operación Puerto. De Spanjaard is nooit betrapt op het gebruik van doping, maar volgens hij sporttribunaal CAS wijst DNA-materiaal op het gebruik van bloeddoping.

Argentijnse hockeysters verslaan Nieuw-Zeeland

Argentinië heeft het tweede duel in de finalepoule van de Champions Trophy gewonnen. De titelverdediger en wereldkampioen was met 3-2 te sterk voor Nieuw-Zeeland. De Argentijnse hockeyvrouwen weten na het duel tussen Nederland en Zuid-Korea of ze morgen de finale mogen spelen.

Argentinië begonnen overtuigend aan het duel met Nieuw-Zeeland. Agustina Soledad Garcia trof na veertien minuten doel voor Las Leonas. De 30-jarige aanvalster was ook bij het tweede doelpunt van Luciana Aymar betrokken, waarna Rocio Sanchez Moccia de derde treffer voor haar rekening nam.

Nieuw-Zeeland knokte zich echter terug in het duel en bracht de marge nog voor de rust terug tot twee doelpunten. Clarissa Eshuis was uit een strafcorner trefzeker. Ook na rust zette Nieuw-Zeeland de titelverdediger onder druk en dat leidde tot de treffer van Charlotte Harrison. Verder dan die twee doelpunten kwamen de Kiwi's echter niet.

Ondanks de zege is Argentinië nog niet zeker van een plek in de finale. De wereldkampioen moet wachten op het resultaat van de wedstrijd tussen Nederland en Zuid-Korea die vanmiddag tegen elkaar spelen. Bij een gelijkspel tussen die landen is Argentinië, dat de laatste drie jaar de Champions Trophy won, uitgeschakeld.

Bashir: offensief van leger Sudan gaat door

De Sudanese president Omar al-Bashir heeft zijn troepen in Zuid-Kordofan opdracht gegeven door te gaan de regio 'te zuiveren' van rebellen die gelieerd zijn aan Zuid-Sudan. De staatstelevisie zond de boodschap van Bashir vrijdag uit.

Het zuiden van Sudan wordt volgende week zaterdag onafhankelijk van het noorden. Waarnemers verwachten niet dat de voortdurende strijd in Zuid-Kordofan, een deels betwist grensgebied, de afscheiding in de weg staat.

Bashir: offensief van leger Sudan gaat door
Bashir: offensief van leger Sudan gaat door (Foto: ANP)

Nieuwe stationstunnel Arnhem open

Treinreizigers kunnen in Arnhem vanaf zaterdag gebruikmaken van de nieuwe stationstunnel. Het tijdelijke NS-station kan nu worden afgebroken en reizigers hoeven geen hoge trappen meer te gebruiken.

In de stationstunnel zijn voorzieningen te vinden als kaartautomaten, winkels en de bekende gele informatieborden met vertrektijden. Ook kunnen reizigers er overstappen op andere treinen en geeft de tunnel toegang tot de parkeergarage en het busstation.

Zaterdag is ook de nieuwe fietsenstalling opengegaan. Deze biedt plaats aan 2200 fietsen. Klanten kunnen kiezen uit verschillende manieren van het stallen van hun fiets. Zo biedt NS Fiets 'vallet parking' aan waarbij het rijwiel van de reiziger voor hem wordt weggezet en na de reis weer wordt opgehaald in de stalling.

Arnhem is een van de drukste knooppunten in het spoorwegennet. Daarom wordt een nieuw station gebouwd. Het nieuwe station in Arnhem moet in 2013 klaar zijn. Het gebouw is ontworpen door architectenbureau Ben van Berkel.

Tieners slaan man ziekenhuis in bij examenfeest

In Epe is een examenfeest uit de hand gelopen. Woensdagnacht sloegen zeven tieners een 40-jarige man die klaagde over geluidsoverlast het ziekenhuis in. De Epenaar liep onbekend letsel op. Dat meldt de politie zaterdag.

De groep jongeren, tussen de 16 en 18 jaar oud, vierde in het centrum van Epe hun examenfeest. Toen de man klaagde over de herrie ontstond ruzie. Dat liep zo uit de hand dat op verschillende plekken in het centrum bedreigingen zijn geuit en mishandelingen hebben plaatsgevonden.

Het is niet bekend of de tieners ook gewond zijn geraakt. De politie is op zoek naar getuigen.

[Copa] ArgentiniŽ niet langs Bolivia

Argentinië is de Copa America vannacht in eigen land moeizaam begonnen. Tegen Bolivia werd dankzij een late treffer van Sergio Agüero ternauwernood met 1-1 gelijkgespeeld tegen Bolivia.

Edivaldo Rojas verschalkte kort na rust AZ-goalie Sergio Romero en bracht daarmee zijn land Bolivia verrassend op een 1-0 voorsprong. Een kwartier voor tijd wisten de Argentijnen, dankij een treffer van Agüero, op gelijke hoogte te komen. Lionel Messi wist zich in de wedstrijd tegen Bolivia nauwelijks te onderscheiden.

Na afloop reageerde de sterspeler van FC Barcelona teleurgesteld: "Dit is een forse tegenvaller. We zullen nu de rust moeten bewaren en ons moeten verbeteren. De overige groepswedstrijden dienen we te winnen. Alles is nog in eigen hand."

Bahia krijgt vrij om te onderhandelen

André Bahia heeft enkele dagen vrij gekregen van Feyenoord om in het buitenland te onderhandelen met geïnteresseerde clubs.

Dat meldt Feyenoord op de clubwebsite. De verdediger was daardoor niet aanwezig op de training van vrijdag en moet ook het eerste oefenduel van de Rotterdammers laten schieten. De club oefent zaterdag op Varkenoord tegen Sportclub Feyenoord.

Hoewel Feyenoord niet zegt om welk land het gaat, lijkt het Turkije te zijn. RTV Rijnmond meldde eerder dat Bahia zou gaan onderhandelen met Samsunspor. De Braziliaan heeft bij Feyenoord nog een contract voor een jaar. Daarom hopen de Rotterdammers dat ze de speler dit jaar nog kunnen verkopen voordat hij volgend jaar transfervrij is.

Bahia kwam in 2004 naar Rotterdam. In de zeven seizoenen bij de club speelde hij 179 wedstrijden voor Feyenoord. Daarvoor stond hij onder contract bij Flamengo, waar hij werd opgeleid en eveneens debuteerde in het betaald voetbal.

Di Montezemolo: "Ferrari mag nooit opgeven"

Ferrari-president Luca di Montezemolo heeft benadrukt dat het team van Ferrari nooit op mag geven in de Formule 1. Coureur Fernando Alonso staat in het kampioenschap 99 punten achter leider Sebastian Vettel, terwijl bij de constructeurs Ferrari na acht races 166 punten achter Red Bull staat. Toch is dit geen reden om de bolide van 2012 al voorrang te geven.

"Ik heb in de afgelopen dagen de situatie doorgesproken met teambaas Stefano Domenicali en zijn engineers. We werken nonstop en we kunnen verbeteringen zien vergeleken met de eerste races en dat komt deels door een andere aanpak bij de ontwikkeling van de auto. We weten dat de situatie in beide kampioenschappen lastig is, maar ik wil het woord opgeven niet horen. We moeten proberen ons continue te verbeteren en iedere race voor de overwinning te gaan, dat hoort bij Ferrari," zei Di Montezemolo.

"Uiteraard werken we al aan de 2012 auto, maar dat is normaal voor deze tijd van het jaar. Ik heb vertrouwen in Domenicali en zijn team en ik weet zeker dat het resultaten op zal gaan leveren," zei de Italiaan die over de Formule 1 in het algemeen dit jaar tevreden is en bandenmaker Pirelli een compliment geeft. "De Formule 1 heeft een positieve start gehad dit jaar met onvoorspelbare races en veel inhaalacties, waardoor het voor het publiek tot het eind interessant blijft. Dat was één van de doelen die de sport zich moest stellen en ik geloof dat dit gelukt is. Tot slot wil ik Pirelli feliciteren met hun terugkeer in de Formule 1."

Hazard mogelijk naar Inter

De Italiaanse topclub Inter Milan staat op het punt om de Belgische aanvaller Eden Hazard binnen te hengelen. De Belgische international staat nu nog onder contract bij het Franse Lille.

De club van Wesley Sneijder zou Hazard voor vele miljoenen willen overnemen van de Franse kampioen Lille, aldus het Franse sportblad L'Équipe. Volgens voorlopige berichten moet Hazard een kleine veertig miljoen euro kosten. Zijn contract bij Lille loopt nog tot 2015.

Platini houdt vertrouwen in Blatter

UEFA-baas Michel Platini houdt vertrouwen in Sepp Blatter, de omstreden voorzitter van de FIFA. "Ik ben er van overtuigd dat hij de FIFA gaat veranderen en verbeteren", zei Platini in een vraaggesprek met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine.

Corruptieschandalen houden de FIFA momenteel in zijn greep. Platini: "Blatter heeft mij toegezegd de problemen op te lossen en ik geloof hem. Blatter moet ook wel, anders zal hij nooit de geschiedenis in gaan als een groot bestuurder."

Kompels vast in ondergelopen mijn China

In het zuidwesten van China zijn 21 mijnwerkers vast komen te zitten onder de grond. Er stroomde water de kolenmijn in Pingtang binnen, waardoor de uitgang geblokkeerd is. Acht mijnwerkers wisten te ontsnappen.

Reddingswerkers proberen de 21 kompels die vastzitten te bevrijden. De autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het ongeluk.

De mijnen in China zijn de gevaarlijkste ter wereld. Jaarlijks komen duizenden mijnwerkers om bij ongelukken. De grote vraag naar kolen leidt ertoe dat veel eigenaren van mijnen het niet zo nauw nemen met veiligheidsvoorschriften.

'Stekelenburg op weg naar AS Roma'

Een transfer van Maarten Stekelenburg naar het Italiaanse AS Roma komt steeds dichterbij. Volgens Corriere dello Sport heeft de Ajacied zijn ja-woord al gegeven aan de Romeinen. De Ajax-leiding neemt een bod van zeven miljoen euro in beraad.

Ajax gaf deze week toe dat er belangstelling voor Stekelenburg is, maar nog geen concrete interesse. Die is mogelijk gevonden in AS Roma. De 28-jarige doelman, die nog een contract voor een jaar heeft, zou een gesprek hebben gevoerd met voorzitter Walter Sabatani, die volgens de Italiaanse krant deze week in Amsterdam verblijft.

Zaakwaarnemer Reis niet in gesprek met PSV

De zaakwaarnemer van Jonathan Reis heeft aan PSV laten weten dat de Braziliaan pas over zijn toekomst beslist wanneer hij weer helemaal fit is.

Technisch directeur Marcel Brands had zaakwaarnemer Renato Moura uitgenodigd voor een gesprek, maar dat heeft Moura afgeslagen. Reis scheurde in december vorig jaar alle banden in zijn rechterknie af en moest daarvoor twee keer in de Verenigde Staten geopereerd worden. PSV nam alle kosten voor het herstel op zich.

Volgens de zaakwaarnemer heeft de Eindhovense club de optie in het contract van Reis echter niet gelicht, waardoor de speler volgens hen nu transfervrij is. Trainer Fred Rutten heeft nog steeds contact met Reis. "Ik heb tijdens mijn vakantie per sms contact gehad met Jonathan", zegt de trainer in gesprek met Voetbal International. "Zijn revalidatie verloopt naar wens. Hij staat nog steeds positief tegenover een terugkeer naar PSV."

"Ten aanzien van het nieuwe contract is er even niet helemaal goed gecorrespondeerd met elkaar", vervolgt Rutten. "Het is een nobele gedachte om er vanuit te gaan dat hij PSV dankbaar is. Ik zit zelf zo wel een beetje in elkaar, maar in de voetballerij is dat niet altijd bij iedereen het geval.

"Mijn gevoel zegt dat Jonathan nog steeds graag bij PSV wil spelen. Er zijn echter altijd andere belangen. De basis is voor Jonathan is fit worden. Als zijn lichamelijke status het toelaat om weer helemaal voetbalfit te worden, dan gaat hij het redden. Er zit namelijk karakter in bij hem."

Transformers 3 verbreekt 2011 premiŤrerecord

Transformers: Dark Of The Moon heeft het record van beste premièredag van 2011 in de Verenigde Staten verbroken. Met 37 miljoen dollar laat de film de 35 miljoen van Pirates Of The Caribbean: On Stranger Tides achter zich.

Het bedrag werd op woensdag opgehaald mede dankzij de 8 miljoen die de middernachtpremière ophaalde. In totaal haalde het derde deel in de Transformers-franchise 79,4 miljoen op, waaronder 5,5 miljoen van 3D-voorstellingen op dinsdag en 32,5 miljoen dollar uit de rest van de wereld. 

Hoewel het record van 2011 verbroken is, kon Transformers 3 de 62 miljoen van zijn voorganger, Transformers: Revenge Of The Fallen, landelijk niet evenaren. Internationaal deed Dark Of The Moon het wel beter dan zijn grote broer, daar bracht de film 38 procent meer op.

Transformers: Dark Of The Moon is nu overal te zien in de bioscoop. 

'Lagere overdrachtsbelasting permanent'

Frits Wester denkt dat het kabinet de verlaging van de overdrachtsbelasting op woningen een meer permanent karakter zal geven dan nu is afgesproken. Dit zei de politiek analist vrijdag in de EO-talkshow Knevel & Van den Brink. De maatregel die de regering vrijdag nam zou tijdelijk één jaar moeten gelden.

"Ik snap heel goed dat niemand uit het kabinet speculeert over het verlengen van die maatregel, dat kan niet, want dan ben je het korte termijn-effect kwijt. Maar ik weet zeker dat als deze maatregel een succes is dat er grote druk vanuit de markt en de politiek komt op het kabinet om de lagere overdrachtsbelasting toch maar te verlengen", legt Wester uit.

Volgens de RTL-verslaggever is de maatregel te vergelijken met een omgekeerde Kwartje van Kok. Tijdelijk bedoeld, maar uiteindelijk toch permanent. CDA-minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner benadrukte in de uitzending echter dat het wel een tijdelijke maatregel betrof.

Wereldkampioen Cielo test positief

Bij nationale kampioenschappen in mei in Rio de Janeiro is de Braziliaanse zwemmer Cesar Cielo positief bevonden op furosemide. Furosemide is een verboden vochtafdrijvend middel.

Naast Cielo, wereldkampioen op de 50 en 100 meter vrije slag, testten ook Nicholas dos Santos, Henrique Barbosa en Vinicius Waked positief. Het viertal wordt niet geschorst en krijgt alleen een waarschuwing.

Wel moeten ze alle gewonnen medailles tijdens de nationale kampioenschappen inleveren. Cielo won daar vijf gouden en één zilveren plak.

Vrouwen met schoenmaat 38 aantrekkelijkst

Pech gehad Sidonia, vrouwen met grote voeten worden echt niet aantrekkelijk gevonden. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de mooiste vrouwen schoenmaat 38 hebben.

Wie altijd had gedacht dat mannen tijdens een eerste afspraakje altijd als eerste naar de tieten kijken heeft het mis. Bijna de helft van alle mannen kijkt eerst zo dicht mogelijk bij de grond om te kijken hoe groot de damesvoetjes zijn. Dit is gebleken uit een onderzoek van pleisterfabriek Compeed.

Aan het onderzoek deden tweeduizend volwassenen mee. Het gros van hen vulde in dat ze damesmaat 38 het aantrekkelijkst vonden. Liefst ook nog op hakken van 8 centimeter hoog en met nagels voorzien van rode nagellak, zo luidt de conclusie.

Oh Oh Barbie wil vier kinderen

Barbie is net verloofd, maar weet al hoe haar getrouwde leven eruit gaat zien. De blondine, bekend van Oh Oh Cherso en Oh Oh Tirol, wil graag moeder worden. "Ik wil een stuk of vier kinderen", vertelt Barbie aan SBS Shownieuws.

De aanstaande van Samantha de Jong, beter bekend als Barbie, staat minder te springen. "Daar hebben we het nog wel over", reageert Michael. Hij ging eerder deze maand tijdens een weekeinde Parijs op zijn knieën. "Toen heeft hij me onder die toren gevraagd. Ik dacht eerst dat hij een geintje maakte", vertelde Barbie destijds over het aanzoek.

Barbie wil niet alleen vier kinderen, ze hoopt ook nog op alleen dochters. "Allemaal kleine barbies, want ik wil heel mijn huis roze." Samantha en Michael vieren hun verloving vrijdagavond in Den Haag. De dresscode is strikt, alle dames moeten in het roze, de heren mogen geen andere kleur dan blauw dragen.

Dries Roelvink is dol op fietsende mannen

Dries Roelvink verbaast zich ieder jaar weer over de manier waarop de wielrenners in de Tour de France bergen weten te verzetten. De 52-jarige volkszanger vindt het erg indrukwekkend en zit zaterdag weer klaar voor de start van het sportspektakel.

Dries is een groot liefhebber van het wielerevenement. Elk jaar zit hij weer drie weken voor de televisie. "Die renners fietsen allerlei bergen op en af waarvan ik denk: tjongejonge", zegt hij tegen Novum Nieuws. "Als ik dat zie, krijg ik nog meer waardering voor die jongens."

Zelf is Dries niet van de fietssport. "Ik ben meer een loper. Elke dag probeer ik 35 tot 40 minuutjes te hardlopen door het Vondelpark." Ook vergeet hij niet zijn oefeningen te doen in de sportschool. "Dat is nogal een obsessie van me", biecht hij op.

Om de fietsende mannen een hart onder de riem te steken, heeft hij een speciale tourversie gemaakt van zijn nieuwe single Hé Wat Doe Jij. Naar eigen zeggen gaat het nummer over de gouden tijden in de jaren zeventig 'waarin de Nederlandse renners heersten'. Op de single zijn fragmenten te horen van de overleden tourcommentator Theo Koomen.

Nieuwe plaat Coldplay over twee weken klaar

Het duurt nog ongeveer twee weken voor het nieuwe album van Coldplay klaar is. Dat onthulde frontman Chris Martin in de Amerikaanse radioshow van Ryan Seacrest. "Het enige wat ik kan vertellen, is dat het moeilijk is", zei Martin. "Het is moeilijk om het af te maken, het is alsof je probeert in de finale te komen van American Idol."

Coldplay heeft tot nu toe vier studioalbums uitgebracht. De laatste plaat, Viva la Vida, verscheen in 2008. "Eerlijk gezegd denk ik dat we over ongeveer twee weken klaar zijn", gaat Martin verder. "Ik hoop het, want we hebben er lang aan gewerkt. Ik kan alleen maar zeggen dat we allemaal onze stinkende best hebben gedaan."

De Britse band bracht vorige maand het nummer Every Teardrop Is a Waterfall uit. Of deze single op de nieuwe plaat verschijnt, is niet duidelijk.


Nieuwe plaat Coldplay over twee weken klaar (Foto: Novum)

Been: "Dit seizoen rustig opbouwen"

Feyenoord-trainer Mario Been heeft een goed gevoel over gehouden aan de eerste trainingsweek van de Rotterdammers.

De club speelt vandaag de eerste oefenwedstrijd tegen Sportclub Feyenoord. Over de afgelopen trainingen is Been tevreden. "We bouwen dit seizoen rustig op", zegt de trainer op de clubwebsite. "Afgezien van Gill Swerts hebben we geen blessures, iets waar ik als coach bijzonder blij mee ben."

Been heeft zelfs te maken met een luxeprobleem. Hij kan met twee elftallen in actie komen in de oefenwedstrijd. "Iedereen die vrijdag mee heeft gedaan in de partij, zal zaterdag tegen Sportclub Feyenoord ook spelen. Na de rust zullen we daarom starten met een compleet nieuw team."

Bart Schenkeveld, Dani Fernández, Sekou Cissé en Ruben Schaken trainden ook weer volledig met de groep mee. De vier spelers hadden het afgelopen seizoen veel te maken met blessureleed. André Bahia was gisteren niet aanwezig op de training omdat hij onderhandelt met een club in het buitenland over een mogelijke transfer.

Milieupartij valt dildo's aan

De Duitse milieupartij heeft een nieuw slachtoffer gevonden om hun pijlen op te richten. Kernenergie en het broeikaseffect een halt toeroepen lijkt vechten tegen de bierkaai, dus moet volgens Die Grünen iets anders worden geslachtofferd. Zij hebben de politiek namelijk gevraagd paal en perk te stellen aan seksspeeltjes.

Tien kamerleden van Die Grünen hebben onlangs een aanvraag ingediend bij de regering met als titel: 'Seksuele gezondheid als zaak van consumentenbescherming'. "Veel dildo's, maar ook andere seksspeeltjes als vibrators en buttplugs, bevatten kankerverwekkende en giftige stoffen", zo luidt de conclusie.

Zo bevatten de seksspeeltjes weekmakers, hetgeen de dildo zacht maakt opdat deze makkelijk naar binnen glijdt. Deze stoffen kunnen echter onvruchtbaarheid, diabetes en obesitas veroorzaken, zo schreven de milieurakkers in hun verzoek. Als een zwangere vrouw met een vibrator of dildo speelt, kan de hormonale balans van de foetus via de vaginale slijmvliezen van moederlief worden verstoord.

Die Grünen vinden het aanpakken van deze dildo's een zaak van maatschappelijk belang. Menig huisvrouw heeft namelijk wel een vibrator of dildo op haar nachtkastje staan. De Duitse regering heeft inmiddels op het verzoek gereageerd. Hoewel woorden als vibrator, dildo en zeker buttplug niet voorkwamen, maar werden vervangen door het eufemistische 'erotische speeltjes', was het antwoord van de parlementaire staatssecretaris van Consumentenzaken, Gerd Müller helder: de regering zal het een worst zijn wat vrouwen zoal vaginaal inbrengen, en heeft dan ook niet de behoefte om in te grijpen in seksspeeltjeshandel.

[Tour] De etappe van vandaag

Vandaag vindt de eerste etappe van de Tour de France plaats. Voor het eerst sinds 2008 vindt er geen individuele tijdrit plaats op de eerste dag, maar zal er een rit in lijn zijn van 191,5 kilometer naar Mont des Alouettes.

Passage du Gois
De Passage du Gois is geen plaats maar een klein weggetje dat het vaste land verbindt met het eiland Noirmoutier in de Vendée. De weg is alleen berijdbaar bij eb en als de organisatie het goed gepland heeft zou hij bij de start van de rit ook begaanbaar moeten zijn.

Eén keer eerder werd er overheen gereden, namelijk in 1999. Toen betekende dat het einde van de Touraspiraties van onder andere Alex Zülle en Michael Boogerd, die ten val kwamen op de glibberige strook. Dit jaar zal hij niet veel invloed hebben op het koersverloop, doordat de weg nog voor de officiële start bereden zal worden.

Mont des Alouettes
De Mont des Alouettes is met zijn 232 meter het hoogste punt van de Vendée en is voor het eerst opgenomen in de Tour de France. Vanaf de berg, waarop enkele windmolens staan, is de stad Les Herbiers goed te zien. De stad Les Herbiers heeft ongeveer 15.000 inwoners.

De Mont des Alouettes dankt zijn naam aan Julius Caesar, die een Romeins legioen posteerde op de berg die de naam Alouette kreeg.

Etappebeschrijving
Het is geen lastige eerste etappe, aangezien het vooral vlak is. Het slot zal voor de echte topsprinters misschien net iets te zwaar zijn, waardoor een massasprint niet wordt verwacht. Er wordt namelijk gefinisht bovenop de Mont des Alouettes, een klim van de vierde categorie.

Wellicht dat sprinters als Cavendish en Petacchi nog kunnen aanhaken, maar het parcours lijkt toch wat meer geschikt voor Philippe Gilbert.

Profiel

FOK!sport favorieten voor de etappe
***** Philippe Gilbert
**** Thor Hushovd
*** José Joaquin Rojas
**  Tom Boonen, Mark Cavendish, Francisco Ventoso
* Alexandre Vinokourov, Romain Feillu 

Brand in bus met jongeren op A4

In een touringcar vol jongeren is zaterdagochtend op de A4 in Voorburg brand uitgebroken. De brand in het motorcompartiment was snel geblust. Er vielen geen gewonden. Dat meldt de brandweer.

De bus was op weg naar Luxemburg toen rond 08.00 uur onder de motorkap een brandje bleek te woeden. De chauffeur zette de bus aan de kant en bluste het vuur zelf met een brandblusser. De brandweer heeft de motor daarna nog gekoeld.

De passagiers zijn met een bus van de HTM naar het parkeerterrein van het ADO-stadion gebracht. Daar worden ze tijdelijk opgevangen. Er wordt een nieuwe bus ingezet waarmee ze de reis kunnen voortzetten.

Agenten gedwongen naar dierenpolitie

Agenten worden gedwongen om animal cop te worden. Politieagenten van verschillende korpsen zeggen door leidinggevenden onder druk te zijn gezet om zich te laten omscholen. Het gaat vooral om hondengeleiders en agenten van de bereden politie. De politiebonden zijn boos. Dat schrijft het AD zaterdag.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zei eerder dat vijftig agenten zich vrijwillig hadden gemeld voor het omstreden stokpaardje van de PVV. Een onbekend aantal agenten zou echter gedwongen zijn. Bij weigering zouden ze later problemen krijgen, zo werd gedreigd.

Agenten van de hondenbrigade zouden naar de 'cavia-politie' worden gestuurd, omdat zij iets met dieren zouden hebben. Volgens politiebond ANPV zien ze hun hond echter vooral als wapen. "Natuurlijk geven ze om die dieren, maar het zijn niet ineens mensen met een sterke drang om katjes uit de boom te redden", zegt een woordvoerder in de krant.

Ook vakbond ACP is tegen de druk die wordt uitgeoefend op agenten, zegt voorzitter Gerrit van de Kamp. "Alles moet gebeuren op basis van vrijwilligheid. Zeker omdat het plan al omstreden genoeg is."

De Raad van Korpschefs ontkent dat agenten onder druk worden gezet. De raad erkent wel dat er kritiek vanaf de werkvloer is op het plan animal cops aan te stellen.

[Tour] Gesink mikt op witte trui

Robert Gesink heeft in de Tour de France, die vandaag van start gaat, als eerste concrete doel de witte trui. Daarnaast wil hij de zesde plaats in het eindklassement van vorig jaar verbeteren. Dit meldt De Telegraaf.

"Het is mijn laatste kans om het jongerenklassement te winnen. Dat is mijn eerste focus, daarna kijk ik wel verder. Misschien kan ik later aan het geel gaan denken, want natuurlijk wil ik het beter doen dan vorig jaar in het algemeen klassement. Tevens hebben we als ploeg het doel om een rit te winnen," aldus de kopman van Rabobank.

Man loopt in winkel met penis in zakje

De politie van Spartanburg County, in de Amerikaanse staat South Carolina, heeft deze week een nogal vreemde snuiter opgepakt. De man had in een winkel zijn klokkenspel in een zakje gestopt.

Alan Ray Walker liep zondag een winkel binnen en liep door naar het toilet. Een kwartier later zag de kassajuffrouw de 47-jarige man uit het kantoortje komen, met zijn broek op de grond en zijn penis in een geldzakje. De man kreeg ruzie, waarna hij het zakje aan een andere winkelbediende gaf en de zaak verliet.

De politie trof Walker later aan in zijn pick-uptruck. In de auto werden cocaïne, een pistool en een groot geldbedrag aangetroffen. De man is opgepakt wegens onder andere zedenschennis, diefstal (van het zakje) en illegaal wapenbezit.

Villarreal legt Valero definitief vast

Borja Valero blijft bij Villarreal. De Spaanse topclub huurde de 26-jarige middenvelder afgelopen seizoen van West Bromwich Albion, waar hij ondanks een goed jaar niet kon aarden. Dat meldt WBA. Voor hoelang de Spanjaard tekent bij de nummer vier van de Primera Division van afgelopen jaargang is niet bekend. Ook de transfersom is onbekend.

WBA nam Valero in de zomer van 2008 over van Real Mallorca voor een recordbedrag van meer dan vijf miljoen euro. In zijn eerste jaar kwam de destijds 23-jarige Spanjaard tot 30 optredens in de Premier League, waarvan drie als invaller. Na een huurperiode bij Mallorca werd hij afgelopen seizoen uitgeleend aan Villarreal, waar hij basisspeler is.

Villarreal legt Valero definitief vast (Foto: Novum)

Newcastle strikt Frans talent van RC Lens

Newcastle United heeft zich versterkt met Mehdi Abeid. De 18-jarige Fransman komt over van het uit de Franse Ligue 1 gedegradeerde RC Lens en heeft een contract getekend voor vijf jaar. Dat melden de Magpies op de website.

Abeid vertegenwoordigde Frankrijk in de nationale elftallen onder zeventien en achttien jaar. De centrale middenvelder werkte vorig jaar al een oefenstage af op St. James' Park. "We zijn erg blij dat Mehdi naar ons komt", verklaart teammanager Peter Beardsley. "Hij is een jong talent en we denken dat hij een grote toekomst tegemoet gaat."

Ajax koopt Sigthorsson voor 4 miljoen van AZ

Ajax en AZ zijn het eindelijk eens geworden over de transfer van spits Kolbeinn Sigthorsson. De speler was er zelf al weken geleden uit met Ajax, maar de clubs konden het niet eens worden over de transfersom. Uiteindelijk wordt ongeveer vier miljoen euro betaald voor de 21-jarige IJslander, schrijft De Telegraaf.

Het transferbedrag kan nog oplopen door middel van premies en een percentage bij doorverkoop van de speler. Het struikelblok was een clausule in het contract van de AZ-speler, waardoor hij recht had op een deel van de transfersom. AZ wilde dat Ajax dat deel zou betalen. Uiteindelijk heeft AZ de vraagprijs laten zakken als compromis.

Dit weekend moet het papierwerk worden afgerond. Na de medische keuring op maandag tekent Sigthorsson een contract voor vier jaar bij Ajax.

Met de komst van Sigthorsson lijkt trainer Frank de Boer de selectie van Ajax voor komend seizoen rond te hebben. Eerder legde de club al Theo Janssen, Derk Boerrigter, Thulani Serero en Mats Rits vast. Alleen bij een vertrek van spelers zal Ajax zich opnieuw op de transfermarkt melden.

[Tour] Bus Quick-Step vrijgegeven na routinecontrole

De rennersbus van Quick-Step is vrijgegeven door de Franse politie. Volgens Alessandro Tegner, woordvoerder van de Belgische wielerformatie, was er geen directe aanleiding voor de inbeslagname eerder op de dag. "Het was een routinecontrole", aldus Tegner. "Volgende week is misschien een ander team aan de beurt. Alles is in orde."

De Quick-Step-bus werd aan het einde van de middag in het plaatsje Challans in beslag genomen door Franse gendarmes. Onder begeleiding van enkele politievoertuigen werd het voertuig naar het vijftig kilometer verderop gelegen La Roche-sur-Yon gebracht voor onderzoek. De buschauffeur en sportdirecteur Wilfried Peeters gingen mee.

De Ronde van Frankrijk start vandaag in de Vendée met een rit van Passage du Gois naar Mont des Alouettes.

Rechter geeft verkrachter schouderklopje

Hoewel de rechter hem deze week een forse straf oplegde, gaf hij de verkrachter toch een mooi compliment. De Zimbabwaanse man had namelijk een condoom om tijdens de verkrachting.

De rechtbank in Harare veroordeelde Fungai Kashitigu deze week tot 12 jaar cel. De 31-jarige militair stormde op 6 maart een kamer binnen om vervolgens een 20-jarige vrouw te grazen te nemen. Saillant detail: Kashitigu had bij binnenkomst zijn jongeheer al een regenjas aangetrokken.

"U had in ieder geval de verantwoordelijkheid om voor de verkrachting een condoom om te doen", prees de rechter de zedendelinquent. "U verdient dan ook een veer in uw achterste voor het feit dat u de kans op een SOA binnen de perken heeft willen houden." Desondanks is de beste man voor 12 jaar op water en brood gezet.

Marokkanen massaal achter hervormingen

Zoals verwacht heeft een overweldigende meerderheid (98,5 procent) van de Marokkanen in een referendum voor de hervormingsvoorstellen van koning Mohammed VI gestemd. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Taib Cherkaoui vrijdagavond bekendgemaakt.

In het voorstel draagt de koning een deel van zijn bevoegdheden over aan de premier. Die zal voortaan het hoofd zijn van de regering. De koning houdt wel de leiding over het leger, de rechters en de moskeeën.

De nieuwe grondwet geeft ook het parlement meer macht. Ook krijgen vrouwen meer rechten en wordt het Berbers een officiële taal naast het Arabisch. De oppositie vindt de voorstellen niet ver genoeg gaan en had opgeroepen tot een boycot van het referendum. Toch was de opkomst was ruim 72 procent.

De koning liet een commissie werken aan hervormingen naar aanleiding van de onrust in andere Noord-Afrikaanse landen. Ook in Marokko waren protesten, zij het op veel kleinere schaal.

Marokkanen massaal achter hervormingen
Marokkanen massaal achter hervormingen (Foto: ANP)

Vrouw Schwarzenegger vraagt echtscheiding aan

Maria Shriver, de echtgenote van acteur en oud-gouverneur van Californië Arnold Schwarzenegger, heeft formeel een echtscheiding aangevraagd. Dat blijkt uit documenten die vrijdag zijn ingediend bij de rechtbank in Los Angeles.

Schwarzenegger en Shriver gingen in mei uit elkaar nadat de filmster had opgebiecht dat hij een kind had verwekt bij zijn huishoudster. Zij ontmoetten elkaar in 1977, vierden in april van dit jaar hun zilveren bruiloft en hebben samen vier kinderen.

Vrouw Schwarzenegger vraagt echtscheiding aan
Vrouw Schwarzenegger vraagt echtscheiding aan (Foto: ANP)

Rechter Schalken weg om kritiek zaak Wilders

Raadsheer Tom Schalken van het gerechtshof in Amsterdam stapt op vanwege de ophef over zijn rol in de zaak tegen Geert Wilders. Hij vindt dat de rechtbank hem in de Wilders-zaak 'schandalig' heeft behandeld. Dat zegt hij zaterdag in een interview in NRC Handelsblad.

De 67-jarige plaatsvervangend raadsheer van het Amsterdamse hof schreef mee aan het besluit om justitie te verplichten Wilders te vervolgen. Hij is daarna naar eigen zeggen tweeënhalf jaar door de modder getrokken.

Hij heeft zijn frustratie over de kritiek niet eerder geuit 'omdat het niet paste mij als raadsheer in de discussie te mengen'. Nu wil hij 'eindelijk ook zelf gebruikmaken van de vrijheid van meningsuiting'.

Schalken kwam in opspraak toen bekend werd dat hij met een eetclub gedineerd had met een getuige in de zaak tegen Wilders. Diens advocaat Bram Moszkowicz beschuldigde Schalken ervan dat hij bij die gelegenheid had geprobeerd de getuige te beïnvloeden. Schalken moest uiteindelijk van de rechtbank urenlang tekst en uitleg geven over het diner.

Dode bij ongeluk met gestolen auto

Bij een ongeluk met een gestolen auto in Zevenhuizen is zaterdagochtend een nog onbekende man omgekomen. De auto belandde ondersteboven in het water. Vier andere inzittenden slaagden erin uit de auto te komen en zijn gevlucht. De politie heeft twee van hen weten te achterhalen. Zij zitten vast.

De auto, die eerder deze week in Rotterdam was gestolen, raakte rond 04.00 uur te water langs de Wollefoppenstraat. De brandweer heeft nog in het water gezocht naar eventuele slachtoffers, maar niemand gevonden. De oorzaak van het ongeluk wordt onderzocht.

Medewerkers Chemie-Pack op vrije voeten

De directeur en drie medewerkers van het begin dit jaar afgebrande bedrijf Chemie-Pack komen weer op vrije voeten. Hoewel het Openbaar Ministerie (OM) in Breda drie van de vier langer wilde vasthouden, vindt de rechter-commissaris dat niet nodig. Dat meldt de rechtbank in Breda vrijdag.

De vier werden dinsdagochtend opgepakt. Naast de directeur gaat het om de productiechef, een productieleider en een veiligheidscoördinator van het bedrijf. Ze worden ervan verdacht gevaarlijke stoffen op een verkeerde manier te hebben opgeslagen, bewerkt en verwerkt. Een dergelijke werkwijze kan grote consequenties hebben, stelde het OM eerder deze week.

Bovendien waren niet genoeg maatregelen, zoals het ophangen van brandblussers, genomen, waardoor de brand volgens het OM zo groot kon worden. Ook zouden de risico's niet in kaart zijn gebracht. De maatregelen waren nagelaten om kosten te besparen, stelt het OM.

De directeur stelde eerder dat de brand zo groot kon worden doordat de brandweer met water in plaats van schuim bluste. Die lezing werd later bevestigd door deskundigen.

Aanvankelijk stond bij de brand in Moerdijk op 5 januari een plas vloeistof in brand. Een veiligheidscoördinator zou meteen hebben aangegeven dat die met schuim moest worden geblust, maar de brandweer koos voor water. Door water te gebruiken zou de brandende vloeistof op het water zijn gaan drijven, waardoor een groter oppervlak in brand kwam te staan.

Ook ampul gevonden op strand Noordwijk

Op het strand in Noordwijk is ook een ampul met een gevaarlijke stof gevonden. In het buisje zit calciumcarbide, dat in contact met water tot een explosie kan leiden, meldt de gemeente vrijdag.

Woensdag werden op de stranden van Wijk aan Zee, Velsen-Noord en Egmond aan Zee al ampullen aangetroffen. Vanwege de vondst werden aanvankelijk enkele strandtoegangen afgesloten uit angst dat in de buisjes een giftige stof zat. De stranden gingen weer open toen bleek dat er calciumcarbide in zit.

Calciumcarbide wordt gebruikt voor het meten van vochtigheid in beton en is dus niet giftig. Mensen die ampullen vinden, wordt geadviseerd ervan af te blijven en de politie te bellen.

Jongens bekennen aansteken miljoenenbrand

Twee jongens van 17 hebben bekend in april een loods met machines en vrachtwagens in Rijnsburg in brand te hebben gestoken. Daarbij ontstond voor ruim 4,5 miljoen euro schade.

De jongens uit Katwijk en Rijnsburg werden op 21 juni aangehouden. Vorige week moesten ze voor de rechter-commissaris verschijnen. Die bepaalde toen dat ze langer vast blijven zitten.

Door de brand werden zowel de eigenaar van de loods als twee huurders gedupeerd, die er hun machines en vrachtwagens hadden staan. Bij de brand kwam asbest vrij die in de wijde omtrek moest worden opgeruimd.

Rammstein geeft optreden in Rotterdam

Rammstein komt volgend jaar naar Nederland voor een concert. De Duitse metalband staat op 4 maart in de Rotterdamse Ahoy als onderdeel van een Europese toer, maakte Mojo vrijdag bekend.

Rammstein werd bekend met nummers als Sonne, Ich Will en Du Hast. De Duitsers komen tijdens hun tournee met een compleet nieuwe show, waarin ze hun grootste hits uit de afgelopen zestien jaar ten gehore brengen. De mannen staan bekend om hun indrukwekkende liveshows, waarin vaak vuurwerk wordt gebruikt.

De voorverkoop voor de show in Rotterdam, genaamd Rammstein: Made in Germany 1995-2011 Live, begint volgende week vrijdag.


Rammstein geeft optreden in Rotterdam (Foto: Novum)

Politiedossier gestolen uit jeugdgevangenis

In de jeugdgevangenis Den Hey-Acker in Breda is vrijdagochtend een politiedossier gestolen. Een agente van het politiekorps Rotterdam-Rijnmond, die een verdachte in de inrichting wilde horen, had het bij zich. Tijdens de toegangscontrole werd het dossier gestolen, meldt de Rotterdamse politie vrijdagavond.

De agente legde haar spullen, waaronder het dossier, tijdens de controle op een lopende band zodat ze met een röntgenapparaat konden worden gescand. Toen de politievrouw haar eigendommen na de controle verzamelde, merkte ze dat het dossier ontbrak.

Samen met medewerkers van de gevangenis werd een onderzoek gestart. Hierbij werd onder meer het röntgenapparaat gedemonteerd om te zien of het dossier er misschien in was blijven steken. De zoektocht leverde echter niets op.

De politie vermoedt dat een andere bezoeker van de inrichting het dossier tijdens de controle heeft meegenomen. De kans dat iemand het per ongeluk heeft meegenomen, is volgens een politiewoordvoerder erg klein. "De agente heeft gewacht totdat alles in het röntgenapparaat was verdwenen voordat ze zelf door de poortjes ging. Om het te pakken te krijgen heeft iemand veel moeite moeten doen."

Het dossier bevat weinig schokkends, zegt de woordvoerder. "Het gaat over een redelijk eenvoudige zaak over mishandeling. Anderen kunnen er weinig mee." Het zoekraken van het dossier zal weinig gevolgen hebben voor de zaak, denkt de woordvoerder. "Wij hebben die gegevens ook nog op een andere plek. Het is alleen vervelend dat privégegevens van iemand niet in de juiste handen zijn gekomen."

De Bredase jeugdgevangenis kwam de afgelopen tijd vaker in het nieuws. Vorige week woensdag ontsnapte nog een gevangene uit de jeugdinrichting. Hoe de gevangene kon ontsnappen, wilde een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen toen niet zeggen.

De week ervoor meldde vakbond Abvakabo FNV nog dat in de jeugdgevangenis sprake is van een nijpend personeelstekort. Medewerkers zouden een verklaring hebben moeten tekenen waarin zij akkoord gaan met een noodrooster voor de zomer met daarbij diensten van maximaal twaalf uur en onderbezetting van sommige posten. De andere keuze zou het intrekken van vakanties zijn geweest.

Den Hey-Acker is een jeugdinrichting, waar jongens in de leeftijd van 12 tot ongeveer 21 jaar verblijven.

Kenneth Branagh zegt nee tegen Thor 2

Kenneth Branagh wil de tweede Thor-film niet regisseren. Branagh heeft na vriendschappelijk overleg bedankt voor de eer, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline. Chris Hemsworth keert wel terug als de Noorse dondergod.

De 50-jarige Branagh is, als acteur en als regisseur, vooral bekend van zijn Shakespeare-verfilmingen en zwaardere drama's. Menigeen was verrast toen hij werd gecontracteerd voor de regie van Thor, voor hem wellicht een leuk uitstapje. De film was met een wereldwijde opbrengst van ruim 437 miljoen dollar in elk geval wel een commercieel succes.

Producent Marvel Studios, die afgelopen donderdag liet weten dat Thor 2 op 26 juli 2013 in première gaat, mag dus op zoek naar een vervanger. De regie van de superheldenfilm is een van de meest felbegeerde banen in Hollywood. Branagh gaat de vervolgfilm wellicht wel coproduceren.

Over het scenario is nog niets bekend, hoewel coscenarist Don Payne er naar verluidt al enige tijd aan sleutelt. Uiteraard maakt Thor zijn opwachting in het superheldenensemble The Avengers, dat volgend jaar vanaf 3 mei in de Nederlandse bioscopen draait.


Kenneth Branagh zegt nee tegen Thor 2 (Foto: Novum)

Ed Harris en Matthew Fox stappen uit World War Z

Ed Harris en Matthew Fox gaan toch niet meespelen in de zombiefilm World War Z. Beide acteurs waren in een vergevorderd stadium met de onderhandelingen, maar zijn uit het project gestapt. Fox geeft de voorkeur aan misdaadthriller I, Alex Cross. Het is onduidelijk waarom Harris voor de eer heeft bedankt, schrijft het Amerikaanse New York Magazine.

World War Z, met Brad Pitt in de hoofdrol, is gebaseerd op de stripserie World War Z: An Oral History of the Zombie War en gaat over een postapocalyptische wereld die overrompeld wordt door zombies. J. Michael Straczynski, schrijver van de tv-serie Babylon 5 en het drama Changeling, neemt het scenario onder handen.

De opnames zijn al enkele weken op Malta aan de gang. De producenten zijn nu in allerijl bezig met audities in Londen en Los Angeles. World War Z verschijnt volgend jaar in de bioscopen.


Ed Harris en Matthew Fox stappen uit World War Z (Foto: Novum)

Vermist meisje in goede gezondheid gevonden

Een 17-jarig meisje uit Hardinxveld-Giessendam dat sinds donderdag werd vermist, is in goede gezondheid teruggevonden in de gemeente Noordoostpolder (Flevoland). Dat maakte de politie bekend. Het zogenoemde Amber Alert dat de politie in verband met haar verdwijning liet uitgaan, is ingetrokken

De 17-jarige Melanie werd in de nacht van vrijdag op zaterdag omstreeks 01.00 uur 's nachts aangetroffen in een woning. Een 32-jarige man die zich ook in het pand bevond is aangehouden. Hij wordt verdacht van het onttrekken van een minderjarige aan het ouderlijk gezag, stelde een politiewoordvoerder.

De politie kreeg in de loop van het onderzoek zo'n 60 tips binnen over de verdwijning van het zwakbegaafde meisje, maar die hebben volgens de zegsman niet geleid naar haar verblijfplaats. De vondst van de 17-jarige zou geheel te danken zijn aan 'goed politiewerk'.

De 17-jarige wordt, mits ze daar behoefte aan heeft, eerst medisch onderzocht. Ook wordt haar verklaring opgenomen. De relatie tussen het meisje en de aangehouden man is volgens de politie nog onduidelijk.

Vermist meisje in goede gezondheid gevonden
Vermist meisje in goede gezondheid gevonden (Foto: ANP)

Cuba te sterk voor honkballers

De Nederlandse honkballers hebben bij het World Port Tournament in Rotterdam opnieuw verloren van Cuba. De ploeg van bondscoach Brian Farley verloor met 2-0, terwijl afgelopen zondag al met 4-1 van het land verloren werd. De Cubanen maakten in de vierde inning beide punten.

Taiwan is met veertien punten uit acht duels al verzekerd van de finale. Nederland en Cuba staan gedeeld tweede met acht punten uit zeven duels. Daarachter volgen Curaçao met vier uit zeven en Duitsland met twee punten uit zeven duels. Vandaag staan de laatste groepsduels op het programma.

Roze Zaterdag in Groningen begonnen

In Groningen is Roze Zaterdag officieel begonnen. De officiële opening vond in de nacht van vrijdag op zaterdag rond middernacht plaats op de Grote Markt. Roze Zaterdag bestaat al ruim dertig jaar en trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers. Het begon in 1979 in Amsterdam en wordt sinds 1981 jaarlijks in een andere stad georganiseerd.

Roze Zaterdag in Groningen is een driedaags feest, dat eigenlijk vrijdag al begon. Het programma bestaat uit muziek, debatten, cultuur, sport en een parade door de binnenstad. In totaal worden van buiten Groningen dertigduizend bezoekers verwacht.

Het is de tweede keer dat Groningen het evenement organiseert. Twee mensen die ook betrokken waren bij het festijn in 1985 in Groningen bevinden zich onder de initiatiefnemers voor het evenement van dit jaar.

Roze Zaterdag wordt normaal gesproken op de laatste zaterdag van juni gehouden. Dit jaar is besloten het een week uit te stellen, omdat de combinatie met de TT in Assen tot praktische bezwaren leidde.

De eerste Roze Zaterdag werd in juni 1978 georganiseerd. In dezelfde maand het jaar daarvoor vond al de eerste homodemonstratie op de laatste zaterdag plaats, die werd gehouden door de Internationale Lesbische Alliantie. Deze demonstratie was gericht tegen een antihomo-campagne van de Amerikaanse Anita Bryant en trok tweeduizend deelnemers.

Vanaf 1979 werd de naam Roze Zaterdag gebruikt. Twee jaar later vond de demonstratie voor het eerst buiten Amsterdam plaats, in Den Bosch. Sindsdien trekt de demonstratie elk jaar door een andere stad, en is het protestkarakter veranderd in een parade die de diversiteit van homo's, lesbo's, biseksuelen en transgenders wil tonen en zo het begrip wil vergroten.

Meer Mexicanen betrapt op clenbuterol

Nog eens vier spelers van het Mexicaanse elftal hebben clenbuterol in hun bloed gehad. Hoofd medisch onderzoeker van de FIFA, Jiri Dvorak, maakte aan het Mexicaanse Televisa, zonder namen te noemen, het nieuws bekend. De waardes lagen in tegenstelling tot de vijf eerdere gevallen dit keer wel zo laag dat de tests negatief uitvielen, benadrukt Dvorak.

Gezien het aantal gevallen van één team, zei Dvorak dat hij perplex stond, en zei "dat het moeilijk was om voor te stellen dat praktisch een heel team van een ontwikkeld land als Mexico positieve tests zouden afleveren." Hij voegde eraan toe dat het erop leek dat het vlees vervuild was met de stof, en benadrukte dat het geen prestatiebevorderend middel is.

De vijf eerder betrapte spelers, waaronder PSV'er Maza Rodriguez, werden drie weken geleden vlak voor de Gold Cup uit het team gehaald. De Mexicaanse bond benadrukte dat het waarschijnlijk om vervuild vlees ging. De voorzitter van de Mexicaanse voetbalbond, Justino Compean, zei dat de resultaten van de nieuwe tests op de vijf eerdere spelers volgende week al bekend kunnen zijn.

Alice: Madness Returns

Alice: Madness Returns is het vervolg op het in 2000 uitgekomen American McGee's Alice. Laatstgenoemde werd geprezen om zijn visuele aantrekkelijkheid van Alices verwrongen realiteit en de verdraaid goede combinatie van chaotisch ogend, doch wonderbaarlijk goed leveldesign. Het enige nadeel: die verdomde rechtlijnigheid. Maar dat heb je met verhaalgedreven games. EA brengt nu, elf jaar na het eerste deel, het vervolg uit. Heeft deze dezelfde charmes?

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: True Detective 3
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
©FOK.nl e.a.