Brits voetbalelftal op Spelen 2012

De voetbalelftallen van Wales, Engeland, Schotland en Noord-Ierland zullen tijdens de Olympische Spelen van 2012 hun krachten bundelen in een nog op te richten Brits team. Volgens het Britse Olympisch Comité BOA hebben de landen dinsdag overeenstemming bereikt over het unieke samenwerkingsverband.

Tijdens de Spelen is het niet mogelijk om voor de landen die het Verenigd Koninkrijk vormen 'apart' uit te komen. Met de komende Spelen in Londen zag het BOA zich, ondanks vele protesten, genoodzaakt tot deze samenwerking tussen de lidstaten.

Critici denken dat de oprichting van Britse elftallen (mannen en vrouwen) een voorbode is voor meer ongewenste samenwerkingsverbanden. Ze zijn bang daarmee hun onafhankelijke status bij wereldvoetbalbond FIFA te verliezen.

Update 19:00 uur

Op de site van de BBC hebben de voetbalbonden van Schotland en Wales verontwaardigd gereageerd op het nieuws dat het Brits Olympisch Comité naar buiten heeft gebracht. Volgens beide bonden is van een akkoord dan ook nog geen sprake. Formeel gezien kunnen de spelers wel opgeroepen worden voor de Spelen, maar de vraag is of ze hier ook gehoor aan zullen geven.