[F1] Uitslag Grand Prix van Monaco

Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Monaco op zijn naam geschreven. De Red Bull-coureur had geen race die makkelijk ging, maar het was genoeg om Fernando Alonso en Jenson Button van zich af te houden. De regerend wereldkampioen boekte al weer zijn vijfde zege van het jaar en leidt het kampioenschap met ruime voorsprong.

Sebastian Vettel begon aan de race vanaf poleposition met Jenson Button naast hem. Sergio Perez mocht na zijn crash in de kwalificatie van gisteren niet starten. Beide HRT's mochten ondanks het niet zetten van een kwalificatietijd toch op de grid verschijnen. Vettel kende de beste start voor Button en Fernando Alonso. Michael Schumacher kende een slechte start en viel terug naar de tiende plaats. De Duitser toonde lef door bij de Grand Hotel Hairpin Lewis Hamilton in te halen.

Vettel ging er snel vandoor en na twee ronden had de Red Bull-coureur al ruim drie seconden voorsprong. Terwijl de Duitser verder uitliep op de rest van het veld waren er in de beginfase van de race geen incidenten geweest. Hamilton zat op de staart van Schumacher die duidelijk langzamer dan de als tiende rijdende Brit was, maar hij kon de zevenvoudig wereldkampioen niet passeren, ondanks dat de McLaren op de staart van de Mercedes zat. Na tien ronden was Hamilton er na een goede actie op het rechte stuk bij start/finish toch voorbij.

Schumacher worstelde met zijn banden en verloor na twaalf ronden ook een plaats aan Rubens Barrichello, waarna hij de pits in kwam. Ondertussen vormde zich achter de als vijfde rijdende Rosberg ook een treintje. Massa en ook Pastor Maldonado haalden de Duitser na vijftien ronden in. Rosberg kwam al snel binnen, waarna Button volgde. McLaren zorgde er zo voor dat er meer rijders naar binnen gingen en opviel dat Red Bull niet klaar was om Vettel en Webber te ontvangen. Beiden verloren veel tijd, omdat het team niet klaar was om hen te ontvangen.

Button leidde daarom de wedstrijd, voor Vettel en Alonso. Webber reed na zijn stop slechts op de veertiende plaats, terwijl hij als vierde naar binnen was gegaan. Button ging op zijn nieuwe banden erg snel en de Brit bouwde dan ook al snel een voorsprong van ruim acht seconden op Vettel op, terwijl Alonso daar weer enkele seconden achter zat. Na 23 ronden kwam ook Hamilton binnen, maar McLaren was niet klaar om hem te ontvangen, waardoor de Brit achter Jaime Alguersuari als vijftiende weer naar buiten kwam.

Hamilton haalde al snel Alguersuari en Jarno Trulli in, waarna hij op jacht ging naar Webber. Hamilton sloot hierbij achter de net gestopte Massa aan. Di Resta kreeg ondertussen een drive-through vanwege het aanrijden van een Toro Rosso bij de hairpin. Opvallend was dat Button na dertig ronden al een voorsprong van bijna een minuut op de nummer vier Barrichello had. De Mercedes-rijders kwamen er wederom niet aan te pas en Schumacher haalde Rosberg bij de hairpin in voor plaats veertien op een ronde achterstand.

De eerste uitvaller van de dag was Timo Glock die bij het zwembad zijn Virgin neerzette met een kapotte vering aan de rechter achterzijde. Na 33 ronden stopte Button voor de tweede maal. In dezelfde ronde probeerde Hamilton Massa in te halen bij de hairpin waarbij beiden elkaar raakten. Hamilton haalde Massa in de tunnel in, waarna laatstgenoemde daar de muur raakte en bij de chicane strandde. Dit bracht de safety car naar buiten. Daarna strandde Schumacher met een rokende Mercedes voor de ingang van de pitstraat, maar de stewards konden de auto snel weghalen.

Omdat vele rijders stopten leidde Vettel de race, voor Button, Alonso, Sutil, Kobayashi en Webber. Na 38 ronden zaten er nog negen rijders in dezelfde ronde. Vettel kon na het binnenkomen van de safety car een gaatje slaan. Button en Alonso achter hem moesten zich een weg door het verkeer naar voren banen. Button haalde op zijn verse banden al snel Vettel bij, terwijl Alonso ook naar voren kwam. Achter dit trio hield Sutil op plaats vier de rest van het veld op. Hamilton kreeg voor zijn actie bij Massa een drive-through. McLaren haalde hem direct binnen om door de pits te rijden.

Button was de snellere, waardoor McLaren hem na 49 ronden binnenhaalde om zo te proberen voor de Red Bull van Vettel uit te komen. De Brit zette meteen de snelste ronde van de race in, terwijl Alonso met nog 26 ronden te gaan nog maar 4,3 seconden achter de Duitser lag. Vooraan ontstond een gevecht tussen drie coureurs. Vijftig seconden achter hen vochten Sutil en Kobayashi om plaats vier. Na 65 ronden wist Kobayashi Sutil bij Mirabeau te passeren. Een ronde later wist Webber het duo te pakken en hiermee weer vijfde te worden.

Met nog minder dan tien ronden te gaan kwamen de Vettel, Alonso en Button in het verkeer terecht. Bij de batterij auto's was het gevecht zo heftig dat enkele coureurs elkaar raakten en Vitaly Petrov en Jaime Alguersuari bij het zwembad in de muur belandden. Uit de beelden blijkt dat Maldonado Sutil bij het uitkomen van de chicane inhaalde, waarna de Duitser de muur in ging en hiermee de kettingreactie op gang bracht. Alguersuari raakte de achterzijde van de auto van Hamilton en crashte in de muur, waarna Petrov hem niet meer kon ontwijken. Hamilton reed daarna met een kapotte achtervleugel rond. Opvallend was dat Vettel slechts één pitstop in de race heeft gemaakt. Sutil kon na een pitstop op plaats acht verder rijden.

Met nog zes ronden te gaan werd de race door de rode vlag gestopt. De marshalls hadden moeite om Petrov uit zijn Renault te krijgen. De Rus had bij de crash wat kneuzingen aan zijn benen opgelopen. McLaren maakte van de gelegenheid gebruik om de achtervleugel van Hamilton te repareren. Daarnaast kon Red Bull de banden van Vettel vervangen, waardoor de kansen op een zege voor Alonso en Button verkeken leken.

Na een onderbreking van twintig minuten werd het veld door de safety car weer op gang gebracht. De safety car kwam met vijf ronden te gaan binnen, waardoor het een race naar de vlag werd. Vettel en Alonso gingen er meteen vandoor. Voor Maldonado zat de race er bij St. Devote na een aanrijding bij Hamilton op. De coureurs hadden elkaar in de eerste bocht geraakt. Daarachter streden Kobayashi, Webber en Hamilton om plaats vier. Laatstgenoemde hing een tweede drive-through boven het hoofd.

Webber wist uit de tunnel Kobayashi te passeren, waardoor de Australiër de inhaalrace met de vierde plaats bekroond zag worden. Vettel wist na 78 ronden de race te winnen, voor Alonso en Button. Webber werd vierde, voor Kobayashi, Hamilton, Sutil, Heidfeld, Barrichello en Buemi.

Update 20.22 uur
Lewis Hamilton heeft van de stewards van de Grand Prix van Monaco een straf van twintig seconden gekregen omdat hij na de herstart van de race een botsing met Pastor Maldonado veroorzaakte. Gevolgen voor de Brit heeft het evenwel niet, want hij blijft zesde in de einduitslag.

Uitslag race

Pos. Rijder Team Tijd
1 Sebastian Vettel Red Bull 2:09:38.373
2 Fernando Alonso Ferrari +1.138
3 Jenson Button McLaren +2.378
4 Mark Webber Red Bull +23.101
5 Kamui Kobayashi Sauber +26.916
6 Lewis Hamilton McLaren +47.210
7 Adrian Sutil Force India F1 +1 Ronde
8 Nick Heidfeld Renault +1 Ronde
9 Rubens Barrichello Williams +1 Ronde
10 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso +1 Ronde
11 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix +2 Ronden
12 Paul di Resta Force India F1 +2 Ronden
13 Jarno Trulli Team Lotus +2 Ronden
14 Heikki Kovalainen Team Lotus +2 Ronden
15 Jerome d'Ambrosio Virgin Racing +3 Ronden
16 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team +3 Ronden
17 Narain Karthikeyan HRT F1 Team +4 Ronden
18 Pastor Maldonado Williams +5 Ronden
DNF Vitaly Petrov Renault +11 Ronden
DNF Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso +12 Ronden
DNF Felipe Massa Ferrari +46 Ronden
DNF Michael Schumacher Mercedes Grand Prix +46 Ronden
DNF Timo Glock Virgin Racing +48 Ronden
DNS Sergio Perez Sauber +78 Ronden


Voorlopige stand bij de coureurs

Pos. Rijder Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 143
2 Lewis Hamilton McLaren 85
3 Mark Webber Red Bull 79
4 Jenson Button McLaren 76
5 Fernando Alonso Ferrari 69
6 Nick Heidfeld Renault 29
7 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 26
8 Felipe Massa Ferrari 24
9 Vitaly Petrov Renault 21
10 Kamui Kobayashi Sauber 19
11 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 14
12 Adrian Sutil Force India F1 8
13 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 7
14 Paul di Resta Force India F1 2
15 Sergio Perez Sauber 2
16 Rubens Barrichello Williams 2
17 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 0
18 Pastor Maldonado Williams 0
19 Jarno Trulli Team Lotus 0
20 Heikki Kovalainen Team Lotus 0
21 Jerome d'Ambrosio Virgin Racing 0
22 Timo Glock Virgin Racing 0
23 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 0
24 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 0


Voorlopige stand bij de constructeurs

Pos. Team Punten
1 Red Bull 222
2 McLaren 161
3 Ferrari 93
4 Renault 50
5 Mercedes Grand Prix 40
6 Sauber 21
7 Force India F1 10
8 Scuderia Toro Rosso 7
9 Williams 2
10 Team Lotus 0
11 Virgin Racing 0
12 HRT F1 Team 0