Grondeffect keert niet terug in Formule 1

Het plan om het grondeffect vanaf 2013 terug te laten keren in de Formule 1 heeft weinig kans van slagen. De FIA wilde het effect terug laten keren om zo de auto's dichter achter elkaar te kunnen laten rijden, maar de teams vinden de oplossing een te radicale omslag en willen daarom bij de Technische Werkgroep van de FOTA tegen dit plan stemmen.

"Het voorstel is om ground effect af te keuren, maar dat moeten we nog aftekenen op woensdag. Het voornaamste aspect is dat de FIA doelen voor neerwaartse druk en drag voor ogen heeft bij de nieuwe regels, en dat is zeer moeilijk te controleren bij de herinvoering van grondeffect," zei de technisch directeur van Williams Sam Michael.

"Dat is een compleet ander ontwerp terwijl iedereen met de huidige vloer al veel ervaring heeft. Dat betekent dat je veel makkelijker maatregelen kan nemen om bepaalde doelen te bereiken, je weet wat je daarvoor moet doen. De gevormde onderkant is al geruime tijd niet meer aanwezig in de Formule 1, waardoor veel teams het risico om de doelen niet te halen te groot vinden."